fredag, juli 07, 2006

Sanningen om Arklöv

Jackie Arklöv skall tydligen åtalas för folkrättsbrott. Åklagaren Lise Tamm har fått klartecken av riksåklagaren. Det är inte första gången, han är nämligen redan dömd för folkrättsbrott i Bosnien 1995, han blev till sist dömd till 8 års fängelse. Det står i DN att han blev släppt genom en fångutväxling, han kom till Sverige och blev släppt här, man kunde inte få fram vittnen står det i DN. Det stämmer säkert, frågan är om man ens försökte få fram vittnen. Min uppfattning är att man inte ens försökte, rättsapparaten var från början inställd på att släppa Arklöv. Dåtidens åklagare, Danielsson gjorde inte mycket för att hitta de 17 vittnen som explicit pekat ut Arklöv, han påstod att svensk polis inte kunde göra några undersökningar i Bosnien. Så varför begärde Sverige hem Arklöv? Varför behövs det en ny dom, han var ju dömd i Bosnien, utpekad av sjutton (17) vittnen.

Efter frisläppandet så vet vi alla vad som hände. Morden i Malexander var ett av det värsta brott genom tiderna i Sverige, Arlöv är förmodligen mördaren av de tre poliserna, han har i alla fall erkänt, efter att första ha pekat ut Ohlsson.

Nu kommer detta med folkrättsbrott, nu…när han redan är dömd till livstid, när morden i Malexander redan ägt rum, varför? Är det någon politisk markering som Sverige är så bra på. Det förefaller helt meningslöst, han skulle ha blivit dömd när han utväxlades med kroatiska fångar och anlände till Sverige, nu är det lite sent.

Läs denna artikel om Arklöv som ger en lite fylligare bild av det som hänt än de artiklar som publiceras i dag och som är så uttunnade så de inte säger något om den rättsliga tragedi som skett

Har M Olofsson fått solsting?

Maud Olofsson sägs brinna för kampen mot arbetslösheten, i alla fall enligt K G Bergström. Maud uppvisade äkta engagemang enligt bedömare när de gäller kampen för att minska arbetslösheten, Maud har möjligen egna barn som är arbetslösa, hon antydde det i en intervju i SVT. Det är ju bra att även partiledarna drabbas av det som vanligt folk drabbas av, det öppnar ögonen på dem. Samtidigt för hon med braskande rubriker fram förslag på att Sverige skall fördubbla invandringen. Sverige skall också ha arbetskraftsinvandring, samt något som USA använder sig av, ett s.k. ”green card”, ett tillstånd som tillåter människor att vistas i Sverige under längre tid samt söka jobb om de så vill. Inte mindre än 20.000 per år skall kunna få detta kort. Samtidigt vill hon göra flyktingpolitiken generösare.

Fullständigt vansinnigt, vilka jobb har Olofsson tänkt att dessa invandrare skall ta? De kommer med nya kreativa idéer säger hon, säkert gör de det. Jobben flyttar utomlands, då vill Maud importera massvis med ny arbetskraft. Vi har problem med massarbetslöshet bland speciellt våra nya medborgare, då vill Maud komma med ett förslag som ingen vettig människa skulle drömma om att komma med, ännu fler invandrare.

Maud säger,

- Där man har både asylinvandring och arbetskraftsinvandring fungerar integrationen bättre.

Ja, snälla Maud, där man har arbetskraftsinvandring i stället för flyktinginvandring så fungerar integrationen betydligt bättre. Har man båda delar så fungerar flytingintegrationen lika dåligt, samtidigt som arbetskraftsintegrationen fungerar bättre, totalt sett blir det då lite bättre. Vilket geni du är Maud.

Maud säger också,

- Vi vill att invandring ska ses som en tillgång. Jag tar gärna debatten med fackliga organisationer, statsministern, det socialdemokratiska partiet och andra som fiskar i grumliga vatten, säger hon.

Jasså, fackliga organisationer, statsministern och det socialdemokratiska partiet fiskar i grumliga vatten? Alla som inte håller med Maud i hennes vansinniga idéer fiskar säkert i grumliga vatten. De som vill ha en åtstramning i flyktingpolitiken är alltså det grumliga vattnet, så demokratiskt. Skulle detta vansinniga C som tydligen vänder på en femöring, politiskt, hamna utanför riksdagen vid höstens val, så ska jag korka upp champagnen, den saken är säker.

torsdag, juli 06, 2006

Klockrent faktafel

Klockrent faktafel

På DN-debatt i dag torsdagen den 6 juli 2006 publicerade Ulla Ekström von Essen Fil dr idéhistoria, Södertörns högskola samt Rasmus Fleischer Doktorand, Samtidshistoriska institutet, Södertörns högskola, en artikel där de gick till angrepp mot SD. De har gjort en utredning beställd av Integrationsverket som ligger till grund för artikeln. De gör sig dock skyldig till ett klockrent faktafel, sina imponerande titlar till trots. De skriver,

- SD följer Dansk folkepartis linje att sätta islam och muslimer i centrum för sin främlingsfientliga retorik, vilket blev än tydligare då man publicerade Jyllands-Postens Muhammed-bilder på sin hemsida.

Nu är det så att kuriren inte publicerade någon Muhammedbild av Jyllandsposten. Man anordnade en egen mycket omtalad insamling av privat gjorda Muhammedteckningar. Av dessa egna bidrag så publicerade man ett bidrag, en bild, som aldrig någonsin varit i närheten av Jyllandsposten. Detta är ovedersägliga fakta som går att kontrollera mycket lätt. Att man har en titel som ”Fil dr” innebär tydligen inte att man är immun mot de mesta flagranta misstag.

Vårt nationella samvete

Under 2a världskriget exporterade Sverige enorma mängder järnmalm till Tyskland, i själva verket slogs rekord av järnmalmsexport under kriget, i juli 1940 skeppades 1.1 miljoner ton malm till det krigförande Tyskland, det är ett rekord som inte slogs förrän 1969. Alla krigförande parter var överens om att denna export spelade en smycket stor roll för tysklands möjligheter att föra krig. Tyskland hade aldrig invaderat Norge om det inte vore för att säkra den svenska malmexporten, malmbanan gick ju genom Norge till Narvik.

Under kriget tillät Sverige tyska s.k. permittenttåg, tyska soldater som skulle på permission fick åka genom Sverige, en hårt pressad regering tillät denna trafik. Nu visste alla att det inte var enbart permittenter som färdades på dessa tåg, det var regelrätta truppförflyttningar, ingen hade något intresse av att ta upp detta till närmare granskning. Inte heller i dag är väl dessa frågor något som svenska politiker är överhövan intresserade av att närmare granska.

I övriga Europa kämpade många länder med alla till buds stående medel för att besegra Hitler, miljoner soldater och civila dog. Enbart i det forna Sovjetunionen dog upp emot 30 miljoner människor. Storbritannien bombades av nazisterna, efter invasionen av det europeiska fastlandet stupade många allierade soldater. I det erövrade Europa kämpade partisaner mot nazisterna, många av dessa partisaner upplevde aldrig den dag då Tyskland kapitulerade. Allt detta skedde medan vi köpte vår fred och frihet genom att skeppa malm till tyskarna*. Vi vet inte i dag hur många sovjetiska och allierade soldater som dog enbart p.g.a. den svenska malmexporten, men ett stort antal torde det vara.

Det är inte konstigt att vi har ett nationellt dåligt samvete för denna period i vår svenska historia, det är något av en skamfläck i vår gemensamma historia. De flesta medger att den svenska regeringen var i en mycket svår situation. Vårt försvar var absolut inte i det skick att vi skulle ha haft den minsta chans mot den väldrillade tyska krigsmaskinen. Ett beslut att inte tillåta svensk export av svensk malm till Tyskland hade möjligen (troligen) medfört en tysk invasion av vårt land också. Många svenskar skulle ha stupat, otvivelaktigt. Det är få svenskar i dag som rent ut skulle säga att den svenska samlingsregeringen handlade fel, inte med tanke på de konsekvenser ett sådant beslut skulle medföra. Å andra sidan så hade alla andra västeuropeiska regeringar resonerat likadant som den svenska hade ju ingen regering bjudit Hitler motstånd, då hade vi ju alla européer levat under det tusenåriga riket. Klart är i alla fall att vi sparade svenska människoliv, på bekostnad av andra européers liv. Även om de flesta sansade bedömare i dag anser att den svenska regeringen handlade rätt, trots allt, så kommer vi inte undan vårt dåliga samvete för denna svåra period i Europas historia.

Hur hanterar vi då denna nationella skam, detta dolda nationella trauma, detta den svenska nationens dåliga samvete? Det vi INTE gör, är att ta upp det till diskussion, lägga korten på bordet för bearbetning, prata öppet om det. I sanningens namn skall sägas att det faktiskt gått några dokumentärer om permitenttrafiken, men inget om t.ex. malmen eller de kullager vi också sålde i stor mängd till tyskarna. I stort gäller dock att detta ämnesområde är tabubelagt för offentlig diskussion.

Det vi gjort är i stället att på alla sätt visa hur illa vi tycker om nazismen, 50 år efter att densamma blivit grundligt besegrad. Vi hyser en illa dold misstänksamhet mot Tyskland som nation, finns det inte nazistiska tendenser kvar? Ligger det inte i den tyska nationalkaraktären, detta med nazism och rasism? Det överdrivna tyska ordningssinnet, är inte det ett tecken på latent nazism? Man kan t.o.m. märka dessa tendenser under ett fotbolls-VM, det är inte riktigt OK att heja på tyskarna, nej, för att vara på den riktigt säkra sidan skall man helst heja på Brasilien, de riktiga bohemerna och finlirarna, långt ifrån den tyska ”maschine”. Man kan naturligtvis heja på Brasilien för att de spelar bra fotboll, i det enskilda fallet, men det finns en övergripande tendens att vi på alla sätt vill distansera oss från varje misstanke om att vi på något sätt kan komma i beröring med något som liknas vid nazism, även om misstankarna till 99% inte har någon verklighetsgrund.

På samma sätt reagerar vi med avsky när unga vilsna ungdomar bekänner sig till nazism. Samma ungdomar som ofta kommer från sociala undermåliga förhållanden skulle mycket väl kunna hamna i missbruk eller kriminalitet i stället för att hamna i en perifer naziorganisation. Dessa ungdomar, som ofta växer upp med en frånvarande förälder, missbruk eller liknande, skulle om de hamnade i kriminalitet eller missbruk, få samhällets fulla stöd och förståelse. Vi skulle på en gång räcka dessa ungdomar en hjälpande och förstående hand, då vi förstår deras undermåliga uppväxt och de problem de måste ha vid en otrygg uppväxt. Nu när de anslutit sig till en nazigrupp, så reagerar vi med avsky och hyser t.o.m. förståelse för om en medlem av dessa organisationer blir mördad, som i fallet vid Salem. Naturligtvis är det inte bra alls att sådana nazistgrupper växer fram. Dock så är sannolikheten att någon av dessa grupper någonsin får en politisk makt lika med noll. Medlemmarna har mycket låg status, de är få, vilsna och i de flesta fall överger de sina åsikter efter några år i denna rörelse. Ungdomarna är ofta politiskt omedvetna, de vet vad man absolut inte skall vara, där slutar ofta deras politiska kunskaper. De har ingen övrig förankring i samhället, ofta arbetslösa, dåligt utbildade med låga betyg. Att vanliga människor i Sverige någonsin skulle rösta på någon av dessa organisationer är i det närmaste obefintlig. Det politiska hotet måste, om man ser nyktert på saken, vara i det närmaste noll. Den oerhört starka reaktionen som inte står i proportion till det politiska hotet måste hänföras till vårt nationella dåliga samvete.

onsdag, juli 05, 2006

Rösta på den som lovar minst

På DN:s ledarsida i dag onsdagen 5e skriver redaktionen om Almedalsveckan naturligtvis, vad annars. Först ut i Almedalen var Persson, han gick som alla vet ut ganska löst och ställde inte ut några dyrare vallöften, klok som han är, det är ju flera månader kvar till valet. Andra partiet har dock plussat på budgivningen rejält, Miljöpartiet har lagt dyra förslag på olika vårdnadsgarantier, KD har framfört förslaget om slopad fastighetsskatt. Valfläsket börjar komma fram nu, det gäller tydligen att köpa röster till det stundande valet. Att det hela tiden är våra pengar som politikerna lovar ut är det kanske inte många som tänker på, det är ju inte Wetterstrand själv som har någon kassakista att ösa guld över väljarna med, det är ju skattebetalarna som betalar alla reformer, t.o.m. slopad fastighetsskatt skall ju antingen betalas på annat sätt, eller finansieras genom att något annat skall stryka på foten, och då är det inte politikernas pensionsvillkor som får stryka på foten antar jag.

Det behövs en ny folkrörelse skriver DN:s ledarredaktion,
folkrörelsen skulle ha som motto,” vi som röstar på den som lovar minst”. Själv har jag nog alltid varit skeptisk till billigt valfläsk, det har lite över julafton över sig, presenter på högtidsdagen, allt för att vi klent begåvade väljare skall rösta enligt kortsiktiga vinster. Det hela är ganska förnedrande egentligen, de tar oss väljare för småbarn som måste mutas med lite smågodis för att vi skall lägga rätt röstsedel i urnan. När skall fler än DN:s ledargarnityr reagera på denna ganska osmakliga verksamhet? Klart är att de olika partierna alltid kommer med diverse löften, ideologierna är ju som bekant på tillbakagång, men måste dessa löften likna billiga godispåsar till småbarn?

tisdag, juli 04, 2006

Ingen tillströmning av kunder

Det blev ingen tillströmning av kunder till prostituerade under fotbolls-VM, inte heller har trafficking har ökat. Antalet kunder till prostituerade har t.o.m. minskat i de städer där VM-matcher har spelats. Enligt DN och Fredric Larsson, expert på människohandel, så beror det på det förebyggande arbete som tysk polis har lagt ner.

Jasså, var det inte denna tyska polis som fick så mycket kritik av Claes Borgström för att den inte gjorde något?

Enligt en expert som framträdde i SVTs morgonnyheter beror den klena tillströmningen på att fotbollssupportrarna koncentrerar sig på fotboll och öl, inte på prostituerade. Det var intressant, vad säger Claes Borgström om det? Borgström har ju gått ut och anklagat den fotbollsintresserade delen av mänskligheten och insinuerat att horeriet skulle nå oanade höjder under detta VM, -” män ser på fotboll och går sedan för att få sig ett skjut” , han har framställt fotbollspubliken som ett gäng ölstinkande horkarlar. Nå, han hade tydligen fel. Om det nu visar sig att horeriet ökar vid t.ex. EU-toppmöten, eller andra EU-konferenser, eller att det förekommer prostitution i Bryssel och Strasbourg där EU-parlamentet samlas, vad blir då Borgströms reaktion på det? Skulle vara mycket intressant att veta.

söndag, juli 02, 2006

Den engelska pressen

Den engelska pressen slår alla rekord i svineri. Läste i Aftonbladet om hur en domare, Meier, blev utsatt för ren personförföljelse av den engelska pressen. De pekade ut hans bostad, om någon ville slå till mot honom, de publicerade hans telefonnummer, både till hemmet och jobbet. Anmärkningsvärt är att FIFA inte ställde upp mer på honom. Alla domarna skulle strejka till domarnas situation blev dräglig. Att en domare i princip hotas av pressen är fullständigt oacceptabelt, varför reagerar inte de "goda" krafterna i samhället? Är det för mycket pengar inblandat?

Förövrigt tycker jag det är riktigt svårt att tippa segrarna i årets VM, jag tror på Italien, vi får väl se, fransmännen gjorde bra ifrån sig mot Brasilien. Tyskland har spelat riktigt bra offensivt, men haft ett något sämre försvar. Portugiserna är, som Hasse Backe sade, ett gäng skådespelare, och bör åka ur fortast möjligt.

Förövrigt tycker jag

Förövrigt tycker jag att de enda seriösa politiska ideologiska diskussionerna sker på bloggarna och deras kommentarer. Vad sägs i Almedalen? Det delas väl ut lite valfläsk åt folket. Kränkande är vad det är. Debattsidan på DN är en månglarnas marknadsplats.

Sven-Göran tackar för sig

Frankrike slog ett överreklamerat Brasilien med 1 – 0. Någon sambafotboll var inte i sikte denna gång heller från Brasiliens sida, de stora stjärnorna förmådde inte svara upp till de högt ställda förväntningarna och deras höga löner. Efter Frankrikes mål så anföll Brasilien med fullt manskap, de hade möjligen kunnat få in ett mål genom blotta pressen de skapade, det var dock inte många kvalificerade chanser de skapade. Brasilien förlorade på deras eget adelsmärke, anfallet. Deras anfall var oftast betydligt ofarligare än Frankrikes, de spelade försiktigt och tog alldeles för få löpningar i djupled. Frankrike som började turneringen mycket svagt gjorde denna kväll bra ifrån sig, bäst på plan var Henry och Zidane.

Portugal slog England på straffavgörande, Portugals målvakt var helt överlägsen den engelska motsvarigheten. England spelade med en man utvisad efter att Rooney blivit utvisad för något han sade till domaren, förmodligen ett ”fuck off” eller liknande.

Den engelska pressen skyller som vanligt allt på Sven-Göran, "the fucking swede". Alla misslyckanden beror på svensken, spelarna, pressen, andra inblandade har inget ansvar.

The Independent skriver så här,

- Det var ett symtomatiskt slut för Eriksson-regimen. Vi förlorade på idiotiska misstag, straffarna var verkligen dåliga. Det var inget ärofyllt slut och det är så vi kommer att komma ihåg Sven

Vi svenskar kommer att komma ihåg Brittisk press för dess gnällighet, småskurenhet, oärlighet samt att de verkligen visat att de är ”bad loosers”. Här är Independents e-postadress om ni vill skicka dem en kommentar, sport@independent.co.uk

Daily Mirror skriver så här,

- Jag tror att Sven kommer att få mycket kritik för att han inte tillvaratagit potentialen hos laget. Det har kallats för den gyllene generationen och folk har haft höga förväntningar.

Jag tror att Brittisk press kommer att få mycket kritik för att de skyller allt på en svensk förbundskapten, räck upp handen ni som tror att England skulle ha kommit längre med en engelsk tränare. Ballongbollandets tid är förbi, inse det och ta av skygglapparna. Kommentar till Daily Mirror, feedback@mirror.co.uk