lördag, juli 30, 2011

Den långa vägen till Malexander

En längre artikel publicerad på Dissidenten om Jackie Arklöf och morden i Malexander. Artikeln skrev som en analys av alla de "förståsigpåare" som genast har alla svar och analyser färdiga dagen efter ett dåd som det på Utöya. Jonathan Leman gjorde nämligen en analys av Jackie Arklöf under Politikerveckan som väl var det ytligaste och enklaste man någonsin hört. Här ett avsnitt från artikeln.Låt oss ta historien från början. Jackie Arklöf blev bortadopterad från sin mamma i Liberia då Jackies pappa, en man från USA, reste hem till sitt land igen. Jackies mamma kunde inte ta hand om de två yngsta barnen så Jackie hamnade i Ankarsund som adoptivson till en barnlös familj. De första sju åren gick bra och Jackie utvecklades normalt. Därefter fick adoptivfamiljen en biologisk son, det var kanske då den långa vägen till Malexander började. Jackie fick för lite uppmärksamhet och började må dåligt. Samtidigt blev han varse både att han av adopterad och att han hade en annorlunda hudfärg än den övriga befolkningen i den lilla norrländska byn. Det är en sak att vara mörkhyad i Stockholm, men det var en helt annan sak att vara det i Ankarsund under den tid Jackie växte upp där. Så här står det i "Den svarta nazisten" på sid 26.

...


Leman och Gudmundson i debatt Politikerveckan

 

Expo närs av ett sjukligt SD-hat - med uppdateringar 1,2, 3 och 4Det har talats mycket i media och mellan människor om det fruktansvärda dådet på Utöya och i centrala Oslo. Det har redan spekulerats i bakgrund och orsaker till gärningsmannens utveckling som slutade i massakern på de unga socialdemokraterna. Genomgående för nästan alla debattörer och publicister är att de dels uttryckt sin bestörtning över dådet, dels ställt sig frågande och undrande. En organisation avviker kraftigt från detta mönster, nämligen stiftelsen Expo. Denna organisation har alla svar redan färdiga, detta trots att skribenterna lär sakna all formell utbildning. I alla fall om det inte räknas som expertutbildning att surfa runt på diverse knepiga hemsidor. Expo har inte, vad jag sett, uttryckt sin sorg och förtvivlan över det hemska dådet. I stället har Expo äntligen fått sin chans att kasta sig över Sverigedemokraterna.


Expo nämner SD ett otal gånger i varenda artikel de nu på löpande band publicerar. De nämner knappt FrP, trots att det var där Breivik faktiskt var medlem, vilket är svårt att tro när man läser Expos artiklar. De nämner inte en gång Frimurarlogen, där Brievik faktiskt också var medlem. De nämner knappt Breiviks religiösa övertygelse, trots att den enligt andra bedömare var manifest. Expo nämner inte någon annan högerextrem organisation (om de känner till någon). De nämner ingen nazistisk organisation, de nämner ingen annan organisation överhuvudtaget förutom SD, som de nämner desto oftare. 


Jag har skumläst stora delar av Breiviks dokument och jag är säker på att Expo nämnt SD fler gånger redan än vad Breivik gjorde på 1500 sidor i sitt "Manifeste". Brevik nämnde "sweden democrats" 21 gånger i sitt digra dokument när man använder sökfunktionen. Då är alltså internetadresser medräknade samt att ordet nämns flera gånger i ett enda stycke. Expo har säkert redan passerat den siffran med råge.   


För att krydda sin anrättning skriver Expo om kommentarer som publicerat på bloggar de misstänker är sponsrade av Ekeroth SD, [länk]. Ekeroth själv tillbakavisar någon sponsring bestämt.


Bloggen är sponsrad av sverigedemokraternas riksdagsledamoten Kent Ekeroth och Expo.se har tidigare rapporterat att Sverigedemokratisk Ungdoms kulturpolitiske talesperson har skrivit på sajten.
Samma dag publiceras en annan kommentar, skriven signaturen av "midde":
Därefter tar man upp vad som skrivs på bloggar "som propagerar för SD".


Det är inte enbart på Politiskt Korrekt som det uppmuntras till våld. På den antimuslimska bloggen "I mitt Sverige" som drivs av pseudonymen Fröken Sverige, som på sin blogg propagerar för Sverigedemokraterna, finns liknande våldsromantik.
På bloggen Klartexten! som även den sympatiserar med Sverigedemokraterna och den antimuslimska rörelsen har det också publicerats inlägg om att politiker ska avrättas.


Ursäkta men vilket fokus har Expo egentligen? Man tar alltså och lusläser kommentarer på bloggar som sympatiserar med SD, detta angående det hemska attentatet på Utöya och i Oslo. Är detta en balanserad avvägning i sammanhanget? 


Nästa artikel från Expo handlar om en sak, nämligen SD. Man får nästan intrycket att Breivik var partiledare för SD när man läser Expos artiklar, [länk].


I nästa artikel skriver Expo så här, [länk].


Expo känner inte till Anders Behring Breivik sedan tidigare. Vi har inte heller hört talats om den organisation han påstår sig tillhöra.


Nej, Expo skulle ha missat Breiviks organisation om den så fanns i samma lokaler som Expo, ty Expo är helt uppslukad av en organisation och ett parti, nämligen SD. Jag har skrivit det förut, men nu är det tydligare än någonsin. Expo verkar strunta i alla mer eller mindre odemokratiska högerextremistiska organisationer fullständigt, de bryr sig bara om en organisation, som dessutom är demokratisk. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna ge framlidne Stieg Larsson ett erkännande, men det ser ut som att jag tvingas göra det ändå. Larsson hade åtminstone ett intresse förutom SD, han skrev i alla fall böcker där SD (vad jag vet) inte förekom en enda gång.  


UPPDATERING:
Jepp, i Norge hyser de i alla fall något som liknar sund skepsis mot Expo och Poohl. Sverige ÄR unikt. 

UPPDATERING 2:


Nu är Expo på gång igen. De har med stor möda letat upp vad en Sverigedemokrat skrivit på Facebook, något om att Frimurarlogen legat bakom attentatet. Jag anser att det är ett direkt idiotiskt uttalande men är det relevant att Expo dammsuger facebook efter enskilda uttalanden som enskilda medlemmar skriver, detta i samband med det fruktansvärda attentatet i Oslo? Är det troligt att Expo eller någon annan organisation skulle dammsuga vad alla moderater eller kristdemokrater säger om attentatet? Vad skulle man då kunna tänkas hitta? Expo hyser en nästan sjuklig fixering vid SD. Låt mig exemplifiera, har Expo överhuvudtaget visat minsta, allra minsta intresse vad hur ND ser på attentatet och hur ND.s ideologi kan tänkas ha påverkat gärningsmannen? Jag vill inte peka finger åt något annat parti bara visa hur sjukligt fixerade Expo tydligen är vid just SD, länk


UPPDATERING 3:


Så här uttalar sig Poohl i norska Aftenposten(tack för länken Mona).


"Det kalles gjerne «The Vienna school», forteller Daniel Poohl, redaktør i det svenske tidsskriftet Expo. Han har i en årrekke jobbet med å avdekke høyreekstremisme i Sverige og Europa.
- Selv nynazistene har forstått at det de har gjort til nå, ikke har vært veien til suksess. Det vi har sett siden 11. september, er at Eurabia-ideen i stedet er blitt det dominerende tankegodset. Og Breivik er blitt denne bevegelsens første terrorist. Han kommer til å inspirere en hel del mennesker, sier Poohl. Han trekker frem nettstedet Gates of Vienna, «Wiens porter», som ett av de mest sentrale møtepunktene for den nye, høyreradikale tenkningen. Det er her blant andre norske Fjordman har sin arena og sitt publikum."


För det första, Poohl och Expo har inte "avdekket" någon högerextremism och absolut inte i Europa. Det är SD, SD och återigen SD som rör sig i Expos intressesfär och Poohls huvud. När skrev Poohl senast något om högerextremism? När skrev han något om vad som händer i Europa? Väldigt länge sedan.


Plötsligt pratar Poohl om "Eurabia", det är i alla fall inget som finns i SD:s program. Jag har själv aldrig hört någon prata om detta "Eurabia". Därefter nämner Poohl bloggarna "Gates av Vienna" och "Fjordman". Men SD då Poohl? Dessa bloggar kan ju svårligen kopplas till partiet, även med den sämsta vilja världen så blir det nog svårt att få ihop det. Om vi analyserar Poohls eget "tankegods" (plötsligt ett populärt ord) så verkar det som att Poohl kan släppa den krampaktiga fixeringen vid SD bara han pratar med någon utanför nationens gränser.

Länk Aftenposten

UPPDATERING 4:
Nej! Ni är ju tre stycken bara på bild


Ja, det börjar bli mer än lovligt många uppdateringar, men jag måste bara kommentera en sak till. När Daniel Poohl är i Sverige pratar han inte om något annat än SD. I Norge med Aftenposten pratar han om bloggarna Gates of Vienna och Fjordman, som inspirationskällor för gärningsmannen på Utöya. På skoj och av nyfikenhet gick jag för första gången in på Fjordman. För det första så skall bloggen lägga ner, sista inlägget är redan publicerat. För det andra så finns det inte en enda SD-relaterad blogg i den mycket omfattande länklista som Fjordman håller sig med. I bloggrullen hittar jag namn som Erixon, Johan Norberg, Jihad i Malmö (kristdemokrat såvitt jag vet) och Blågula frågor. Hur förklarar du detta Poohl?

fredag, juli 29, 2011

Lillebror har blivit storebror


Det hölls en manifestation i eftermiddags på Sergels torg med anledning av det hemska dådet på Utöya förra fredagen. Alla ungdomsförbund var bjudna utom ett, nämligen SDU. Så här står det i SvD.


Sverigedemokraternas ungdomsförbund var inte inbjudet


Ja, det är klart, koncist och tydligt i alla fall. Sedan klagar både politiker och media på den polarisering som sker samt att SD försöker framställa sig som underdogs. SD kan väl återigen säga "tack för hjälpen" när de försöker framställa sig som underdogs mot etablissemanget. 


Enligt PI så var flera medlemmar i SDU där ändå med deras ordförande Gustav Kasselstrand. Jag tycker det var ett jättebra initiativ av SDU. Vi kan konstatera att SSU och övriga ungdomsförbund inte följt statsminister Stoltenbergs rekommendationer. För första gången i mitt liv är jag avundsjuk på vårt broderland Norge. Oljan kan vi vara utan, men tänk om vi hade en sådan statsminister som Stoltenberg! Det verkar faktiskt som att Norge gått om Sverige i politisk mognad.


Länk SvD

Länk PI

tisdag, juli 26, 2011

Lägsta möjliga debattnivåI en artikel på SvD Opinion har en docent i filosofi, Martin Peterson skrivit en artikel som är på lägsta möjliga debattnivå. Denna artikel publicerar han dessutom bara 4 dygn efter den fruktansvärda tragedin på Utöya. Det är uppenbart att Peterson är ute efter att stigmatisera SD på grövsta tänkbara sätt. Hela Petersons artikel riktar sig mot SD och den tar avsats från tragedin i Norge. Peterson argumenterar emot en politisk normalisering av SD, vilket väl är själva tanken med hela artikeln. Man får känslan av att Peterson väntat in rätt ögonblick för att slå till, vilket alltså kom nu. Så här skriver Peterson i sin artikel.


Efter ett år i riksdagen behandlas Sverigedemokraterna som ett nästan helt vanligt parti . Media rapporterar villigt om SD:s förslag utan att påminna om den bakomliggande ideologin. Samtidigt är det just denna ideologi, i en mer tillspetsad form, som ligger till grund för vansinnesdåden i Oslo.  


SD behandlas nästan som ett normalt parti och det är just detta som gör Peterson så upprörd. Någon sorg eller respekt efter dådet på Utöya kan inte spåras i hans artikel. Det är inte en ideologi som ligger till grund för Breiviks hemska dåd, det är flera. Där finns kristen ideologi såväl som liberal och annan lite mer hemvävd ideologi. Ja, SD är kritisk till det mångkulturella projektet och en generös immigrationspolitik precis som Breivik. Därutöver hade Breivik en avskyvärd inställning till sina medmänniskor och vad som kan anses som tillåtet i vårt samhälle. De människor som gjorde sig skyldiga till skolmassakern i t.ex. Columbine var kanske republikaner. Var det den republikanska ideologin som låg bakom dådet? För att inte tala om Tea Partyrörelsen och kongressledamoten Gifford, samma resonemang kan appliceras där. Sedan blir texten ännu värre.


Utgångspunkten för varje diskussion om SD måste vara att partiet vilar på en rasistisk ideologi. I partiets principprogram står att ”Sverige är svenskarnas land”, ”Alla människor är inte likadana”, och ”Låt alla folk vara herrar i eget hus”


Att en docent resonerar på denna rent infantila nivå är svårt att förstå. Självklart är Sverige svenskarnas land, vilka skulle annars ha landet som sitt hem? Sverige är landet där vi har våra hem och där vi känner trygghet och gemenskap. Det är landet där vi känner vår historia och där det talas ett språk vi känner oss hemma och trygga med. Jag är verkligen glad att jag var i Sverige när den fruktansvärda tragedin inträffade i Norge, just för att det är lättare och tryggare att handskas med känslor i sitt hemland. I själva verket är just hemlandet, som kontrast, tjusnigen med att resa utomlands. Den som inte har ett hemland tycker vi synd om, det borde alla ha. Vill Peterson beröva oss allt detta? Då tycker jag att politiker som håller med honom skall gå till val på detta 2014. 
Därefter svamlar Peterson om att SD skrivit i sitt principprogram att "Alla människor är inte likadana". Vilket fruktansvärt påstående! Om det är rasistiskt så torde redaktionen på Aftonbladet ligga väldigt illa till. På valdagen gick de nämligen ut med en helsida där de t.o.m. påstod att de GILLAR olika. Nå käre docent, vad säger du om Aftonbladets redaktion? Jag är enormt nyfiken på att höra ditt svar. Vidare i artikeln står det så här.


Det spelar ingen roll att man försöker tunna ut rasismen genom pliktskyldiga formuleringar om alla människors lika värde.  


Man häpnar att en docent kan resonera på detta sätt, dessutom bara några dagar efter tragedin på utöya. Ja "allas lika värde" är en pliktskyldig formulering som politiker öser ur sig i parti och minut, ingen har någonsin anmält en avvikande uppfattning. T.o.m. politikerna i Josefssons valstugereportage 2002 använde sig flitigt av denna floskel. Men är det verkligen SD och Åkesson som skall ha kritik för det? Vidare i docentens artikel står det.


I brist på blocköverskridande uppgörelser, eller bildandet av en informell allians som systematiskt röstar tvärtemot SD i alla frågor i Riksdagen, tror jag det finns ett annat effektivt sätt att markera avstånd mot SD, vilket i förlängningen kan bidra till att förhindra händelser likt de i Oslo. 


Är Peterson som dum så han tror att ett handlande som han beskriver här skulle fått gärningsmannen att ställa in sitt dåd? Inte ens Peterson kan vara så ointelligent, här bluffar vår käre docent helt enkelt. Ett systematiskt mobbande av ett parti väcker just det som väckte Breiviks oresonliga hat. Jag vill inte förminska Breiviks uppenbara galenskap, men att så hat och förtrycka oliktänkande har aldrig fungerat som en väg till fred i historien. Det sista vi tar med i Petersons artikel är detta.


Genom att gång på gång hamra in ett budskap blir det i längden ohållbart att bortse från det, och detta torde förhindra åtminstone något framtida vansinnesdåd.


Här svamlar docent Peterson rejält. Breivik skulle inte brytt sig ett dugg om att det etablerade samhället försökte "hamra in ett budskap", det skulle väl sannolikt triggat honom ännu mer. Är det förresten inte just vad som redan prövats, att hamra in budskapet hur hemska SD är? Det polariserar debatten och samtalsklimatet, det föder ännu mera hat och motsättningar. Det var just Petersons metod att tysta all debatt som Breivik skrev om i sitt manifest och som triggade igång honom. 


En del slutsatser och resonemang i Petrsons artikel är så klumpiga och uppenbart oriktiga så jag undrar egentligen vad Peterson är ute efter. Detta kan ju inte vara ett resonerande och analyserande på en nivå som en docent ägnar sig åt ens i höggradigt berusat tillstånd. Vill han locka fram alla hatiska kommentarer eller har han någon annan agenda? Vad han än har för dold agenda så är det kränkande att skriva sådana här artiklar så kort efter det avskyvärda dådet på Utöya. 

Länk SvD

UPPDATERING:

Denne Peterson skrev en artikel innan valet också, den var lika illa den [länk]. Jag kände inte igen namnet men jag kände igen det råa och burdusa tonfallet. Peterson beskriver själv sin nationalitet som svensk:


Name: Martin Peterson Nationality: Swedish (born in Taby in 1975) 
E‐mail: M.Peterson@tue.nl 
Webpage: www.martinpeterson.org


http://www.martinpeterson.org/CV.pdf

Och naturligtvis är han född i Reinfeldts Täby. De verkar vara speciellt verklighetsfrånvända i den isolerade och idylliska förorten. 

söndag, juli 24, 2011

Anders Behring Breivik - den ensamme tempelriddaren


Jag hade tänkt skriva några rader om det Socialdemokratiska partiet, med anledning av Thomas Bodströms bok. En del saker Bodström skriver är verkligt intressanta, men media översvämmas av de hemska dåden i Norge. Tankarna går också ofta till den lilla ön 4 mil från Oslo där så många ungdomar upplevde en fruktansvärd fredagskväll och där så många ungdomar miste sina unga liv. En bild av gärningsmannen Anders Behring Breivik börjar tona fram genom alla de artiklar och andra kommentarer på nätet som nu publiceras. En del vana nätaktivister har hittat både skrifter och filmer som gärningsmannen "gödslat nätet" med [länk varg i Veum]. 


Breivik verkar ha levt i en fantasivärld där han drömde om sig själv som någon slags tempelriddare. Han startade t.o.m. en egen orden enligt "SvD - En massmördares dagbok", [länk] med sig själv som ända medlem. Breivik hade enligt samma källa Unabombaren som någon slags förebild. En ensam man förändrar historiens gång. Redan här fallerar Breiviks tankevärld. Unabombaren förändrade faktiskt inte historien i USA, han blev till slut satt bakom lås och bom, ihågkommen som en underlig enstöring. Det som fullständigt slagit slint i Breiviks tankevärld visar sig i fantasierna om tempelriddarna, dessa vann knappast sitt rykte genom att hugga ned 15 åriga obeväpnade flickor. 


Ja, de obeväpnade flickorna tillhörde Arbeiderpartiet, det norska socialdemokratiska partiet. Jag röstade själv på det svenska socialdemokratiska partiet i min ungdom (men skulle aldrig gått med som organiserad, det var för mycket underligheter redan på den tiden). Jag kan ju tycka att det är en himla tur att inte en svensk motsvarighet till Breivik sköt alla som röstade fel, då hade jag själv kunnat vara måltavla. Jag blev senare måltavla ändå för att jag anslöt mig till ett systemkritiskt parti, men det är en annan historia. Oavsett politiska åsikter är det fegt, omänskligt och sinnesjukt att skjuta obeväpnade 15 åriga flickor, jag vill poängtera det med skärpa. Det är så fegt och omänskligt så det finns faktiskt ingen förlåtelse. Men det jag också vill poängtera, för att ytterligare understryka det vansinniga i Breiviks handlande, är att ungdomars politiska åsikter inte är något som är hugget i sten. 


Jag har gått på dessa företagskurser då vi sett powerpoint presentationer av ungdomars hjärnor. Det är kaos, det är stora svårigheter att förknippa logiskt tänkande med känslor. Impulser tar genvägar förbi hjärnbarken ibland och då kan man köra motorcykel i 250 km/h med sin flickvän bakpå. Att ge ungdomar det fulla ansvaret för sina politiska åsikter är inte i enlighet med modern hjärn och utvecklingsforskning helt enkelt. Det är ena stunden en viss klädstil, en viss musikstil och idol, för att nästa månad skifta till något helt annat. Är det vettigt att ge dessa ungdomar fulla ansvaret för sina politiska åsikter? Det gjorde Breivik, och för att sticka ut hakan, det har vuxna politiska företrädare gjort i vårt land när de fört ett resonemang om att Daniel Wretström minsann fick skylla sig själv när han fick halsen avskuren, han var ju skinnskalle. Att Wretström sannolikt om 10 år röstad på FP eller SD, haft ett helvete att amortera av på sitt villalån, kämpat med att förklara för sina barn att det är på fredag man äter godis, annars kommer tandtrollen, samt att få lite tid över för att prata med sin fru, det kan en del politiska företrädare i sin smala värld inte se. Det finns alltid minst två sidor av myntet. För att avsluta resonemanget. En känd företagsledare sade en gång att den som inte var vänster i sin ungdom har inget hjärta, den som inte går åt höger när han blir äldre har ingen hjärna. Detta bevisar min tes samt att undertecknad har både hjärta och hjärna. 


Bilden av en förvirrad person men ändå med en strak kristen tro tonar så sakta fram. Breivik var medlem i Frimurarlogen. Denna kommentar ser lite lustig ut mitt i alla tragik [länk].


Breivik var medlem i Frimurarorden men blev omedelbart utesluten efter fredagens terrorattack.


Så Frimurarordern uteslöt Breivik omedelbart efter att han sprängt en bomb i centrala Oslo som dödade sju personer samt skjutit ihjäl 85 obeväpnade ungdomar utan rationell anledning. Det är resolut jobbat av logen. 


Breivik var också medlem i FRP (Fremskrittspartiet) som väl kan tacka sin lyckliga stjärna för att han sade upp sitt medlemskap 2004 [länk DN - Högerextrema]. I övrigt så kontaktade Breivik tydligen Sannfinländarna via E-post, [länk DN manifest] och såg väl Sannfinländarna som ett vettigare parti än t.ex. det svenska SD, som han nämner enbart för etablissemangets trakasserier [länk SR].


Lika lite som ett öppet samhälle kan skydda sig mot galningar och massmördare som Breivik, lika lite kan politiska partier skydda sig mot att få dessa galningar som tillfälliga medlemmar. Samhället kan inte övervaka alla medborgare på alla nätforum, då har vi inget öppet samhälle längre utan en polisstat. Politiska partier kan inte gärna kräva psykiatriska underökningar innan de beviljar medlemskap, det vore absurt. Det är också möjligt att Breivik, när han blev medlem i FRP, faktiskt hade klarat en psykiatrisk undersökning, hans galenskap utvecklades ju s.a.s. med tiden.      


Det skrivs självklart om den miljö som Breivik vistades i på nätet, och vilken effekt dessa forum har på samhället och enskilda personer. Det är en relevant frågeställning efter dåden i Norge. DN har anlitat det säkra kortet Anna-Lena Lodenius för att spåna i frågan [länk]. Lodenius har skrivit sämre artiklar, men i denna artikel börjar hon inte så lysande, så här skriver hon.


Men om vi vågar oss på några gissningar finns det ett par saker att ta fasta på. Bland annat förefaller ensamma män – inte minst de som är arbetslösa eller lågutbildade – vara extra utsatta i vår tid.    


Ständigt denna hestjakt på arbetslösa lågutbildade män, råkar de vara singlar också skall de helst brännmärkas med glödande järn i vänstra skinkan. Lodenius skriver att de verkar vara extra utsatta, men jag uppfattar det som rena hetsjakten ändå. Dessutom var Breivik varken arbetslös eller lågutbildad. Varför då dra upp detta? Breivik var enligt Olofssons terminologi en egenföretagande strävsam bäver, dessutom utbildad ekonom enligt obekräftade uppgifter. 


Vi får dock inte blunda för att det finns forum där osunda och destruktiva idéer frodas och sprids. Det finns forum också från vänsterextremt håll där man t.o.m. skryter om sina våldsdåd. Dessutom finns det exempel där man bryter solklart mot PUL, utan att SÄPO kan göra något (säger de själva). Frågan är vad som kan göras åt detta. Ett första steg måste vara att om någon bryter mot PUL eller lagen om hets mot folkgrupp, så måste SÄPO kunna ingripa. Om inte ens statsmakterna går in vid brott mot Svea Rikes lag så är det illa och andra åtgärder framstår som utslag av skämt. 


SÄPO borde också ha någon slags tjänst där tips kan lämnas in på ett smidigt sätt om man misstänker att det gått riktigt snett i någons tankevärld och att det finns indikationer på att riktigt vansinniga idéer kan omsättas i praktisk handling. Det går att lämna in tips redan nu till SÄPO självklart. Jag har själv anmält en sida med oerhört avancerad beskrivning av hur man tillverkar mycket avancerade bomber. Efter en vecka var sidan borta, jag vet dock inte om mitt tips hade med saken att göra. En sådan allmän och känd tjänst borde dock ändå sättas upp. Jag betalar gärna några ören mer i skatt för de extra resurser en sådan tjänst kan tänkas kosta. Kan vi undvika ett attentat som det på Utöya så är det värt pengarna. 


En annan tanke som slagit mig är att den kraftiga stigmatisering som sker av vissa forum på lång sikt kan spela de extrema galningarna i händerna. De lite mer vettiga personerna som har en någorlunda riktig verklighetsuppfattning flyr dessa forum för att slippa stigmatiseringen. Kvar blir de mer renodlade galningarna som möter allt mindre motstånd för sina sjuka idéer.    


Till sist så vill jag nämna att öppenhet och demokrati är den enda vägen framåt. Statsminister Stoltenberg sade efter de fruktansvärda dåden att vi skall möta detta med mer demokrati och öppenhet. Bra sagt, men det kanske borde skett tidigare. Att vi omvandlat våra samhällen (det svenska och norska) enligt en mångkulturell agenda utan debatt eller att ens fråga efter folkets åsikt är inte i enlighet med den demokratiska agendan. Vi kan inte ha ett öppet och demokratisk samhälle i finansfrågor men inte i vissa andra frågor, det är inte bra. Jag vill denna dag inte argumentera mer av respekt för det fruktansvärda som hänt, men ändå påminna om att det som diskuteras öppet avdramatiseras och tappar sin magiska laddning. Det som debatteras och diskuteras får proportioner och nyanser, det tappas också på "kraft". Om vi skall gå till det lilla, hur många har inte känt en lättnad när man fått "tala ut"? Har du tagit diskussionen med chefen på jobbet har du kanske kvar samma uppfattning, men frågan tär dig inte längre inifrån. En sak är tämligen säker, på de skumma nätforum som Lodenius talar om, där anmäler ingen en avvikande åsikt. 

Jag har inte pratat med så många vänner inom politiken i dessa semestertider. De jag har pratat med uttrycker djupaste avsky och förtvivlan för det sjuka vansinnesdåd som skedde under fredagen i Norge. Hundratalet familjer har mist det käraste som existerar, deras egna barn. Den förtvivlan och sorg dessa fäder, mödrar, syskon och vänner känner går tyvärr inte att uttrycka i ord. Låt oss komma ihåg det när vi läser alla bloggar, tidningsartiklar och när vi ser inslagen i TV. Inte ens vana skribenter kan ge relevanta uttryck för den sorg och förtvivlan som vansinnesdåden förde med sig till så många familjer. 


UPPDATERING:Det talas mycket om svenska kändisar som hotats av Breivik. Jag hittar i alla fall inga hot mot de utpekade svenskarna i hans manifeste. Jag vill lämna en brasklapp att jag kan ha missat något. Det här hittade jag om kända svenskar:

Om kända svenskar

Helle Klein

Leading newspaper Aftonbladet has close ideological ties to the Social Democrats, the country’s dominant party for most of the past century. Helle Klein, its political editor-inchief from 2001 to 2007, during a demonstration organised by Islamic and anti-racist organisations in December 2006 stood in front of a banner which read “A Sweden for all - Stop the Nazi violence“ and held a speech warning against Islamophobia in the media.
Klein has voiced sympathy for terrorist organisation Hamas[12] in her editorials while warning against the threat posed to world peace by Israeli aggression and the Christian Right in the USA[13]. Hamas is a Fascist organisation openly calling for mass murder of Jews. Violent attacks against Jews in Europe in 2008 are to an overwhelming degree caused by Muslim immigration, which is encouraged by the EU and the national political elites. The irony of warning against “Nazi violence” while showing sympathy for an organisation that wants to finish what the Nazis started apparently doesn’t strike Ms. Klein.

Om Aschberg

One of Klein’s fellow columnists at Aftonbladet, the long-time Communist Robert
Aschberg, is the publisher of Expo magazine. Leading Expo member Charles Westin in
October 2007 published the book Brunt! (“brown,” as in “Fascist”), where he let
members of AFA contribute some of their intelligence regarding “right-wing extremists,”
among them people associated with the legal party the Sweden Democrats. In addition to
Mr. Westin, the book was co-authored by Mats Deland, who is a journalist in Aftonbladet.
Why is it considered OK that a representative of one of Scandinavia’s largest
newspapers, with ties to the country’s largest political party, thus associates himself
openly with an organisation known for physically assaulting members of a legal
opposition party, even in their private homes?

Om Poohl

Daniel Poohl from the unelected organisation Expo states[14] that
it’s “not undemocratic” to deny the SD access to political influence.

Om Schyman och Joanna Rytel

Schyman’s battle cry is “Death to the nuclear family!” I have heard the same slogan repeated by young Norwegian feminists in recent years. Schyman seethed that today’s family unit is “built on a foundation of traditional gender roles in which women are subordinate to men. The hierarchy of gender, for which violence against women is the ultimate expression, has been cemented.” “Conservatives want to strengthen the family. I find this of grave concern.”


In the year 2000, Swedish feminist Joanna Rytel and the action group Unf**ked Pussy entered the stage during the live broadcast of the Miss Sweden contest. She also wrote an article called “I Will Never Give Birth to a White Man[8],” for a major Swedish daily, Aftonbladet, in 2004. Rytel explained why she hates white men — they are selfish, exploitative, vain, and sex-crazed — and just to make things clear, she added, “no white men, please… I just puke on them, thank you very much.”

Han säger att han vill spy på dem, men inga direkta hot

Schyman

Swedish Marxist politician Gudrun Schyman has suggested[12] a bill that would
collectively tax Swedish men for violence against women. In a 2002 speech, the same Schyman famously posited that Swedish men were just like the Islamic Taliban regime in Afghanistan. A male columnist in national newspaper Aftonbladet responded by saying that Schyman was right: All men are like the Taliban.

Sahlin

Mona Sahlin[6] has held various posts in Social Democratic cabinets, among others as Minister for Democracy, Integration and Gender Equality. Sahlin has said that many Swedes are envious of immigrants because they, unlike the Swedes, have a culture, a history, something which ties them together. Notice how Swedish authorities first formally state that Swedes don't have a history or a culture, and then proceed to lament the fact that Swedes don't have a history or a culture. A neat trick. Sahlin has also stated that: "If two equally qualified persons apply for a job at a workplace with few immigrants, the one called Muhammad should get the job. It should be considered an asset to have an ethnic background different from the Swedish one." In 2004, she was quoted as saying[7] that "A concerted effort that aims at educating Swedes that immigrants are a blessing to their country must be pursued," stressing that her compatriots must accept that the new society is Multicultural. "Like it or not, this is the new Sweden."
Mona Sahlin was elected leader of the Social Democratic Party, as thus a future
contender for the post of Swedish Prime Minister, in 2007.

Palme

Mr. Carlsson's mentor in the Social Democratic Party and predecessor as Swedish Prime Minister (1969 to 1986), Mr. Olof Palme[13], openly flaunted his disregard, if not contempt for, Western civilisation: "The Renaissance so-called? Western culture? What does it mean to us?" Under the watchful eye of the Labour movement, Swedish education has for decades mounted deliberate attacks on Western culture, making it look suspect

Reinfeldt och Bildt

Following the September 2006 elections, Fredrik Reinfeldt[15] became Prime Minister of Sweden, presiding over a center-right coalition government. This is, in my view, positive. Sweden has been described by some as a "one-party state," since the Social Democrats have been in power for 65 of the last 74 years. However, the differences between the
left-wing and the right-wing in Sweden are not always that big.
The last time these parties were in power, under the leadership of PM Carl Bildt[16] from 1991 to 94, they presided over massive immigration, and have not been vocal in their opposition to the Multicultural policies since. The new Foreign Minister Bildt as a UN Commissioner to the Balkans called for recognising Islam as a part of European culture. PM Reinfeldt has stated that the original Swedish culture was merely barbarism: "It can sometimes be good to humbly remind of the fact that a great deal of what constitutes
Sweden has been created in [a process of] evolution, exactly because we have been open to accept other people and experiences."


Reinfeldt said this following a visit to an area called Ronna in Södertälje, near Stockholm.
One year earlier a police station in SoÅNdertaÅNlje was hit by shots from an automatic weapon following a major confrontation between immigrant youths and police. The trouble in Ronna started after a Swedish girl had been called a "whore" and reacted to this.
Ethnologist Maria BaÅNckman, in her study "Whiteness and gender," has followed a group of Swedish girls in the immigrant suburb of Rinkeby outside Stockholm. BaÅNckman relates that several of the blond Swedish girls stated that they had dyed their hair to avoid sexual harassment.
I have called Sweden a soft-totalitarian country, but I am sometimes not so sure about the "soft" part. Opinion polls have revealed that two out of three Swedes doubt whether Islam can be combined with Swedish society, and a very significant proportion of the population have for years wanted more limitations on immigration. Yet not one party
represented in Parliament is genuinely critical of the Multicultural society.


Following the September 2006 elections, Fredrik Reinfeldt[15] became Prime Minister of Sweden, presiding over a center-right coalition government. This is, in my view, positive.
Sweden has been described by some as a "one-party state," since the Social Democrats have been in power for 65 of the last 74 years. However, the differences between the left-wing and the right-wing in Sweden are not always that big.
The last time these parties were in power, under the leadership of PM Carl Bildt[16] from 1991 to 94, they presided over massive immigration, and have not been vocal in their opposition to the Multicultural policies since. The new Foreign Minister Bildt as a UN Commissioner to the Balkans called for recognising Islam as a part of European culture.
PM Reinfeldt has stated that the original Swedish culture was merely barbarism: "It can sometimes be good to humbly remind of the fact that a great deal of what constitutes Sweden has been created in [a process of] evolution, exactly because we have been open to accept other people and experiences."


Reinfeldt said this following a visit to an area called Ronna in SoÅNdertaÅNlje, near Stockholm. One year earlier a police station in SoÅNdertaÅNlje was hit by shots from an automatic weapon following a major confrontation between immigrant youths and police. The trouble in Ronna started after a Swedish girl had been called a "whore" and reacted to this.
Ethnologist Maria BaÅNckman, in her study "Whiteness and gender," has followed a group of Swedish girls in the immigrant suburb of Rinkeby outside Stockholm. BaÅNckman relates that several of the blond Swedish girls stated that they had dyed their hair to avoid sexual harassment.

Sahlin

The current leader of the Social Democrats, Mona Sahlin[17], thinks that “the Sweden Democrats are a right-wing party. It is a misogynistic and xenophobic party.” The “party is a threat to a Sweden that I believe many of us love — an open, unprejudiced and
tolerant Sweden.”

Klein Aschberg

One of Klein’s fellow columnists at Aftonbladet, the long-time Communist Robert
Aschberg, is the publisher of Expo magazine. Leading Expo member Charles Westin in October 2007 published the book Brunt! (“brown,” as in “Fascist”), where he let members of AFA contribute some of their intelligence regarding “right-wing extremists,” among them people associated with the legal party the Sweden Democrats. In addition to Mr. Westin, the book was co-authored by Mats Deland, who is a journalist in Aftonbladet. Why is it considered OK that a representative of one of Scandinavia’s largest newspapers, with ties to the country’s largest political party, thus associates himself
openly with an organisation known for physically assaulting members of a legal opposition party, even in their private homes?

Poohl

Sweden is witnessing the greatest explosion
of street violence in its history, and a woman is raped every two hours. Expo, which is backed by the media and the major parties, has been campaigning against the Sweden Democrats for years. Daniel Poohl from the unelected organisation Expo states[14] that it’s “not undemocratic” to deny the SD access to political influence."

Inget en Sverigedemokrat skulle kalla hot direkt. Det är inte direkt här man ser vansinnet. Vi som är lite äldre kommer ihåg att i princip hela borgligheten i Sverige fällde ungefär samma omdöme (lika hårt i alla fall) om Palme under hans sista år, fast det gick ju i.o.f.s. illa till slut.