tisdag, januari 13, 2009

Skall idrottsmän göra politikernas jobb?

Vänsterpartiet och Socialdemokraternas kvinnoförbund kräver att Sveriges Davis Cup lag i tennis inte spelar mot Israel i mars. Så här säger Anne Ludvigsson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för s-kvinnorna.

Sverige inte ska spela mot ett krigförande land. Samtidigt förstår jag att man troligtvis kommer att spela matchen ändå, men då tycker jag inte att det ska gå dit någon publik, säger hon till tidningen (Sydsvenskan).

Jaha, så återigen skall idrotten göra ett politiskt jobb? Socialdemokraterna kan protestera genom hur många kanaler som helst. De har ambassader och företrädare för samtliga nationer de kan kontakta och uttrycka sina åsikter till, de har direktkontakt till sina systerpartier. Kort sagt, de har hur många kanaler som helst. De kan välja hur hårt formulerad kritiken skall vara, de kan väga kritiken på guldvåg, eller drämma till med storsläggan. De kan t.o.m. förespråka en ekonomisk bojkott. Men de väljer ändå att främst föreslå en idrottslig bojkott. Alltså att idrottsmän skall göra deras jobb. Människor som valt att inte syssla med politik, utan med idrott, skall markera politiska ställningstaganden. Jag utesluter inte idrottsliga bojkotter helt, men först skall politikerna ha utnyttjat alla sina möjligheter. Dessutom skall inte idrottsliga eller ens andra bojkotter användas vid så komplicerade konflikter som den i mellanöstern. Det finns knappast någon oskyldig part i denna konflikt. Åsikterna i denna konflikt är lika många som betraktare av konflikten. Att i detta läge tvinga andra människor att följa en fastlagd linje som alla skall anpassa sig till är fel. Dessutom luktar detta politisk feghet. Gör ert jobb som politiker, kräv inte att andra skall göra ert jobb.

Länk SvD

7 kommentarer:

Anonym sa...

Politiker är fega. Hur många av dom lever själva i Sveriges egna "gazaremsor"?

Anonym sa...

SAANT!

Anonym sa...

Var var dessa (s)-människor när det var OS i Kina? Inte snack om att bojkotta OS inte...

Bengterikj sa...

Instämmer med Robsten

Andreas sa...

Anonym>> Eh, inte för att jag är socialdemokrat, men där har du rakt av fel. Det var ju snack från vartenda politiker, oavsett partitillhörighet, om att bojkotta OS i Kina också. Oftast kom dock sådana krav från politiker utan koll på hur idrott fungerar eller bör fungera.

Robert sa...

Vänsterns röda tråd; Kräv uppoffringar av dina medmänniskor medans du själv tittar på. Lite Animal Farm över det hela.

Fanta sa...

Det skall vara en riktig bojkott. S- och V-kvinnorna förtiger om den stora israeliska exporten nämligen elektronikprodukter t.ex Intel processorer. Att bojkotta israelisk teknologi - som utnyttjas även av militären - är viktigare än att bojkotta tennisspelare.
Vill den progressiva vänster tas på allvar måste de sluta använda datorer och mobiltelefoner som innehåller datachips från Israel.