lördag, januari 28, 2006

Kårhusockupationen

Ni såg inte programmet om kårhusokupationen på SVT i veckan? Väldigt bra och hur kul som helst så här efteråt. En person kom faktiskt därifrån någorlunda med hedern i behåll, nämligen Anders Carlgren, tror han var den enda någorlunda vettiga personen i hela församlingen av totala "lunatics". De skulle anta "deklarationer och "manifest" på löpande band, "folket" skulle resa sig på sina arbetsplatser, de själva skulle visa vägen likt en fackla i det totala mörkret, "fniss :')". Så här efteråt ser man med kirurgisk skärpa hur utomordentligt löjligt det hela ter sig, speciellt när allt detta sades av personer som precis utträtt ur mammas hushåll och för första gången fått koka sina egna makaroner. De skulle alltså visa vägen för arbetare som jobbat och slitit i 20 år, hade egen familj, kanske söner i samma ålder som dessa, slagna av hybris, gaphalsar med en tillfällig överproduktion av hormonet testosteron bubblande i öronhöjd? Ha, ha, ha :-) Men vi måste alla erkänna att den svenska nutidshistorien skulle vara betydligt fattigare utan denna kårhusockupation, eller hur?

fredag, januari 27, 2006

Nomenklaturan förnekar sig inte

Läser att Svensson Smith är uppsatt som nummer ett på miljöpartiets valsedel till riksdagen i Malmö. Som vi alla minns så var det inte länge sedan hon var med i V. Då, på den tiden (drygt ett år sedan) så satt hon alltsomoftast i TVsoffan och försökte skada sitt parti så mycket som möjligt, alla visste att hon skulle lämna V, det var bara en fråga att ställa till med så mycket skada som möjligt samt att få så mycket TVtid som möjligt innan hon tog farväl. Alternativt provocera så mycket som möjligt så hon blev utesluten ur partiet, då skulle det generera ännu mer TVtid, samt att en debatt skulle starta om toleransen inom partiet. Nu har hon alltså lämnat V, jag och alla andra visste att hon inte skulle knalla till arbetsförmeldlingen för att skaffa sig ett "vanligt" jobb för att försörja sig, hör man nu en gång till nomenklaturan så är det ingen som lämnar den frivilligt. Är man yrkespolitiker så är man det tydligen på livstid, väldigt ofta i alla fall. Så är säger Svensson Smith om sin tid i V, -"Det var inget svårt val. Jag var nedflyttad för att jag mest drev miljöfrågor. Det var länge sedan jag lämnade den där kommunistiska stilen, säger hon."
Om hon vill driva miljöfrågor så skulle hon väl inte bli medlem i MP, de ägnar sig åt allt annat än miljöfrågor. Dessutom blev hon sannolikt INTE nedflyttad för att hon drev miljöfrågor, utan för att hon i princip alltid tog chansen att klippa till partiledningen.

torsdag, januari 26, 2006

Palestinska valet - frågetecken

De första rapporterna talade om en knapp seger för Fatah. Därefter, ungefär i dag vid lunch, talades det om en knapp seger för Hamas. Senaste rapporten från DN talar nu om en jordskredsseger för Hamas, hur är detta möjligt?? Svenska opinionsföretag spår ofta fel i sina prognoser, men detta är värre. Vallokalsundersökningarna talade också om en knapp seger för Fatah, hur kan en vallokalundersökning ha så fel? De brukar ju stämma t.o.m. i vårt land ganska bra. Såg en bild där de räknade rösterna med streck på en tavla, ser inte så förtroendegivande ut, hmmm....
En spännande tid väntar nu när Hamas tar över den palestinska myndigheten, vad skall hända? De kan väl inte köra på med självmordsbombare? En annan spännande fråga är det svenska biståndet, hur blir det med det nu? Hamas är ju terrorstämplade, vi kan ju inte gärna skicka mina och dina skattepengar till en terrororganisation, eller?

Palestinska valet

Hamas har tydligen gått fram ordentligt i det palestinska valet. Hamas är terrorstämplat av U.S.A och har en väpnad fraktion som bla. utför dessa omtalade självmordattentat. Hamas har deklarerat att de inte tänker lägga ner vapnen. En trolig orsak till att Hamas gått fram så pass mycket är den korruption som härskat och florerat inom Fatah. En annan aspekt är att vid ett demokratiskt val måste det finnas olika alternativ, att välja mellan Fatah och Fatah kan knappast betecknas som demokrati, inte som jag ser det i alla fall.

onsdag, januari 25, 2006

Rekordmånga lurade it-journalister

Den 22 maj 2001 kunde man läsa i ett flertal svenska tidningar att communitysajten Smalltalk hade gått i konkurs och att 32 anställda skulle sägas upp.
Det hela var dock bara en stor bluff. Personerna som driver Smalltalk skrev helt enkelt ihop ett pressmeddelande med så många floskler och buzzwords som möjligt, enligt den tidens it-business-hysteriska anda. När pressmeddelandet väl var ute så svalde med andra ord ganska många tidningsredaktioner innehållet utan tillstymmelse till kritisk granskning. Dagens IT hade dessutom kryddat sin nyhetstext med uppdiktade uppgifter.

PC-för allas surfstips

Från artikeln "14 bästa it-rekorden"

tisdag, januari 24, 2006

Svennis avgår!

Var rubriken på SVTs inslag. Man fick intrycket att han skulle avgå direkt, så var dock inte fallet. Han har en uppgörelse med engelska fotbollförbundet där han avgår efter VM, det visste alla redan. Han får sannolikt en nätt summa pengar för att engelskmännen bryter kontraktet i förväg, perfekt för Svennis, han hade nog inte velat stanna, trycket är för stort, dessutom vill sannolikt inte en stor majoritet av engelsmännen ha honom kvar. Det Svennis förlorar på hela denna resa är väl minskat förtroende, innan han fick förtroendet att leda engelska landslaget så var hans förtroende solitt, nu är det nog naggat i kanten.

söndag, januari 22, 2006

Cassius Clay - Sonny Liston

Såg en journalfilm på SVT1 (Stopptid) om andra matchen mellan Cassius Clay och Sonny Liston. "The Knock out" såg mycket tveksam ut. Såg knappt att Clay nuddade Liston, i.o.f.s. så hade Liston ryggen mot kameran. I vilket fall så kan inte Clay ha lagt någon kroppstyngd i slaget, det var oerhört kort och snabbt, man ser inte att Listons huvud rör sig en gång vid träffen (om det nu var en träff). Såg verkligen mysko ut. Jag kände en gammal sjöman som faktiskt såg matchen live från ringside, han sade bestämt att Clay aldrig träffade Liston, han sade det gång på gång. Jag trodde honom inte då, nu är jag nästan böjd att hålla med honom. För mig falnar den gloria som media i alla fall, satt på Ali, som han nu heter.

Kul spel_Känn igen politiker

Kul spel av Samuel Sirén. Känn igen TVÅ politiker i en bild, de är nämligen "remixade" så att två politiker finns i en bild. Högsta poäng om du känner igen båda utan att minska blandningen. Jag själv kände igen en politiker på varje bild, dock aldrig båda utan att minska blandningen. Pröva!

Professionalismens baksidor

Professionalismens baksidor tas upp av Mats Alvesson, Professor, organisationsforskare vid Lunds universitet på DN debatt söndag 21a. Politiker från alla rikspartier tar i dessa dagar upp frågan hur kompetens och kvalitén inom skola, polis och vård skall upprätthållas. Alla tävlar de om att kommamed "enkla" lösningar såsom auktorisation inom respektive yrke. Alvesson pekar på många nackdelar med denna utveckling, såsom att de bästa faktiskt inte alltid behövar vara de formellt mest välmeriterade, att genomströmningen inte fungerar inom respektive yrke. Är man trött och "utbränd" så är det sannolikt det bästa att byta yrke. Att det många gånger är bra med influenser utifrån är ett välkänt fenomen, en auktorisation skulle definetivt hämma en sådan utveckling. Som Alvesson skriver:
-"I svåra och av allt att döma mindre framgångsrika verksamheter som polis och skola vore det kanske bättre med rörlighet och flexibilitet - folk som tröttnar eller inte passar kanske skulle göra något annat. Men detta hindras av höga murar mellan yrken."
Rörlighet och personliga egenskaper kontra en legitimation på rätt formella kunskaper, den enklaste lösningen för våra politiker är ju en legitimation. Min åsikt är nog att är det någon yrkesgrupp som i sådana fall skulle behöva auktorisation och en legitimation så är det yrkespolitiker, för tillfället har vi nog rätt många som inte håller måttet. Å andra sidan vill vi för allt i värden inte hindra "genomströmningen" inom detta yrke, så vi får nog skrota detta förslag med.