lördag, februari 28, 2009

Vilka utförde mordbränderna i Södertälje?

Läser på newsmill om att den ”Globala intifadan” håller på att lyckas. Författaren Arash Hakimnia kopplar denna globala intifada till mellanösternkonflikten. Nu har tydligen ”Global intifada” satt upp klistermärken i Södertälje med uppmaning att bränna livsmedelsbutiker som för varor från USA! Det hela är förvirrat och långsökt, inte kan väl en tänkande människa på allvar tro att det har någon effekt på mellanösternkonflikten att starta mordbränder i Sverige? Om det har någon som helst effekt har det motsatt effekt. Palestinska rörelser tappar i sympati. Vem som helst som utför något så urbota dumt tappar i sympati och motverkar sina syften. Det är väl därför vissa vänster och liberala skribenter spekulerar i att det själva verket är högerextremistiska grupper som utfört dåden men vill kasta skulden på vänstergrupper. Få människor med sina sunda vätskor i behåll tror väl på den förklaringen dock.

Arash Hakimnia spekulerar i att den ”globala intifadan” håller på att lyckas. Jag tvivlar starkt på det, men poängen är att jag bryr mig faktiskt inte. Svensk politik är eftersatt, svenska politiker ägnar sig alldeles för mycket åt Europa och övriga världen och för lite åt den nation den är satt att förvalta. Mitt och förmodligen läsarnas hem på jorden är Sverige. Vi har intressekonflikter och problem här, de är förmodligen t.o.m. allvarligare än vad de flesta medborgare tror. Vårt eget samhälle förfaller och förslummas, DET är mitt huvudsakliga intresse och engagemang, att stoppa denna utveckling. Som Arash Hakimnia påpekar har mellanösternkonflikten pågått i över 60 år, den kanske kommer att hålla på i 60 år till. Vill de skjuta och bränna varandra därnere kan jag inte göra mycket åt det. Jag behöver inte välja sida eller ta ställning, ingen kan tvinga mig till det. Men bränner man ned butiker i Sverige är det plötsligt mitt och andra väljares problem. Jag och många med mig vill ha ett tryggare samhälle, där lag och ordning har en större plats än i dag, där brottslingar löper större risk att lagföras än i dag. Mordbrand bara för att stödja ena sidan i en konflikt långt ingår INTE i visionen.
Newsmill

fredag, februari 27, 2009

Dyr asylpolitik

I ännu en ledare i DN kritiserar redaktionen regeringen och enskilda kommuners försök att komma tillrätta med uppenbara missförhållanden i asyl och integrationspolitiken. Södertälje kommun försöker genom en presskonferens med journalister från länder där många asylsökande kommer ifrån, tala om att situationen är ohållbar för nya asylsökande.

DN:s redaktion ger inte mycket för kommunens försök att komma tillrätta med problemen. Så här skriver de i artikeln.

Den asylsökande ställs alltså inför valet att bosätta sig hos sina släktingar i Södertälje, där man är välkommen och känner trygghet, eller att ta emot 71 kronor om dagen för att flytta till en för honom eller henne okänd ort i det nya landet, 100 mil från vänner och släktingar.

Både asylutredningen och moderaterna föreslår rent av en avtrappning av bidraget. Om man bara bosätter sig lite fel ska man få behålla några tior.

Det är svårt att förstå att någon kan tro att en sådan ”sanktion” skulle vara meningsfull.

DN:s redaktion visar minimal förståelse för situationen i Södertälje. Vi kan på goda grunder gissa att redaktionen själva bor i Stockholms innerstad, långt från alla problem. När regeringen föreslog att de som uppbär A-kassa måste flytta efter en viss period så hade redaktionen inte så många invändningar. Att nu komma med invändningar när det gäller människor som enligt våra asylregler skall vara flyktingar, som av olika skäl bosätter sig i några få kommuner, som till slut svajar under bördan, är mycket anmärkningsvärt. Svenska medborgare skall alltså ha betydligt hårdare krav på sig än människor som precis anlänt som flyktingar. Man undrar om redaktionen har några egna förslag på att lösa situationen i kommuner som Södertälje, eller är man nöjd med att inte den egna kommunen överlastas? Vidare skriver redaktionen så här.

Till bilden hör också att inte bara internationella erfarenheter utan också aktuell svensk forskning visar att en invandrare som bosätter sig i ett kluster av landsmän etablerar sig snabbare, ekonomiskt och socialt, än den som inte får tillgång ett sådant nätverk.

Någon sådan undersökning har jag aldrig sett, inte heller någon jag talat med har hört om denna undersökning. Men den skulle i alla händelser inte vara applicerbar på vårt land, då våra regler skiljer sig mycket med jämförbara länder. I länder där denna undersökning måhända har utförts så kanske man inte har någon dagpenning alls, bara som ett exempel. Dessutom visar erfarenheterna från vårt eget land att det förhåller sig tvärt emot vad redaktionen påstår. I Rosengård, Alby och Hammarkullen bor det definitivt ”kluster av landsmän”. Att dessa ”kluster” skulle ha visat sig etablera sig snabbare ekonomiskt och socialt är inget annat än ett dåligt skämt. Till sist skriver redaktionen så här.

När Sverige nu på nytt tillåter arbetskraftsinvandring vore det kanske läge att också återgå till en mindre rigid syn på migrationen i övrigt. Grundhållningen att en asylsökande ska betraktas som ett kommande avvisningsfall tills motsatsen bevisats har inte lett till någon framgång i migrationspolitiken. Det vore ett intressant experiment att i stället utgå från att den asylsökande är en ny resurs som omedelbart ska ges bästa möjliga förutsättningar för att arbeta och göra rätt för sig.

Är redaktionen fullt allvarlig? ”Mindre rigid syn på migrationspolitiken”! Sverige tog emot hälften av alla irakiska flyktingar som flydde till väst under oroligheterna i sitt hemland. Är redaktionen fullständigt omedveten om Sveriges immigrationspolitik? Sverige har den mest generösa och den minst ”rigida” immigrationspolitik av alla jämförbara västländer. Hur i hela fridens namn kan redaktionen, på fullt allvar, säga att vår immigrationspolitik är generös? Två politiska partiet har i princip bildats i vårt land, just p.g.a. vår vansinnigt generösa politik på detta område. Snälla redaktion och snälla politiker, inga fler sådana experiment som redaktionen talar om tack, vi som bor i förorten har nog med spänning. Vill redaktionen ha mer spänning så kan de flytta ut hit.

Länk DN

Att så drakskörd

Jag har medvetet väntat med att skriva om bränderna i Södertälje. Fyra butiker brann ned samma natt. Stora rubriker i de stora tidningarna, det givna samtalsämnet på jobbet. Det har dock inte funnits så mycket fakta att gå på om man som jag funderat på att skriva om händelserna. På arbetet nämnde någon ”högerextremistiska grupper” som tänkbar förövare till attentaten. När jag läser artiklarna i tidningarna undrar jag i mitt stilla sinne hur denna uppgift uppstått. Är det en betingad reflex som får människor att genast skylla på vissa grupper?

En grupp som kallar sig ”Global intifada” har tagit på sig ansvaret för attentaten. Jag skall erkänna att jag inte hört namnet förut, även om det nu framkommer att de faktiskt har varit i farten förut. Klistermärken har påträffats i stort antal i Södertälje där det uppmanas till mordbrand.

Att det rör sig om en vänsterextremistisk grupp verkar framgå med stor säkerhet. Det är i princip allt som är fastlagt så långt. Slutsatserna därutöver blir av naturliga skäl mer spekulativa. Ett förhållande som däremot inte är spekulativ är att samhället hitintills varit väldigt överseende med aktioner från vänsterkanten. Skillnaden mot det sätt man agerat från motsvarande högerkant är frapperande. Anna-Lena Lodenius skriver i DN så här.

Vi vet inte om det kommer att fortsätta men jag måste säga att det här är ett antal snäpp grövre än det vanliga. Afa har tidigare bränt ner ett antal nazistgårdar men de flesta människor har nog mindre sympati för nazister än sådant här som drabbar vanliga människor.

Ja, de flesta människor har ingen sympati för nazister alls, inte heller jag har det. Men, inga tonåringar med gedigen medelklassbakgrund skall tillåtas att begå mordbrand bara för att sympatierna för nazister är lika med noll. Vad blir i så fall nästa steg? Att enskilda aktivister kan bränna ned bostäderna för politiska motståndare? Vi lever dessutom i ett politiskt klimat där t.o.m. övertygade antinazister kan utpekas som nazister bara för att de i princip sjunger på ”fel” politisk refräng, då kan de också plötsligt få sin bostad nedbränd. Har de sedan barn och husdjur i bostaden vilar ansvaret mycket tungt på de krafter i samhället som krattat i manegen för ett sådant beteende. Vi anar dessutom att socioekonomisk härkomst från medlemmarna i AFA spelar in i den uppseendeväckande milda behandling dess medlemmar fått av både samhälle och media. Vidare skriver Lodenius så här.

På vänstersidan handlar det om väldigt unga människor, det är ofta stor genomströmning och det är sällan de döms. I den mån det inte blir känt vad de gjort, så är det knappast en belastning på karriären att ha varit vänsterextremist. De kan gå vidare i livet till skillnad från dem som varit nazister, vilket är en mycket större belastning.

Detta snarast understryker det jag tidigare skrev. Hur kan det komma sig att de så sällan döms? Efter göteborgskravallerna dömdes, för en gångs skull faktiskt ett stort antal av dessa ligister. Då blev reaktionen från media unison, de dömdes för hårt. Man kan inte komma ifrån den misstanken att deras socioekonomiska härkomst spelade roll. Det var barn till chefredaktörerna på tidningarna (i princip) som stod vid rättsskranket.

Hur ”Global intifada” står i förhållande till AFA är svårt att säga i dag. Inte mycket framkommer när man läser dagens artiklar. Experter av olika slag verkar helt enkelt inte veta så mycket om denna grupp. I SvD är man ännu mer försiktig i sina slutsatser och spekulationer än i DN. Det kan ha en så enkel förklaring som att de helt enkelt har mindre resurser. Man får gå till bloggen ”Newsmill” för att hitta lite mer långtgående spekulationer. Där skriver Nuri Kino (Journalist) om sina farhågor. Han tror att attentaten har samband med Södertäljes speciella förbindelser med USA, och Irakkriget. Så kär skriver Kino i sin artikel.

Global intifada har i sin uppmaning till brandattentat mot butiker som säljer amerikanska produkter hänvisat till antalet dödade civila Irak och anklagat USA för krigsbrott. Det kan tyckas långsökt att koppla Södertälje till USA:s krig i Irak. Men de finns faktiskt. Södertälje kommun och den amerikanska ambassaden i Stockholm har efter kommunpolitikern Anders Lagos (s) uppmärksammade tal i Washington inlett ett samarbete för att förbättra integrationen av asylsökande. USA vill återgälda Södertäljes insats för irakiska flyktingar. "Det är nog första gången en stad samarbetar med ett land på det här sättet", sa Lago när avtalet slöts.

Skulle det ligga substans i Kinos spekulationer så är det förfärligt. Vi (svenska politiker i.o.f.s.) tar emot irakflyktingar och de återgäldar detta genom att bränna ned butiker i vårt land. Det är så absurt så man saknar ord för det helt enkelt. Alla butiker i vårt land har varor från USA och kommer att ha det för all överskådlig framtid. Butiker i Sverige tar in varor från vilket land de själv vill, det ingår i vår demokrati. Accepterar man inte detta gör man bäst i att flytta till en annan kultursfär. Nu vet vi inte om det ligger substans i Kinos funderingar. Klart är att samhället sett alldeles för milt på olagliga aktioner från just vänsterhåll. Det är dags för ett paradigmskifte även på denna punkt.

Länk DN huvudartikel

Länk DN Lago

Länk DN Lodenius

Länk Newsmill

Länk SvD

onsdag, februari 25, 2009

Det här bådar inte gott

Mona sahlin har gett klara signaler vem hon ville ha som partisekreterare. Det var förre socialdemokratiske skolministern Baylan. Nu blev det också Baylan som blev partisekreterare. Han gjorde verkligen ingen succé som skolminister. Han var emot att mäta kunskaper rent allmänt, och han stod för det vi populärt kallar flumskolan.

Sahiln och Baylan som politiska parhästar i den socialdemokratiska ledningen. Hur många av socialdemokratins kärnväljare gillar den kombinationen? Jag har en stark känsla av att det hela tiden går nedåt och utför för de etablerade nuvarande riksdagspartierna. Är det inte medelmåttor som väljs till höga poster så är det rena katastrofer. Personer med etrkänd kompetens och egna visioner blir bortgallrade.

Skall väljare rösta på något alternativ som redan sitter i riksdagen är det inte längre en fråga om val som alla är dåliga, det börjar likna val mellan partier som egentligen är rena politiska katastrofer. M har precis blivit kallad landsförrädare av Bo Pellnäs, med rätta. Nu väljer katastrofen Sahlin medlemåttan Baylan till partisekreterare.

Länk DN


Länk SvD

måndag, februari 23, 2009

FÖRRÄDERI!

Vi är några systemkritiska människor som understundom haft lust at taga detta mycket starka ord i våra munnar när Reinfeldt och Sahlin gjort märkliga uttalanden och tagit väldigt konstiga beslut, speciellt ett ord har legat på tungan. Vi har ändå aktat oss för ordet, då det är ett väldigt starkt ord och när man använder ordet går tankarna osökt till personer som Wennerström och liknande figurer.

Nu är det då till sist Bo Pellnäs som använder sig av ordet. Det är ingen systemkritisk person i vanlig bemärkelse (vi riktiga systemkritiker vågar väl inte använda ordet) det är tvärtom en hög militär som väldigt ofta synts i TV-rutan. Det är en person som fått prata långa stunder i olika TV-program, ofta i den statskontrollerade televisionen. Han är en kändis och en populär figur i mainstream-media. Pellnäs är definitivt en auktoritet i militära frågor och konflikter. Det är ingen mindre än just denne Bo Pellnäs som tar ordet i sin mun. Ordet är, som alla redan förstått, FÖRRÄDERI!

Orsaken till detta är regeringens beslut att lägga ned flygflottiljen i Uppsala och att all militär verksamhet vid flygfältet där. Hela Mälardalen och vår huvudstad Stockholm står utan försvar mot överraskningsangrepp. Så här skriver Pellnäs in artikeln.

Nu avser ÖB att lägga ner den militära verksamhet som ännu fortgår vid flygfältet i Uppsala. Hyrorna för lokalerna anses vara för höga. Internprissättning på sedan länge avskrivna fastigheter är alltså grunden till att ÖB är beredd att avskriva möjligheterna att återskapa luftförsvaret av Mälardalen. Men inte nog med det. Han hävdar att detta inte är ett politiskt beslut, utan att det kan tas av myndigheten Försvarsmakten. För mig är det uppenbart att detta är tomt prat och att sakfrågan redan har varit i politisk säck innan den kom i ÖB:s påse. Han åtar sig som ett menlöst lamm det offer som befriar de nya Moderaterna från ansvaret.

Staten hyr gamla byggnader av sig själv och anser att hyrorna är för höga. Pellnäs ger de "nya moderaterna" hela skulden för beslutet. Ja, jag skall inte bli långrandig, jag antar att ni läsare kan tänka själva. Detta är den värsta idioti man kan tänka sig. Det är mer än så, jag anser att det ÄR landsförräderi, på riktigt. Till slut gör Pellnäs denna förtvivlade vädjan, han gör det till regeringspolitikerna. Jag vill ställa denna vädjan också till svenska folket och ni läsare.

Jag vädjar enträget till försvarsutskottet, Försvarsberedningens medlemmar, partiledare och alla försvarspolitiker att ta sig samman och inför sig själva erkänna att besluten som tog bort alla flygflottiljer från Mälardalen var djupt olyckliga. Det krävs inte några ursäkter. Bara att fatta det enda rimliga och ansvarsfulla beslutet: Att snabbt se till att huvudstaden får ett luftförsvar. Att inte fortsatt utlämna oss oacceptabelt sårbara i framtida situationer av ökad spänning med politiska påtryckningar eller för den delen mot allehanda terrorhot.

Vi i den röstberättigade allmänheten har vårt ansvar att trycka på politikerna, att skapa opinion, att sprida våra åsikter vidare. Politikerna skall veta att de renderar minuspoäng när de tar sådana här beslut. De skall veta att det renderar förakt från stora delar av befolkningen.

Vi kan helt enkelt inte längre lita på våra politiker. De vet inte eller bryr sig inte om vad som är bäst för landet och dess folk. De tar katastrofalt dåliga beslut, den borgerliga (Allians) regeringen likaväl som det socialdemokratiska alternativet. Det enda vi kan göra är att skapa ett opinionstryck samt att visa vad vi tycker vid nästa val.

Länk DN Opinion

söndag, februari 22, 2009

Konstfack - Något är fel i samhällsklimatet

I en artikel så står det att "konstfackelever slår tillbaka". Jag tycker de slår tillbaka på ett mycket dåligt sätt, jag tycker rentav att de gör bort sig fullständigt. Jag sitter här och undrar i mitt stilla sinne hur många vanliga skattebetalande människor som känner minsta sympati för Konstfack och dess elever. Är eleverna på Konstfack så dumma att de inte fattar den minimala sympati de får från "vanligt" folk genom de uttalanden de gör i artikeln? Eller är det så att det inte är den målgruppen de vänder sig till? Alltså vanliga hederliga skattebetalande människor som försöker följa lagar och regler så bra de kan, uppfostra sina barn efter alla konstens regler och bidra med vad de kan till samhällets bästa. Jag gissar på det sistnämnda, att eleverna på Konstfack inte bryr sig om "mannen på gatan" utan vänder sig explicit till politiker och media. Bara det är MYCKET anmärkningsvärt.

Vad skriver då eleverna i artikeln? Läs vad en elev, Tove El skriver.

Jag blir orolig. Det är så tydligt att skolan har böjt sig för politikernas kritik. I Sverige finns ett system som sysslar med bestraffning. Det blir märkligt om Konstfack ska försöka sig på att spela den rollen.

Om inte skolan böjer sig för politikernas krav kan dessa lägga ned hela skolan lille vän. Den är skattefinansierad och det är bl.a. jag som betalar hela kalaset. Jag kommer sannolikt, via skattsedeln, få betala dessa människors inkomster framöver också. Detta eftersom få "konstnärer" kan leva på sin konst efter utbildningen. Och ärligt talat, det är inte så förvånande att de inte kan leva på sin konst efter studierna, för vad får de egentligen lära sig? Sedan skall naturligtvis inte Konstfack ägna sig åt bestraffning, vem har påstått det? Men de skall för höge farao följa lagen. En elev som heter John Huntington säger så här i artikeln.

I viss mån sysslar vi med lagöverträdelser. Vi har bytt plats på prislappar i mataffärer och flyttat affischer från lagliga affischeringsytor till olagliga. Jag ser det som ett trotsigt vardagsbeteende som syftar till att bryta normer. Om Konstfack skulle bestämma att man inte får visa sådana verk är det så klart problematiskt för min verksamhet.

Jag ser detta som ett mycket barnsligt och infantilt beteende. Mellanstadieelever brukar syssla med sådant, det gjorde elever på min skola i alla fall. Dessa konstnärer talar hela tiden om att bryta normer. När människor verkligen bryter normer och det politiskt korrekta på allvar (men fortfarande inom lagens och demokratins råmärken) och går med i ett visst parti utanför riksdagen, så brukar inte dessa normbrytare ställa sig upp och hurra direkt. Det visar på att normbrytandet bara är en dimridå för något annat, något barnsligt och infantilt. Om Konstfack bestämmer att eleverna FÅR bryta lagar så har alla skattebetalare i detta land problem. En elev som heter Joakim Forsgren säger så här när DN är på Konstfack och intervjuar.

Det är också viktigt att komma ihåg att lagen inte alltid har rätt och att konstnärer - ja, alla medborgare - har en skyldighet att ifrågasätta om vårt samhälle är format på bästa sätt.

Lagen har kanske inte alltid rätt, det finns lagar jag har kritiserat starkt på denna blogg. Däremot har jag inte brutit mot självklara lagar. Vilken lag kritiserar konstnären när han visade hur en ligist slog sönder en tunnelbanevagn? Var det lagen om skadegörelse på allmän egendom han kritiserade? Vårt samhälle är absolut inte format på bästa sätt, jag kritiserar samhället varje dag på denna blogg. Jag försöker tala om vad som är fel och hur jag vill att det skall se ut. Vad gör dessa "konstnärer"? Jo de slår sönder tunnelbanevagnar och spelar upp falska självmordsförsök. Tyvärr, eleverna på Konstfack misslyckas fullständigt i sin argumentation enligt mig. Jag vill helst slippa betala skatt till denna i grunden sjuka institution, men jag är tvungen att göra det ändå, då jag följer Svea rikes lag. Det är endast våra stränga skattelagar som gör att jag betalar skatt till denna institution, annars skulle de sannolikt inte få ett öre av någon skattebetalare. Samhällskritik är något dessa ungdomar borde lämna över till helt andra kategorier av människor.

Länk DN