onsdag, juni 30, 2010

De politiska riksdagspartierna alltmer lika

På SVT:s hemsida står det om den nu stort uppslagna partiledarundersökningen där våra partiledares popularitet undersöks. När det gäller själva partiledarundersökningen så är det mycket som man kan förvånas över. Annat förvånas man inte av, som t.ex. Sahlins låga popularitet. Det är alltför lätt att kritisera det man själv inte håller med om, och hylla det man håller med om så jag avstår helt från att recensera själva undersökningen, det känns faktiskt meningslöst och otroligt förutsägbart.

Det som inte var förutsägbart är den sågning av Sahlin vi såg i SVT:s Aktuellt i går tisdag. Det var en sågning av sällan skådat slag. En retorikexpert var inkallad till studion och anmärkte på hela Sahlins uppenbarelse (inget personlig förståss ;-) Inom den politiska rörelse som jag själv tillhör får man ofta höra att SVT är vänstervriden, det tas som en självklarhet och rabblas som ett mantra. Jag måste faktiskt gå emot hela denna rörelse och säga det som för mig framstår klart och tydligt. SVT gynnar inte S eller V inför denna valrörelse, inte om man sammanfattar hela deras produktion. Däremot är de pinsamt välvillig mot Wetterstrand som jag tidigare påtalat.   

Bara sågningen av Sahlin i går var så kraftfull så enbart detta inslag kan påverka valrörelsen. SVT gick mycket hårt åt de borgerliga i början av mandatperioden, det måste man säga. Men då var det 4 år kvar till nästa val. Däremot är ju SVT i sin spegling av verkligheten politiskt korrekt och förmedlar också det sämsta ur den liberala garderoben. Den liberala ”Snällismen” och den avskyvärda variant av liberalismen som förre partiledaren Bengt Westerberg stod för är minst lika stora problem som att SVT skulle vara allmänt ”vänstervridet” till fördel för S och V.

Detta för oss ändå till nästa fråga, att de olika nuvarande riksdagspartierna blir alltmer lika och i princip har gått ihop i olika stora och viktiga frågor. Detta är ju en fara för verklig demokrati och gör att väljarnas val på valdagen får mindre betydelse. Så här skriver Sören Holmberg på SVT:s hemsida om valet.

Enligt Holmberg är det en myt att väljarna allt mer ser
till partiledarens utstrålning och mindre till ideologin.

-Däremot blir det allt mindre ideologisk skillnad mellan de svenska riskdagspartierna och det gör det allt svårare att välja parti.
Och när partierna närmar sig varandra mer och mer så kan det på sikt leda till att partiledaren avgör vem man röstar på, säger Sören Holmberg.

Det är vad jag och andra systemkritiker sagt en längre tid, och som alltfler håller med om. De nuvarande riksdagspartierna gör upp och har en gemensam agenda i de allra viktigaste frågorna för vårt land. Denna samsyn som Alliansen och de ”Rödgröna” uppvisar i centrala frågor avspeglas inte i valmanskåren. Detta måste, hur man än vrider och vänder på saken, betraktas som ett mycket stort demokratiskt problem

Länk SVT

2 kommentarer:

Crille sa...

Jag tror att denna strömlinjeformning av partierna är ett sätt för dem att ta avstånd från Sverigedemokraterna, och resultatet blir nödvändigtvis detta. Läs en intressant bloggtext hos Thoralf idag, www.thoralfalfsson.webblogg.se, där han uppmärksammar oss på att den enda fråga som skulle få riksdagspartierna att jobba blocköverskridande är invandringsfrågan. Där är de villiga att gå samman för att bibehålla massinvandringen. Intressant vinkling, faktiskt.

Anonym sa...

Lagar begränsar folks frihet och politiker tävlar i att begränsa folks frihet.
Varför är det så många muslimer som inte vill bo i ett muslimskt land?
Efter flera mordhot och ett mordförsök på Svenskar så detta vårat svar, Vi kommer nu gå in för att bota muslimska barn från islam genom att skicka info till deras HEMsidor och uppmana andra att göra likadant.
När mohammed var 50 år gammal så gifte han sig med Aisha en flicka som var 6 år och hadde sex med henne när hon var 9 år gammal så han var en äcklig pedofil och han var även slavägare. Om man vill veta vad koranen tycker om flickor ska man läsa koranen sura bina 60. Se och läs mohammed T-shirt på http://www.mohammedt-shirt.com
Detta är inte mitt ip nr