lördag, maj 21, 2011

Klyftan mellan riksdagen och verkligheten


Jag satt och funderade på en artikel i SvD där Magnus Jacobsson KD går till angrepp mot partikamraten Annelie Enochson. Det är ofta tecken på en ganska djup kris för ett parti när två partikamrater går ut i media och bekämpar varandra inför öppen ridå. Att frågan gäller Pridefestivalen denna gång gör det lite extra pikant. Enochson har ju gått ut och kritiserat KD Stockholms beslut att deltaga i Pride, något som varit ett obligatorium för alla partier utom just för KD och SD. Nu går alltså Jocobsson ut offentligt och ger en partikamrat en avhyvling för att hon demonstrerar ett klart avståndstagande mot deltagande i Pridefestivalen. Så här skriver Jocobsson i sin artikel.


Nu senast angriper hon partiets Stockholmsdistrikts deltagande i Pride med argumentet att ”jag tycker att vi ska vara rädda om våra kärnväljare och de deltar inte på Pride”. Vilka dessa kärnväljare är eller vad hon har för belägg för att våra väljare inte deltar på Pride framgår inte.


Här visar sig den klyfta som finns mellan riksdagens ledamöter och verklighetens folk. Det kanske är en stor nyhet för Jacobsson men de allra flesta vuxna människor deltar inte i Pridefestivalen och skulle aldrig kunna tänka sig att med sin fru och barn stolt tåga med uppmålade transfestiter, som inte gör något alls för att dölja sina intimare kroppsdelar. Att just tänka sig KD:s kärväljare tåga med dessa nästan nakna HBT-personer är nästan en lite lustig tanke. Kanske är det svårt att få belägg för att de flesta som röstar på KD inte deltar i Pride, men det torde vara lika svårt att få belägg för motsatsen. Enda möjligheten för att få något belägg alls är att göra en undersökning men jag tror inte jacobsson är intresserad av en sådan. Vidare i Jacobssons artikel.


Men med tanke på hur Annelie brukar definera våra kärnväljare så får vi anta att det är kristet troende väljare hon hänvisar till. Problemet med detta resonemang är att det är fler som röstar på socialdemokraterna än på oss i denna väljargrupp och socialdemokratin har alltid varit med på Pride.


Aha! Är det så partistrategerna tänker. Jag har alltid undrat hur vissa partistrateger och "spinndoctors" funderar när de gör sitt bästa för att få sina partier under 4 procentsspärren. Jacobsson har i sin outgrundliga visdom funderat ut att gruppen kristna väljare är större hos S än hos KD, dessutom deltar S i Pride. Så Jacobsson tar för givet att just denna ganska stora grupp röstar på S för att de går med i Pride, vilken slutledningsförmåga. Det kan ju inte bero på vad S har för politik i fördelningsfrågor eller andra frågor. 


Eftersom i princip alla partier deltar i Pridefestivalen och att rätt många människor dragit den slutsatsen att dessa partier deltar mer eller mindre av politiskt tvång, så kanske man överhuvudtaget inte kan dra några slutsatser av deltagande i pride. Jo en slutsats skulle man kunna dra, det parti som vågar säga "nej" till Pride kan dra till sig några väljare. Till slut levererar Jacobsson denna salva mot sin partikamrat.


Kristdemokraterna är ett värdeorienterat idéparti och på vår hemsida slår vi fast att ”människolivet är okränkbart och alla människor har ett lika värde”. Som riksdagsledamot kan man inte välja att enbart jobba för det första ledet och sen strunta i det andra ledet. ALLA människor har ett lika värde och vi skall möta alla människor på alla arenor där det är möjligt. Om Annelie Enochson inte kan acceptera att hon måste jobba för hela vårt partiprogram är det dags att hon tackar för sig


Här levererar Jacobsson också KS.s svanesång, vad är ett "värdeorienterat idéparti"? Alla partier har sannolikt någon värdering i grunden (som den möjligtvis svikit) samtidigt får vi hoppas att alla partier har någon form av idé med sin politik, fast ibland kan man undra. Det är precis sådant här ordbajseri som gjort att KD nu hamnar under 4 procent i opinionsundersökningarna och som sannolikt gör att partiet åker ur riksdagen vid nästa val.

Och så kommer det då, "alla människor har ett lika värde", vad exakt har det med att delta i Pridefestivalen att göra? Om jag är emot att snabbköpen har pornografiska tidningar i sina tidningsställ, är jag emot allas lika värde då? Prostituerade och nymfomaner har ju också "lika värde". Begreppet "allas lika värde" används nu så uppenbart infantilt så att man tycker att t.o.m. riksdagsmännen själva skulle börja rodna en smula. Det uttalas t.o.m. infantilt, det borde väl heta "alla människor är lika mycket värda". 


Grundproblemet är att vårt demokratiska system gör att heltidspolitiker som i många fall är politikerbroilers avskärmar sig från verkligheten och den vanliga väljaren. Till slut tror riksdagsmännen att alla människor tänker och tycker som den lila exklusiva skara människor som befolkar plenissalen. Och låt oss vara ärliga, ganska få av dessa politiker tror på fullt allvar att de som städar i riksadgens korridorer har riktigt samma värde som de själva. Maud Olofsson t.ex. är en partiledare som dragit många politiska poäng med satsen "allas lika värde". 


Tyvärr känner jag en kvinna som arbetat i riksdagen under många år (numera pensionerad så jag vågar skriva om det). Kvinnan jag kände, förfasade sig över Olofssons nedlåtande attityd mot dem som hon ansåg stå lite för långt ned på skalan. Andra politiker fick betydligt högre betyg måste vi väl påpeka i rättvisans namn. Den utmålade buffeln Göran Persson var enligt min källa väldigt trevlig mot personalen, Reinfeldt likaså. Som alla vet så förpliktar det inte till så mycket att deklarera sin fina människosyn i en talarstol, inte heller att tillgjort dansa med i ett obskyrt Pride-tåg.

Länk SvD

torsdag, maj 19, 2011

Ännu en professor


Ännu en professor ger prov på sin intelektuella kapacitet när på Secund Opinion kommer med ett sanslöst påstående. Professor Kent Asp publicerar sig med en artikel där han analyserar valrörelsen 2010 och journalisternas insatser i samband med detta val. I början av sin artikel fäller Asp detta påstående, som i alla fall fick mig att hicka med kaffe i halsen.


Men det finns ingen grund för Sverigedemokraterna att betrakta sig som misshandlade av nyhetsmedierna.


Asp som titulerar sig professor i journalistik anser tydligen att SD blev helt objektivt behandlade i valrörelsen. Asp anser tydligen att det är helt normalt med Expressens valsedel nedtryckt i gatsmutsen och Aftonbladets numera förlöjligade hand. Andra exempel finns det gott om. Kronkursen och ekonomin skulle drabbas om SD kom in i riksdagen, Zlatan var inte svensk för SD enligt DN-kultur. Vi kunde läsa om pigga förslag som att sätta SD i karantän efter valet om de mot förmodan kom in i demokratins finrum. Allt detta är alltså normalt enligt journalistprofessor Asp. Vad bra, då vet jag vad ribban skall ligga på denna blogg till nästa valrörelse. 

Länk Secund opinion.

onsdag, maj 18, 2011

Jimmie Åkesson & Erik Ullenhag

Jimmie Åkessonm mötte Erik Ullenhag på Linköpings universitet i en immigration och integrationspolitisk debatt den 17e maj. Tyvärr hittar jag inget klipp från denna debatt. Den första som hittar ett klipp kan väl lägga in den bland kommentarerna. Här en gammal debatt som vi kan roa oss med att se igen. Den är ju dessutom kort.tisdag, maj 17, 2011

In your face Aschberg!


Det är tveksamt att påminna om gamla citat och vad människor sagt för länge sedan. Tiderna förändras och samhällets problem tränger sig på och blir tydligare. Någon gång kan det vara befogat att ändå påminna allmänheten om vad vissa människor sagt för över 20 år sedan. 


I programmet Diskutabelt från 1989 så är Robert Aschberg programledare, med en stil han inte riktigt skulle använda i dag förmodligen. Programmet handlar om invandringen. Det nya partiet Sverigedemokraterna är kritiska till den dåvarande immigrationspolitiken. Aschberg och den inbjudne journalisten Staffan Heimersson är ytterst positiva till ren massinvandring (positivare än vad de förmodligen är i dag). 


Under programmet säger en i publiken att SD nu börjar få röster av de gamla arbetskraftsinvandrarna, varvid Aschberg replikerar enligt följande.

1118 röster i senaste valet. 


Ja, SD fick 1118 röster i det första valet de ställde upp i. I det senaste valet fick de 339,610 röster och kom in i riksdagen. In your face Aschberg!  Som avslutning säger, eller skriker, Aschberg så här.


Rasisterna snackar skit! Utländskt inflytande är bra. Tänk på sådana saker som kaffe, vin, tango och FRANSK MASSAGE! FOLK ÄR SOM FOLK ÄR MEST! En sak till, stå på!


Det är ju väldigt intelligenta argument Aschberg kommer med. Tänk att vi fått kaffe och vin av forntida immigranter, vad nu det har med dagens immigrationspolitik att göra. Förövrigt har sannolikt spridningen av kolonialvaror mer med handel än migration att göra (för att inte tala om ren kolonialism). 


Det är värt att även ta upp Staffan Heimerssons tal i detta program. Får jag gissa på att han möjligen ångrar en del av det han sade? Så här deklarerade Heimersson sina åsikter 1989 i Diskutabelt. 


Jag tycker Sverige har ett invandrarproblem. Vi har en enorm brist på invandrare. Jag brukar säga så här att, ...skall vi...sade du inte att det var 150,000 år sedan de höll på på detta vis? Jaouuu... [skånsk dialekt] När det gäller invandrare så är det på det här sättet, jag brukar ofta tänka på att,... vilket är är, vilket är de två trevligaste länderna på jorden? Och det är liite subjektivt, men jag tror alla hänger med på mitt resonemang nu. Dom två trevligaste länderna på jorden "e" Anerikas Förenta Stater, det består utav 240 miljoner invandrare. Inte en som inte är invandrare. Ok indianer...Ääääh...det näst trevligaste landet, OK det är subjektivt men jag tror att alla hänger med. Det näst trevligaste landet, ett land som är preciiiiis laugom befolkat, så befolkat att alla människor trivs, lagom kontakt, men inte överbefolkat. Det näst trevligaste landet på jorden är Italien. 
Italien har så många invånare så att om Sverige skulle ha lika många invånare per kvadratkilometer, skulle Sverige ha 70 miljoner invånare. Mitt konkreta förslag, och det tycker jag TV3 skall genomföra, det är att importera 62 miljoner människor,...omedebart.   


Nu skriver vi 2011 och vi kanske inte har en sådan enorm brist på invandrare längre, vad vet jag. Om Heimersson säger att USA är det trevligaste landet på jorden så får han gärna tycka det. Värt att notera är att lilla Södertälje tog emot fler immigranter från Irak än vad hela Nordamerika gjorde när det var oroligt där nere. Det var ju USA som invaderade Irak, men tog alltså inte emot bråkdelen av de flyktingar lilla Sverige gjorde. Sådan tur att Heimersson till sist kom ihåg indianerna, Amerikas ursprungsbefolkning, men det satt väldigt långt inne. Dessutom avfärdade Heimersson indianerna med en svepande gest, inte så snyggt.  


Ja kära Heimersson, du får gärna tycka att Italien är det näst trevligaste landet på jorden. Tyvärr har de också stramat åt sin immigrationspolitik en del på sistone. Sist lät de immigranter ta tåget till Frankrike, som i sin tur genast stoppade trafiken. Lampedusa är kanske den tredje trevligaste platsen på jorden enligt Heimersson.  


Ja, jag håller med Heimersson att han nog är lite subjektiv. Italien är det näst trevligaste landet på jorden, och Heimerson är den näst dummaste människan på jorden när han föreslår att TV3 skall "importera 62 miljoner människor, omedelbart". Jag tänker inte ens bemöta en sådan gigantisk idioti. 

Länk Diskutabelt Youtube 1989

Ännu ett perfomance art


Ännu ett perfomance art har kunnat beskådas i Malmö. På scenen drack sig en skådespelare sig fullständigt redlös och blev aggresiv. Till sist kände sig publiken tvungen att hindra skådespelaren från att dricka mera vodka. 


Jag kan väl tycka att denna typ av performance art är oskyldigare än att förstöra tunnelbanevagnar och annat idiotiskt skådespelare har fått lära sig på Konstfack. Själv kanske jag skulle finna ett visst nöje i att skåda spektaklet, men tyvärr skulle det väl vara mina allra sämsta sidor som då kom fram. Det skulle alltså vara hånskratt i stället för skratt. 


Jag kan till slut meddela att skådespelarna inte är så nyskapande som de själva trort att de är. Vid inspelningen av "Kvarteret Korpen" så höll Keve Hjelm på att supa ihjäl sig. Många av de fyllslag som utspelades i filmen var närmare verkligheten än någon kunde ana. På den tiden fanns inte begreppet "performance art" så Hjelm ägnade sig antagligen åt vanlig hederlig fylla, som således inte kunde kallas något finare. 

Länk SvD

Läkarbristen i Sverige är självförvållad


I en artikel på SR så beskrivs hur vi i en snar framtid kommer att drabbas av läkarbrist i vårt land. Antalet läkare kommer inte att räcka till för det behov som kommer att uppstå. Speciellt allvarligt kommer läkarbristen slå inom vissa områden, t.ex. inom cancersjukvården.


Åtgärderna som tydligen diskuteras för att råda bot på den framtide läkarbristen är enligt artikeln arbetskraftsinvandring. Så här står det i artikeln.
För att komma till rätta med personalbristen inom vården diskuteras lösningar som ökad arbetskraftsinvandring och höjd pensionsålder.


Nu är det förknippas med problem med att importera utländska läkare. Enlig Värmlands Folkblad så misstänks en patient ha avlidigt p.g.a. språksvårigheter, LÄNK


Framför allt så är det så att den läkarbrist vi eventuellt kommer att drabbas av är självförvållad. Enligt Uppdrag Granskning så lobbade Läkarförbundet intensivt för att antalet utbildningsplatser skulle skäras ned. Alla prognoser pekade på att en läkarbrist skulle uppstå om antalet utbildningsplatser skars ned, ja t.o.m. om antalet utbildningsplatser inte ökade skulle en brist uppstå. Ändå så valde politikerna att gå på det lobbande Läkarförbundets linje. Så här står det på SVT om programmet Uppdrag Granskning gjorde, LÄNK.


I PROGNOSEN togs även upp att stora pensionsavgångar bland 40-talisterna skulle medföra en ökande brist en bit in på 2000-talet.
- Vid samtliga tillfällen som jag varit med har vi visat att det kommer att vara brist på läkare, säger Ingrid Bergström Levander, projektledare med lång erfarenhet på SCB.
Likadant spådde ytterligare en tung prognosmakare om framtida utsikter för läkare.
- Alla prognoser sade brist, bekräftar Klas Öberg, avdelningsdirektör på Socialstyrelsen.
MEN PÅ MITTEN av 1990-talet, när de avgörande besluten för dagens sjukvård fattades, struntade politikerna helt i prognosmakarna - och slog in på den väg Läkarförbundet önskade.
I Läkarförbundets egna arkiv har Uppdrag granskning hittat dokument som förbundet idag inte vill kännas vid. I deras eget arbetsmarknadspolitiska program står det tydligt att det är "Angeläget att kraftigt minska utbildningen".


Det är alltså Läkarförbundet själva som hos politikerna lobbat för att regeringen skulle skära ned antalet utbildningsplatser, vilket också skedde. Detta skedde trots att alla tillgängliga prognoser motsade det Läkarförbundet mellan skål och vägg sade till lättpåverkade politiker. Detta visar inte bara hur felaktigt Läkarförbundet uppträdde, det visar också hur riskebelt det är när enskilda organisationer bedriver lobbyverksamhet i riksdagen. 


Konsekvenserna av att Läkarförbundet lobbade för att inte riskera sänkta löner (en obefogad rädsla skulle det visa sig) och att politikerna lyssnade på en lobbygrupp i stället för de seriösa prognoser som fanns till hands, är i förlängningen inte bara läkarbrist, utan att patienter riskerar livet p.g.a. språksvårigheter. Det är ingen universallösning att importera arbetskraft, speciellt inte i yrken där stora krav på kommunikation ställs. Frågan om att enskilda organisationer kan bedriva enskild lobbyverksamhet borde också diskuteras och analyseras. Att politiker lyssnar på människor med en läkartitel och låter sig mutas av fagert tal (och kanske en god middag) i stället för att ta del av de seriösa prognoser som olika myndigheter tagit fram, är inte ett problem av övergående natur. 


Länk SR

måndag, maj 16, 2011

SD framåt i Västra Götaland och kan bli vågmästare


Det har som bekant varit omval i Västra Götaland, eftersom det slarvades lite för mycket vid valet i september just i denna krets. SD gick i detta omval framåt och fick 5,8 procent av rösterna, vilket ger 9 mandat och en möjlig vågmästarroll. Nu är det så att det största blocket i detta omval blev det rödgröna, framförallt gick S framåt och blev störtsa parti. Så här står det i DN om den nya situationen och SD:s vågmästarroll.


Tonläget under valrörelsen har varit hårt mellan framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna. Men nu utesluter inte S ett samarbete med M.


Både S och M:s väljare har alltså invaggats i den tron att M och S är politiska fiender och att det finns avgörande skillnader i dessa två partiers politik. Nu skall de möjligen samarbeta i alla fall, bara för att stänga ute SD från en vågmästarroll. Så mycket för demokratin och folkviljan. Förmodligen blir det inga fler omval hur mycket slarv som än uppdagas efter ett val. Det är tydligt att SD:s väljare orkar släpa sig till vallokalen i högre grad än övriga partiers väljare. 


Både S och M har med sin skarpa retorik mot SD målat in sig i ett hörn. Nu är prestige och simpel hämnlystnad viktigare än de väljare som man i valrörelsen slagits om. Öppnar S för ett samarbete med något alliansparti så visar det ändå bara hur rätt Sverigedemokrater hela tiden haft när de påstått att den verkliga oppositionen i svensk politik egentligen är SD.

Länk DN

Länk SvD