lördag, maj 16, 2009

Guidad fornlämningstur

Hej alla. Det börjar närma sig det datum vi satte ut för en guidad fornlämningstur med arkeologen Andres. En hel del är intresserade att följa med, tyvärr har få bilar. Kan alla som är intresserade maila mig. Tala också om ifall ni kan bistå med bil så får vi räkna på om vi kan lösa det.

E-post Robsten

fredag, maj 15, 2009

Hört från morgonsoffan

I morse satt som vanligt de snälla debattörerna Stig Malm, Maria Abrahamsson och Göran Hägg i SVT:s morgonsoffa för att dryfta allehanda politiska frågor. I morse togs ganska självklart EU-valet upp. Göran Hägg, som är den klarsyntaste av de tre, konstaterades att riksdagspartierna har inga frågor i sin EU politik som skiljer dem åt. De stora riksdagspartierna tycker bedövande lika i sin Europapolitik. För väljarna är detta inte speciellt upphetsande och alla var överens om att detta är ett problem. Så togs frågan om Turkiets medlemskap i EU upp, Göran Hägg är emot ett sådant medlemskap. Här hittade de äntligen en fråga som skulle kunna väcka debatt, en fråga som skulle kunna engagera väljarna, i alla fall tyckte Hägg detta. Abrahamsson skruvade olustigt på sig, Malm såg dum ut.

Trion konstaterade att det parti som var emot ett EU-medlemskap för Turkiet var det otäcka Sverigedemokraterna. Abrahamsson konstaterade att de som var emot Turkiets medlemskap i alla fall inte behövde rösta på SD. Vi röstar ju för att få in representanter i parlamentet, frågan om nya medlemsländer avgörs ju som väl är i ministerrådet. Så enligt Abrahamsson lever vi i den bästa av världar (Malm hör nog också till klubben). Folket kan inte påverka om Turkiet blir ny medlem, det gör vårt politiska elitskikt. Detta är en garant för att det inte blir några obehagliga överraskningar som i det svenska EMU-valet. Alla riksdagspartier tycker exakt likadant i EU-frågorna, detta gör också att väljarna i realiteten inte har något att säga till om. De otäcka Sverigedemokraterna som faktiskt har en något annorlunda profil skall ju mobbas ut så de i alla fall inte får några röster, kan det bli bättre?

I Maria Abrahamssons trånga värld så ser det riktigt bra ut detta. Det är bara en liten hake som intelligentare människor än Abrahamsson kan reagera över när de om kvällen ligger och funderar innan de somnar, var tog demokratin vägen?

Länk Abrahamssons blogg SvD

onsdag, maj 13, 2009

Bråket i Vännäs

En lite annan version av bråket i Vännäs. Detta från en tidning som alltså INTE är systemkritisk, nämligen Västerbottens Folkblad. När det gäller flickan som skulle blivit "trakasserad" så fick hon tydligen en tand utslagen. När detta blev en bagatell vet jag inte, men i våra riksmedier har det framställts som en ren liten bagatell som flickan var utsatt för. Så här står det i tidningen.

En tonårstjej hade några dagar tidigare blivit överfallen av tre tonårsflyktingar.
Flickan blev slagen i ansiktet: hon förlorade en tand; fick ett blått öga och en skada vid tinningen, enligt kamrater till henne. Överfallet är polisanmält.

Vi får hoppas att polisen plockar in den skyldige. Våra medier verkar mest intresserad av att polisen skall utreda vem som slog sönder fönsterrutor vid det omtalade upploppet.

Är det någon från Vännäs som har vidare uppgifter så hör av er via mail till mig.

Länk Västerbottens Folkblad

Dags att göra verkligt motstånd

I en ledarartikel på DN skriver redaktionen att ”vi” skall göra motstånd mot det organiserade hatet med rasistiska förtecken. Detta efter det uppmärksammade upploppet i Vännäs där en samling människor på upp till 50 personer gick till attack mot en förläggning med arabisktalande immigranter. Det talas om att rasism och nazism florerat på skolan i Vännäs och att problemen hållit på i åratal. DN för fram uppgifter om att det skulle vara någon organiserad naziorganisation som ligger bakom det hela. Så här står det i artikeln.

Sedan förra året har det högerextrema nätverket Nationell Norrland fått förgreningar till orter som just Vännäs, och har delat ut flygblad och satt upp klistermärken i området.

Jag har tidigare aldrig hört talas om denna organisation och när jag går in på deras hemsida kan jag snabbt konstatera att det inte är någon stor organisation. Har redaktionen besvärat sig om att ta reda på hur många medlemmar organisationen har? Hur aktiv har denna organisation varit i lilla Vännäs? Jasså? De har delat ut flygblad och satt upp klistermärken. Dessa klistermärken läsas vanligtvis av 0 personer. Skulle det vara orsaken till upploppet i Vännäs? En lokal journalist skriver så här i Västerbotten Kuriren enligt DN.

Det var som att vakna till en mardröm, jag trodde inte det var sant. Här i min kommun där mina barn växt upp i trygghet. Här där vi tar hand om varandra, bryr oss.

Men det är ju just det samhället som försvunnit p.g.a. våra yrkespolitikers mångkulturella experiment. Våra etablerade politiker och partier har förvandlat vårt samhälle och infört ett mångkulturellt samhälle (som i verkligheten består av många små monokulturer) utan att ens tillfråga befolkningen. En så stor omvälvning av samhället skulle inte ens få ske med enkel majoritet om vi hade folkomröstning i frågan, nu är vi inte ens TILLFRÅGADE.

Bloggen tar såklart avstånd från nazism och rasism, men det är inte problemet här eller orsaken. Orsaken är att politikerna och de etablerade politikerna fört en politik utan folkligt stöd och utan att ens bry sig om att inhämta folkets synpunkt i frågan. Om inte detta är att sätta demokratin ur spel kan vi genast sluta klaga på alla diktaturer världen över. Jag påstår utan vidare att den så kritiserade Putin i Ryssland fört en politik för sin nation som står mer i samklang med vad folket där tycker än vad svenska politiker gjort. Även om alla demokratiska principer inte stått högt i kurs i vårt grannland i öster så har i alla fall regeringarna där inte genomfört några experiment i stil med införandet av ett mångkultursamhälle, mot folkets vilja.

Jag kände en flicka från Hammarstrand som berättade en historia när jag på ett universitet skulle bli indoktrinerad i mångkultur tillsammans med den övriga klassen. Människorna där hade levt på orten (Hammarstrand) utan att ens låsa ytterdörren sedan urminnes tider. Plötsligt så öppnades en flyktingmottagning där. Människorna på orten blev inte ens tillfrågade i vanlig ordning. Plötsligt försvann allt lösöre från trädgårdar och uthus. Det samhälle journalisten skriver om var borta, borta var tryggheten och tilliten. Politikerna som sitter för de etablerade partierna hade tagit det första steget på ett mångkulturellt experiment.

Nej redaktionen på DN, ni har fel. Orsaken till många av de problem vi ser i dag beror i huvudsak inte på att nazistiska organisationer växt upp. Dessa organisationer är små med mycket begränsad makt över vanliga människors tänkande. Problemet är att politikerna fört och för en politik som svenska folket inte ens blivit tillfrågad om. Det är dags att svenska folket i demokratisk god ordning säger vad den tycker, antingen våra politiker vill höra eller inte.

Länk DN

tisdag, maj 12, 2009

Sagt av Maurit Paulssen om EMU!

I en chatt mellan Maurit Paulssen och en besökare på DN-chatt utspelar sig denna konversation.

Josefin:
Vad är dina tankar om svenskt EMU medlemsskap?

Marit Paulsen:
Hej Josefin! Jag tycker inte att vårt land ska vara den som plockar russinen ur kakan, vi måste vara med och ta ansvar för Europa och dess framtid. Jag är stenhårt för att Sverige ska införa euron!

Klarare kan det väl inte sägas. Vi förlorar alltså med ett EMU-medlemskap, det säger t.o.m. en som är ”stenhårt för” ett EMU-medlemskap. Det räcker inte med alla de miljarder vi pytsar in i EU, vi skall sponsra hela bygget med extra pengar via ett EMU-medlemskap. Jag är ”stenhårt emot” ett medlemskap i EMU.

Länk DN-chatt


Länk DN artikel Paulssen

måndag, maj 11, 2009

Nu sticker jag ut hakan igen!!

Ja, jag måste anmäla en avvikande åsikt igen, och det ÄR jobbigt. Många systemkritiska bloggar gör ned Åsa Linderborgs artikel i Aftonbladet. Men jag förstår inte riktigt varför. Hon tycker inte som mig, definitivt inte. Linderborg och jag kommer aldrig att rösta på samma parti, det är helt klart. Vi är väl varandras motsatser åsiktsmässigt och i vår vision av hur samhället skall se ut. Men i en demokrati måste det vara tillåtet, man måste få tycka olika, ha olika visioner. Det viktiga är att vi alla ställer upp på de demokratiska spelreglerna. Dessa regler skall gälla alla demokratiska partier utan undantag. Det är ju lite av det som är problemet i dagens svenska samhälle och PK-klimat, att man tummar på de demokratiska spelreglerna, ganska grovt dessutom. Men vad säger Linderborg? Jo att Richard Jomshof skulle fått behålla sitt lärarjobb, fast han var Sverigedemokrat. Att även Sverigedemokrater har rätt att verka och framföra sitt budskap som alla andra partier. Jag kan inte annat än tycka det är bra. Hon behöver inte tycka som jag, bara hon ställer upp på de demokratiska spelreglerna.

Länk Aftonbladet (länkad för första gången)

Pakistans arme på offensiv


Den tidigare, mycket märkliga och hårt kritiserade, vapenvilan mellan talibanerna och den pakistanska armén kan nu nog anses definitivt avblåst. Pakistans armé går enligt uppgifter från nyhetsbyråerna till angrepp mot talibanerna i Swatdalen. Civilbefolkningen, som suttit instängd p.g.a. utegångsförbud, har nu fått möjlighet att fly från de direkta striderna. Lokala flyktingläger har upprättats. Där är befolkningen trygg från de strider som förmodligen kommer att öka i styrka i själva Swatdalen när armén skall börja rensa på allvar.

Vi får hoppas att Pakistans armé gör ett riktigt jobb så befolkningen kan återvända till sina hem och sin hembygd, det är där de hör hemma och det är deras land. Befolkningen vittnar nu om grymheter som vi faktiskt redan visste om. Reportageteam har redan redogjort för talibanernas omänskliga grymhet och ofattbara godtycklighet. Det är, på sätt och vis, tur att talibanerna bröt vapenvilan. I längden skall inte befolkningen tvingas leva under ett så omänskligt styre. Vi håller alla tummar vi har för Pakistans armé nu.

Länk DN

Länk DN flykt

söndag, maj 10, 2009

Ny flyktingvåg?


I Pakistan har talibanerna hela tiden avancerat och lagt under sig större områden. Regeringen i Islamabad har gjort enorma eftergifter för talibanerna i utbyte mot fred och vapenvila. I Swatdalen har talibanerna tillåtits att införa sharialagar, med förfärande resultat. I ett TV-program från Pakistan fick vi för ett par veckor sedan se talibanernas framfart på nära håll. Varje natt gick de ut och skar huvudet av någon. När TV-teamet var där så fick en polisman sätta livet till. På morgonen låg kroppen mitt på torget utan huvud, androm till varnagel. Detta skedde alltså varje natt i staden. En märklig sak är att på världskartan online, Wikimapia, har någon skrivit in talibanfästen och var talibanerna förlorat. Ett märkligt och udda rop på hjälp?

Att eftergifter inte skulle löna sig med talibanerna har vi ganska lätt att förstå. Alla eftergifter tas som svaghetstecken och en stimulans att kämpa på ännu mer. USA ger en viss hjälp men eftersom stormakten inte ses med blida ögon i dessa områden så är det inte helt okomplicerat att bara begära hjälp från stormakten i väster. Det kan i värsta fall ge en viss draghjälp åt talibanerna.

Det vi nu fruktar är en ny flyktingvåg. Det är lättförståeligt att människor vill fly från talibanerna och deras stenålderskultur. Dessutom riskerar många familjer att hamna i stridslinjen när regeringstrupperna går till anfall. Fram till nu är flyktingströmmarna av lokal art. Vi får hoppas att de inte tar nya och större dimensioner, att det inte blir ett nytt Irak. Jag tror ändå att riskerna är relativt små för att strömmen av människor skall anta Irak-proportioner. Det gäller för regeringssidan att snabbt pressa tillbaka talibanerna, om inte annat för befolkningens skull.

Länk DN