fredag, juli 08, 2005

Terrorismens orsaker, föds man till terrorist?

Naturligtvis föds man inte till terrorist. Omständigheterna till att människor väljer att bli terrorist skulle vara mycket intressanta att undersöka faktiskt. En del människor pekar på orättvisor som orsak, vilket kan vara en avgörande faktor. Denna faktor ensam räcker som alla förstår inte, terrorister rekryteras inte från de fattigaste områdena på jorden, inte alla väljer att bli terrorister heller, inte från någon miljö. Hörde senast i går någon analytiker som påpekade att terroristerna som slår till i Europa huvudsakligen rekryteras från de europeiska universiteten, där stämmer alltså inte orättvisor en avgörande roll, inte personligta orättvisor i alla fall. Jag undrar om religionen spelar någon roll, det verkar ju som om just Islam genererar en hel del terrorism, dock kommer en hel del terrorism också från andra områden som inte står under islamskt inflytande, vi har t.ex de katolska terroristerna som gick under namnet IRA, vi har de centraleuropeiska terroristorganisationerna Baader-Mainhof. Så något entydigt svar finns inte, jag eftersöker dock en något mer djupgående analys än påståendet att enbart "orättvisor skulle skapa terrorism, det stämmer helt enkelt inte. Baader-Mainhof ligans medlemmar kom huvudsakligen från medelklass / överklass.

torsdag, juli 07, 2005

Bomberna i London

Hörde på jobbet om den massiva attacken i London. Enligt uppgift har det exploderat tre bomber i olika tunnelbanevagnar. Därefter small det i en buss, detta en lagom tid efter tunnelbanebomberna, så att människorna han ta sig från tunnelbanan, som sängdes, till bussarna, som följdaktligen var överfulla, en djävulsk plan. Alla uppgifter är osäkra vid denna tidpunkt, men enligt uppgift har en grupp som kallar sig "Europeiska Al Quaida" tagit på sig skulden, detta enligt en tysk tidning. De senaste siffrorna jag hörde talade om 33 döda och ett stort antal skadade. Man får förmoda att åtgärder mot framtida terrorism kommer att vidtas i hela Europa, det är fullkomligt orealistiskt att tro att regeringarna i de västerländska nationerna kommer att sitta med armarna i kors. Göran Persson talade om att gripa de skyldiga, något som för mig förefaller helt otillräckligt, hela organisationen som stod bakom detta attentat måste ju elimineras från roten. Det måste sannolikt införas ytterligare åtgärder som ökad gränskontroll o.s.v.

tisdag, juli 05, 2005

Polisens resurser

Läser i "Mitt i Botkyrka" att en fyraåring blivit påkörd av en EU-moped. Har flera gånger tagit upp problemet med dessa EUmopeder som kör i 50-60 km/h längs promenadvägarna. Jag har varit tonåring själv, även jag körde trimmat och följde inte alla trafikregler, jag var inte guds bästa barn själv. På min tid fanns dock inte dessa EUmoppar, som är bra mycket tyngre, dessutom körde vi inte som dårar på promenadvägarna, vi praktisera dock skogskörning samt en hel del annat ej rekomendabelt.
På "min " gård hade vi besök av en polis från Södertörnspolisen, det var nog i andonom menat som ett mys och pysmöte i vanlig ordning med kaffe och kakor. Jag har dock lite svårt med mys och pys när det finns angelägna saker att ta upp. Jag tog upp detta problem med Eumopederna som kör likt dårar längs promenadvägarna, påpekade att det finns massvis med ungar, hundar och pensionärer som stultar fram längs dessa vägar.
Polisen, "Rhebane", talade då om att det helt enkelt inte finns resurser för åtgärder mot dessa marodörer, polisens resurser räcker helt enkelt inte till, en vanlig fredag-lördag finns det två polisbilar i tjänst i hela Södertörn. Jag talade om att snart händer det något, någon blir påkörd eller liknande. Nu har det alltså hänt, fyraåringen som blev påkörd kastades två meter, landade på huvudet, fick krosskador i huvudet, opererades i fyra timmar. Barnet har fått beteendestörningar efter händelsen, rädsla för motorljud mm.
Det finns personer som klagar på polisen så fort de får en chans, de skall spionera på folk med utökade befogenheter om de inte misshandlar folk så fort de får en chans. Naturligtvis gör enskilda polismän övertramp, det gör alla yrkesgrupper, läkare, socialtjänstemän, kriminalvårdare, snickare och ingenjörer. Men problemet för flertalet vanliga mäniskor i vårt land är att polisens resurser inte räcker till och att det är för få poliser. Leif G.W.Persson har också framfört åsikten att polisens effektivitet inte är vad den borde vara, det är också en viktig faktor naturligtvis.