Simon Wallmark satsade allt för att bli brandman. Han sade upp sig från sitt välbetalda arbete som snickare och gick den tvååriga SMO-utbildningen, efter att ha läst upp sina betyg på Komvux och gjort högskoleprovet. Alla Wallmarks kamrater på SMO-utbildningen tog för givet att de skulle träffas på Södertörns räddningstjänst för sommarparktik. Denna praktik fungerar som provanställning och i princip ingen blir anställd utan att ha fått denna sommarpraktik.
Tyvärr fick Wallmark inte något svar på den ansökan han skickade in. Räddningstjänsten hade i stället anställt människor på könsmässiga och etniska premisser. Detta som ett led i ett projekt att få in grupper som lider av stor arbetslöshet på arbetsmarknaden. Det visade sig att av de 12 personer som anställdes så hade enbart 2 gått SMO-utbildningen, som annars ses som ett absolut krav.
När chefen för Södertörns Brandförsvar i kommunfullmäktige fick frågor från SD om det aktuella diskrimineringsfallet så nekade han till att det var något konstigt alls med anställningsförfarandet det år Wallmark sökte sin tjänst. Det är enligt brandchefen, ett helt normalt förfarande att söka personal ur olika samhällsgrupper.
Nu visar det sig enligt DN att Södertörns Brandförsvarsförbund gått med på en förlikning efter att Wallmark stämt förbundet för diskriminering. Wallmark fick hela det belopp han begärt på 100 000 kronor. Vi ställer oss frågan varför Södertörns Brandförsvarsförbund gick med på en förlikning om det nu var ett helt normalt förfarande som brandchefen sade i fullmäktige.
Länk DN
Länk Centrum för rättvisa