söndag, november 06, 2011

Är Zlatan svensk?


Journalister älskar att ställa den frågan till Sverigedemokrater, som ibland har svårt att svara på denna fråga, av helt naturliga skäl. Ingen av journalisterna har ju någonsin bemödat sig om att fråga Zlatan själv var han anser sig ha sitt moderland. Nu är det väl tveksamt om fotbollsspelare av Zlatans kaliber bryr sig så mycket om nationer överhuvudtaget. Inte ens klubblagen betyder så mycket om en toppspelare får ett fett erbjudande av en annan klubb. 


Är Zlatan svensk då? Javisst, lika svensk som Ludmila Engquist. Det är extra intressant med denna jämförelse, eftersom delar av den svenska journalistkåren började använda Ludmilas ryska flicknamn efter att hon blev avslöjad för att ha fuskat med anabola steroider. Plötsligt hette hon inte Ludmila Engquist, utan Ludmila Leonova. Så det är befogat att fråga en del svenska journalister, var Ludmila svensk ända tills hon åkte fast för dopning, för att därefter plötsligt bli rysk igen? Nu finns inga nyhetssidor kvar där pigga sportjournalister på eget bevåg döpte om Ludmila, de är måhända borttagna (klokt i så fall). 


Visst var det mycket allvarligt fusk av Engquist att använda steroider. Dock är det inte lika allvarligt som att råna, våldta och mörda någon medmänniska. Det kan vara viktigt att komma ihåg detta i sammanhanget, eftersom Engquist brott rubrikmässigt, slog de flesta mord och rån här i landet. Dessutom var jag tveksam till Engquist redan innan hon avslöjades sista gången under hennes bobsatsning. Hon hade ju åkt fast i Ryssland redan under hennes sprintkarriär. Då tog dock hennes f.d. man på sig ansvaret och en enhällig sportjournalistkår frikände henne från all skuld, samt höjde henne till skyarna. Samma journalistkår som sedan indikerade hennes underlägsenhet genom att ge tillbaka hennes ryska flicknamn. Man liksom anar att "allas lika värde" egentligen inte gäller, inte på allvar. I annat fall skulle det ju vara en meningslös gest att ge Engquist tillbaka hennes ryska efternamn. När jag läser gamla artiklar om Engquist stöter jag på detta, LÄNK.


Landslagskollegorna hade svårt att respektera Ludmila, men hon blev älskad av det svenska folket och fick ta emot Jerringpriset både 1996 och 1999.Det var då det.     


Ja, det var då det, men varför hade landslagskollegorna svårt att respektera Ludmila? Var det för att hon körde sin egen (mycket hårdare) träning? Var det hennes dom för dopning? Eller var det för att hon var ryska? Glädjen från Svenska Friidrottsförbundet och många aktiva var dock inte att ta miste på när hon avslöjades som fuskare. Inga Sverigedemokrater behövde heller framför ivriga journalister utröna huruvida Engquist var svensk eller inte. Annat är det med Zlatan, så här står det i SvD angående Zlatans kommande bok.


I Italien kallas han bland annat för ”zigenare” och ”tattare”. Enligt boken blir han ofta mycket provocerad, men har blivit van och kan hantera det bättre numera. 


Här måste vi ju med kraft upplysa det italienska folket om att det heter "romer" och "resandefolket". Framförallt så har ju hela svenska journalistkåren uppfostrat Sverigedemokraterna att Zlatan är SVENSK! Så visar det sig att inte ens högt betalda fotbollsidoler tar minsta hänsyn till detta. De insinuerar t.o.m. att vår fotbollsidol skulle ha påbrå från resandefolket (som om detta vore en skam dessutom). 


Här skulle våra svenska myndigheter kunna ha ett omfattande upplysningsarbete på export. Nu kanske det visar sig att Berlusconi möjligen skulle ställa sig ganska ljum till import av svenskt upplysningsarbete. Annars hade man kunnat tänka sig ett utbyte av varor. Vi tar del av det utsökta italienska köket, medan de får ta del av vår politiska korrekthet. Jag anar dock att detta förslag skulle hamna på Hälleberget ganska omgående. Vi är nog ganska hmmm... annorlunda häruppe i vårt hörn av världen. 

Länk SvD

27 kommentarer:

Anonym sa...

Angående Zlatan så svarar jag här på samma sätt som på Mopsens blogg. Han ville spela för sitt hemland men blev ratad och valde då att spela för Sverige istället.

Har aldrig sett en landslagskapten som inte ens försöker sjunga nationalsången.
Allemand

Robsten sa...

Har också noterat detta.

Anonym sa...

Men om Zlatan vistas i Italien så kan han ju inte vara svensk.
Då är han väl italienare?
Eller kanske "ny italienare"?
Man brukar ju kalla nyss inresta utlänningar i Sverige för "nya svenskar".
Rune

Anonym sa...

Tja vad händer om man lägger en potatis i en korg med äpplen...?
Kanske man kan missta den för ett äpple om man är halvblind, men smakar man, ja då vet man!

Med medias nomenklatur borde Zlatan vara "gammelsvensk" eftersom han lämnat landet.

Fasaden börjar vackla betänkligt och dimridåerna börjar skingras så smått. Härliga tider stundar!

Nisse sa...

Motviljan mot Ludmila Engquist i svenska idrottskretsar kom sig i första hand av att snyfthistorien om hennes doping-avstängning var väldigt svår att ta på allvar. Det enda märkliga var att svenska folket, med hjälp av en armé av sportjournalister, aldrig verkade reflektera över att det luktade illa lång väg om hela den historien.

Här är en Flashback-tråd med gott om länkar vidare för den som vill veta mer om Zlatans landslagsäventyr: länk.

Det var alltså aldrig nära att Zlatan spelade för Bosnien utan det var mer en önskedröm som hans far hade.

Sen kan man kanske tycka att det finns viktigare saker att dividera om än om Zlatan är svensk eller inte. Han har svenskt medborgarskap och har inte representerat något annat land. Hur enkelt som helst. Det kommer att bli allt fler första- eller andra-generationens invandrare som kommer att representera Sverige i landslagssammanhang. Det är bara vänja sig. Vad skulle alternativet vara? Att idrottarna tas ut på kriterier som fosterlandskärlek och kunskaper i nationalsången?

Swedish Dissident sa...

Men vem är egentligen svensk egentligen? När något fån ställer den frågan triumferande så vet man inte om man ska skratta eller gråta. Det är väl klart som fan att det inte går att precisera och säga exakt vem som är svensk - det handlar om en uppsättning saker där medborgskapet är EN sådan saker. Mer rimligt att säga är någon kan vara mer eller mindre svensk, och att de utlandsgäster som betett sig riktigt illa upphör att vara de när de förstör. Problemet är ju för övrigt att ganska få utlandsgäster har något som helst intresse av den svenska etnokulturella identiteten och historien - det handlar om materiella saker. Men nog finns det all något unikt med Sverige och vår nya "kultur" - man kan få förgripa sig på inhemska kvinnor, sitta i ganska trevligt fängelse två år, och sedan göra om det på nytt.

Swedish Dissident sa...

Men vem är egentligen svensk egentligen? När något fån ställer den frågan triumferande så vet man inte om man ska skratta eller gråta. Det är väl klart som fan att det inte går att precisera och säga exakt vem som är svensk - det handlar om en uppsättning saker där medborgskapet är EN sådan sak. Mer rimligt att säga är att någon kan vara mer eller mindre svensk, och att de utlandsgäster som betett sig riktigt illa upphör att vara det när de förstör. Problemet är ju för övrigt att ganska få utlandsgäster har något som helst intresse av den svenska etnokulturella identiteten och historien - det handlar om rent materiella skäl. Men nog finns det allt något unikt med Sverige och vår nya "kultur" - man kan förgripa sig på inhemska kvinnor, sitta i ganska trevligt fängelse under två år, och sedan göra om det på nytt.

Robsten sa...

Ja, kanske italienarna gör anspråk på Zlatan, och tycker att vi är överdrivna i vår "svenskhet" när vi påstår att han är svensk.

Anonym sa...

@Nisse sa..., dock tillfrågades hemlandet före det svenska, det kan du aldrig sudda bort. Klart att han inte spelade för hemlandet, de ville inte ha honom.
Allemand

Robsten sa...

"Motviljan mot Ludmila Engquist i svenska idrottskretsar kom sig i första hand av att snyfthistorien om hennes doping-avstängning var väldigt svår att ta på allvar"

Hur vet du det? Har du pratat med landslaget? Det fanns definitivt fler orsaker. Sportjournalisterna såg det i alla fall som en avslutat historia, tills hon gjorde det igen.

Robsten sa...

Märkligt är också att landslaget spelar bättre utan Zlatan, trots att Zlatan individuellt är den bästa spelaren av samtliga. (för det är han nog).

Robsten sa...

Bra artikel om EMU och Papandreus ask

http://www.svd.se/naringsliv/europas-i-sarklass-farligaste-underskott_6612754.svd

Stig sa...

Självklart är Zlatan itelienare, han bor ju där. Enligt Mona Muslim är man svensk för att man bor och arbetar och råkar befinna sig här och då måste denna dogm givetvis gälla globalt sett.
Och Ingmar Johansson och Greta Garbo var inte svenskar som vi tror utan amerikaner från Florida och New York. Och tänk vad många välkända svenska hockeyspelare som blivit amerikaner och kanadicker. Och både Björn Borg och Ingemar Stenmark är Svensk-Monackoaner.
(Hur många hjärnblödninar krävs för att man på fullt allvar ska börja tänka i sådana banor?)

Robsten sa...

Ja, en hel del antagligen. Här håller jag på städerskan, he, he.

http://www.dn.se/kultur-noje/staderskan-putsade-bort-konstverket

Anonym sa...

Alla av resande folket var inte zigenare.De resande kom till Sverige på 1300-talet och kallades "skojare". Det var kringvandrande, egendomslösa människor , från Friesland. Zigenarna kom hit på 1700-talet.

Robsten sa...

Verkar vara lite mer komplicerat än så, i alla fall enligt Wiki

http://sv.wikipedia.org/wiki/Resandefolket

Stefan K sa...

Svensk media och våra politiker anser att man med automatik är svensk efter bara en kort tid i landet. Med ett sådant resonemang är Zlatan inte svensk då han inte bott här sedan 2001. Media borde lyssna med landets somalier. Vill de verkligen kalla sig för svenskar och inte somalier?

Ska man gå efter media och 7-klövern är Muhammed i Rinkeby mer svensk än Alexander Skarsgård, Fatima i Rosengård mer svensk än Victoria Silvstedt.

Sedan frågar jag mig om Zlatan är rasist, för inte har man väl rätt att angripa en annan etnicitet?
http://petterssons.bloggsida.se/gott-blandat/zlatan-utsatts-for-rasistiska-psykningar

Torsten sa...

Svensk är den svenske medborgare som kan åtalas för hets mot folkgrupp.
Betr beramade bollsparkare minns jag en landskamp när kameran går från ansikte till ansikte under nationalsången. De flesta försöker sjunga med och gör det bra men så stannar kameran vid en person med ett obehagligt utseende som tittar hånfullt in i kameran tuggandes tuggummi och blåser upp en bubbla rätt mot kameran.

Anonym sa...

Zlatan är inget annat än en bosnisk zigenare. Punkt slut.

z999 sa...

"Journalister älskar att ställa den frågan till Sverigedemokrater,"

Och det beror på att det är en önskediskussion för dom till skillnad från att diskutera problem som direkt berör människors vardag och är mer påtagliga.

Du skrev tidigare att mångkulturalismen är en religion och det gäller speciellt när folk utvisas från Sverige vilket ses som likvärdigt med när Gud straffar Adam och Eva genom att utvisa dom från Eden.

Robsten sa...

@Z
Exakt, kunde ha skrivitd et själv.

z999 sa...

I det antirasistiska idealsamhället så är ju alla lika värda och då borde alla etniciteter bytas ut mot ett enhetligt ord, som "kamrat" kanske? Eller genosse? Genusvetenskap i syfte att utplåna all personlighet hos människan är naturligtvis självklar i det antirasistiska samhället.

Börjesson sa...

Vem är ansvarig för jordbruksfrågor i SD? När partiet nu letar efter andra områden än invandringen att profilera sig med så vore ett stöd för det småskaliga jordbruket något som känns helt i linje med partiets allmänna inriktning, och som dessutom är ett område i akut behov av hjälp. Läs på Cornucopia vad regeringen ställer till med:

Regimen trefaldigar avgifterna för ovanliga köksfröer

Och läs också den uppgivna kommentaren 11:20 av Martin Saar, som visar att det här bara är ett symptom på ett betydligt större problem.

Robsten sa...

Josef Fransson.

Nisse sa...

Men man ser att frågan om Zlatan är svensk är ganska avslöjande i (SD)-lägren. Den polerade fasaden krackelerar betänkligt. Zlatan är inte ute efter att välta någon svensk kultur överända. står som katolik knappast för nån islamisering, och har alltid försörjt sig själv och har netto dragit in mer pengar till statskassan än de flesta. Likväl är det många som har problem med att en bosnisk zigenare är mer framgångsrik än de själva och känner sig manade att ta alla tillfällen i akt att förminska vad han åstadkommit.

Rasismen lever och frodas. Så länge (SD)-sfären inte kan hålla rent från såna unkna värderingar kommer partiet att vara en företeelse på marginalen. Tråkigt nog.

Robsten sa...

@Nisse
Bra! Jättebra att du tog upp detta, för det är belysande som du själv säger. Min artikel handlade inte om Zlatan alls, utan om att MEDIA och journalister hela tiden trycker ner honom i halsen på sverigedemokrater. Jag skriver ju att javisst är Zlatan svensk, exakt lika svensk som Ludmila Engquist, exakt vad är problemet med detta, var snäll att svara på det.

Jag visste inte ens att Zlatan var zigenare, (jag vet det egentligen inte ens nu) så hur kan jag ha problem med att han är zigenare? Sedan väl att märka, jag SvD citerade vad en del italienska fotbollsspelare (nästan lika framgångsrika som Zlatan får vi förmoda) kallat Zlatan för. Återigen så var det faktiskt inga sverigedemokrater inblandade, om nu inte en del spelare i Italien löst medlemskap vilket förefaller mindre troligt.

Du försvarar Zlatan, men skall du polemisera med mig är det media du skall försvara, det är de jag angriper, vilket du borde förstå om du läser artikeln.

Dessutom håller jag med om att det ser förjävligt ut när Zlatan står och tuggar tuggummi när övriga spelar hjälpligt försöker sjunga med i nationalsången. Här kan du kritisera mig och säga att detta är helt ok. Hade det varit lika OK om Källström hade gjort samma sak, eller gör vi skillnad på folk och folk?

Stig sa...

@Allemand
"Angående Zlatan... Har aldrig sett en landslagskapten som inte ens försöker sjunga nationalsången.

Det kan faktiskt vara av hänsyn till sina lagkamrater som Zlatan inte sjunger "Du gamla du fria" för så komisk som han låter när han pratar med sin utländska brytning i kombination med skånska så skulle det låta ännu värre om han började sjunga. Lagkamraterna skulle vika sig dubbla av skratt mitt under nationalsången och det skulle se väldigt illa ut.
Tack Zlatan för att du inte tar en ton under nationalhymnen.