torsdag, januari 15, 2009

Om hundra år är väl allting glömt
Text Knut Hamsun

I wander this evening, thinking and brooding,
I think I am like a capsized boat.
And despite alle my mourning and all my suffering,
can I see no salvation.
But why shall I feel in such a harrowing plight?
In a hundred years shall it all be forgotten.

So finally I cease my struggle,
plunging into the sea with my battered soul.
There shall the world finally find me,
so bitterly drowned to Death.
But why shall I perish in such a sinister fashion?
In a Hundred years shall it all be forgotten.

tisdag, januari 13, 2009

Skall idrottsmän göra politikernas jobb?

Vänsterpartiet och Socialdemokraternas kvinnoförbund kräver att Sveriges Davis Cup lag i tennis inte spelar mot Israel i mars. Så här säger Anne Ludvigsson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för s-kvinnorna.

Sverige inte ska spela mot ett krigförande land. Samtidigt förstår jag att man troligtvis kommer att spela matchen ändå, men då tycker jag inte att det ska gå dit någon publik, säger hon till tidningen (Sydsvenskan).

Jaha, så återigen skall idrotten göra ett politiskt jobb? Socialdemokraterna kan protestera genom hur många kanaler som helst. De har ambassader och företrädare för samtliga nationer de kan kontakta och uttrycka sina åsikter till, de har direktkontakt till sina systerpartier. Kort sagt, de har hur många kanaler som helst. De kan välja hur hårt formulerad kritiken skall vara, de kan väga kritiken på guldvåg, eller drämma till med storsläggan. De kan t.o.m. förespråka en ekonomisk bojkott. Men de väljer ändå att främst föreslå en idrottslig bojkott. Alltså att idrottsmän skall göra deras jobb. Människor som valt att inte syssla med politik, utan med idrott, skall markera politiska ställningstaganden. Jag utesluter inte idrottsliga bojkotter helt, men först skall politikerna ha utnyttjat alla sina möjligheter. Dessutom skall inte idrottsliga eller ens andra bojkotter användas vid så komplicerade konflikter som den i mellanöstern. Det finns knappast någon oskyldig part i denna konflikt. Åsikterna i denna konflikt är lika många som betraktare av konflikten. Att i detta läge tvinga andra människor att följa en fastlagd linje som alla skall anpassa sig till är fel. Dessutom luktar detta politisk feghet. Gör ert jobb som politiker, kräv inte att andra skall göra ert jobb.

Länk SvD