tisdag, december 07, 2004

Gudrun lämnar V!

Gudrun lämnar V!
Jaha, läser i DN att Schyman nu lämnar V, NU! Inte när hon ertappades med att skattefuska för 150.000, eller när det kröp fram att hon forslat sin handväska genom halva Sverige för skattebetalarnas bekostnad. Nu stormar det kring V, hela det mediala Sverige är ute efter V och Ohly, varenda avhopp slås upp med en helsida i rikspressen och tas som ett tecken på V,s sönderfall. Dagligen rapporteras det om hur väljare flyr V, (att det är en rundgång och självuppfyllande profetia p.g.a. medias rapportering har tydligen ingen tänkt på, officiellt). Då! I detta läge väljer Schyman att ta sin Mats ur skolan, snacka om proffspolitiker, snacka om politisk nomenklatura, hon är en spelare. Om publicum avslöjar henne som spelare och opportunist återstår att se, kanske ändå att de breda folklagren, även de kvinnliga sådana, tycker det hela börjar bli lite för magstarkt. Att hon behåller sin bas, sin riksdagsplats var ju givet, en person som Schyman skulle aldrig, aldrig någonsin, släppa en sådan frivilligt. Mardrömmen för Schyman är att hon bildar ett feministiskt parti och att det hamnar utanför riksdagen i nästa val, då mina damer och herrar, då är Schymans saga all. Människor som jag som avskyr "köttgrytepolitiker" kommer då att korka upp schampagnen. Ohly säger att han beklagar Schymans avhopp, jag tror honom inte.

söndag, december 05, 2004

Politiken som levebröd

Ännu en vänsterpartist har lämnat in handduken, denna gång gick vederbörande direkt till sossarna. Den senaste turbulensen kring V har gjort att många hoppat av, dock inga så oblygt som Jonas Ringqvist. När jag läste artikeln i DN blev jag i det närmaste chockad av den oblyga cynism som Jonas Ringqvist visar upp. Han har tidigare varit politisk sakkunnig för V i miljöfrågor. Varför blev jag då en smula chockad när jag läste artikeln? Ringqvist skriver att han blev medlem i V så sent som 98, nu tycker han V,s politik är "gammal" och politiken för "omodern". Hmmm, var den modern 98 då? Eller har den blivit "gammal" på dessa sex år? Eller var det Schyman som drog med sin talarkonst och förmåga att dra till sig medelklasskvinnor? Större chans att göra karriär då? Vidare säger han -" Det finns enskilda vänsterpartister som gör väldigt bra jobb, men jag ser inte hur vänsterpartiet som kollektiv kan tillföra någonting," Jaha, inte tillföra någonting? Jag skulle kunna hålla med honom, men jag har inte varit partmedlem, han blev medlem så sent som 98!!! Hallå! Vad är detta för något?
Vidare, -"Ringqvist är kritisk mot vänsterpartiets hårda nej till EU, och att man tio år efter folkomröstningen fortfarande "inte lyckats föreslå någon annan realistisk väg" för den internationella politiken." Nu var väl V emot EU redan när han tänkte sig göra karriär där antar jag, blir alltmer frågande . Till slut fäller Ringqvist detta sympatiska yttrande, -"Jag hoppas att jag får sällskap av fler", alltså som hoppar över till sossarna. Min känsla är att Ringqvist tänkt sig en bekväm politisk karriär, det lär väl sig göras på Schymans tid om man var åt vänsterhållet, efter den turbulens som varit så har väl möjligheterna kraftigt minskat, Ringqvist säger ju också att han tycker "vägvals vänster" är ett tilltalande alternativ, dock är de för få. Annat är de med Sossarna, som han skriver att han blivit imponerad av, nu är det ju många väljare runt om i landet som är betydligt mindre imponerade, så det kanske är handlaget att göra politisk karriär som Ringqvist är mest imponerad av.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=350858&previousRenderType=6