onsdag, juni 12, 2013

Flytta den samhällsvetenskapliga institutionen till Husby

Leif Lewin, professor emeritus och f.d. professor i statsvetenskap, går i en debattartikel i DN ut och spekulerar i rent partipolitiska spörsmål, med syftet att isolera ett riksdagsparti efter nästa riksdagsval 2014. Lewin börjar med det uppseendeväckande påståendet att vi redan i dag vet ungefär hur riksdagsvalet skall gå. Detta antagande görs på ett okänt antal opinionsundersökningar som spretat rätt rejält inbördes. Här har alltså vår professor emeritus redan gjort två mycket tveksamma antagandet med undertecknandet av yrkestiteln. Lewin gör dessa antaganden och skriver i sin artikel av en övergripande orsak, att utestänga ett folkvalt riksdagsparti, nämligen Sverigedemokraterna. Dessutom får Lewins förslag nämligen en helt annan effekt, vilket vi kommer till nedan.

Lewin visar på ett ”troligt” parlamentariskt exempel efter valet. Ett exempel där de nuvarande allianspartierna får sammanlagt 44 % av väljarstödet. Det rödgröna blocket får 48 % av väljarstödet i exemplet och SD 8 %. Lewin påpekar helt riktigt att en omröstning om regeringsbildningen måste äga rum, där SD självklart får en vågmästarroll. Här gör Lewin sitt tredje ogrundade antagande. Så här skriver han.
Och vid en sådan omröstning är det sannolikt att Löfven skulle förlora mot alliansens och Sverigedemokraternas gemensamma nejröster. 
Här gör Lewin ett antagande gripet helt ur luften. Är det på detta sätt våra samhällsvetenskapliga institutioner arbetar i dag? Är det efter dessa principer man har som riktlinjer i sin undervisning och forskning? I själva verket är det en helt öppen fråga vilken sida SD stödjer eller om partiet lägger ned sina röster vid en sådan omröstning. Ja, själva resultatet är ju också en ren spekulation. Om SD lägger ned sina röster vid en sådan omröstning, så sitter Reinfeldt kvar som partiledare eftersom de rödgröna inte samlar en majoritet. Detta scenario beskriver Lewin enligt följande:
Båda alternativen är motbjudande för alliansen – och för de allra flesta av oss. Reinfeldt vill inte vara beroende av Sverigedemokraterna. 

Hur vet Lewin vad som rör sig i huvudet på alliansen? Hur vet Lewin vad ”de allra flesta av oss” tycker är motbjudande. De alla flesta av oss tycker säkert det är motbjudande att en professor emeritus ger sig in i partipolitik och pekar ut ett parti han finner motbjudande. Sedan kommer vi då till Lewins förslag som ser ut enligt följande.
Då gäller det att vara först och därtill komma med något riktigt bra erbjudande. Som vi vet vill Miljöpartiet sedan åratal tillbaka ingenting högre än att få sitta i regeringen. Löfven tvekar. Besked i regeringsfrågan ska komma i god tid före valet, säger han undvikande. 
Det ger Reinfeldt en fördel. Varför inte rycka ut redan nu, eller ganska snart, och ta in miljöpartiet i regeringen?[…] 
Vad blir då Löfvens motdrag? Han skulle faktiskt hamna i ett ganska svårt läge. Fortsatt tveksamhet i regeringsfrågan skulle visa en blotta i fråga om regeringsduglighet, något som Fredrik Reinfeldt hittills framgångsrikt exploaterat och säkert inte kommer att försumma att hamra vidare på.


Lewin föreslår alltså att alliansregeringen tar in MP i sin regering för att neutralisera inte bara SD, utan egentligen också det rödgröna blocket. Även om hela scenariot blivit ännu mera otroligt efter dagens partiledardebatt (onsdag 06-12) där Reinfeldt sågade Romson jäms med fotknölarna, så är det häpnadsväckande att en f.d. professor inte bara går ut med förslag för att neutralisera SD, utan även det rödgröna blocket. Vad S och V anser om detta förslag får vi nog aldrig veta, men gissa kan vi ju alltid. De är inte förtjusta. Vi noterar att Lewin undertecknad sin artikel med ” Leif Lewin, professor emeritus vid Uppsala universitet”. Lewin fortsätter på samma linje till slutet av sin artikel, där han skriver följande.

En breddning av regeringen genom att Miljö­partiet kom in i regeringen i god tid före valet skulle skingra dimmorna, ge alliansen en bättre chans att överleva och neutralisera Sverigedemokraterna.

Det är horribelt att statsvetare i namn och egenskap av sin profession blandar sig in i partipolitik och hur Sverige politiskt skall styras på detta sätt. Att samme statsvetare gör en lång rad av lösa antagande för sitt scenario, som syftar till att ge ena blocket makten efter 2014, gör inte saken bättre. Hur opartisk har undervisningen på den statsvetenskapliga institutionen i Uppsala bedrivits undrar vi.

Lewin är utsedd av regeringen till att leda en utredning av skolans kommunalisering, länk, hur opartisk och vetenskaplig kommer den utredningen att vara när den presenteras? Skall en av regeringen utsedd utredare gå ut i debattartiklar av detta slag? Svaret är självklart nej, men det allvarliga är att vi ser påtagliga och uppenbara tendenser att objektivitet och vetenskaplig stringens i våra högskoleinstitutioner är på tillbakagång för braskande åsikter och allmänt tyckande. Stryker man den politiska makten medhårs så säkras måhända de statliga bidragen för den egna institutionen och för egna projekt, vilket gör att utvecklingen mot ”tyckar-vetenskap” går så mycket snabbare.

Sverigedemokraternas ökande inflytande i svensk politik tycker Lewin är motbjudande. Detta ökande inflytande beror dock på en utveckling i vårt land i allmänhet och i våra förorter i synnerhet, som väldigt många människor finner ”motbjudande”. Detta är en utveckling och en verklighet som herr professor emeritus kanske inte har så många akademiska insikter om.

Verkligheten studeras inte bäst från anrika bibliotek eller ståndsmässiga kontorsrum i Uppsala Universitet. Ett förslag i tiden vore därför att flytta ut den samhällsvetenskapliga institutionen i Stockholms universitet till Husby (om nu DO förläggs i Rinkeby) samt att lämpligtvis förlägga den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet till Gottsunda. Pendlingsavstånden skulle som Ullenhag så riktigt påpekat, bli begränsade för de anställda. En del nya lunchrestauranger skulle uppstå i dessa förorter och öka antalet arbetstillfällen. Vill man ha föredragningar om situationen i våra utanförskapsområden är det bara att hämta in någon från gatan. Dessutom skulle man i dessa förorter verkligen känna att man satsar på dem. Kan det bli bättre?



4 kommentarer:

Micke sa...

Givetvis i Dn!
Dock misslyckades väl nämnda tidning i detta fallet:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/klasslistor-en-vag-att-komma-at-bidragsfusk/
Sånt som kallas olycksfall i arbetet;)
Mvh Micke

Klartexten sa...

Idiot-professorn Lewin kan inte förklara hur muslimsk massinvandring gynnar Sverige och svenskarna.

Han borde inledningsvis förklara varför det är bra att islamisera landet. Han är väl en smygfascist.

Robsten sa...

Cecilia Wikström intervjuades i SVT angående EU:s nya flyktingöverenskommelse och hon producerade fler floskler i inslaget än samtliga partiledare under hela partledardebatten. Klart är att den ojämlika flyktingmottagningen mellan EU-länder kommer att kvarstå. När reporterna frågade om det kommer att bli en jämnare kvot av flyktingmottagande svarade Wikström med ”Det finns inget tvång i detta" Så vacker sagt av Wikström.

Sedan frågade reportern -kommer det göra någon skillnad alls? Ja, ja, det är bindande avtal (klipp, klipp ögonlocken). Men det fanns ju inget tvång? Wikström sade alltså meningen innan att det inte finns tvingande regler.

Om någon enda TV-tittare går på detta, då borde de låta undersöka sig, här går ta mig fan gränsen.

Lars Andersson sa...

Leif Lewin har judiskt påbrå och är som de flesta judar positiv till massinvandring av muslimer till västerländska länder med kristen kulturhistoria, men naturligtvis inte till Israel, det är klassisk sionistisk politik.

Ni har väl inte missat Joe Bidens hyllningstal till judarna i Amerika, "Ni gav oss massinvandring, homosexuella äktenskap och feminism." som Joe Biden ansåg vara något positivt men många amerikaner är fientliga mot denna judiska kulturmarxistiska politik, ämnat att söndra och härska det europeiskt vita och kristna Amerika.

http://www.friatider.se/joe-biden-judar-gav-oss-invandring-feminism-och-homoaktenskap