fredag, december 13, 2013

Öppet brev till Britta Svensson Expressen


Detta är ett öppet brev till Britta Svensson Expressen .

Hej Britta.

Vi hade en diskussion på Facebook, där vi kom fram till den geniala idén att faktiskt kontakta en journalist, i stället för att bara beklaga oss. Det är ju inte så konstruktivt i längden.

Du vill gärna se ansiktena och namnen på de som kommenterar, skriver du i din senaste artikel [Expressen, Det är sorgligt, och får mig att skämmas över Sverige 20131212]. Jag tycker det är en fullt rimlig begäran, om man som många kommentatorer, tar ut svängarna utöver gränsen för det osmakliga, och i undantagsfall, det olagliga. Däremot är jag inte beredd att förbjuda anonymitet, ety det skulle strida mot demokratiska yttrandeprinciper. Däremot skall självklart alla politiska företrädare framträda med namn och till fullo stå för sina åsikter. Jag är den förste att med kraft instämma i detta.
 
Problemet är som bekant uthängningen av ickepolitiska och icke officiella personer. Här har personer hängts ut som i vissa fall använt ett ovårdat språkbruk. Inte nog med det, Expressen samarbetar med den ökända (får man nog säga) Researchgruppen. Denna illustra grupp har lagt ut över 6000 konton offentligt, med synliga användarnamn och illa maskade e-postadresser. Dessa adresser fungerar i Disqus som inlogg. Bland de som är fullt offentligt sökbara finns bland annat mitt disquskonto, som nu är öppet för så kallad rape, av lindrigt databegåvade tonåringar. Om nu någon finnig antirasistisk tonåring kapar mitt konto, p.g.a. att Researchgruppen (som ni samarbetar med) lagt ut kontouppgifterna, så kan denne skriva vad som helst i mitt namn. Det lustiga (för mig rätt olustiga) inträffar då att du kan skriva en ny artikel om hur jag uttrycker mig på nätet. Möjligheterna till nya artiklar synes oändlig, enbart kreativiteten sätter gränser. Tyvärr får detta mig att skämmas över det publicistiska Sverige.

Jag har ett antal lästa böcker i min bokhylla som enligt uppgift används i journalistutbildningar. Enligt samtliga dessa böcker om journalistik så bryter Expressen nu mot all journalistisk etik. Vill du inte bara se namn och bild, utan även pratat med en som relativt sparsamt ändå skrivit en och annan kommentar, finns jag tillgänglig på tele 070 825 15 49 till kl 16 i eftermiddag. Därefter stänger jag av telefonen och tar en välförtjänt helg.

Ha en trevlig helg Britta, den är säkert välförtjänt även för dig.      


Tillägg utanför brevet, eftersom Svensson inte ringde upp. (Och har undanbett sig alla samtal enligt Expressens växel samt har hemligt telefonnummer).

Jag tar oerhört starkt avstånd från ett par av de fall av rent vidriga kommentarer som uppdagats. Jag/vi skall inte bara ta avstånd, vi måste också vara självkritiska här. Fundamentala grunder i partiets politik verkar också ha gått vissa medlemmar fullständigt förbi. Här får vi alla ta ansvar och försöka utbilda människor i vissa grundläggande principer. Det här är inte bara retorik, utan vi har missat en viktig del i vårt ansvar för att utbilda/sålla i vår medlemskader. Det är vårt ansvar och ingen annans. Här har vi fallerat och förtjänar berättigad kritik.

Dock så framstår det i Svenssons artikel och bl.a. i SVT:s nyhetsrapportering att det skulle vara många företrädare för SD som gjort väldigt grova övertramp. Det har vi faktiskt inte sett i den faktiska konkreta rapporteringen. Många är inte medlemmar bakom kontona och i de fall de varit det, är övertrampen inte av den grova art som lyfts fram som exempel i media.

Likaså framstår det i medierapporteringen som att det bara kommer hatfyllda kommentarer från den nationella rörelsen. Det är också helt fel. Jag har mest följt kommentarerna på SVT-Debatt. Där är språkbruket och kommentarerna på samma nivå från vänsterhåll (och den mångkulturella rörelsen) som de lägsta från den nationella rörelsen. Detta har påtalats oändligt många gånger, men media verkar inte ta till sig denna uppgift. En annan bortglömd aspekt på detta är att t.ex. artiklar från Åsa Linderborg och Katarina Mazetti som väl ligger på samma låga och hatiska nivå som de flesta av de så kallade ”hatkommentarerna”. Om det nu är förkastligt att ge uttryck för sitt hat i kommentarsfälten, borde det vara minst lika illa att ge utlopp för liknande känsloläge i artiklar publicerade i gammelmedia.

Till sist. Vi när också en ständigt molande misstanke om att nivån och mängden på hatkommentarerna är överdriven. Som jag tidigare skrev, så har undertecknad mest följt kommentarerna på SVT Debatt. Hatfyllda kommentarer är faktiskt relativt ovanliga, och när de uppträder kommer de lika ofta från vänsterhåll. Jag läste en 300 kommentarer under Mazettis berömda ICA-artikel. De allra flesta kommentarer höll en hövligare ton än vad Mazetti själv gjorde i sin artikel. Rena hot lyste med sin frånvaro och en del kommentarer höll väl samma otrevliga ton som Mazetti själv höll i sin artikel. Hur dessa kommentarer framställdes i media vet vi. Det lät från medialt håll som om kommentarsfälten var rena orkestern i hot och hat.

Hanne Kjöller skrev en bok med titeln ”En halv sanning är också en lögn”. Britta Svenssons artikel innehåller säkert en fjärdedels sanning, men eftersom tre fjärdedelar av verkligheten saknas så är det långt ifrån en korrekt beskrivning av denna verklighet. Framförallt så kan samarbetet med researchgruppen och vad de sysslar med inte på något sätt försvaras. Som en indikation på detta är det faktiskt ytterst få av de som normalt stämmer in i den offentliga vuvuzela-orkestern mot SD och andra nationella, som i dag försvarar Expressens agerande.