Jimmie Åkesson får nu när han är partiledare i ett riksdagsparti in en rejäl artikel i SvD. Denna gång kritiserar Åkesson de föreslagna (men ej beslutade) ”nystartszoner” som skall få fart på företagsetableringar i våra ”utanförskapsområden”. Den riktigt tunga kritiken som Åkesson framför är den att zoner av denna typ redan prövats i Frankrike, med klent resultat. Så här skriver Åkesson i sin artikel.
Företrädarna för regeringen skriver i debattartikeln att detta införts i Frankrike. Att de tar upp Frankrike är intressant eftersom det visar på vilket dåligt förslag detta är. Utvärderingen från försöket i Frankrike visar att det inte blivit någon succé, att åtgärden är dyr, att få nya jobb skapats och att nya jobb innanför zonerna skapas på bekostnad av andra jobb.
Företrädarna från regeringen (Anders Borg, Erik Ullenhag och Maud Olofsson) nämner inte med ett ord att försöken med dessa zoner faktiskt misslyckats i Frankrike. Det påminner om samma taktik när man nämner Kanada som ett lyckat exempel på immigration, utan att nämna vilka immigranter Kanada verkligen tar emot. Så här står det i regeringens artikel på SvD.
Med tanke på att företagsamheten är högre bland invandrare än bland inrikes födda kan nystartszonerna komma att bli en verklig möjlighet till jobb och egen försörjning för människor som idag står långt utanför arbetsmarknaden.
Enligt ”Migrationsfakta” regeringen egen lilla faktabok om immigrationen i vårt land, så är 11,8 procent av den inhemska befolkningen företagare. För utrikes födda är siffran 12,3 procent, alltså något högre. Tittar man på den förmodat högutbildade gruppen från Nordamerika så ligger den på 9,9 procent, alltså lägre än den inhemska befolkningen. Det verkar vara så att starta ett eget företag är en möjlighet för de som inte får en anställning inom vår arbetsmarknad. Dessutom så är siffran högst för gruppen från Asien, 15,8 procent, och lägst för gruppen från Afrika, 6,8 procent. Sedan är självklart frågan vad det är för företag som startas, vi behöver knappas fler pizzerior i vårt land. Därefter står det så här i artikeln.
Nystartszoner är i andra länder, bland annat Frankrike, en etablerad metod för att stärka vissa områden, städer eller orter. Det är regeringens ambition att en svensk modell ska kunna vara på plats till januari 2014 och att de positiva effekterna på sysselsättning och företagande ska vara tillräckligt stora för att de sammantaget ska öka integrationen och minska utanförskapet.
Vi ser att regeringens företrädare skönmålar verkligheten en smula, de nämner inte med ett ord de klena resultat man uppnått i Frankrike. Vi antar också att förslagets genomförande till 2014 kan ha ett visst samband med att just detta år är ett valår. Kanske skall man använda detta försök i den kommande valrörelsen och har planerat för det redan nu.
Tidskriften Expo kritiserar SD:s negativa inställning till dessa nystartszoner i en relativt stor artikel signerad Daniel Poohl. Här avslöjar sig Expo som ett rent ”anti-SD parti”. Skulle Expos verksamhet bestå i att ”granska högerextrema krafter” skulle denna artikel garanterat aldrig blivit skriven. Expos artikel är ren partipolitik, något som Expo själva sagt att de inte sysslar med. Slutligen läser vi i regeringens kommittédirektiv att man faktiskt väntar sig en del kostnader och negativa effekter. Så här står det i detta direktiv.
Till den del förslagen har offentligfinansiella konsekvenser ska utredaren föreslå finansiering av förslagen. Vidare ska förslagens påverkan på den administrativa bördan för Skatteverket, andra myndigheter och företag redovisas. Även konsekvenser för de personer som berörs av förslaget ska redovisas. Uppdraget ska redovisas senast den 1 augusti 2012.
Oavsett alla förmodade negativa effekter med förslaget, så vore vår hämningslösa immigration så berikande som mångkulturförespråkarna hela tiden påpekar, så skulle dessa zoner inte ens behövas. Själva införandet av dessa zoner är ett bevis på en politik som havererat och kommit till vägs ände.
Länk SvD regeringen
Länk SvD Åkesson
Länk kommittédirektivet
Länk Expo
UPPDATERAD:
Yves Zenou har i dag lördag skrivit en SvD-artikel där han propagerar för dessa nystartszoner. Samtidigt skriver Zenou så här i sin artikel.
Det finns ännu så länge två forskningsstudier som utvärderat nystartszonerna i Frankrike. Båda studierna ser positiva effekter på sysselsättning även om effekterna inte är så stora. En av studierna visar en signifikant effekt på i vilken takt arbetslösa hittar jobb. Effekten visar sig vara signifikant endast på kort sikt. Det är därför av största vikt att regeringen kräver att företagen anställer minst 20 procent av lokalbefolkningen och ger dem tillsvidarekontrakt.
Enligt studierna har effekterna inte varit så stora nej. Dessutom så är signifikanta effekter kortvariga. För att denna politik skall ha effekt så måste det tydligen till att regeringen kräver att företagen anställer minst 20 procent av lokalbefolkningen. Skall regeringen kräva att företagen som tar del av nystartsreglerna anställer lokal arbetskraft, samtidigt som samma regering infört generösa regler för arbetskraftsinvandring så blir denna politik lika inkonsekvent och konstig som migrationsuppgörelsen med MP.
Länk SvD