lördag, oktober 16, 2010

Intervju med nye integrationsministern Ullenhag


Ekot gjorde en "Lördagsintervju" med den nyblivne integrationsminister Erik Ullenhag. Rubriken på intervjun är talande på Ekots hemsida, den lyder "Vår nye anti-SD minister?". Intervjun har blivit ganska omskriven och både Politiskt Inkorrekt samt Politikerbloggen refererar till intervjun. 


Jag gör dock inte riktigt samma kategoriska tolkning av Ullenhags uttalande om papperslösas rätt till vård som PI och Politikerbloggen. När man hör intervjun på Ekots hemsida hör man att Ullenhag inte låter riktigt övertygad själv och hans tonfall låter nästan besvärat när frågan kommer upp (han låter för allt i världen besvärad många gånger under intervjun). Dessutom säger Ullenhag att de s.k. papperslösa (de befinner sig här illegalt) skall få "akut och nödvändig vård".


Akut vård får alla människor som befinner sig här i landet redan i dag. Kvar blir alltså ordet "nödvändig". Förmodligen är all vård nödvändig i någon mening, så man kan tolka Ullenhags yttrande lite som man vill. 


Ullenhags mest hårresande uttalande är förklaringen till alla de upplopp och attacker mot brandmän samt polismän som skett i Rosengård och andra liknande områden. Ullenhags förklaring till dessa företeelser är att dessa områden aldrig fått en chans att "lyfta sig". Skulle politiker komma undan med sådana svar på alla allvarliga samhällsproblem skulle partierna i princip kunna lägga ned sin medieträning. Det bådar heller inte gott för Ullenhags motivation att åtgärda dessa problem. I övrigt skötte sig intervjuaren på Ekot ganska bra.  


Ullenhag har tidigare vid en chatt på SVT:s hemsida sagt att han vill att övriga EU-länder skall driva en mer "solidarisk" flyktingpolitik, samtidigt säger han i andra sammanhang att Sverige vinner ekonomisk på att ta emot flyktingar. Dessa två uttalanden går ju som alla förstår emot varandra. Vore flyktingmottagandet en ekonomisk vinst skulle de övriga nationerna anamma Sveriges politik utan att ens behöva vara solidariska, tvärtom, då vore det solidariskt att avstå från flyktingströmmar så att andra nationer kunde berika sig. Detta säger Ullenhag på SVT:s hemsida.




Erik Ullenhag: Nej, jag tycker att Sverige ska stå upp för en solidarisk flyktingpolitik och att det ska vara möjligt att arbetskraftsinvandra till vårt land. Samtidigt vill den svenska regeringen se till att fler länder i Europa tar ett solidariskt ansvar.  

Samt

Erik Ullenhag: Nej, men jag anser att fler länder skulle vinna på en större öppenhet mot omvärlden.

Ullenhag är en van och tränad politiker som slinker undan besvärliga frågor med ganska stor ackuratess. Annars är just ministerposter som har med invandring och integration att göra någon form av avpolletteringsposter, i alla fall har det varit så historiskt enligt Per Nuder (jag är böjd att hålla med honom). Det är dock inte säkert att Ullenhags utnämning är en avpollettering från den inre kretsen, det som gällt historiskt kan förändras med tiden. Dock är det talande för hur misslyckad vår immigrationspolitik är när vi behöver en ministerpost som Integrationsminister. 


Länk Ekot


Länk PI



3 kommentarer:

Anonym sa...

Gått stavas gott, i övrigt vet vi vid det här laget att någon förändring ej kommer att ske. Det var ganska naivt att tro att sd:s inträde skulle inbjuda till eftertanke då motsatsen dagligen bevisas. Robsten, jag tror det får räcka för min del, idag blir dagen jag lämnar detta fält öppet och slutar förkovra mig i vad som på sikt komnmer leda till min bortgång. Tack för ditt engagemang men jag tror Sverige är förlorat och att hur bra du än skriver inte kommer röra våra makthavare i ryggen. //Lasse Kongo, mfl norrlands hopp!=)

Anonym sa...

Efter 7-klöverns samt media- och kulturetablissemangets idoga tuggande och vurmande för multikultur blir det Nu mycket intressant att se hur man kommer att kommentera och bemöta Tysklands och Angela Merkels helomvändning vad gäller det multikulturella konceptet då hon konstaterade i ett tal på lördagen att det mångkulturella samhället är ett fiasko.

Robsten sa...

Självklart, stavningen "gott" och "gått" har historiska förklaringar som sträcker sig tillbaka från järnåldern.

Tror inte det är läge ett kasta in handduken riktigt än.