lördag, januari 14, 2006

Elitpartier - nomenklatura

Även DN tar i dag lördag upp det ämne som under flera år varit mitt favorittema, nämligen det etablertade partsystemets fjärmande från sina väljare. De gör det under rubriken " Väljarna slår bakut mot elitpartier" i avdelningen politik/EU. Nu är ofta DN en ivrig försvarare av detta elitistiska system, ofta gentemot uppstickare som de väljer att kalla "populistiska". Allt som inte är i linje med det etablerade politiska systemet och "mainstream" inom svensk politik kallas ju "populistiskt", även av DN, kanske främst av DN. Det hindrar dock inte att en enskild medarbetare, Ingrid Hedström, tar uppdetta problem på EU nivå, nåja, det börjar bli ganska tydligt nu, går väl inte att förtiga längre. Problemet, om vi väljer att kalla det så, består i att de etablerade politiska partierna fjärmar sig mot sina väljare och bildar en egen klubb, egen intressesfär, gentemot det folk som förväntas rösta fram dem. Politikerna både från höger och vänster känner mer samhörighet med varandra än det väljarunderlag som är underlaget för deras existens. Det märks också att alla de etablerade partierna närmar sig varandra och det blir alltmer svårt att skilja dem åt politiskt, se t.ex. moderaterna sväng mot mitten samt sossarnas högersväng i.o.m. Perssons tillträde som statsminister och partiledare. När en del av den nationella politiken läggs på EU-nivå förstärks detta ännu mer, som Hedström belyser i sin utmärkta artikel. Till detta kommer då alla de förmåner som de högsta politikerna förläner varandra, detta blir det explicita tecknet på denna tendens, yrkespolitiker från de etablerade partierna är vår tids nya adel, ja yrket verkar t.o.m. gå i arv. Personer vars döttrar och söner blir den nya tidens politiska adel blir allt vanligare, se Bodström och Leijon, som ändå blev ganska lyckade som politiker.
Jag har tidigare skrivit om detta i "den nutida nomenklaturan", det är ju tur att man får medhåll någongång, dessutom av nomenklaturans främsta förespråkare DN. Det är inte dåligt.

onsdag, januari 11, 2006

Fågelinfluensa - Spanska sjukan

Har läst lite om fågelinfluensan som det talas så mycket om, samt spanska sjukan, som ju också var en typ av influensa, ja t.o.m. en typ av fågelinfluensa har det framkommit på senare år. Det var en svenskfödd läkare, Johan Hultin, som inte kunde släppa sitt livs stora utmaning, att hitta viruset från spanska sjukan, åkte till Alaska två gånger för att gräva upp kroppar i permafrosten som dött i spanska sjukan. Gåtan som Hultin och många andra försökte lösa var vad Spanska sjukan var för en typ av influensa och vad det var som gjorde den så dödlig samtidigt som den var såpass smittsam. Sista gången Hultin gjorde sin uppgrävning lyckades forskarna, Jeffery Taubenberger och Ann Reid, att isolera virusets gen, samt studera detta närmare.
Det har visats sig att Spanska sjukan var en typ av fågelinfluensa, alltså en influensa som smittar direkt från fåglar till människor, vanlig influensa har spritt sig från fåglar till grisar, där de muterat så att viruset kan spridas på ett annat sätt, bl.a. genom luft, för att därefter sprida sig till människor. I laboratorier har forskare smittat möss och andra djur med viruset från Spanska sjukan, (som man återskapat) det har visat sig att vi faktiskt kan framställa vaccin som är verksamt mot sjukdomar som Spanska sjukan.

Länkar:
Illustrerad vetenskap

SVT vetenskap

Artikel DN

AFA och migrationsverket

Denna gång kan jag inte lämna någon länk till några nyheter, det finns nämligen inte på någon nyhetesida om dessa händelser, nyheterna om AFA som hotat enskilda personer samt saboterat migrationsverkets lokaler. Annars var ju de stora tidningsdrakarna pigga på att skriva om hur enskilda anställda på Migrationsverket misskött sig och firat än det ena än det andra. Nu har då AFA nappat efter massmediapådraget, terror, hot och andra olagligheter mot enskilda anställda förekommer, AFA skryter om allt detta på sin hemsida, som jag inte tänker länka till. Det är dock tyst som i graven om detta, samma tidningar som skrev spaltkilometer om skandalerna på Migrationsverket, skriver inte en rad, SVT tog upp detta i ett långt reportage kvällen 10 jan kl.21:00. Visst är det politik i vilka händelser man väljer att publicera, och vilka man inte väljer att publicera. Det är dock möjligt att även tidningarna tvingas ta upp detta då SVT morgonnyheterna maler på om dessa nyheter nu på morgonen den 11e.

söndag, januari 08, 2006

Två nya trevliga bekanskaper

När jag handlade sist var mitt standardöl slut för tillfället. Var tvungen att pröva något nytt. Gick och botaniserade lite på hyllorna, hmm...fastnade för Starobrno. Väl hemma så drack jag ölet till en god lunch, fantastisk smakupplevelse! Ett ljust, lätt och luftigt öl, har ändå ett brett register med smaker som fyller hela gommen med friska härliga smakämnen. Smakerna är frächa och nästan lite aggresiva när de masserar gommen. Kan varmt rekomendera!;-)
Installerade Gimp som jag funderat på i flera år. Har aldrig blivit av då jag vant vid mig ett annat progg, "Picture Publisher". Var en mycket angenäm bekanskap, lätt och trevligt att lära sig, inga konstigheter. Ändå har de funktionerna man vill ha och använder. Det tar alltid ett tag att vänja sig vid ett nytt bildediteringsprogram, men detta går ovanligt fort. Jag rekomenderar detta också.