torsdag, november 04, 2010

Arbetskraftsbristen en praradox


I en tänkvärd och välskriven artikel på DN debatt så beskriver nationalekonom Nils Karlsson det systemskifte som skett i vårt land av både socialdemokratiska och borgerliga regeringar. Vi har i princip övergett den gamla modellen där staten tog ansvar för allt och alla, en modell med mycket högt skattetryck och snäva begränsningar både för människors egna ansvar och frihet. 


Den gamla modellen innehöll brister och var åtminstone delvis dömd att förtvina. Speciellt blev situationen ohållbar när vi samtidigt ägnade oss åt en massinvandringspolitik där en stor del av immigranterna blir bidragsberoende. Man kan nog säga att vår immigrationspolitik skyndade på systemskiftet. Dock har många privatiseringar av offentlig verksamhet inte varit lyckade för brukarna av dessa tjänster. Systemskiftet är värt en egen artikel med det intressanta i dag står i slutet av artikeln, så här står det.


Särskilt unga och invandrare har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Sverige har bland Europas högsta arbetslöshetssiffror för dessa grupper. Vi tillhör också de länder där ungas etablerings-ålder på arbetsmarknaden stigit kraftigast. Från 1990-talets början har åldern då 75 procent av en årskull är ute på arbetsmarknaden stigit från drygt 20 till närmare 30 år. Detta är negativt för dem som individer, för samhällsekonomin och för företagens kompetensförsörjning. Även politiskt är det uppenbart att priset varit högt. 


Unga och invandrare har svårt att komma in på arbetsmakanden för att det i grunden är ont om jobb. Många arbeten kan inte tillsättas av immigranter då de kräver språkkunskaper eller annan grundläggande utbildning, dock har vår ungdomsgeneration aldrig varit mer välutbildad, jämfört med våra tidigare generationer. 


Samtidigt står det i SvD om den befarade arbetskraftsbristen som plötsligt skall dyka upp och som vi ännu aldrig sett röken av. Så här står det i SvD-artikeln.


Fram till år 2025 kommer 1,6 miljoner svenskar att gå i pension. Det är 250 000 fler än under perioden 1995-2010. Särskilt kommer den offentliga sektorn att påverkas.


Den offentliga sektor som det står om i artikeln är samma sektor som tappat en stor mängd arbetstillfällen den senaste tiden. Det står inget om hur många nya arbetstagare som samtidigt kommer att träda in på arbetsmarknaden. Det står heller inget om framtida rationaliseringar och neddragningar av verksamheter. Under den period artikeln nämner, 95-2010 så har arbetslösheten varit konstant hög, speciellt ungdomsarbetslösheten. 


Vi har dessutom redan nu en stor arbetskraftsreserv som väntar på att få ett jobb. Lägger man ihop framtida rationaliseringar, neddragningar av offentliga verksamheter, alla de nya ungdomar som skall in på arbetsmarknaden och den arbetskraftsreserv vi redan nu har så kommer det inte bli någon arbetskraftsbrist i framtiden. Vi kommer aldrig att få uppleva den oavsett hur många artiklar våra tidningar skriver om den befarade bristen.   

Länk DN systemskifte

Länk SvD arbetskraftsbrist

6 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är snarare vem som skall betala för kalaset när 40-talisterna och 60-talisterna (de två största generationerna) gått i pension. Personligen tror jag att höjd pensionsålder är det som kommer att krävas. M.a.o. så kommer 60-talisterna och senare generationer att få se fram emot att arbeta längre för att försörja den mest egoistiska generationen någonsin - 40-talisterna.

/Rickard

z999 sa...

På tal om arbete så vill jag göra reklam för den här platsen (inget politiskt).
http://www.zetup.se/
Ni som är duktiga på linux/unix kan ta en speciell titt och ni kan vara intressanta även om ni "bara" har lite kapacitet över normalanvändare.

Jonny sa...

"dock har vår ungdomsgeneration aldrig varit mer välutbildad, jämfört med våra tidigare generationer"

Tja, jag vet inte om Inger Enkvist m.fl. håller med. ;)

z999 sa...

Det största problemet är om vi kommer att ha tillräckligt många skattebetalande pensionärer i framtiden för att betala den ökande arbetslösheten bland invandrare.

40-talisternas bortskämdhet kommer av att dom växte upp i ett Sverige utan massinvandring.

Robsten sa...

@Richard
Du kan mycket väl ha rätt Rickard. Men med ett antal Rosengård blir det inte billigare.

Anonym sa...

Med dagens invandringstakt så lär det om 24 år dvs pensionssåret för den siste 60 talisten inte finnas mycket kvar av Sverige.
Vi har då ca 1,5 miljoner + nya svenskar som lever i Sverige.
Lägg där till ca 200.000-300.000 barn födda här.
Hur Sverige ska lyckas att dels försörja pensionärerna och dels utbilda, bygga bostäder och försörja alla nya svenskar är för mig en gåta.
Men det kanske är taxi, tobakshandel, kemtvätt, städfirmor, klackbarer, pizzor som är framtiden och som ger välstånd.