måndag, april 02, 2007

Centern för abortturism

Centerns kvinnoförbund vill nu enligt SvD att utländska kvinnor inte bara skall få komma till Sverige för att göra abort, de vill dessutom att de skall få göra det gratis. Jag varnade redan när förslaget om abort för utländska kvinnor kom första gången, först skall det bli legalt med abort för utländska kvinnor, nästa steg är att svenska skattebetalare skall stå för notan. Att detta krav skulle komma så pass snabbt är t.o.m. jag förvånad över. Så här skriver Annika Qarlsson, ordförande i centerpartiets kvinnoförbund och vice gruppledare i riksdagen,

- Kvinnor i Polen och Irland som har pengar kan redan i dag få en säker abort, och kommer att kunna få det även i fortsättningen. Men vi vill också stötta och hjälpa de andra kvinnorna, och på så sätt rädda liv. Då kan det inte vara så dyrt att de av den anledningen inte kan få en abort

Du vill driva politik med andras pengar Qarlsson. På många områden drar regeringen in bidrag och andra transfereringssystem, detta för att kunna sänka världens högsta skatter, skall svenska skattebetalare plötsligt betala utländska kvinnors aborter? Fullständigt vansinnigt, det rör sig i huvudsak om polska kvinnor dessutom enligt Qarlsson, Polen är en fullvärdig medlem i EU, skall svenska skattebetalare bekosta aborter för kvinnor i ett annat EU-land för att vi tycker så illa om landets lagstiftning? Hela resonemanget bygger på att vi totalt underkänner ett annat EU-lands lagstiftning och demokratiska spelregler, det är inte så lite storebror över hela synsättet. Dessutom har ju Centern blivit utsedd till det nya liberala partiet med förslag från centerpartister på platt skatt och liknande, hur liberalt är det att svenska skattebetalare skall betala aborter för polska kvinnor?

Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår att du inte gillar förslaget om att utländska kvinnor ska kunna genomgå abort i Sverige enligt svenska lagar.

Frågan är vad alternativet är. Ska Sverige tillämpa t.ex. polska lagar?

I Sverige gäller svenska lagar för alla som vistas här. Vi har ingen etnisk särlagstiftning för någon. Lika för alla. En enkel och grundläggande princip.

Att ingreppet inte bör bekostas med skattemedel är vi däremot överens om.

Anonym sa...

horribelt att vi nu ska beskosta det också, samtidigt som en MS sjuk i Skåne nekas behandling med bromsmedicin eftersom region Skåne inte har råd att betala hans medicin, som kostar 200000 årligen - vilket konstigt land vi lever i

Robsten sa...

Enligt svenska lagar så har aldrig utlänningar kunnat åka till Sverige och nyttja svensk sjukvård, det har aldrig funnits ens som en tanke att detta skall vara möjligt, vi skulle få hela världens medborgare köandes till vår sjukvård i sådana fall.

Weine Berg sa...

Skulle inte Centerns Kvinnoförbund kunna stå för denna kostnad? Det verkar rimligt.

Robsten sa...

Då skulle de naturligtvis dra tillbaka detta förslag illa kvickt.

Anonym sa...

Robsten

Läs om. Jag skrev att jag inte tyckte att kostnaden bör täckas av svenska skattebetalare. Däremot att det är självklart att svenska lagar gäller för alla som vistas i Sverige. Oavsett om de är här ett dygn eller en livstid. Medborgare eller ej. Finns ingen anledning att undanta abort. Vi har ingen plikt att hjälpa t.ex. Polen att upprätthålla sina abortlagar på vårt territorium. Det vore bisarrt.

Dissidenten sa...

Till Anonym.

Har du tänkt dig att sjukvård (tex. aborter) skall kunna köpas på helt privata svenska sjukhus (dvs sjukhus där patienten betalar allt ur egen fick och sjukhuset finansieras till 100% av sådana intäkter)?

Det kan man iofs tänka sig - men såvitt jag vet, så finns det f.n. inte några sådana sjukhus i Sverige.

Anonym sa...

Bäste dissident

Det är ju det debatten har handlat om. Att man ska kunna komma hit och få en abort genomförd mot betalning. Det var ju det som fick pingströrelsen och katolska kyrkan att tala om "abortturism".

Sedan tillkom centerkvinnornas inlägg om att finansieringen borde gå över skattsedeln- det är däremot orimligt- inte för att det handlar om aborter utan därför att vi inte kan erbjuda skattefinansierad sjukvård åt alla behövande i utlandet.

Och jo- vi har helprivat vård där utlänningar antingen betalar för vården själva eller via en privat eller offentlig sjukvårdsförsäkring. Stockholms läns landsting bedriver sådan verksamhet i sitt företag Stockholm Care AB:
http://www.stockholmcare.se/

Robsten sa...

Nej anonym, vi har ingen plikt att upprätthålla polska lagar, vi har ingen plikt att motarbeta dem heller. Polen får helt enkelt själv stifta sina lagar utan att vi skall komma med någon "besserwisserattityd", jag tycker nog att det börjar likna det. Vi har jävligt svårt i detta land att acceptera att inte alla länder har lika liberal syn som oss själva. Jag misstänker dessutom att politikerna har en liberalare syn en vad folkmajoriteten har i vårt eget land.
Vi glömmer att polen är en fullvärdig EU-medlem plötsligt, i alla andra frågor skall vi tänka på det, men inte just i denna och liknande fråga fråga. Därför är jag mycket tveksam till att ens låta utländska kvinnor göra abort trots egen betalning. Lite konstigt om vi plötsligt har tid att utföra aborter på utländska kvinnor när vi inte ens har resurser att ta hand om alla barnaföderskor, en del föder i bilar när de åker runt och försöker hitta en ledig plats, det kan helt enkelt inte vara riktigt.
Men mitt främsta skäl är att först kommer kravet att vi skall låta dem göra aborter här om de betalar själva, sedan (jag förutsåg detta långt tidigare) så kommer det fullständigt vansinniga förslaget att vi skall betala detta via skattsedeln, det efterföljande kravet kommer som ett brev på posten, allt fler kvinnoorganisationer börjar lobba för förslaget och snart är vi där. Vad fan måste vi starta en revolution för att de utvecklingstörda politikerna skall fatta var gränsen går?
Vi såg i kommentarerna till artikeln i SvD att i princip INGEN vill se detta förslag bli verklighet. Vill något parti genomföra detta så får de driva det i en valrörelse och hamna utanför riksdagen, enda språk politikerna fattar nuförtiden.