lördag, oktober 09, 2004

Hotet mot demokratin


Det har på sistone diskuterats ganska mycket om demokrati och vänsterpartiets odemokratiska förhållningsätt. Måhända är det bristande respekt för demokratins grundläggande förhållningsregler i V, och dess främste företrädare, Lars Ohly. Jag tror dock inte att V och Lars Ohly utgör något hot mot vår parlamentariska demokrati och yttrandefrihet, de är alldeles för få, de är splittrade och, om jag får vara lite oförskämd, lite för mesiga och blöta för att ta någon makt med våld, kvinnorna i V skulle inte ens skrämma min mormor, (om hon levat nu). Jag tror dock att det finns ett reelt hot mot demokratin, Jhon Järvenpää skrev i en av sina böcker, hotet mot demokratin utgörs inte av ohysade, outbildade, halvalkoliserade, arbetslösa, marginaliserade ungdomar som skriker och luktar billigt öl, hotet mot demokratin går i kostym o slips. Jag kan tillägga att hotet mot demokratin från vänsterpartiets palestinachalprydda kvinnor inte heller är så förfärande stort, hotet går fortfarande i kostym och slips, dess verktyg är den politiska korrekteheten. vad är då "politisk korrekthet".
Har hittat en mycket bra definition på vad politiskt korrekthet är och lite hur det fungerar, av den i Sverige verksamme professorn i socialantropologi, Jonathan Friedman.
"-Argument fördöms på moraliska grunder utan att logiskt analyseras. Den fria diskussionen försvinner, och ersätts av associativa tankekedjor." Påståenden reduceras till att bedömas som "goda eller dåliga".
Vidare:
"-Med "associativa tankekedjor" avses stigmatiseringsmetoden "guilt by association", som förekommer på två sätt. Ett är att märka ord och utnyttjaords laddningar för att ge associationer till en extremistisk och/eller våldsinriktad individ, grupp eller åsiktsriktning, som redan är märkt. Det andra är att direkt påtala eller påskina någon form av samröre mellan en
debatterande person eller förening och redan märkta. I ställer för att ärligt bedöma en utsaga blir det viktigare att fråga vem X är och hur X kan identifieras. Individer, ord och begrepp positionsmarkeras sålunda, en indelning i gott och ont sker. På ett behändigt sätt slipper de politiskt korrekta då anföra sakargument, hur väl underbyggt meningsmotståndarens
resonemang än är.

Då vet vi vad politisk korrekthet är och hur det fungerar, låt oss hålla ögon och öron öppna för detta farliga fenomen.