onsdag, maj 15, 2013

Uppdrag Granskning granskar journalister


I kvällens Uppdrag Granskning behandlades hur media behandlat och behandlar integrationsfrågor. Vi fick se exempel på en gammal välkänd teknik där Martin Aagård hade vinklat uttalande av Per Brinkemo, som arbetar med invandrare och åtminstone har arbetat i Somalia med flyktingar. När Brinkemo hade polemiserat emot nationalistiska kommentatorer i vissa kommentarsfält hade Aaård lyckats få det till främlingsfientlighet genom att rycka ut citat helt ur sitt sammanhang. En numera mycket välkänd teknik.

När Brinkemo skrev rena fakta, som att en stor del av de nämnda 85 procent av den somaliska befolkningen som har för eller eftergymnasial utbildning, enbart har några veckors utbildning, fick Aagård detta till ett gravt utslag av främlingsfientlighet. Aagård fick dessutom ett påvisande av rena fakta det till att Brinkemo sprang Sverigedemokraternas ärenden. Man undrar om Aftonbladet och Aagård vill lagstifta bort SD och fängsla alla verkliga sympatisörer. Aftonbladet, med dess medarbetare som Aagård och Linderborg är en tidning som ter sig alltmer extrem och fundamentalistisk.    

Kvällens program innehöll också ett intressant avsnitt om Amun Abdullahi, som prövade sina vingar i Sverige som journalist. I princip (fritt översatt) sade hon att mycket av journalistiken handlar om att inte ge SD röster. På sin arbetsplats hade hon t.o.m. fräckheten att vilja intervjua Åkesson, men fick självklart nej av sina chefer. Hur skulle det se ut?

Man kan också undra om inte alla mångkulturalister vänder sig emot invandrare hårdare än mot SD medlemmar om de avslöjar för mycket med baksidorna av det mångkulturella samhället. Abdullahi råkade ganska illa ut enligt Uppdrag Granskning. Detta enbart för att hon konstaterade det som SÄPO redan konstaterat, att ungdomar värvas till Al-Shabab (och kanske för att hon ville intervjua Åkesson). Man undrar hur mycket äkta känslor mångkulturalisterna verkligen har för de människor som väljer att immigrera hit, när varma känslor så snabbt och på så tveksamma grunder byts i iskyla.

Journalisten på P1 Randi Mossige-Norheim intervjuades också. Hon gjorde ett program som gick ut på att alla uppgifter om att Al- Shabab värvade soldater i Sverige var falska (indirekt att Abdullahi var en lögnare). Förutom att i princip alla fakta i hennes program visade sig vara felaktiga, så gav hon ett mycket barnsligt och slingrande intryck. Hur hon vunnit alla sina journalistpriser är ofattbart när man såg kvällen program.