lördag, december 24, 2005

Det värsta som hände på datafronten 05

Det värsta som hände var att Symantec, ett skitföretag som nästlar sig in i nyförsäljningen av datorer, har köpt upp den utmärkata brandväggen Sygate, en katastrof. Nu finns det ingen brandvägg kvar jag litar på. OBS! Bojkotta Symantec's produkter, de håller inte måttet.

Ekdal, Persbrandt och pressetiken

Niklas Ekdal skriver under "signerat" på ledarsidan i DN om den senaste tidens turbulens amgående Expressens förföljelse av Persbrandt. man skulle tycka att Ekdal vill att Expressens, som snuskjournaistikens främsa företrädare, kläms åt ordentligt, men icke! Så här skriver Ekdal bl.a:
-"Är det därför statens, alltså justitiekanslerns, sak att slå tidningen på fingrarna och återupprätta den förtalade skådespelarens heder?
Knappast. Senast Expressen stod inför skranket, i spelrättegången för 15 år sedan, blev tidningen friad på alla punkter. Målet visade att domstolen är det sämsta tänkbara stället att diskutera journalistik."

Han vill alltså inte att Expressen skall inför domstol för de rena lögner som alla normala människor katagoriserar som klockrent förtal, I got news for you Ekdal, grovt förtal är straffbart i detta land, spelar ingen roll om det är en tidning som gör sig skyldig till brottet.
Ekdal spinner vidare: -"Till syvende och sist handlar det ju om kvalitet och förtroende, komplicerad materia som inte kan ringas in med juridikens kategorier: skyldig, oskyldig."

Kvalificerat skitsnack! En ren lögn är en ren lögn, inte komplicerat alls, inte i DETTA fall.
Vidare skriver Ekdal:
-"JK:s granskning kan inte tillföra något som vi inte redan vet. Expressen tryckte en felaktig uppgift. Tidningen har ett eget intresse att reda ut ansvaret på samma sätt som den ivrigt utkräver ansvar av andra, men staten är inte rätt katalysator för processen."

Expressen tryckte en felaktig uppgift? Att Persbrandt satt på stillot fastän han var hemma i allsköns ro? Det kan man verkligen kalla en felaktig uppgift. Vidare tycker Ekdal att staten inte är rätt "katalysator" för detta, nähä, vem är det då? De instanser som media själv har är rena skämten, det vet alla vid detta laget.
Ekdal menar att om folk verkligen vänder sig emot snuskjournalistiken så skall lösnummerförsäljningen minska, alltså problemet rätta till sig själv. Det skulle ju vara en välgärning av guds nåde om folk slutade köpa detta förtryckte dasspapper. Om så verkligen skedde skulle väl Ekdal och en massa andra aktörer ropa om "den fria pressens kris" och kräva ökat presstöd samt att folk skulle få börja betala för att läsa nyheter på webben, bara en gissning.

fredag, december 23, 2005

Bloggar som filtrerar korrekta kommentarer

Tänkte publicera en lista på bloggar som regelbundet filterar inlägg/kommentarer som är korrekta, uppfyller nätetiketten, men som inte faller bloggaren i smaken och därför filtrerar kommentarer.
Först ut är "Lasses blogg", lade in en mycket harmlös kommentar om invandringen, föll inte "Lasse" i smaken som därför filtrerade kommentaren, samtidigt tog han in kommentaren.
-"Precis Lasse. Bra uttryckt." Det föll tydligen "Lasse" i smaken.
Han är nu borttagen från min läslista.
Jinge's politiska fotoblogg har också en gång filtrerat ett inlägg av mig som uppfyllde nätetiketten, det var dock ganska länge sedan. Jag tror han ångrade sig efteråt och insåg sitt misstag även om han inte erkände detta.
Rent allmänt verkar högerbloggar vara något bättre på att ta in, för dem, "obehagliga" kommentarer.
Kom gärna med egna tips på bloggar som fliltrerar kommentarer som uppfyller nätetiketten.
OBS! Detta gäller bara filtrering av kommentarer som uppfyller nätetiketten, alla har rätt att filtrera kommentarer som innehåller obcena ord, personangrepp, uppmanar till brott mot lagen, hets mot folkgrupp etc.
OK. Då tar vi in Esbatis blogg:
Den mest notoriska filtreraren är Ali Esbati.
Just därför har det skapats en Svara Ali blogg.
Han låter puckade argument, invektiv osv stå kvar, men tar bort skarpa och sakliga argument som han inte kan bemöta. Värsta formen av filtrering.

torsdag, december 22, 2005

Demokrati på svenska enligt Shalin

Nu presenteras rapporten "Demokrati på svenska?" i DN debatt. Rapporten är beställd av regeringen, och då speciellt Mona Shalin. Arbetet med rapporten har letts av Masoud Kamali. Det blev stort rabalder när Shalin i princip sparkade statsvetardocenten Anders Westholm. Det kom ungefär 70 protestmail till Shalin från forskare och andra när hon avsatte Westerholm och gav jobbet till Kamali. Bland annat så anklagades hon för politisk styrning, något som är svårt att säga emot. Nåväl, vad säger rapporten då? Tja, ett klipp:
-"De politiska partierna sprider stereotypa och fördomsfulla uppfattningar om invandrare. De delar upp människorna i Sverige i ”vi svenskar” och ”de andra”, som framställs som avvikande personer som måste anpassas till den svenska demokratin, visar en ny rapport från den regeringstillsatta utredningen om diskriminering. Demokratin blir ett exklusivt reservat för svensk gemenskap, något som på sikt hotar själva demokratin,"
Jag visste inte att de politiska partierna ägnade sig åt sådant. I alla fall så är resultatet väntat, i princip varenda mening som publiceras av rapporten på DN kan ha förutsetts, inte ett ord som inte i förväg var känt eller sagts förut. Mona Shalin säger exakt samma sak i artiklar när hon avsatte Westholm som nu står i rapporten. Lite fundersam blir man, snacka om beställningsjobb. Bland annat kan man läsa detta av Shalin i vevan när hon sparkade Westholm:
-"Mona Sahlin säger att hon är övertygad om att det finns en strukturell rasism i Sverige som gör att människor med annan etnisk bakgrund diskrimineras.
- Samhället har blundat för det länge. Och i integrationsdebatten har vi sökt förklaringarna till bristande integration hos individerna: "de pratar inte tillräckligt bra svenska", "de har inte validerat sin utbildning tillräckligt" eller "de vet inte hur man söker jobb". I stället borde vi vända blicken och säga: Har vi, majoritetssamhället, byggt upp strukturer som tränger bort och tränger undan?"
Ungefär vad nuvarande rapport säger. En utredning som mynnar ut i det vi alla vet skall komma och som i princip redan är förutbestämt.

DN och Bodström

DN skriver på ledarsidan i dag onsdag om Bodströms juridiska förslag, kallar honom farlig. Lite längre ner skriver de dock att borgarna lämnar likadana förslag själva. Alltså, alla är farliga. För vem då frågar jag mig? Förslagen går ut på ökade möjligheter att bugga, spåra trafik, avlyssna telesamtal o.s.v.
Ja, ja, en del av förslagen är mycket tveksamma, en del är helt enkelt inte genomförbara. I denna värd där så mycket händer har jag lite svårt att bli upprörd över ogenomtänkta förslag som sannolikt aldrig kommer att genomföras, om de genomförs så kommer hanteringen att bli omöjligt, som t.ex. förslaget om att lagra all trafik såsom epost, mobilsamtal etc, vem fan tror du skall gå igenom all denna skit?
Förslaget om att installera trojaner i personers datorer, rent fysiskt, är ju magstarkt, finns starka indicier om pågående terrorism kan jag tänka mig att en åklagare får ge tillstånd, annars är det ju helt enkelt inte i princip med det samhälle och de normer vi har här.
En del andra förslag kanske vi får acceptera p.g.a. det samhälle vi lever i och den utveckling vår civilation tagit, tyvärr. Allt har konsekvenser, grövre och ökad organiserad internationell brottslighet som även uppträder i vårt, fordom så idylliska land, får konsekvenser. Bit i det sura äpplet och acceptera faktum. Den brottslighet vi hade på 60, 70 och kanske på 80-talet är ett minne blott, det är inte bara arbetskraften, varororna och turismen som blivit globaliserad, det har brottsligheten också. Känns det trist? Javisst! Att stoppa huvudet i sanden och tro att vi fortfarande kan ha någon Sigge Fürst-polis som går omkring i kvarteret med händerna på ryggen och upprättar ordning och trygghet genom att ta brottslingarna, slynglar al la Andersonskans Kalle, i örat, är helt enkelt inte realistiskt längre. Välkommen till den grå trista verkligheten, varsågod och ta den beska medicinen i vacker hand, svälj och grimasera.

söndag, december 18, 2005

Appropå Persbrandt's artikel i DN debatt

På dagens (söndag 18) DNdebatt går Persbrandt till attack mot Expressen och de lögnar som Expressen publicerat. Inte konstigt naturligtvis. Det som Persbrandt tar upp och väcker mitt intresse är något jag länge reagerat på. Nämligen de löjligt låga straff som utdöms till tidningar och ansvarig utgivare om en tidning t.ex. fälls för rena lögnar eller förtal. Andra bloggare oroar sig för pressfriheten och yttrandefriheten, det gör inte jag. Det som närmast råder i dag är en massmedial daktatur. Massmedia har blivit en makt att räkna med bland andra aktörer. De (detta är viktigt) agerar inte längre som en rapportör av det som händer, de agerar med en egen agenda och egna mål i vissa frågor, (irakkriget, invandringspolitik, EU) detta utan att ha folkligt stöd. De representarar alltså inte "folket", eller är folkets röst. Om Persbrantd varit intagen på någon klinik har jag svårt att bli engagerad av, det är väl hans privatsak. Det är dock bra att frågan kommer upp om den press och de regler som gäller i dag.
Jag ifrågasätter faktiskt den pressfrihet och ytrandefrihet som råder idag. Som Persbrant mycket riktigt påpekar, fälls de för grova övertramp så blir straffen för ansvarig utgivare och tidning skrattretande låga. Jag kan tänka mig att journalisterna efter dagens slut traskar ner till puben och tar några öl alltmedan de hånler åt fällningen och närmast ser den som en fjäder i hatten. Detta kan inte vara meningen. I en demokratisk stat måste det råda yttrande och pressfrihet, men med den ordning som råder i dag så råder det närmast massmedial diktatur. Pressen och andra massmedier är de enda i dag som kan göra grova övertramp utan att få ta någorlunda konsekvenser av sitt handlande. Rena och grova lögner som den i Persbrandt's fall måste bli kännbara för tidningen, alltså något man inte kan skämta bort på den lokala puben efter dagens slut.

Ekdal, (DN) om skolan

Niklas Ekdal skriver på ledarplats i "Signerat" den 18 december om skolan. Han tar återigen upp de missförhållanden som så ofta luftats i svensk media. Ekdal hade intervjuat vinnarna i årets nutidsorientering, det gemensamma för alla barnen var att de hade mycket lätt för att lära. När Ekdal frågade barnen om den kommunala skolan tyckte barnen att den var OK (till Ekdals förtret sannolikt), men att det var för mycket liv på lektionerna, tänk detta enkla faktum är något som landets politiker inte har uppmärksammat, i alla fall inte vidtagit nödiga åtgärder för att skolorna skall kunna ta itu med problemet, för problemet kan med nuvarande lagar och förordningar och med den resurstilldelning som idag finns, icke enbart lösas av de enskilda skolorna.
Vidare drar Ekdal några alltigenom goda och förnuftiga slutsatser:
-"Det finns inga snabba skolpolitiska klipp, inga pedagogiska dunderkurer, ingen mirakulös IT-utrustning, inga övermänskliga lärare, inga genvägar till bildning. Men det finns några kardinalfel som i onödan tynger den svenska skolan."
Jag skulle kunnat sagt det själv, detta får vi tilolsammans banka in i huvudet på våra, ibland så trögtänkta, politiker.
Vidare:
-"Flera rutinerade lärare som jag talat med har haft en fruktansvärd hösttermin, av en enkel anledning. Speciallärare dras in på många ställen så att barn med särskilda behov placeras i vanliga klasser där de stör undervisningen.
Detta får tre förödande konsekvenser. Lärarna slits ner och tvingas hela tiden välja enklast möjliga upplägg. De mest krävande barnen utmärker sig negativt och får inte den extra hjälp de behöver. Alla de andra eleverna försummas, eller värre, triggas till skrän och suddgummikastning de också.
Ett rikt land som Sverige kan inte spara pengar på det viset, om vi kastar 4 miljarder på ett försök med trängselskatter i Stockholmstrafiken eller 17 miljarder på 40 mil järnvägsspår i Norrland.
Skriv SKANDAL på svarta tavlan och låt stå."
Väl talat Ekdal, du har verkligen talat med lärare som du påstår, det märks. varför inte låta skolan bli en valfråga? Där HAR verkligen de olika partierna lite olika syn på sakernas tillstånd och hur vi skall lösa problemen.