I dagens SvD står det om studenter från ”tredjeland” alltså utanför EES-området som sökt och fått tillstånd att studera vid svensk högskola. Enligt artikeln så dyker var tredje student inte upp vid det lärosäte där de skall studera. I stället misstänks dessa saknade studenter söka svarta jobb. Så här står det på SR:s hemsida.
Frågan är vad som händer sedan. Enligt stickprov som Gränspolisen gjort på flera hundra personer som kommit till Sverige som studenter visar att runt var tredje aldrig dök upp på någon skola. När Migrationsverket undersökte saken för sju år sedan blev resultatet liknande: Bara tre av fyra inresande studenter studerade.
Ett nytt system med studieavgifter skall införas efter beslut av regeringen. Det finns en chans att problemet med studenter som inte dyker upp vid sitt lärosäte då minskar. Regeringen har dock inrättat två stipendier som årligen omfattar 150 miljoner kronor. Dessa stipendier skall göra det möjligt för utländska studenter att studera i vårt land utan att behöva betala någon avgift. På sidan 20 står det om dessa stipendier i tilläggsbudgeten, LÄNK.
Enligt de direktiv och propositioner som regeringen givit är en av anledningarna till att vi tar emot s.k. tredjelandsstudenter att inhemska studenter skall bibringas kunskaper om andra kulturer och folk. Enligt Riksrevisionens rapport RiR 2008:22 (LÄNK) så sker detta inte i någon större omfattning. En av orsakerna är att tredjelandstudenter ofta har dåliga kunskaper i engelska och att de aldrig hinner lära sig svenska. Samma rapport talar också om svårigheterna med alla utländska ansökningar för studier i vårt land. Ett omfattande fusk förekommer och nästan hälften av ansökningarna sorteras bort för att de antingen är ofullständiga eller rena förfalskningar.
I ljuset av allt fusk och alla svårigheter med tredjelandsstudenter är det svårt att förstå regeringens vilja att satsa stora pengar och resurser på denna verksamhet. Speciellt svårt att förstå regeringen iver att satsa på denna verksamhet blir det om man samtidigt betänker att det inte ger någon överdriven positiv effekt, ens vad gäller det kulturella utbytet. Till allt detta så kommer nu rapporter om att var tredje student inte ens dyker upp på det lärosäte där det är meningen att de skall studera.
Vår regering har annars gjort sig känd för en stram budget och att snåla med pengarna. Arbetslinjen gäller och inga bidrag skall betalas ut i onödan. Försvaret har bantats ned till att det numera kan liknas vid en anorektisk svältkur. Områden det inte snålas med är när pengarna går till utländska medborgare. Stödlån till Grekland, bidrag till EU och utländska studenter satsas det pengar på. Regeringens globaliseringsiver är inte att miste på.
Länk SvD
Länk SR