torsdag, november 10, 2011

Diskriminering fastslagen


Simon Wallmark satsade allt för att bli brandman. Han sade upp sig från sitt välbetalda arbete som snickare och gick den tvååriga SMO-utbildningen, efter att ha läst upp sina betyg på Komvux och gjort högskoleprovet. Alla Wallmarks kamrater på SMO-utbildningen tog för givet att de skulle träffas på Södertörns räddningstjänst för sommarparktik. Denna praktik fungerar som provanställning och i princip ingen blir anställd utan att ha fått denna sommarpraktik.   


Tyvärr fick Wallmark inte något svar på den ansökan han skickade in. Räddningstjänsten hade i stället anställt människor på könsmässiga och etniska premisser. Detta som ett led i ett projekt att få in grupper som lider av stor arbetslöshet på arbetsmarknaden. Det visade sig att av de 12 personer som anställdes så hade enbart 2 gått SMO-utbildningen, som annars ses som ett absolut krav. 


När chefen för Södertörns Brandförsvar i kommunfullmäktige fick frågor från SD om det aktuella diskrimineringsfallet så nekade han till att det var något konstigt alls med anställningsförfarandet det år Wallmark sökte sin tjänst. Det är enligt brandchefen, ett helt normalt förfarande att söka personal ur olika samhällsgrupper. 


Nu visar det sig enligt DN att Södertörns Brandförsvarsförbund gått med på en förlikning efter att Wallmark stämt förbundet för diskriminering. Wallmark fick hela det belopp han begärt på 100 000 kronor. Vi ställer oss frågan varför Södertörns Brandförsvarsförbund gick med på en förlikning om det nu var ett helt normalt förfarande som brandchefen sade i fullmäktige.

Länk DN 

Länk Centrum för rättvisa

6 kommentarer:

Anonym sa...

Därför att Södertörns brandförsvar hellre fjäskar med media än har relevant personal.
Allemand

Anonym sa...

Självklart ska alla personer som på något sätt har med människor att göra, brandmän, lärare, sjukvårdspersonal etc vara kvalificerade för detta. Dvs relevant utbildning, språkkunskaper mm.
Det är kanske inte lika livsviktigt om du packar chokladpraliner.

Robsten sa...

Precis!

Anonym sa...

Hade Wallmark last om det nya Sverige, sa hade han forstatt varfor han inte blev antagen.
Man kan alltid referera till Mona sahlins slagdangor.

Enda radet man kan ge Herr Wallmark ar val att han byter till ett passande namn tex Simon abdula Hamim.

Anonym sa...

Hade Wallmark last om det nya Sverige, sa hade han forstatt varfor han inte blev antagen.
Man kan alltid referera till Mona sahlins slagdangor.

Enda radet man kan ge Herr Wallmark ar val att han byter till ett passande namn tex Simon abdula Hamim.

Anonym sa...

Jag har jobbat inom vården i över 20 år men har blivit diskriminerad de senaste 5 åren till förmån för män och personer med utländsk bakgrund, som dessutom är helt gratis för arbetsgivare. Men kvinnor som jag över 40 år får aldrig någon kompensation för denna diskriminering. Det är kutym inom vården att anställa dessa grupper sedan alliansens inträde. Det är inte så konstigt sedan att personal inom vårdsektorn går med på att vanvårda snarare än vårda. Att se skillnad på vanvård och vård, akut psykos och borderline personlihet, är såna tillstånd man lär sig skilja på med erfarenhet. Den erfarenheten fattas i dag pga att man väljer att inte anställa erfaren personal. Man får den kvalitet man betalar för oavsett bransch.