Och jag som precis skrivit en artikel om att de egentligen hör till samma etablissemang och att rågången går mellan det politiska etablissemanget och folket, inte mellan blocken bland svenska rikspartier. Nåväl, det var sannolikt inte svårt alls för Wallström och Reinfeldt att skriva denna artikel på DN-debatt, deras åsikter står sannolikt inte alls långt ifrån varande i frågor som denna om EU. Intressant är att Wallström nu börjar intressera sig för svensk politik, nu när den "onde Persson" är borta.
Författarna Reinfeldt och Wallström skriver i DN,
- Det handlar framför allt om att hantera ekonomi, miljö, jobb, immigration, demokrati och säkerhet. Men den målsättningen, som Sverige delar, kan bara förverkligas genom ekonomiska reformer och strukturella förändringar inom EU, bland annat en effektivisering av den inre marknaden.
Men vad är det för målsättning Sverige delar? Vad menas med Sverige i detta fall, det Sverige som representeras av politikerna eller en majoritet av folket? Tycker nog det liknar politiskt svammel här. Vi läser vidare i artikeln,
- För äldre generationer är tanken om Europa som ett freds- och demokratiprojekt en självklarhet, men vad betyder Europa för yngre generationer? Vilka är de nya visionerna?
Ja, EU startade som ett fredsprojekt, utan tvivel. Föregångaren till EU, kol och stålunionen, var ett projekt för att förhindra förödande krig mellan främst Tyskland och Frankrike, de har ju aldrig riktigt gillat varandra, inte historiskt i alla fall. Men det tog inte så lång tid innan projektet spårade ur, nu är det främst ett ekonomiskt projekt, samt ett projekt för den politiska nomenklaturan. Att det skulle utbryta krig mellan stora Europeiska nationer är ytterst osannolikt i dag, även utan EU. Vi har ett helt annat Tyskland i dag än innan andra världskriget, främst beroende på det förödande nederlaget i kriget. Jag tror inte EU-tjänstemännen går och tänker på EU som ett fredsprojekt, det är enbart när man håller tal och skriver artiklar som denna aspekt lyfts fram. Vad gäller demokratin så upplever inte jag att den utvecklats i Sverige p.g.a. EU, snarare tvärt om, vi får snällt böja oss för vad som beslutats på EU-nivå. Det är snarare så att demokratin, den verkliga demokratin, lidit av vårt medlemskap i EU.
Författarna skriver i övrigt en del av nödvändigheten av ett starkt EU i en globaliserad värld, och hur nödvändigt EU är i sig nu när globaliseringen utvecklas allt mer. Jaha, men hur var det med demokratin då? Författarna skriver som att utvecklingen inte går att påverka eller förändra vad vi än vill, framtiden är redan utstakat. Helt plötsligt försvinner alla demokratiska aspekter från resonemanget, utvecklingen går åt ett visst håll oavsett vad vi vill. Om en majoritet av Europas väljare skulle vilja att globaliseringen skedde på andra villkor så skulle det naturligtvis vara fullt möjligt att styra skeppet dit, det verkar som författarna inte tror riktigt på det själva.
En viktig aspekt av EU är miljön som författarna mycket riktigt skriver i sin artikel. Här håller jag med om att EU skulle kunna göra mycket. Hitintills är i alla fall jag dock besviken. De beslut som EU tar är ofta urvattnade av alla starka storföretag som sett till att "lobba" kraftigt inför varje beslut som påverkat den Europeiska miljön. Det är faktiskt EU som måste upp till bevis Wallström, det är inte folket som svikit EU, det är EU som hitintills svikit folket.