fredag, september 24, 2010

Lena Sundström och Lasch


När valresultatet blev känt så reagerade både det politiska och mediala etablissemanget med indignation och frustration. I TV4-programmet "Kvällsöppet" med Ekdal och Birro så fick Åkesson framträda och förklara sin politik. Med i programmet var Lena Sundström som väl får betraktas som SD:s främsta kritiker i dag. Sundström fick fritt utveckla sina teorier om SD och göra sin tolkning av SD:s politik. När Åkesson inte kunde hejda sig längre så försökte han svara på Sundströms påstående, varvid Sundström satte upp handen med orden "jag tänker inte gå i debatt med dig". Sundström visade utmärkt väl hur beskrivande och rätt den amerikanske sociologen Christopher Lasch när han skrev detta i "Eliternas uppror".


När de [liberaler från övre meddelklassen, min anmärkning] möter motstånd mot dessa initiativ röjer de det ettriga hat som ligger strax under välviljans leende ansikte. När liberalerna möter motstånd glömmer de bort de liberala dygder som de säger sig upprätthålla. De blir griniga, egenrättfärdiga, intoleranta. I den politiska kontroversens hetta blir det omöjligt för dem att dölja sitt förakt för dem som envist vägrar se ljuset - de som ” helt enkelt inte fattar vad det är frågan om”, som de självbelåtet uttrycker sig i sin politiska fläckfrihet.


Ett bättre exempel på det "ettriga hat, egenrättfärdighet och intolerans" som ligger "strax under ytan" än Sundström är svårt att hitta. Sundström har mycket svårt att dölja både sitt hat och den intolerans hon har gentemot dem som tycker annorlunda än vad hon själv gör. Dessutom är det svårt att hitta ett bättre exempel på "exkludering" än när Sundström sätter upp sin hand och med sitt rätt giftiga tonfall deklarerar att hon minsann är för fin för att debattera med Åkesson. Bilden av Sundström blir inte bättre av att hon har ovanan att avbryta människor med sin ljusa men oerhört starka röst. Själv låter hon sig aldrig avbrytas då hon lärt sig använda sin genomträngande röst på ett mycket effektivt sätt. 


Sundström har fått inför detta val fått ett oerhört stort medialt utrymme, vi har sett hennes nu så välbekanta ansikte i alla möjliga (och omöjliga) sammanhang. Sundström framför gång på gång åsikten att de frågor SD gått till val på inte ens skall framföras eller debatteras offentligt, ety då kan de växa och slå rot. Man skall alltså undanhålla vissa politiska frågor för allmänheten, så att inte allmänheten får möjlighet att ansluta sig till fel åsikter. Det måste ligga en insikt i att det finns en stor potential i de frågor SD driver, annars skulle inte denna rädsla för att ens ta upp vissa frågor föreligga. 

TV4

15 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk, exakt samma saker reagerade jag på när jag såg programmet. Hennes hat lyser igenom, och hon låter sig aldrig avbrytas samtidigt som hon med skärande röst avbryter andra. Hon ser helt galen ut.
Tack för en bra blogg!

/Olivia

Stone sa...

Undrar varför de bjuder in sådana figurer i ett program för debatt. Och de vägrar av någon sorts von oben attityd att debattera med övriga inbjudna.

Anonym sa...

Kanske en blogg att lägga upp på din blogglista, Robsten?

http://etvisvitae.wordpress.com/2010/09/21/hat-sverigedemokraterna-nazism-val-kommunism-utopior-och-vald-i-en-salig-rora/

Robsten sa...

Absolut Anonym, men jag vill gärna följa bloggen en tid innan jag lägger in den. Lagt upp den på min personliga bloggrulle. Bra artikel, mycket bra t.o.m.

Thomas sa...

Vore det inte bättre om den där Lena Sundström omedelbart begav sig och "förorenade närmaste vattendrag", i stället!
Vilken hemsk person, egentligen!

A. Einstein sa...

Ja den som inte märkte Lena Sundströms hatfyllda blick och sneda leende när det var HON som fick ordet, måste ha varit blind. Om jag varit i Åkessons kläder skulle jag inte slutkörd som han var, ha ställt upp också på den den här "avsrättningen" i TV4:as regi. Det kunde ha räckt med KG Bergströms idiotjämförelse med andelen kvinnor i det afghanska parlamentet med antalet kvinnor hos Sverigedemokraterna. Då tyckte jag verkligt synd om honom och trött som han var blev han ställd. Vad avsikten var blev ju tvärt tydlig.

Du har rätt i att Sundström getts ett enormt medialt utrymme. Hon är ju enbart vänsterns megafon och företräder en blind hemsnickrad filosofi om vad som är rätt och fel i denna världen.

Även efter valet fortsätter desinformationen hos både SVT och TV4, men nu också "inbäddad" i andra program än om politik. TV4:as efter Tio är ett sånt exempel.

Däremot verkar det som om verkligheten överraskar Sveriges radio. Där har nu både muslimer och andra med icke-svenska rötter förmodligen helt oväntat uttalat stöd för SD och verifierat att integrationen misslyckats totalt och att Sverige inte kan ta emot fler därför att MAN VILL ATT SVERIGE BEVARAR DET SVENSKA, det Sverige man flytt till! Senast idag var det en konstnärskvinna som mer såg sig som en sådan än som muslim som slagit igenom internationellt som inte vill att Sverige skulle förändras och att för många fått komma hit. Sånt värmer och gör att jag räknar med att överleva också den kommande natten utan att få akut hjärnblödning av alla dumheter som sägs av politiker och media.

Robsten sa...

Ja, du har nog rätt dayperspecitve. Jo en annan sak. Jag tyckte moderaternas vallåt var ganska bra. Trodde texten var ironisk skriven. För ett par dagar sedan såg jag ett inslag då det framgick att texten INTE var ironisk menad. Tja vad skall man säga. Jag tänker då aldrig i helvetet rösta på M något mer (det skulle jag i.o.f.s. inte haft en tanke på i alla fall, men nu kan man i princip lika gärna rösta på V som på M).

Crille sa...

Vad gäller Sundström, så får hon sina fiskar varma i Julia Caesars bok Världsmästarna. Cirka 1,5 sidor ägnar åt henne och Caesar är inte nådig mot sin journalistkollega.

Denna bok MÅSTE läsas. Den kommer att bli en bibel för invandringskritikerna. Där finns historiska bakgrundet med citat och personer namngivna som är ansvariga för mångkulturbeslutet 1975.

Jag kan bara säga, KÖP OCH LÄS! Efter den blir etablissemanget aldrig sig likt längre i ens världsbild.

Robsten sa...

Och var beställer man denna utmärka bok?

Cap sa...

Här beställer man boken:

http://booksondemand.e-butik.se/?artnr=2044

Bjovulf sa...

Här finns de två bökerna:

”Världsmästarna. När Sverige blev mångkulturellt”. Boken är den granskning av den svenska mångkulturen och invandringspolitiken som media borde göra men inte gör.

http://aktualia.wordpress.com/2010/09/15/julia-caesars-bok/
"FLER MINISTRAR BORDE GRÅTA" -
en samling knivskarpa politiska krönikor om tillståndet i Sverige en bit in på 2000-talet.

http://aktualia.wordpress.com/2010/09/17/release-julia-caesar/
http://aktualia.wordpress.com/julia-caesar/

www.snaphanen.dk - omtaler + länkar (kommer)

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Robis, tänker du på den där med bygg en moské, baby? Den var väl så fall specialbeställd av Waberi.

Robsten sa...

Jepp! Hur fan kan den texten INTE vara ironisk?

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Med tanke på Waberi så är jag inte så säker på det. Du bor ju i kungliga hufvudstaden så du kan ju fråga Henrik Skyffel. Han lär visst vara nån sorts expert på ironi.

Robsten sa...

Ja, jag köpte precis boken.