lördag, januari 21, 2006

DNdebatt - lagen och media

I dagens DNdebatt så skriver Persbrandts advokater en mycket tänkvärd artikel om de lagar och regler som gäller för grova övertramp av media, och kanske speciellt tidningar. Det är synd att det är just Persbrandts juridiska ombud som uttalar sig då det kan misstänkas att de talar i egen sak, i själva sakfrågan råder det dock ingen tvekan, de har fullkomligt rätt. Tyvärr är det just som de juridiska ombuden Per Liljekvist och Sargon de Basso skriver, nämligen, -"Debattetablissemanget har ett alltför liberalt förhållningssätt till begrepp som rättvisa och ärlighet." Detta gäller när det är frågan om pressetik och påföljande lagstiftning, när det gäller annan brottslighet har samma "debattetablissemang" ofta inte samma liberala syn. Nu är våra politiker väldigt känsliga för de allmänna stämningarna i vår media, kan det vara därför våra lagar inte fått någon översyn fastän det är alldeles uppenbart att detta behövs?
Juristerna tar upp ett fall där en pappa målades ut i Expressen som mördare när hans tvåårige son dött av hjärnhinneinflammation. Kort efter att polisutredningen startats fastslog polis att det röre sig om en fullt naturlig död till följd av sjukdomen, någon rättelse eller uppföljning kom aldrig från Expressen. Till saken hör att pappan kunde identifieras av delajer i Expressens artikel.
Som juristerna skriver så är ett fällande (Expressen blev fälld i fallet med tvååringen) inte mer än ett dåligt skämt i Pressens opinionsnämnd, PON. En tidning förstör livet för en man som blir anklagad för att ha mördat sin son, tidningen blir fälld av PON, samma kväll går sannolikt journalister och ansvarig utgivare på Tennstopet och hinkar öl samt skrattar åt fällningen i PON, den betyder inte ett skit i sammanhanget, på detta vis kan vi inte ha det mina damer och herrar.
Vi får hoppas att dagens artikel väckt frågan och gjort att fler vågar uttala sig, det kan skapas ett tryck på våra politiker att ändra lagstiftningen på detta område. Det råder ingen tvekan om att det skulle föreligga ett folkligt stöd för en sådan lagändring. I dagens demokratiska ordning verkar dock massmedia ha större makt än en kraftig folkmajoritet, en ordning som jag finner mycket märklig och olycklig.

torsdag, januari 19, 2006

Hedersmord kan drabba svenska män

Enligt statsvetaren och sociologen Rasool Awla så kan nästa hedersmord drabba en svensk man. Enligt den gängse "heders"kulturen så skall både flickan som bryter mot sina föräldrars önskan och mannen hon föredrar, bli mördade av flickans familj. Enligt den gängse kulturen skall sedan mannens familj hämnas den döde mannen på flickans familj. Låter inte som något vi skall införa i detta land precis.
Men en plausibel förklaring till hur denna kultur har uppkommit ger ändå Awla:
-"I avsaknad av effektiva, legitima och tillförlitliga myndigheter i de samhällen där hedersmord har sitt ursprung vänder människorna sig till familjen och släkten för att få stöd och för att lösa sina problem. En enad och sammanhållen familj med allas villkorslösa lojalitet mot familjen blir livsavgörande för allas överlevnad. "
Men enligt Awla finns en "fredligt" sätt att lösa detta problem, det innebär att man kan låta flickan och pojken bilda en egen familj.
Själv undrar jag i mitt stilla sinne varför man, om man nu tillhör denna kultur och anammar denna kultur, väljer att emigrera till ett västerländskt land där en helt annan kultur gäller. Det blir lite märkligt att man flyttar till ett land, en kultur, men anser att ens döttrar, och kanske söner, inte skall gifta sig med den lokala befolkning, man är förmer än den och någon sammanblandning skall icke ske. Det luktar oförblommad rasism enligt mig. Vad har man tänkt sig i förlängningen i det nya landet? Bilda en etnisk ren enklav?

onsdag, januari 18, 2006

Hagamannen sätter Umeå i skräck!

Hagamannen har återigen börjat våldta flickor. Han var aktiv mellan åren 98-2000, därefter har han börjat igen, genomfört, om jag räknat rätt 9 våltäkter. Jag sitter och funderar på varför polisen inte lyckats ta fast avskummet. Umeå är litet, alla känner förmodligen de flesta andra åtminstone till utseéndet. Han har utfört ett antal illdåd då det måste kommit in ett antal tips, signalement har de, likaså DNA. Nåja, vi vet sällan hur andra yrkesgrupper arbetar, vilka svårigheter de har i sitt jobb o.s.v. amatören tror att allt är enklare än det i själva verket är. Mitt eget jobb är mer komplicerat än vad utomstående ofta tänker sig, det är sannolikt likadant för polisens yrkesmän. Å andra sidan..jag tänker på den polis från Umeå som intervjuades i TV, en traktens son utan någon skarpare hjärna likt Holmes, eller ens Wattsson, stor grov och trygg polis som vet sitt reglemente och kan sitt Umeå men är det rätt man för detta jobb? Vet inte vad för externa resurser de kallat in, vi får hoppas att de har resurser utifrån för att arbeta med detta fall.

måndag, januari 16, 2006

Open Source kontra komersiella program

Vi har på swnet.politk diskuterat Open source kontra komersiella program. Båda har naturligtvis sin plats, sin nish. Förvånadsvärt många behov tillgodoses med OpS. Det finns Open Office som nästan alla klarar sig med, vi har GIMP för bildbehandling o.s.v. Tar vi med freeware som inte är klockrena Open Source så kan oerhört många behov tillgodoses. Vi har zipprogram t.ex. IZark som är bättre än kompressionsprogram man betalar för. Antivir är bättre än många betalprogram när det gäller antivirusskydd, listan kan göras ännu längre. Ingen kan påstå att Open Source och andra freeware inte fyller en oerhört viktig funktion. Vem som är "motor" i utvecklingen av programvara är omöjligt att säga, det föreligger en symbios mellan de olika typerna av programvara och dess utveckling, både OpS, freeware och komersiella program lever i symbios och påverkar varandra på hundra olika sätt. Rent komersiella program har som alla förstår sin plats hos användarna, GIMP klarar sig de flesta amatörer på som håller på med bildbehandling, proffsen vill nog ha Photoshop. Tror inte ett program som Dreamweaver skulle kunna utvecklas enbart med Open Source, där fyller den komersiella produktutvecklingen en viktig funktion.

söndag, januari 15, 2006

FOSIs F.A.Q

Surfade in på F.O.S.I.s F.A.Q. Läste med nöje alla frågor och svar. Befriande fritt från svensk politisk korrekthet. Den står en upp i halsen understundom, några smakprov:
-

Q: I downloaded [...] program from your page,how do I?..

A: Do you think I'm 'tech support' or what?

-

Q: Why you can`t add description for programs on your page?

A: Programs here are for people who know what the hell they want, and just want to have the full version. I DON`T post any SHIT. For cracked garbage go to another place.
-

Q: What the fuck? Can you remove these annoying graphics and leave only text links to the programz? Or do you think I come here to look at your stupid download buttons?

A: I enjoy making graphics, :) Maybe it sounds silly, but it`s my page.Yer getting it for free, DON'T BITCH!

_

Q: Can you add on your page or know where to download [...] program?

A: No.I can't add it, and don't know where to download it. Heh, go to the software store and buy it.

_

Q: Fuck you! Your page sux! The links aren`t working and graphics look like bullshit!

A: Fuck yourself and never come here again.

_

Q: This FAQ did not solved my problem, what shold I do?

A: Visit your psychiatrist.

Håll med om att denna F.A.Q. har ett visst underhållningsvärde. Önskar att alla F.A.Q.s kunde vara så befriande korthuggna och rakt på sak.

Benny Haag

Läser i "Vår bostad" en artikel om Benny Haag. Är det någon som kommer ihåg honom? Han hade något travtipsprogram på SVT. Enda gången jag såg på det programmet, han var jäkligt kul faktiskt, jag satt och skrattade när jag såg programmet, annars hatar jag trav och annat dobbel på denna nivå. En gång lät han sin 8 åriga dotter tippa, det var en höjdare. Nåväl, han var fast anställd på Dramaten, hamnade i onåd efter en mindre lyckad TVserie. Han lämnade Dramaten och åker land och rike kring, håller en uppskattad monolog om alkohol och dess verkningar. När han hade premiär med sin turné så skrev tydligen inte DN en rad om detta, samtidigt hade de tre helsidor om cubansk äldrevård. Dessa ord låter Benny undslippa sig om DN:
-"DN är en skitförnäm skittidning om du frågar mig"
Jag är böjd att hålla med, om ni frågar mig vill säga.