måndag, mars 07, 2011

Stanna hemma Donner


Jag är lite till åren kommen så jag kommer mycket väl ihåg Jörn Donner som ofta syntes i svenska TV-rutor under många år. Donner var chef för Svenska Filminstitutet under åren 78 till 82. Mest kommer jag ihåg Donner för alla hans kvinnor. Donner var ihop med filmskådespelerskan Harriet Andersson under en period. Mer anmärkningsvärt är att denne man med sitt utpräglade dekadenta utseende också var gift med Jeanette Bonnier, en av ägarna till Bonnierkoncernen och miljardär. Jag kommer ihåg att jag redan i tidiga år förundrade mig över Donners framgång hos prestigefulla kvinnor, alla var nämligen överrens om Donners markant dekadenta utstrålning. När Donner sjönk ned i en TV-fåtölj såg han knappt ut att någonsin vilja resa sig, om han ens såg ut att kunna detta för egen maskin.


Sedermera flyttade Donner tillbaka till Finland och ägnade sig åt politik där. Nu har han hunnit med tre olika partier, från något som liknar vårt Folkparti till den Finska motsvarigheten till Socialdemokraterna. Hur det är med kvinnorna i Finland undandrar sig min vetskap, såväl som intresse. Ombytlig har han alltid varit Donner, både med kvinnor och partier. 


Med tanke på Donners bakgrund är jag inte förvånad när han nu publicerar sig på SVT-debatt med den braskande rubriken ”Jag kandiderar för att bekämpa den finska rasismen”. När vi läser artikeln förstår vi att det är partiet ”Sannfinländarna” han med alla medel vill bekämpa. Så här skriver Donner i sin artikel.


Problemet är vad sannfinländarna skulle göra i stället är ett sammelsurium av gammal skåpmat, ut ur Europa, ut ur euron, stängda gränser för invandring och en skattereform som går än hit, än dit. Ordet rasism är inte helt främmande när man lägger till att Sannfinländarna självfallet har ett horn i sidan till den svenskspråkiga minoriteten i landet och dess förmenta privilegier. Vissa kulturyttringar är anatema för partiet. Konservatismen i dessa frågor påminner om vad Hitler tänkte om konsten.


Det kallas demokrati Donner. Man får vara emot EU, i själva verket röstades vårt eget medlemskap igenom med ganska liten marginal, något som många verkar ha glömt. Svenska folket röstade klart mot ett medlemskap i valutaunionen, är vi rasister för det? Att de har ett horn i sidan på den svenskspråkiga minoriteten låter inte bra, men det är enbart dina ord Donner. Att du nämner Hitler indikerar enligt Godwins lag att du redan förlorat debatten Donner. Därefter skriver Donner så här om Sannfinländarna.


Farligheten består av en förledande blandning av floskler, halvsanningar och appeller till have nots att stöda dem. Man kan påträffa sannfinländare bland många utslagna, arbetslösa och fattiga. Att de skulle kunna få upp till femton procent av avgivna röster är deprimerande.  


Floskler och halvsanningar, det låter som våra svenska riksdagspartier då. Det är ju hemskt att många fattiga, utslagna och arbetslösa kan påverka politiken. Donner är säkert inte rasist, men hu vilken människosyn. En sådan syn på människor som inte har en chans på Jeanette Bonnier är väl närmast att jämställa med rasism. Jag vet inte så mycket om Sannfinnländarna och vill hålla en försiktig linje vad gäller dem, men inte något av det Donner tar upp verkar odemokratiskt, eller ens oaptitligt. 


Sverige är ett annat land än det du en gång lämnade Donner. Sverige är ett delat land, det går en vallgrav mellan de politiskt korrekta och de okorrekta. Att din artikel skulle ha någon annan effekt än avståndstagande på de som blivit alltmer systemkritiska är fullständigt uteslutet. Tvärtom, Donners historia med alla kopplingar till etablerad media och politik får nog motsatt effekt, människor blir ännu mer stärkta i sin övertygelse mot det politiskt korrekta. Du förstår det inte Donner, men du är helt fel person komma med något politiskt korrekt dravel i detta land. Stanna hemma Donner, det tycker säkert också dina åsiktsfränder i vårt land.

Länk SVT-Debatt

14 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Röker gubben fortfarande som en borstbindare?

Robsten sa...

Vet ej, men han lever i alla fall, vilket måste betraktas som ett mirakel för en person som knappt kunde resa sig ur TVfåtöljen för 30 år sedan.

JK från Finland sa...

"Röker gubben fortfarande som en borstbindare?"

Nej, det tror jag inte. Han har haft två olika slags cancer under det senaste årtionde.

Det var tal om Donner och kvinnor. På 70-talet en Finsk tidskrift Hymy tog bilder av Donner och hans 15-årig älskarinna från Gambien.

Det är svårt at veta, varför 78 år gammal Donner vill ställa upp i det här valet. Kanske är det en gammal mans sista försök. Själv har han sagt att han vill vara en motkraft till Sannfinländarna och stå upp för europeiska värden och öppenhet.

Goten sa...

Donner tillhör Mångkulturlaget.

Bert Karlsson gjorde mos av honom när de två plus Kristina Lugn hade en show i SVT.

Donner blev som en kissekatt när Bert skrattade åt Donners polares kryp för Sovjet.

I Sverige var Donner kaxig, men i Finland tyst,

Tavastland sa...

Lite rätt har han när han säger att perussuomalaiset (sannfinnarna) har komplex gentemot svenskspråkiga och om man får döma av debatten här i Finland så vill man minimera det svenska språket i Finland.
Först bort med "tvångssvenskan" i skolan, sedan ämbetsmannasvenskan som gör att vi kan få service på svenska i vissa sammanhang och till sist bort med svenskan i radio- och TV-sändningar.
Konstigt nog verkar åtskilliga rikssvenska SD-anhängare stödja den här ambitionen, fråga mig inte varför. Kanske de inte vet så mycket om svenskheten i Finland utan tror att svenskt språk och finlandssvensk kultur kommit till Finland under 1900-talet?

Stig sa...

Jörn Donner ja, vem minns inte den arroganta hösäcken! Han påmnner mig om Harry Schein på något sätt, båda uttalade sig i alla möjliga och omöjliga frågor, oftast av mindre vikt och intresse. Typiska morgonsoffpratare innan morgonsoffprogrammen blev lika vanliga som idag.

O.T (men ännu mer motbjudande än Donners anlete)
Grafitti och tags! Denna farsot som förfular och förstör våra städer har jag länge tyckt att SD skulle ta upp som en högt prioriterad fråga.
Jag läste idag att det har kostat Stockholmns stad en MILJARD (!) kronor det senaste decenniet och att det skulle räcka till inköp av antingen 285 nya bussar, 25 nya tunnelbanetåg eller 12 pendeltåg.
Mellan är 2009 och 2002 har det kostat 94 - 152 miljoner kr per år.

För Västtrafik här i Göteborg och Västra Götaland kostar klottret 40 miljoner kronor per år. Det är ungefär vad det skulle kosta att starta och driva en ny spårvagnslinje i Göteborg (per år!).
För Skånetrafiken är notan 30 miljoner per år!
Jag anser att detta är ett mycket stort problem, inte bara ekonomiskt utan även psykologiskt. Vårt offentliga rum skändas konstant av slödder (gissnigsvis vänster- och anarkistiskt sådant) som inte bidrar med ett enda barr till (storstads)stacken och det framkallar starkt äckel och sorg hos många av oss att ständigt se bedrövelsen och destruktiviteten som tycks vara systematisk.
Det är ett stort samhällsproblem där ogillandet från samhällets sida måste manifesteras med både skadestånd och skyhöga böter och kanske fängelse för upprepad vandalism. Annars får vi leva med denna omfattande och dyra vandalism och destruktivitet för alltid.

http://svt.se/2.22620/1.2349971/klotter_kostar_miljarder

Lappri sa...

@Tavastland

Vad jag har förstått så röstar många Finlandssvenskar på Svenska folkpartiet, som är för mångkultur och invandring. Finländarna kämpar just nu mot hela västeuropas vansinniga mångkultur och befolkningsersättningsprojekt varför "finlandssvenskarna" mycket olyckligt blir fiender till "sanna" finländare. Till saken hör också att finsk press och TV devis uppvisar samma ägarmönster som i sverige - dvs Bonnierägt. Som trycker ut sitt budskap att mångkultur och invandring är det bästa som finns.

Robsten sa...

"Konstigt nog verkar åtskilliga rikssvenska SD-anhängare stödja den här ambitionen, fråga mig inte varför. Kanske de inte vet så mycket om svenskheten i Finland utan tror att svenskt språk och finlandssvensk kultur kommit till Finland under 1900-talet?
"

Vi stödjer INTE denna linje. Ingen tror att svenskan kom till Finland på 1900-talet. Den som är så dum att han tror detta får gå över till stollarna i C och M.

Robsten sa...

Vi får väl ta kontakt med Sannfinländarna. Skulle vara bra att få veta lite mer vad de står för.

JK från Finland sa...

"Vad jag har förstått så röstar många Finlandssvenskar på Svenska folkpartiet, som är för mångkultur och invandring."

Men jag tror inte att Finlandsvenskarna röstar på SFP därför att partiet står för mångkultur.

Det finns två klara orsaker: att säkra Svenska språkets ställning i Finland och att maximera Finlandsvenskarnas inflytelse i det Finska inrikespolitiken.

Jag tror också att det är inte bra för Finlandsvenskarna att deras partis integrationsminister Astrid Thors bedriver vansinnig invandringspolitik.

Å andra sidan tror jag att Sannfinnländarna gör ett misstag om de hetsar mot Svenska språket. Faktum är att Finland i verkligheten inte är ett tvåspråkigt land. De flesta Finnar klarar inte av med Svenska språket.

Den sk tvångsvenskan är ett politiskt fråga som borde lösas men att motstå en vansinnig invandringspolitik och mångkultur är mycket viktigare.

Tavastland sa...

@Lappri & JK
Inte är finlandssvenskar mer intresserade av importerad mångkultur än någon annan, snarare tvärtom. Man riskerar på sikt att bli minoritet nummer två om Finland skulle lyssna på Thors och vissa andra politiker i SFP.
Det är språket som betyder något och där tycker nog jag att SFP spelar en stor roll.

Pettersson sa...

Jag minns svagt Jörn Donner i en så kallad herrtidning från början av 1970-talet.

Han lät sig fotograferas naken på en sandstrand i Gambia med en lika naken afrikansk flicka som om jag inte minns fel bara var 14 år. Det var en riktigt stor skandal i alla kvällstidningar. Länken nedan fann jag när jag sökte på Jörn Donner i Gambia.Fina bilder en bit ned på sidan.

http://www.phinnweb.org/livingroom/ILikeToWatch/finnsleaze/index2.html

Anonym sa...

Angående Jörn så kan han gott stanna i Finland. Där lär han onekligen få mer mothugg än på den här sidan viken.

När det sedan gäller Sannfinländarna och SFP så är det ju tråkigt att dessa inte tycks dra jämt någonstans. Frågan är dock vad som skulle hända om SFP skrotade sitt vurmande för invandring, eller för den delen om SF skrotade sitt agg mot svenskan. Skulle de förlora många väljare och vilket läger skulle i sådna fall förlora flest?

Måste för övrigt instämma i vad signaturen "Tavastland" skriver. De finlandsvenskar jag känner har inte mycket till övers för invandringspolitik av svensk modell, men de röstar trots detta på SFP för att de är måna om språket och sina rättigheter.

// L

Anonym sa...

Nämen fy vilken läskig bild.
Tänk att jag var en av de som tyckte att han var läcker för ca tjugo år sedan.
Men nu göre han sig icke besvär.
Och vilkla unkna åsikter sedan totalt omoderna.