onsdag, juni 22, 2011

Faktum kvarstår, Södertälje är en förlorad stad


Özcan Kaldoyo och Olle Wiberg från Assyrian-Chaldean-Syriac Association skriver i en replik på DN-debatt ett svar till Carin Götblads ändå rätt tama artikel, där hon pekade ut Södertälje som en stad svårt märkt av brottslighet. Författarna går till starkt angrepp mot att Götblad pekar kollektivt ut syrianer som brottslingar i Södertälje. Jag läste Götblads artikel en gång till, men jag kan fortfarande inte hitta ett ord om syrianer i artikeln. Vilket jättelikt självmål! Götblad som kan de politiskt korrekta koderna (annars skulle hon inte sitta där hon sitter) aktar sig noga för att nämna ens något om "utländsk härkomst" så mycket mindre en speciell folkgrupp, ändå så reagerar författarna. Kaldoyo och Wiberg talar om gamla ordspråk, det finns faktiskt ett gammalt ordspråk för om någon som inte pekas ut reagerar ändå, det brukar ju som bekant bero på att man känner sig träffad eller på skuldkänslor. 


Författarna till repliken talar om en massa ekonomiska och juridiska lagar som de påstår skulle göra det omöjligt med en sådan verksamhet Götblad målar upp i sin artikel. Jag har ingen ekonomisk utbildning och dessutom är frågan hur relevanta juridiska spetsfyndigheter är i detta sammanhang. Faktum kvarstår, Södertälje är en stad där organiserad brottslighet styr stora delar av näringslivet. Exakt hur svarta pengar tvättas eller hur uppköp och annan verksamhet bedrivs är knappast en fråga för allmänheten. 


En liten detalj i det eko-juridiska resonemanget är ändå av allmänt intresse. Så här skriver författarna i sin replik. 


Carin Götblad vill införa en möjlighet att förverka egendom som har uppstått genom kriminell verksamhet. De flesta personerna, som i Carin Götblads typexempel bor i palatsliknande hus och nästan inte deklarerar för någon inkomst, har sedan tjugo-trettiotalet år varit tvungna att förklara hur detta är möjligt.


Här finns ett klart allmänintresse, som artikelförfattarna skulle kunna tillgodose dessutom. Många människor (undertecknad inberäknad) är förundrad över hur människor som kommit som flyktingar, erhållit asyl och som dessutom inte deklarerar för någon större inkomst, kan bygga sig dessa "palatsliknande hus". Man skulle också kunna göra något åt den "främlingsfientlighet" som många beklagar sig över, då det är en utbredd uppfattning att något inte stämmer när människor som fått asyl och inte tjänar några stora summor pengar, kan bygga sig rena palats. Skulle allmänheten bibringas information hur detta går till skulle många dimmor kunna skingras. Skulle det dessutom visa sig att det finns relevanta förklaringar som inte strider mot varken juridiken eller asylrätten så finns det allt att vinna på klarläggande i denna fråga.  


Oavsett ekonomiska och juridiska detaljer är det ett enormt stort samhällsproblem att brottssyndikat i princip tagit över hela städer i vårt land. Det är en utveckling som våra politiker är medskyldiga till och bär ett tungt ansvar för. Jag hoppas att vi slipper höra någon förnumstig extremliberal politiker mumla något om "globaliseringens små bieffekter" eller liknande. Det är jättebra om syrianer och andra grupper arbetar som Olofssons berömda bävrar, men de skall göra det inom samhällets ramar, inte upprätta parallella samhällen. Att upprätta parallella samhällen är bara tillåtet för biologiskt riktiga bävrar.


Länk DN-debatt  

7 kommentarer:

mullis sa...

klockrent

Stefan K sa...

Du sätter ord till mina egna tankar. Bravo!

Anonym sa...

Har en bäverkoloni inte så långt bort från där jag bor. Tyvärr liknar det lite Södertälje, en o-ordning utan dess like.

Hur det står till med kriminaliteten kan jag inte svara på, då bävrarna av naturliga skäl inte är så kommunikativa.
Allemand

Anonym sa...

Vackert. Jag var också tvungen att läsa Götblads artikel en gång till och tänkte också att deras artikel var nåt slags dimridåer för att flytta fokus, och då är ju kränkthet ett utmärkt spelkort att slafsa fram :)

Johan sa...

Robsten skriver: "Jag läste Götblads artikel en gång till, men jag kan fortfarande inte hitta ett ord om syrianer i artikeln. Vilket jättelikt självmål!"

Självmål?... de flyttar medvetet fram positionerna:

Författarna skriver:

"Carin Götblad pekar ut de branscher och yrkesgrupper som just ägs av personer från de grupperna i Södertälje, som krogar, frisörer och caféer."

Och eftersom "assyrier-kaldéer-syrianer" äger krogar, frisörsalonger och caféer i Södertälje, så hävdar författarna att denna grupp har "pekats ut".

Enl. författarna så kan man alltså "peka ut" utan att nämna några namn.

Det här är ett kraftfullt angrepp på yttrandefriheten, som alla borde reagera mot. SD borde skriva en principiellt hållen artikel om hur yttrandefrihetens fiender försöker strypa alla möjligheter att beskriva några problem.

Robsten sa...

Tack Mullis och Stefan P. ;-)

Anonym sa...

Angående parallella samhällen, det är ju bara ett annat namn för mångkultur. Det är ju exakt detta de styrande strävat efter.