fredag, januari 12, 2007

Skolavslutningar i kyrkan

Nu ger sig en biskop, Ragnar Persenius från Uppsala, in i debatten om skolavslutningar i kyrkan, detta göra han såklart på DN-debatt, ett månglarnas forum i dag. Man skulle tro att en kyrkans företrädare skulle försvara skolavslutningar i det vigda rummet, men då glömmer vi den våg av politisk korrekthet som dragit genom den svenska statskyrkan, den viktigaste egenskapen för en nutida kyrkans man är sannolikt att han är politiskt korrekt, om han sedan gifter sig borgerligt eller deklarerar tveksamhet angående guds existens spelar nog mindre roll. Så här skriver Persenius,

- Skolavslutningarna i kyrkan är en rest från enhetssamhället när stat, ideologi, samhälle, folk och kyrka principiellt var en enhet. Jag hör till dem som gick i skolan i 1960-talets brytningstid. I den gamla skolan hade vi morgonbön med psalm och bön. Pinsamt var det. Sedan kom de neutrala morgonsamlingarna i grundskolan, mindre pinsamma men innehållslösa. Nu lever vi sedan länge i ett mångreligiöst, multietniskt och värderingsmässigt pluralistiskt samhälle. Kan vi då ha skolavslutningarna i kyrkan kvar? Nej, inte utan att göra våld på oss själva som kyrka eller på ett okänt antal elever och lärare.

Jaha, en biskop tycker det är pinsamt med morgonbön, han går tydligen i Hammars spår. Ja, vi lever i ett multietniskt samhälle, desto större anledning att värna om de traditioner vi har kvar, snart har vi kapat alla rötter till vårt förflutna. Jag föreslår i stället att man vid födseln inte automatiskt blir medlem i svenska kyrkan längre, den vill ju inte företräda ursprungsbefolkningen längre, så låt den då slippa. Vi andra kan med fördel gå ur kyrkan, det är sannolikt det enda språk dessa moderna biskopar förstår, minskat medlemsantal. En del personer och partier har försökt påverka kyrkan inifrån genom kyrkovalet i mer konservativ riktning, med resultat att de blivit mobbade i sann kristen anda och att förslag om att lägga ner kyrkovalen kommit. Jag själv betraktar dessa politiskt korrekta företrädare för kyrkan med avsky, jag har också tagit konsekvenserna av mitt ställningstagande och gått ur svenska kyrkan. I stället för avslutningar i kyrkan vill Persenius ha ”dialog i skolan om värderingar och människosyn”, jaha vilken människosyn då och vilka värderingar då? De värderingar som kyrkan lade i dagen när representanter för en mer konservativ syn lyckades ta sig in via valet i kyrkofullmäktige? En människosyn där man kan mobba meningsmotståndare eller ändra spelreglerna om resultatet inte blir det man vill? Nej tack!

onsdag, januari 10, 2007

Tove Lifvendahl ägnar sig åt välgörenhet

Lifvendahl efterlyser på sin blogg en vinterjacka och andra kläder till en familj som fått asyl, familjen känner Lifvendahl. Att en familj som fått asyl kanske behöver vinterkläder är väl inget att förvånas över men, brukar inte de sociala myndigheterna stå för detta i vanliga fall? Dessutom så känner ju den aktuella flyktingfamiljen Lifvendahl. Lifvendahl har varit ordförande för MUF, nu är hon kommunikationschef på Svenskt Näringsliv, hon ber alltså allmänheten om hjälp med vinterkläder för en familj som fått asyl. Dessutom sitter hon i Stadsmissionens styrelse, läs detta en gång till, hon sitter för höge farao i Stadsmissionens styrelse. Jag har själv jobbat för Stadsmissionen i min ungdom, jag hade kunnat fixa fram hur många vinterjackor som helst på nolltid, detta mina damer och herrar, stämmer inte, något är mycket, mycket fel. Jag skulle förresten kunna fixa fram en fullständig garderob nu på en gång, det är bara att lyfta luren och slå numret till Små Smulor, där har jag också jobbat, inte i styrelsen utan som chaufför.

Allt detta är det värsta exemplet på sliskig överklassaktig välgörenhet jag varit med om. Det viktiga är att visa hur human man är, inte att fixa fram själva garderoben. Kläderna måste en högavlönad kommunikationschef på svenskt näringsliv och tillika styrelsemedlem i Stadsmissionen kunnat fixa hur lätt som helst.

Det är ingen hemlighet var Lifvendahl hör hemma politiskt, hon har varit ordförande för MUF i två år, hon har dessutom fortfarande intima kontakter med moderpartiet, Lifvendahl är bl.a. partistyrelseledamot i Moderaterna. De som vill ha en restriktiv flyktingpolitik och avskyr politisk korrekthet måste få upp ögonen för att Alliansen inte är något alternativ, vaknar man inte av sådant här vaknar man sannolikt aldrig.

tisdag, januari 09, 2007

Pokergänget


Efter jul så närvarade konstnären Urban när vårt pokergäng träffades för lite texas hold'em samt lite gott käk och dryck. Jag är närvarande på skissen, ni får själv gissa vem. Jag vann ett av spelen men gick väl back under kvällen i alla fall, speciellt om man skall räkna in mat och framförallt dryck. Trevligt var det i alla fall.

måndag, januari 08, 2007

Fler uppehållstillstånd

Enligt Ekot så beror det på att läget i vissa områden förvärrats samt att Migrationsverket fått en annan praxis. De som förut skulle ha fått avslag på sin ansökan men inte kunnat avvisas får nu i stället uppehållstillstånd. Enligt Ekot så har Migrationsverket ändrat sin praxis efter den tillfälliga asyllagen, i de fall där man bedömer att en avisning inte kan verkställas så får familjen i stället uppehållstillstånd.

De allra flesta som får uppehållstillstånd kommer från Irak, i dagsläget är Sverige det land i Europa som tar emot flest flyktingar från just Irak.

De av oss som hade hoppats på att den nya regeringen skulle föra en restriktivare flyktingpolitik har hitintills blivit mäkta besvikna. Det är snarare så att flyktingpolitiken blivit ännu generösare med Alliansen vid rodret. Vi får se om de lägger om kursen vad det lider. Om inte annat så borde rädslan för att diverse småpartier skall skörda framtida framgångar göra att partistrategerna i de borgerliga partierna tänker sig för så småningom.