lördag, april 07, 2007

Din egen trovärdighet då Adaktusson

Lars Adaktusson som tidigare arbetade på SVT går ut med en kritisk artikel mot SVT, vid en alldeles lagom tidpunkt, han har precis avslutat sin anställning på SVT. Adaktusson går till hård attack mot sin förre arbetsgivare och Fichtelius som gjorde dokumentären med Persson. Adaktusson menar att viktig information undanhölls allmänheten p.g.a. dokumentären och de speciella regler som denna dokumentär omgärdades av. Att Persson inte hade gett någon information alls och allmänheten därigenom inte hade blivit ett grand klokare om denna dokumentär aldrig gjorts tar Adaktusson inte upp, så man undrar om det verkligen är allmänheten som Adaktusson ömmar för, kan det vara så att han själv blivit förbigången på något sätt?

Min och många andras trovärdighet för den politiska journalistiken har inte blivit nämnvärd mindre p.g.a. denna dokumentär, (den var väldigt låg redan innan) det är journalistiska spetsfundigheter som Adaktusson tar upp. Som ett exempel tar Adaktusson upp affären med den fängslade mannen med svenskt medborgarskap som satt fängslad på Guantanamo, så här skriver Adaktusson,

- På försommaren 2004, när Göran Persson kände behov av att "lätta på trycket" i den pågående debatten om regeringens hantering av den fängslade kubasvensken, kunde han således riskfritt läcka ut information om att en frigivning var nära förestående. Bara ett fåtal invigda visste att uppgifterna byggde på en läcka från landets statsminister.
Genom SVT gav Göran Persson dessutom spridning åt uppgiften att ett frisläppande av Ghezali kunde ske tack vare hans eget agerande vid besöket i Vita huset. Enligt flera politiska bedömare var det snarare ett principiellt viktigt utslag i USA:s Högsta domstol som ledde till att Mehti Ghezali släpptes.

Ja men käre Adaktusson, vi som betraktas som allmänheten får aldrig veta var läckorna kommer från, nu lämnades du utanför, mitt hjärta ömmar knappast för dig. Sedan reagerar jag på ditt språk, journalist som du är, vad är "kubasvensken" för något? Dessutom tror jag att det verkligen var Persson som fick Ghezali frisläppt, skyldig eller oskyldig, det vet vi fortfarande inte. Om det nu inte var Persson som fick Ghezali frisläppt så kavla upp ärmarna och gör lite journalistiskt grovjobb och bevisa motsatsen då.

Vidare skriver Adaktusson om den kris inom regeringen som var ett faktum när nej-sidan vann i euroomröstningen, en del ministrar med Pagrotsky i spetsen hade ställt sig på folkets sida, så här skriver han,

- I oktober 2003 avslöjade Göran Persson för Erik Fichtelius att han var upprörd och bitter över näringsminister Leif Pagrotskys agerande. Den dåvarande statsministern talade om "svinaktigheter" i debatten, att Pagrotsky i sin nej-kampanj varit oförsiktig och slarvig - och att han inte tagit ansvar för partiet.

Hade dessa uttalanden publicerats när de gjordes, efter förlusten i folkomröstningen 2003, hade splittringen inom socialdemokratin sannolikt fått betydligt allvarligare konsekvenser. Uppgiften "att hålla ihop partiet" hade blivit svårare för Göran Persson och tilltron till Sveriges regering hade allvarligt skadats av att statsministern inte längre hade förtroende för sin näringsminister.

Ja, jag var själv mycket kritisk till ja-sidans agerande många gånger, övertygad nejsägare som jag är. Men du Adaktusson agerar och skriver som om du tillhörde den borgerliga Alliansen, det kan inte vara en oberoende journalist uppgift. Vi vet allihopa att Persson inte hade sagt det han sade i dokumentären om det fanns minsta chans att det skulle publiceras på en gång, du resonerar kring ett helt hypotetiskt scenario som aldrig någonsin kunde bli verklighet.

Slutligen måste jag nämna Adaktussons eget agerande i sitt program Agenda, detta på tal om trovärdighet. Den minister jag genom åren tyckta allra sämst om är Freivalds, detta i mycket hård konkurrens, det skall sägas. Men du Adaktusson anklagade henne för att orsaka svenska medborgares död i samband med tsunamikatastrofen p.g.a. senfärdigt handlande detta inför en miljonpublik. Där går gränsen för vanlig hederlighet och sunt bondförnuft. Inga svenska medborgare avled timmar efter tsunamivågen, de som dog gjorde det direkt, det är kalla fakta. Dessutom rörde det sig om en naturkatastrof, en naturkatastrof på andra sidan jorden, i ett land som faktiskt inte är ett svenskt protektorat.

Länk DN

Andra bloggar om: ,

Hemspråk inom äldreomsorgen

I en artikel i DN tas ett allvarligt och förmodligen växande problem upp, nämligen att personer som på ålderns höst befinner sig inom äldreomsorgen skall kunna göra sig förstådda. Det gäller utländska människor som bosatt sig i Sverige tänker ni? Nej, inom äldreomsorgen jobbar nu så många med utländsk bakgrund och som talar knackig svenska att problemet är det rakt motsatta, det är de svenska åldringarna som har problem.

I DN står det,

- Enligt Stockholms stads äldreomsorgsinspektörer är frågan om det svenska språket inom äldreomsorgen värd att "särskilt uppmärksammas". Äldre med utländsk bakgrund har i dag större möjligheter än tidigare att få hjälp utförd av en person som talar deras modersmål, nästan oavsett vilket språk det handlar om. Samtidigt är det inte längre säkert att en äldre med svenska som modersmål får möta personal med tillräckliga kunskaper i svenska, konstaterar inspektörerna i årsrapporten från 2006.

Vem kunde tro att denna paradox någonsin skulle inträffa i vårt land? Alla nationaliteter får göra sig förstådd förutom majoritetsbefolkningen. I vissa kommuner såsom Botkyrka är det en majoritet av de anställda som talar ett främmande språk som huvudspråk. Äldreomsorgsinspektörerna har också påtalat bristande kunskaper i svenska språket hos dem som jobbar i denna bransch med utländskt påbrå. En förklaring är naturligtvis att detta är en mindre attraktiv bransch för svenska ungdomar som vill pröva på arbetslivet, de flesta väljer bort detta yrke kanske för att bli arbetslös i stället. I min ungdom hörde ett par hundår i arbetslivet till, man fick lära sig grunderna i vuxenlivet innan man gick vidare. En annan orsak är att vissa kommuner tagit emot en alldeles för hög andel invandrare.

Andra bloggar om:

fredag, april 06, 2007

Har den politiska korrektheten även drabbat kristendomen?

Ja det menar i alla fall Bitte Assarmo. Jag är nog böjd att hålla med henne, Assarmo tar upp exempel som att politiker nedvärderar kristendomen genom plumpa uttalanden samtidigt som de hyllar andra religioner och förespråkar religiös mångfald. Känns mönstret igen?

Assarmo skriver,

- Samma enögdhet ser vi i frågan om de homosexuellas rättigheter. Man anklagar kyrkorna för att kränka människor på grund av deras sexuella läggning, men har någon ens föreslagit att homosexuella ska få vigas i landets moskéer, tempel eller synagogor?

Här sätter Assarmo fingret på varbölden, i längden är det inte hållbart att ställa helt andra krav på kristendomen än på andra religioner. Det rör sig naturligtvis om politisk korrekthet samt en nypa oikofobi, vi skall omfamna allt utifrån som nytt och spännande samtidigt som vi kritiserar det inhemska. Även kristendomen har fått sina törnar av detta, det är dock fler rörelser än den kristna som lider av den rådande politiska korrektheten i vårt land, kristendomen är dessutom inte värst drabbad.

Vidare skriver Assarmo,

- Den moderna hetsjakten på kristna handlar delvis om en snedvriden form av politisk korrekthet. På samma sätt som man, för att visa sin öppenhet gentemot andra kulturer, känner sig tvingad att ständigt använda begreppet osvensk som något uteslutande positivt känner man också ett behov av att förringa kristendomen till förmån för andra religioner.

Här har Assarmo helt rätt, dessutom börjar hon snudda vid andra områden än kristendomen. Egentligen skulle vi allesammans bomba den sportjournalist som använder ordet "osvensk" med E-post, det skulle sannolikt ha effekt till slut.

Vidare skriver Assarmo,

- Det handlar också om rädsla. Den politiker är inte född som vågar ta i sin mun att exempelvis muslimer har en bakåtsträvande syn på abortfrågan. Då kan ju Stockholms tunnelbana sprängas i luften och med den ett par tre tusen civila.

Nä, men Assarmo vågar skriva det i SvD, tack för det. Jag sitter här och undrar om DN skulle ha tagit in denna artikel, jag tror faktiskt inte det. I en fråga hade Persson rätt i den omtalade dokumentären som sändes härförleden, hans kritik mot DN och Henrik Brors.

Till slut tar Assarmo upp förföljelsen av kristna runt om i världen, en förföljelse som svensk media och svenska politiker har valt att inte säga något om. I vårt land råder en stämning av att ingen grupp får diskrimineras, ingen minoritet skall behandlas illa. Det har gått så långt att minsta kritik tydligen kan göra att en yrkespolitiker sätter karriären på spel, inte konstigt att politikerna ens kommer med berättigad kritik när det så behövs. Nu är det så att vi alla "need a nigger", det är således nya grupper som det plötsligt blir legalt att skälla på. Varje fredag och lördag krossar ouppfostrade tonåringar glasflaskor så vi andra får vada i glasskärvor på gångvägarna där både barn och hundar promenerar, men ingen vågar ta upp detta problem, det är av någon orsak politiskt känsligt. Men om en hundägare som fått kryssa sig fram mellan glaset glömmer att ta upp en klutt som hunden avyttrat står det insändare efter insändare i lokaltidningen. Muslimska predikanter gör hätska utfall mot judar, reaktionen från det politiska etablissemanget och JK är tystnad, en besvärad tystnad, fastän man i andra sammanhang gärna går ut och ger sig själv publicitet. Om någon däremot är kritisk till den förda flyktingpolitiken så ställer sig samma politiker gärna framför TV-kamerorna och använder ord som "rasist". Vi kan konstatera att där den politiska korrektheten går in, där går vettet och sunda förnuftet ut, detta oavsett vad det gäller för område.

Andra bloggar om: ,

Länk SvD

torsdag, april 05, 2007

Vad jag gjorde tillsammans med Buster


Jag gav dig trygghet första natten

Vi gav oss ut på dagliga turer i Torvalla

Vi var och stökade runt på Finnhamn, båda två

Vi badade i Storsjön, du stänkte ner unga flickor till min förnöjelse

Du förstörde arbetet på skytteklubben med din leklust, jag tyckte det var mycket roligt, det var i alla fall obetald arbete

Du stod ut med tågfärder, pendeltågsfärder och bussturer bättre än din överaktive husse

Du charmade alla, hundvakter och tillfälliga besökare

Du drev husse till vansinne med ditt eviga luktande på osynliga luktfläckar

Du sprang efter husse på varje tur som var ganska långa, du vek aldrig från husses spår, om det inte rörde sig om en löptik förståss

Du följde snällt med husse på fästingbelamrade öar som Gällnö och Fjärdlång, du blev aldrig sjuk, aldrig någonsin

Din största bedrift var när du följde husse fyra mil en het sommardag, du törstade, du hade en skada i ryggraden, men du gav aldrig upp, belöningen var ett svalkande bad, det uppskattade du

Du gav aldrig upp, vem var starkast, du eller jag? Förmodligen du, jag kände mer smärta än du när krafterna tagit slut

Du älskade vatten, förmodligen mer än jag, men hur kunde du dyka under vattnet för att hämta en frisbee? Det skall ingen hund kunna göra enligt vetenskapen

Du väntade varje eftermiddag när husse kom hem efter sitt arbete, alltid lika glad, det gör ont att tänka på det nu, mycket ont

Jag är nog en ganska hårdfjällad man, en kvinna har en gång erövrat mitt hjärta fullständigt, och så du Buster, hur lyckades du?

Jag är nog en ganska hårdfjällad medelålders vit man, jag är ytterst sparsam med tårar, men när du for in i hundarnas Valhall, då brast alla fördämningar

Jag kommer alltid att minnas när veterinären gav dig barbituraterna, det fanns faktiskt inget annat göra, jag lovar, men jag hoppas att din aska kan begravas med min en dag, jag skall spara den

Nu när jag dricker whisky och modern mjöd så brister återigen alla fördämningar, det struntar jag i, du förtjänar att publiceras på World Wide Webb, jag står upp för mina kamrater


Ny satsning på integration av invandrare

Att integrationen av invandrare och flyktingar i vårt land inte har fungerat är alla medvetna om, den förra regeringens politik har kommit till vägs ände. Nu satsar den nya Alliansregeringen en miljard på integrationen och går dessutom ut i DN-debatt och slår upp det stort. Satsningen skall även ses som start på en delvis ny politik, större krav skall ställas på flyktingar. Om flyktingar inte frivilligt går på svenskundervisning skall de få minskade bidrag. Dessutom skall det införas något som kallas instegsjobb, en speciell satsning på att få flyktingar att få jobb och komma in på arbetsmarknaden. Leijonborg, Billström och Sabuni skriver,

- Det har under några år varit så att det främst är kommuner som har lediga bostäder som erbjuder sig att ta emot invandrare. Mottagandet kan bli ett sätt att finansiera lägenheter som annars skulle stå tomma i kommunala hyresfastigheter. Ofta är tomma bostäder ett tecken på svag arbetsmarknad - de nyanlända har fått bra bostäder men inte jobb. Eftersom jobb är helt centralt i den nya politiken vill vi i stället uppmuntra bosättning i de kommuner där jobben finns.

Detta är onekligen intressant, hitintills har hårt belastade förortskommuner som redan skapat ghetton tagit emot nyanlända flyktingar, är detta en signal om en förändring? I sådana fall är det en mycket stor förändring. Men jag tvivlar ändå på denna omläggning av politiken, dels så har regeringen deklarerat att den är emot tvångsmedel vad gäller bosättning av flyktingar, så nyanlända flyktingar lär välja sina gamla vanliga orter där släkten redan är etablerad. Dessutom så riskerar regeringen att tappa väljare till partier utanför riksdagen om nya kommuner får ta emot flyktingar. I Djursholm röstade i vissa valkretsar 85 % på Moderaterna, skulle Danderyd ta emot flyktingar skulle Moderaterna tappa en del av dessa väljare, kanske till ett parti utanför riksdagen dessutom.

De tre politikerna skriver vidare,

- Det är viktigt att Sverige förbättrar integrationen. Om fler invandrare snabbt kommer i arbete finns goda förutsättningar för en positiv spiral. Segregationen och utanförskapet bryts på ett naturligt sätt. 1990-talets integrationspolitik gav upphov till djupa klyftor och ett utbrett utanförskap. Alliansregeringen är fast besluten att Sverige ska lyckas bättre med integrationen.

Här undviker de på ett smidigt sätt den viktigaste frågan för integrationen, nämligen flyktingarnas antal. De skulle verkligen kunna göra något åt integrationen, de skulle verkligen kunna bryta segregationen av flyktingar, men de kommer aldrig att kunna göra det utan att ta hänsyn till den viktigaste frågan, nämligen flyktingarnas antal. Jag och andra förstår mycket väl att det är en politisk känslig fråga, skulle regeringen deklarera än annan hållning i flyktingpolitiken så skulle de få medierna mot sig, även om en stor del av befolkningen skulle applådera denna kursändring. Det verkar som om medierna betyder mer för moderna politiker än vad folket och väljarna tycker.

Länk DN


Andra bloggar om:

Amnesty lägger sig i flyktingpolitiken

Amnesty har ju lagt sig i flyktingpolitiken förr, nu gör de detta igen. Jag hade en gammal lärare i gymnasiet som rekommenderade oss elever att gå med i Amnesty, denna organisation kämpade för alla politiska fångar oavsett vilken regering som protesterna drabbade. Jag funderade på att verkligen gå med, jag gjorde nu inte detta, det var så mycket annat man ville lägga pengarna på som ung. Så här efteråt kan jag gratulera mig själv till att jag inte gick med, jag anser att det är fullständigt vansinnigt att Amnesty lägger sig i och kritiserar Sveriges flyktingpolitik, detta trots att Sverige är det land som tar emot flest flyktingar från Irak.

I dagens EKO skriver Madeleine Seidlitz,

- De kurddominerade norra områdena i Irak är i jämförelse med södra och mellersta Irak lugnare. Men de senaste veckorna har bilbomber orsakat dödsoffer på flera håll även där och området är långt ifrån ofarligt. Läget är väldigt instabilt och dessutom är det inte heller vid en isolerad genomgång ett säkert område att skicka människor till.

Så Amnesty tycker att en enstaka bilbomb räcker för att vi skall ta emot flyktingar från ett område? Hur många andra områden i världen skulle då också kunna vara områden vi tar emot flyktingar från? Dessutom har myndigheterna sagt att irakierna skall få individuell bedömning, de har inte sagt att människor inte får asyl ens från norra Irak.

Jag hade hoppats att den nya alliansregeringen skulle ompröva hela flyktingpolitiken gällande Irak, några sådana signaler har ännu ej kommit. Flyktingströmmen från Irak ökar hela tiden, de flyktingar som kommer flyttar nästan utan undantag till redan hårt belastade områden som håller på att förvandlas till ghetton och etniska enklaver, detta är en politik jag och många andra i detta land inte ställer upp på.

Andra bloggar om: ,

onsdag, april 04, 2007

Väldigt fin artikel

Jag delar alls icke alltid åsikterna hos den värdekonservative bloggaren Söderbaum. Men dagens artikel var så fin och bra att jag måste tipsa om den. Den är mycket bra, läs den.

tisdag, april 03, 2007

Kulturkrockar i "Hem & hyra"?

Läste insändarspalten i "Hem & hyra" nummer 3, det var en hyresgäst som hade en familj som granne med utländsk härkomst. Den utländska familjen lånade tydligen hela tiden saker av den svenska familjen som skrivit insändaren. Svenskfamiljen blev mer och mer irriterad över att den utländska familjen aldrig lämnade tillbaka vad den lånade. Samtidigt var den svenska familjen osäker, är det rätt att kräva tillbaka vad man lånat ut? Eller är det typiskt svensk småaktighet att kräva tillbaka vad någon "lånat"? Den svenska familjen var ytterst osäker, dels ville de verkligen ha tillbaka vad de lånat ut, dels undrade de om det förelåg kulturkrockar här, kanske man gjorde så här i det land som den utländska familjen kom från? Det var p.g.a. denna osäkerhet de skrivit insändaren.

Innan jag läste svaret från "expertpanelen" väntade jag mig självklart att denna skulle svara någonting i stil med, - "gå du och säg till att du vill ha tillbaka det som de lånat". Jag blev smått chockad när "expertpanelen" i stället svarade att det typiskt svenska att kräva tillbaka det man lånat ut var i stark minoritet världen över, det naturliga var att inte lämna tillbaka vad man lånat av grannar. Förutom det orimliga i att plötsligt använda en annan moralkodex, bara för att det flyttat in nya grannar, så kände faktiskt insändarskribenten att hon verkligen ville ha tillbaka det hon lånade ut, sämre råd har jag nog aldrig läst i en rådgivningsspalt. Vi i detta land är uppfostrade, eller socialiserade som sociologer uttrycker det, i att vara mycket noga med att lämna tillbaka det vi lånar, det innebär att man förväntar sig att få tillbaka det man lånar ut om det inte rör sig om en kopp socker eller liknande, då förväntar man sig kanske inte att få tillbaka det, men man tar för givet då att det inte sätts i system av grannen. Enligt insändaren hade den lånande familjen i princip satt i system att låna av den vänliga insändarskribenten. Rådet den utlånande familjen fick var att börja "låna tillbaka" sina egna saker. Fullständigt vansinnigt, de är ju uppfostrade att lämna tillbaka det de lånar.

Förövrigt tycker jag att den nybildade tidningen "Hem & Hyra" har en annan profil än den gamla tidningen "Vår bostad". "Hem & Hyra" är enbart tidning för Hyresgästföreningen till skillnad mot "Vår bostad", övergången är inte riktigt lyckad tycker jag. Jag anar smygande politiska budskap, budskap inte jag ställer upp på. Hyresgästföreningen skall företräda hyresgästernas intressen, punkt slut, sysslar de med annat som dolda politiska budskap, som förresten inte är speciellt dolda som i exemplet ovan, så kommer jag definitivt att gå ur denna förening.

Andra bloggar om: ,

måndag, april 02, 2007

Centern för abortturism

Centerns kvinnoförbund vill nu enligt SvD att utländska kvinnor inte bara skall få komma till Sverige för att göra abort, de vill dessutom att de skall få göra det gratis. Jag varnade redan när förslaget om abort för utländska kvinnor kom första gången, först skall det bli legalt med abort för utländska kvinnor, nästa steg är att svenska skattebetalare skall stå för notan. Att detta krav skulle komma så pass snabbt är t.o.m. jag förvånad över. Så här skriver Annika Qarlsson, ordförande i centerpartiets kvinnoförbund och vice gruppledare i riksdagen,

- Kvinnor i Polen och Irland som har pengar kan redan i dag få en säker abort, och kommer att kunna få det även i fortsättningen. Men vi vill också stötta och hjälpa de andra kvinnorna, och på så sätt rädda liv. Då kan det inte vara så dyrt att de av den anledningen inte kan få en abort

Du vill driva politik med andras pengar Qarlsson. På många områden drar regeringen in bidrag och andra transfereringssystem, detta för att kunna sänka världens högsta skatter, skall svenska skattebetalare plötsligt betala utländska kvinnors aborter? Fullständigt vansinnigt, det rör sig i huvudsak om polska kvinnor dessutom enligt Qarlsson, Polen är en fullvärdig medlem i EU, skall svenska skattebetalare bekosta aborter för kvinnor i ett annat EU-land för att vi tycker så illa om landets lagstiftning? Hela resonemanget bygger på att vi totalt underkänner ett annat EU-lands lagstiftning och demokratiska spelregler, det är inte så lite storebror över hela synsättet. Dessutom har ju Centern blivit utsedd till det nya liberala partiet med förslag från centerpartister på platt skatt och liknande, hur liberalt är det att svenska skattebetalare skall betala aborter för polska kvinnor?

Andra bloggar om: ,