tisdag, maj 02, 2006

Broderskap och islam

Uppdrag Granskning tog i kväll upp den socialdemokratiska Broderskapsrörelsens samarbete med Sveriges Muslimska Råd, SMR. Denna paraplyorganisation står nämligen för mycket diskutabla mål. I programmet framträdde Aje Carlbom som bott tre år i Rosengård för att studera bostadsområdet som ett led i en doktorsavhandling. Carlbom intygade att många i SMR arbetar för att på sikt införa muslimska regler och lagar i det svenska samhället. Detta skall ske genom politiska kontakter och politiskt samarbete med etablerade svenska instutioner. SMR lyckades över alla förväntningar med den socialdemokratiska broderskapsrörelsen. Broderskapsrörelsen har samarbetat mycket mer med SMR än med andra muslimska eller andra religiösa grupper. Lars Lönnback, svensk diplomat i Libanon under många år och mycket kunnig i muslimska frågor, var först med i samarbetet, men hoppade snart av, han förklarar själv varför,

Jag menar att Broderskapsrörelsen har fel fokus. De håller kontakt med en minoritet muslimer i Sverige, som inte alls representerar majoriteten. Det tenderar att närma sig det politiska islam och det ska man naturligtvis passa sig för.

SMR:s högste ledare, Mahmoud Aldebe, har flera gånger uttalat sig för införandet av sharialagstiftning i Sverige. Han har också kraftigt försvarat farbröderna till Pela som anklagades för mordet på henne, Aldebe påstod att det svenska samhället ägnade sig åt islamofobi när politiker gick ut och fördömde mordet. Till slut, när t.o.m. den politiskt korrekte Sahlin var tvungen att gå ut och fördöma mordet på Fadime, så vände sig Aldebe mot henne också.

Tilläggas bör också att efter den socialdemokratiska valsegern 2002, så skickade SMR ett gratulationsbrev till Göran Persson, påpekade hur hårt många muslimer arbetat för denna seger, samt hoppades på att de skall överväga några av muslimernas krav i framtiden.

Som en röd tråd i programmet gick orsakerna till att kritik tystats mot muslimska grupper och samarbetet med broderskapsrörelsen. Det kom fram lite då och då, rädslan för att främja ”främlingsfientliga” krafter hade gjort att mycket kritik aldrig öppets framförts. Sahlin framträdde i ett gammalt inslag och erkände att denna aspekt hindrat henne att t.o.m. kritiserat sådana avskyvärda saker som hedersmord.

Inga kommentarer: