torsdag, mars 22, 2007

Persson, Olofsson och Padgrotsky's agerande i EMU-omröstningen

För tre och ett halvt år sedan höll vi i Sverige omröstning om vi skulle vara med i EU:s valutaunion. Den socialdemokratiska regeringen var för ett inträde i unionen, det var för övrigt alla riksdagspartier förutom Centern och småpartierna MP och V. I den omtalade TV-serien "ordförande Persson" så förväntar sig Pagrotsky att bli baktalad av Persson för att bryta de löften som de kom överrens om inför omröstningen. Det var några ministrar som inte var för ett inträde i unionen, däribland Pagrotsky, han anser också att han blev utfryst inom regeringen för sitt rakryggade handlande och ställningstagande. I denna fråga så tror jag på Pagrotsky utan att tveka en sekund. Sällan har väl det politiska etablissemanget lidit ett sådant nederlag som vid denna folkomröstning. Jag njöt själv i fulla drag på valnatten och såg Leijonborg fullständigt tappa fattningen och skylla nederlaget på Persson, det var som att se ett litet barn bli nekad godis på konsum, frågan är om det inte var precis så det var. EU är ju en fin reträttpost för avdankade politiker med väl tilltagna förmåner. Med ett medlemskap i unionen ökar ju antalet poster inom EU väsentligt. De politiker som väl lämnat det svenska systemet och begett sig till Bryssel vill ju inte tillbaka, inte ens om de blir erbjudna partiledarposten.

Pagrotsky menar att det var Persson som bröt den överenskommelse som de gjorde inför omröstningen. Persson höll alla överenskommelser tills det på allvar började se ut som att omröstningen skulle kunna förloras, när det började se riktigt illa ut så gällde inga regler längre. Jag tror förbehållslöst på Pagrotsky i denna fråga, jag såg själv desperationen i debatten från etablissemangets sida, hur de började med fula knep och smutskastning. Jag såg hur Centerns Maud Olofsson plötsligt blev mycket illa åtgången av broderpartier inom Alliansen, bl.a. i Almedalen. Det märkliga var att efter Centerns och Olofssons vinst i omröstningen så vände Centern 180 grader i EU frågor och blev plötsligt det mest EU-vänliga partiet. Centern vann men beklagade resultatet i hemlighet djupt, det var aldrig meningen med man skulle vinna denna omröstning, meningen var att profilera sig lite. Olofsson blev också utfryst av sina kompisar inom Alliansen, det betydde mer än att få folkets förtroende. Centerns opinionssiffror har aldrig varit bättre än under omröstningen, att vara kompis med de övriga partiledarna betyder dock mer än att vinna folkets förtroende.

I själva verket var hela EMU-omröstningen en match mellan det politiska etablissemanget och folket, för en gångs skull van folket.

DN

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Unknown sa...

Har Pagrotsky kommit ut ännu eller lever han ännu i garderoben?

Robsten sa...

Eeeehh...är han bög eller Sverigedemokrat?