lördag, mars 24, 2007

Reinfeldt och Wallström i ett gemensamt utspel

Och jag som precis skrivit en artikel om att de egentligen hör till samma etablissemang och att rågången går mellan det politiska etablissemanget och folket, inte mellan blocken bland svenska rikspartier. Nåväl, det var sannolikt inte svårt alls för Wallström och Reinfeldt att skriva denna artikel på DN-debatt, deras åsikter står sannolikt inte alls långt ifrån varande i frågor som denna om EU. Intressant är att Wallström nu börjar intressera sig för svensk politik, nu när den "onde Persson" är borta.

Författarna Reinfeldt och Wallström skriver i DN,

- Det handlar framför allt om att hantera ekonomi, miljö, jobb, immigration, demokrati och säkerhet. Men den målsättningen, som Sverige delar, kan bara förverkligas genom ekonomiska reformer och strukturella förändringar inom EU, bland annat en effektivisering av den inre marknaden.

Men vad är det för målsättning Sverige delar? Vad menas med Sverige i detta fall, det Sverige som representeras av politikerna eller en majoritet av folket? Tycker nog det liknar politiskt svammel här. Vi läser vidare i artikeln,

- För äldre generationer är tanken om Europa som ett freds- och demokratiprojekt en självklarhet, men vad betyder Europa för yngre generationer? Vilka är de nya visionerna?

Ja, EU startade som ett fredsprojekt, utan tvivel. Föregångaren till EU, kol och stålunionen, var ett projekt för att förhindra förödande krig mellan främst Tyskland och Frankrike, de har ju aldrig riktigt gillat varandra, inte historiskt i alla fall. Men det tog inte så lång tid innan projektet spårade ur, nu är det främst ett ekonomiskt projekt, samt ett projekt för den politiska nomenklaturan. Att det skulle utbryta krig mellan stora Europeiska nationer är ytterst osannolikt i dag, även utan EU. Vi har ett helt annat Tyskland i dag än innan andra världskriget, främst beroende på det förödande nederlaget i kriget. Jag tror inte EU-tjänstemännen går och tänker på EU som ett fredsprojekt, det är enbart när man håller tal och skriver artiklar som denna aspekt lyfts fram. Vad gäller demokratin så upplever inte jag att den utvecklats i Sverige p.g.a. EU, snarare tvärt om, vi får snällt böja oss för vad som beslutats på EU-nivå. Det är snarare så att demokratin, den verkliga demokratin, lidit av vårt medlemskap i EU.

Författarna skriver i övrigt en del av nödvändigheten av ett starkt EU i en globaliserad värld, och hur nödvändigt EU är i sig nu när globaliseringen utvecklas allt mer. Jaha, men hur var det med demokratin då? Författarna skriver som att utvecklingen inte går att påverka eller förändra vad vi än vill, framtiden är redan utstakat. Helt plötsligt försvinner alla demokratiska aspekter från resonemanget, utvecklingen går åt ett visst håll oavsett vad vi vill. Om en majoritet av Europas väljare skulle vilja att globaliseringen skedde på andra villkor så skulle det naturligtvis vara fullt möjligt att styra skeppet dit, det verkar som författarna inte tror riktigt på det själva.

En viktig aspekt av EU är miljön som författarna mycket riktigt skriver i sin artikel. Här håller jag med om att EU skulle kunna göra mycket. Hitintills är i alla fall jag dock besviken. De beslut som EU tar är ofta urvattnade av alla starka storföretag som sett till att "lobba" kraftigt inför varje beslut som påverkat den Europeiska miljön. Det är faktiskt EU som måste upp till bevis Wallström, det är inte folket som svikit EU, det är EU som hitintills svikit folket.

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Wallström har satt sig själv i klistret och riskerar sitt (eller har förlorat) förtroende i EU, genom att hon antog att utforma sossarnas urikespolitiska valplattform. Hon är ju kommissionär, och därmed är inte såna åtaganden tillåtna!

Att skriva en artikel ihop med sin politiska motståndare är alltså med all säkerhet det rådgivare/spindocs bett henne att göra. Högdjuret är nog inte så fabulöst som människor tror, utan måste ibland ledas rätt (i synnerhet när en viss Mona leder fel). Medierna har inte antytt kritik mot detta, men skulle naturligtvis gjort det ENORMT HÅRT om det varit en borgerlig politiker som gjort detta snedsteg.

Wallström har ju även gått ut med att sossarnas EU-politik har varit för ängslig, samt att den borgerliga har varit bättre. Dettaa är också ett desparat sätt att rädda sitt skinn på (men inte heller det tycks har medierna ha analyserat; förenat "dotsen"...).

-

"Man blir ju som ett politiskt djur" hör jag förresten Wallström säga just i detta nu! :-) Vidare "Om vi lägger ärat mot marken blir det en bättre EU-politik" och "jag kanske inte behöver ta något uppdrag" (har hon inte uppdraget längre???) svarar hon nu på frågorna på lördagsintervjun, men är detta den enda gång hon försvarar sig för snedsteg? JAg tror det, och hon gör det nog TROTS ATT JOURNALISTEN INTE ENS PRESSAT HENNE OM DET. Begreppet tjänstefel (av intervjuaren Tomas Ramberg), är det en underdrift, eller?

Inga vassa eller ens enkla obligatoriska frågor och följdfrågor. GRRRRR! Vägra betala licens, eller?

Robsten sa...

He, he, he, jag betalar ingen licens. När de tar itu med UR-redaktionen och deras politiska propagande skall jag börja betala, det är ett löfte.
Du kan nog lugna dig Magnus, Sahlin och Margot (som på avstånd upphöjts till skyarna) kommer nog att få löpa gatlopp inom sinom tid. De har en smekmånad nu, de tror på en ljusnande framtid för partiet och deras vinkling av politiken. Jag vet hur snabbt alla medier kan vända på en femöring, vargarna lurar i vassen, väntar på att rätt läge skall komma, inom det socialdemokratiska partiet och även utanför är vargarna många som väntar på att få sätta tänderna i dessa dillidanter.

Magnus Andersson sa...

Jo, men medge att journalisterna var snabba som illrar (tyvärr Maud, fel djur?) när man tuggade på de borgerliga ministrarna!?!


Man (...eller vettiga hederliga journalister) borde förresten en granska hur Reinfeldt kunde gå med på att hjälpa till att rädda Wallström; på vilka premisser alltså. Reinfeldts intresse för att inte Sverige förlorar på att Wallström "fuckar upp" som s-partigängande kommissionär är nog större än vad "skadeglädjen" över en socialdemokrats fall i ett internationellt politiskt ämbete skulle vara.

Men då dessa vettiga hederliga journalister är udda vara (skulle iofs gissa att AB:s Melin kan förmå sig att nämna detta) får nog nöja sig med att läsa små kommentarer på t ex denna blogg!

(Läge för en perssonsk självbelåten smily! :') )

Bara att envetet twingla på!... :^P