Jesper Strömbäck skriver i sinn utmärkta bok om politisk
opinionsbilning och medier ”Kampen om opinionen!” hur medier interagerar med
politiska partier. Boken beskriver utmärkt vilka aktörer som påverkar vilka och
hur opinioner bildas för olika intressen. Materialet bygger till stor del på
forskning av det svenska politiska landskapet och våra medier. På sidan 129
skriver Strömbäck följande.
Genom att beställa och publicera opinionsmätningar skaffar sig medierna en trippelroll: de beställer opinionsmätningar, de rapporterar om dem och de tolkar resultaten (Petersson m.fl. 2006). Därmed kan medierna skaffa sig ett totalt grepp över problemformuleringsprivilegiet.
Efter Strömbäcks kloka ord läser vi denna artikel om en debatt mellan Löfvén och Reinfeldt i SVT, där Schyman, som
inte deltog i debatten, utsågs till vinnare. Schyman, som med sitt parti fick
0,4 % i sista valet, och 2006 fick 0,68 % (då skrev media att 25 % kunde tänka sig att rösta på partiet). Ett mer klockrent exempel på
Strömbäcks ord får vi nog leta länge efter. Vidare skriver Strömbäck på sidan
130 följande.
Att medierna oftast själva är uppdragsgivare till opinionsmätningarna och att mätningarna oftast fokuserar på det politiska spelet illustrerar att medierna fungerar som aktiva aktörer i den politiska kommunikationen. De är inte passiva förmedlare av andras budskap. De speglar inte endast opinionen. De är också med och formar opinionen.
Efter dessa upplysande ord läser vi följande artikel, också från SvD, där vi får en lätt känsla av att tidningen i
själva verket driver ren opinionsbildning. Schyman framställs som karismatisk
ledare och det skall förklara hennes partis framgångar. Vän av ordning undrar
om hon inte var lika karismatisk 2006 och 2010. SVT har genom Sifo gjort en väljarundersökninginför EU-valet. I den undersökningen fick Fi hela 3,2 %, en mycket bra siffra.
Vi undrar om den håller sig till valet. Om den inte gör det kanske SVT och Sifo
kan lära sig något. Vi avslutar med Strömbäck utmärkta ord på sidan 172.
Med andra ord: Mediernas syfte med opinionsmätningarna tycks inte i första hand vara att spegla opinionen och ge folket en röst i den politiska opinionsbildningen. Syftet tycks snarare vara att skaffa sig ett redskap för att kommentera, recensera och tolka politiken på ett sätt som uppfattas som demokratiskt och journalistiskt legitimt. Medierna skulle kunna använda opinionsmätningar för att ta pulsen på demokratin och folkviljan men använder dem i stället oftast för att ta pulsen på det politiska spelet.
5 kommentarer:
Bra att det blir belyst. Sen så har många antirasister börjat omformulera definitionen av ordet demokrati. Enligt dom betyder det inte folkstyre längre utan det innefattar allas lika värde sägs det. Ungefär som när DDR (tyska demokratiska republiken) ändrade betydelsen av ordet. På riktigt betyder det folkstyre och inget annat och positiv till massinvandring är verkligen inget som ingår i demokratibegreppet.
Instämmer helt med dig, bra inlägg i mediadebatten!
FI, mp och kommunisterna har fått det stora genomslag de har tack vare media, inget annat. Sd har sina framgångar trots en enad media som gör allt för att misskreditera dom, inklusive rena lögner.
Det senaste exemplet på hur media får debatten på önskat håll är det om den tragiska händelsen med 8 åringens död. Den stackars tösen var skickad till Sverige som ankarbarn av föräldrarna, troligtvis ville föräldrarna att tösen skulle till dessa släktingar annars har jag svårt att begripa hur MV visste deras släktskap. Sen kommer det : de skulle bara lämna in papper på återförening och sen åka till Sverige ! Nu skall dom i stället stämma staten för felplaceringen av den stackars tösen. Men hallå! Är det ingen media som reagerar på föräldrarnas cyniska utnyttjande av sin egen dotter och av svenskarna? Man ser alltid ett föräldralöst ensamt liret gråtande barn då ensamkommande diskuteras men sanningen är oftast en annan. De föräldralösa små barnen har inte en chans att ta sig hit, de blir kvar i misären om inte någon hjälporganisation tar sig an dom. De som kommer är hitskickade för att antingen försörja familjen eller sim ankarbarn.
Mvh Micke
I SvD idag skriver Teresa kuchler att le Penn sagt att nazismen var en parentes i ww2. Oja, det har han säkert sagt. Media för auktoritetsberoende imbecilla.
"Detalj" tror jag hon påstod att han sagt.
Ja, detalj kanske hon skrev :-)
Blev förvirrad eftersom han i verkligheten har sagt parentes, men inte om nazismen.
Artikeln går ju ut på att genom konpsirationsteorier i samma stil som "Elvis lever" misstänkliggöra nationella fronten för att ha någon dold agenda. Partiprogrammet är tydligen så bra att det inte går att invända och argumentera mot.
Skicka en kommentar