söndag, juli 24, 2011

Anders Behring Breivik - den ensamme tempelriddaren


Jag hade tänkt skriva några rader om det Socialdemokratiska partiet, med anledning av Thomas Bodströms bok. En del saker Bodström skriver är verkligt intressanta, men media översvämmas av de hemska dåden i Norge. Tankarna går också ofta till den lilla ön 4 mil från Oslo där så många ungdomar upplevde en fruktansvärd fredagskväll och där så många ungdomar miste sina unga liv. En bild av gärningsmannen Anders Behring Breivik börjar tona fram genom alla de artiklar och andra kommentarer på nätet som nu publiceras. En del vana nätaktivister har hittat både skrifter och filmer som gärningsmannen "gödslat nätet" med [länk varg i Veum]. 


Breivik verkar ha levt i en fantasivärld där han drömde om sig själv som någon slags tempelriddare. Han startade t.o.m. en egen orden enligt "SvD - En massmördares dagbok", [länk] med sig själv som ända medlem. Breivik hade enligt samma källa Unabombaren som någon slags förebild. En ensam man förändrar historiens gång. Redan här fallerar Breiviks tankevärld. Unabombaren förändrade faktiskt inte historien i USA, han blev till slut satt bakom lås och bom, ihågkommen som en underlig enstöring. Det som fullständigt slagit slint i Breiviks tankevärld visar sig i fantasierna om tempelriddarna, dessa vann knappast sitt rykte genom att hugga ned 15 åriga obeväpnade flickor. 


Ja, de obeväpnade flickorna tillhörde Arbeiderpartiet, det norska socialdemokratiska partiet. Jag röstade själv på det svenska socialdemokratiska partiet i min ungdom (men skulle aldrig gått med som organiserad, det var för mycket underligheter redan på den tiden). Jag kan ju tycka att det är en himla tur att inte en svensk motsvarighet till Breivik sköt alla som röstade fel, då hade jag själv kunnat vara måltavla. Jag blev senare måltavla ändå för att jag anslöt mig till ett systemkritiskt parti, men det är en annan historia. Oavsett politiska åsikter är det fegt, omänskligt och sinnesjukt att skjuta obeväpnade 15 åriga flickor, jag vill poängtera det med skärpa. Det är så fegt och omänskligt så det finns faktiskt ingen förlåtelse. Men det jag också vill poängtera, för att ytterligare understryka det vansinniga i Breiviks handlande, är att ungdomars politiska åsikter inte är något som är hugget i sten. 


Jag har gått på dessa företagskurser då vi sett powerpoint presentationer av ungdomars hjärnor. Det är kaos, det är stora svårigheter att förknippa logiskt tänkande med känslor. Impulser tar genvägar förbi hjärnbarken ibland och då kan man köra motorcykel i 250 km/h med sin flickvän bakpå. Att ge ungdomar det fulla ansvaret för sina politiska åsikter är inte i enlighet med modern hjärn och utvecklingsforskning helt enkelt. Det är ena stunden en viss klädstil, en viss musikstil och idol, för att nästa månad skifta till något helt annat. Är det vettigt att ge dessa ungdomar fulla ansvaret för sina politiska åsikter? Det gjorde Breivik, och för att sticka ut hakan, det har vuxna politiska företrädare gjort i vårt land när de fört ett resonemang om att Daniel Wretström minsann fick skylla sig själv när han fick halsen avskuren, han var ju skinnskalle. Att Wretström sannolikt om 10 år röstad på FP eller SD, haft ett helvete att amortera av på sitt villalån, kämpat med att förklara för sina barn att det är på fredag man äter godis, annars kommer tandtrollen, samt att få lite tid över för att prata med sin fru, det kan en del politiska företrädare i sin smala värld inte se. Det finns alltid minst två sidor av myntet. För att avsluta resonemanget. En känd företagsledare sade en gång att den som inte var vänster i sin ungdom har inget hjärta, den som inte går åt höger när han blir äldre har ingen hjärna. Detta bevisar min tes samt att undertecknad har både hjärta och hjärna. 


Bilden av en förvirrad person men ändå med en strak kristen tro tonar så sakta fram. Breivik var medlem i Frimurarlogen. Denna kommentar ser lite lustig ut mitt i alla tragik [länk].


Breivik var medlem i Frimurarorden men blev omedelbart utesluten efter fredagens terrorattack.


Så Frimurarordern uteslöt Breivik omedelbart efter att han sprängt en bomb i centrala Oslo som dödade sju personer samt skjutit ihjäl 85 obeväpnade ungdomar utan rationell anledning. Det är resolut jobbat av logen. 


Breivik var också medlem i FRP (Fremskrittspartiet) som väl kan tacka sin lyckliga stjärna för att han sade upp sitt medlemskap 2004 [länk DN - Högerextrema]. I övrigt så kontaktade Breivik tydligen Sannfinländarna via E-post, [länk DN manifest] och såg väl Sannfinländarna som ett vettigare parti än t.ex. det svenska SD, som han nämner enbart för etablissemangets trakasserier [länk SR].


Lika lite som ett öppet samhälle kan skydda sig mot galningar och massmördare som Breivik, lika lite kan politiska partier skydda sig mot att få dessa galningar som tillfälliga medlemmar. Samhället kan inte övervaka alla medborgare på alla nätforum, då har vi inget öppet samhälle längre utan en polisstat. Politiska partier kan inte gärna kräva psykiatriska underökningar innan de beviljar medlemskap, det vore absurt. Det är också möjligt att Breivik, när han blev medlem i FRP, faktiskt hade klarat en psykiatrisk undersökning, hans galenskap utvecklades ju s.a.s. med tiden.      


Det skrivs självklart om den miljö som Breivik vistades i på nätet, och vilken effekt dessa forum har på samhället och enskilda personer. Det är en relevant frågeställning efter dåden i Norge. DN har anlitat det säkra kortet Anna-Lena Lodenius för att spåna i frågan [länk]. Lodenius har skrivit sämre artiklar, men i denna artikel börjar hon inte så lysande, så här skriver hon.


Men om vi vågar oss på några gissningar finns det ett par saker att ta fasta på. Bland annat förefaller ensamma män – inte minst de som är arbetslösa eller lågutbildade – vara extra utsatta i vår tid.    


Ständigt denna hestjakt på arbetslösa lågutbildade män, råkar de vara singlar också skall de helst brännmärkas med glödande järn i vänstra skinkan. Lodenius skriver att de verkar vara extra utsatta, men jag uppfattar det som rena hetsjakten ändå. Dessutom var Breivik varken arbetslös eller lågutbildad. Varför då dra upp detta? Breivik var enligt Olofssons terminologi en egenföretagande strävsam bäver, dessutom utbildad ekonom enligt obekräftade uppgifter. 


Vi får dock inte blunda för att det finns forum där osunda och destruktiva idéer frodas och sprids. Det finns forum också från vänsterextremt håll där man t.o.m. skryter om sina våldsdåd. Dessutom finns det exempel där man bryter solklart mot PUL, utan att SÄPO kan göra något (säger de själva). Frågan är vad som kan göras åt detta. Ett första steg måste vara att om någon bryter mot PUL eller lagen om hets mot folkgrupp, så måste SÄPO kunna ingripa. Om inte ens statsmakterna går in vid brott mot Svea Rikes lag så är det illa och andra åtgärder framstår som utslag av skämt. 


SÄPO borde också ha någon slags tjänst där tips kan lämnas in på ett smidigt sätt om man misstänker att det gått riktigt snett i någons tankevärld och att det finns indikationer på att riktigt vansinniga idéer kan omsättas i praktisk handling. Det går att lämna in tips redan nu till SÄPO självklart. Jag har själv anmält en sida med oerhört avancerad beskrivning av hur man tillverkar mycket avancerade bomber. Efter en vecka var sidan borta, jag vet dock inte om mitt tips hade med saken att göra. En sådan allmän och känd tjänst borde dock ändå sättas upp. Jag betalar gärna några ören mer i skatt för de extra resurser en sådan tjänst kan tänkas kosta. Kan vi undvika ett attentat som det på Utöya så är det värt pengarna. 


En annan tanke som slagit mig är att den kraftiga stigmatisering som sker av vissa forum på lång sikt kan spela de extrema galningarna i händerna. De lite mer vettiga personerna som har en någorlunda riktig verklighetsuppfattning flyr dessa forum för att slippa stigmatiseringen. Kvar blir de mer renodlade galningarna som möter allt mindre motstånd för sina sjuka idéer.    


Till sist så vill jag nämna att öppenhet och demokrati är den enda vägen framåt. Statsminister Stoltenberg sade efter de fruktansvärda dåden att vi skall möta detta med mer demokrati och öppenhet. Bra sagt, men det kanske borde skett tidigare. Att vi omvandlat våra samhällen (det svenska och norska) enligt en mångkulturell agenda utan debatt eller att ens fråga efter folkets åsikt är inte i enlighet med den demokratiska agendan. Vi kan inte ha ett öppet och demokratisk samhälle i finansfrågor men inte i vissa andra frågor, det är inte bra. Jag vill denna dag inte argumentera mer av respekt för det fruktansvärda som hänt, men ändå påminna om att det som diskuteras öppet avdramatiseras och tappar sin magiska laddning. Det som debatteras och diskuteras får proportioner och nyanser, det tappas också på "kraft". Om vi skall gå till det lilla, hur många har inte känt en lättnad när man fått "tala ut"? Har du tagit diskussionen med chefen på jobbet har du kanske kvar samma uppfattning, men frågan tär dig inte längre inifrån. En sak är tämligen säker, på de skumma nätforum som Lodenius talar om, där anmäler ingen en avvikande åsikt. 

Jag har inte pratat med så många vänner inom politiken i dessa semestertider. De jag har pratat med uttrycker djupaste avsky och förtvivlan för det sjuka vansinnesdåd som skedde under fredagen i Norge. Hundratalet familjer har mist det käraste som existerar, deras egna barn. Den förtvivlan och sorg dessa fäder, mödrar, syskon och vänner känner går tyvärr inte att uttrycka i ord. Låt oss komma ihåg det när vi läser alla bloggar, tidningsartiklar och när vi ser inslagen i TV. Inte ens vana skribenter kan ge relevanta uttryck för den sorg och förtvivlan som vansinnesdåden förde med sig till så många familjer. 


UPPDATERING:Det talas mycket om svenska kändisar som hotats av Breivik. Jag hittar i alla fall inga hot mot de utpekade svenskarna i hans manifeste. Jag vill lämna en brasklapp att jag kan ha missat något. Det här hittade jag om kända svenskar:

Om kända svenskar

Helle Klein

Leading newspaper Aftonbladet has close ideological ties to the Social Democrats, the country’s dominant party for most of the past century. Helle Klein, its political editor-inchief from 2001 to 2007, during a demonstration organised by Islamic and anti-racist organisations in December 2006 stood in front of a banner which read “A Sweden for all - Stop the Nazi violence“ and held a speech warning against Islamophobia in the media.
Klein has voiced sympathy for terrorist organisation Hamas[12] in her editorials while warning against the threat posed to world peace by Israeli aggression and the Christian Right in the USA[13]. Hamas is a Fascist organisation openly calling for mass murder of Jews. Violent attacks against Jews in Europe in 2008 are to an overwhelming degree caused by Muslim immigration, which is encouraged by the EU and the national political elites. The irony of warning against “Nazi violence” while showing sympathy for an organisation that wants to finish what the Nazis started apparently doesn’t strike Ms. Klein.

Om Aschberg

One of Klein’s fellow columnists at Aftonbladet, the long-time Communist Robert
Aschberg, is the publisher of Expo magazine. Leading Expo member Charles Westin in
October 2007 published the book Brunt! (“brown,” as in “Fascist”), where he let
members of AFA contribute some of their intelligence regarding “right-wing extremists,”
among them people associated with the legal party the Sweden Democrats. In addition to
Mr. Westin, the book was co-authored by Mats Deland, who is a journalist in Aftonbladet.
Why is it considered OK that a representative of one of Scandinavia’s largest
newspapers, with ties to the country’s largest political party, thus associates himself
openly with an organisation known for physically assaulting members of a legal
opposition party, even in their private homes?

Om Poohl

Daniel Poohl from the unelected organisation Expo states[14] that
it’s “not undemocratic” to deny the SD access to political influence.

Om Schyman och Joanna Rytel

Schyman’s battle cry is “Death to the nuclear family!” I have heard the same slogan repeated by young Norwegian feminists in recent years. Schyman seethed that today’s family unit is “built on a foundation of traditional gender roles in which women are subordinate to men. The hierarchy of gender, for which violence against women is the ultimate expression, has been cemented.” “Conservatives want to strengthen the family. I find this of grave concern.”


In the year 2000, Swedish feminist Joanna Rytel and the action group Unf**ked Pussy entered the stage during the live broadcast of the Miss Sweden contest. She also wrote an article called “I Will Never Give Birth to a White Man[8],” for a major Swedish daily, Aftonbladet, in 2004. Rytel explained why she hates white men — they are selfish, exploitative, vain, and sex-crazed — and just to make things clear, she added, “no white men, please… I just puke on them, thank you very much.”

Han säger att han vill spy på dem, men inga direkta hot

Schyman

Swedish Marxist politician Gudrun Schyman has suggested[12] a bill that would
collectively tax Swedish men for violence against women. In a 2002 speech, the same Schyman famously posited that Swedish men were just like the Islamic Taliban regime in Afghanistan. A male columnist in national newspaper Aftonbladet responded by saying that Schyman was right: All men are like the Taliban.

Sahlin

Mona Sahlin[6] has held various posts in Social Democratic cabinets, among others as Minister for Democracy, Integration and Gender Equality. Sahlin has said that many Swedes are envious of immigrants because they, unlike the Swedes, have a culture, a history, something which ties them together. Notice how Swedish authorities first formally state that Swedes don't have a history or a culture, and then proceed to lament the fact that Swedes don't have a history or a culture. A neat trick. Sahlin has also stated that: "If two equally qualified persons apply for a job at a workplace with few immigrants, the one called Muhammad should get the job. It should be considered an asset to have an ethnic background different from the Swedish one." In 2004, she was quoted as saying[7] that "A concerted effort that aims at educating Swedes that immigrants are a blessing to their country must be pursued," stressing that her compatriots must accept that the new society is Multicultural. "Like it or not, this is the new Sweden."
Mona Sahlin was elected leader of the Social Democratic Party, as thus a future
contender for the post of Swedish Prime Minister, in 2007.

Palme

Mr. Carlsson's mentor in the Social Democratic Party and predecessor as Swedish Prime Minister (1969 to 1986), Mr. Olof Palme[13], openly flaunted his disregard, if not contempt for, Western civilisation: "The Renaissance so-called? Western culture? What does it mean to us?" Under the watchful eye of the Labour movement, Swedish education has for decades mounted deliberate attacks on Western culture, making it look suspect

Reinfeldt och Bildt

Following the September 2006 elections, Fredrik Reinfeldt[15] became Prime Minister of Sweden, presiding over a center-right coalition government. This is, in my view, positive. Sweden has been described by some as a "one-party state," since the Social Democrats have been in power for 65 of the last 74 years. However, the differences between the
left-wing and the right-wing in Sweden are not always that big.
The last time these parties were in power, under the leadership of PM Carl Bildt[16] from 1991 to 94, they presided over massive immigration, and have not been vocal in their opposition to the Multicultural policies since. The new Foreign Minister Bildt as a UN Commissioner to the Balkans called for recognising Islam as a part of European culture. PM Reinfeldt has stated that the original Swedish culture was merely barbarism: "It can sometimes be good to humbly remind of the fact that a great deal of what constitutes
Sweden has been created in [a process of] evolution, exactly because we have been open to accept other people and experiences."


Reinfeldt said this following a visit to an area called Ronna in Södertälje, near Stockholm.
One year earlier a police station in SoÅNdertaÅNlje was hit by shots from an automatic weapon following a major confrontation between immigrant youths and police. The trouble in Ronna started after a Swedish girl had been called a "whore" and reacted to this.
Ethnologist Maria BaÅNckman, in her study "Whiteness and gender," has followed a group of Swedish girls in the immigrant suburb of Rinkeby outside Stockholm. BaÅNckman relates that several of the blond Swedish girls stated that they had dyed their hair to avoid sexual harassment.
I have called Sweden a soft-totalitarian country, but I am sometimes not so sure about the "soft" part. Opinion polls have revealed that two out of three Swedes doubt whether Islam can be combined with Swedish society, and a very significant proportion of the population have for years wanted more limitations on immigration. Yet not one party
represented in Parliament is genuinely critical of the Multicultural society.


Following the September 2006 elections, Fredrik Reinfeldt[15] became Prime Minister of Sweden, presiding over a center-right coalition government. This is, in my view, positive.
Sweden has been described by some as a "one-party state," since the Social Democrats have been in power for 65 of the last 74 years. However, the differences between the left-wing and the right-wing in Sweden are not always that big.
The last time these parties were in power, under the leadership of PM Carl Bildt[16] from 1991 to 94, they presided over massive immigration, and have not been vocal in their opposition to the Multicultural policies since. The new Foreign Minister Bildt as a UN Commissioner to the Balkans called for recognising Islam as a part of European culture.
PM Reinfeldt has stated that the original Swedish culture was merely barbarism: "It can sometimes be good to humbly remind of the fact that a great deal of what constitutes Sweden has been created in [a process of] evolution, exactly because we have been open to accept other people and experiences."


Reinfeldt said this following a visit to an area called Ronna in SoÅNdertaÅNlje, near Stockholm. One year earlier a police station in SoÅNdertaÅNlje was hit by shots from an automatic weapon following a major confrontation between immigrant youths and police. The trouble in Ronna started after a Swedish girl had been called a "whore" and reacted to this.
Ethnologist Maria BaÅNckman, in her study "Whiteness and gender," has followed a group of Swedish girls in the immigrant suburb of Rinkeby outside Stockholm. BaÅNckman relates that several of the blond Swedish girls stated that they had dyed their hair to avoid sexual harassment.

Sahlin

The current leader of the Social Democrats, Mona Sahlin[17], thinks that “the Sweden Democrats are a right-wing party. It is a misogynistic and xenophobic party.” The “party is a threat to a Sweden that I believe many of us love — an open, unprejudiced and
tolerant Sweden.”

Klein Aschberg

One of Klein’s fellow columnists at Aftonbladet, the long-time Communist Robert
Aschberg, is the publisher of Expo magazine. Leading Expo member Charles Westin in October 2007 published the book Brunt! (“brown,” as in “Fascist”), where he let members of AFA contribute some of their intelligence regarding “right-wing extremists,” among them people associated with the legal party the Sweden Democrats. In addition to Mr. Westin, the book was co-authored by Mats Deland, who is a journalist in Aftonbladet. Why is it considered OK that a representative of one of Scandinavia’s largest newspapers, with ties to the country’s largest political party, thus associates himself
openly with an organisation known for physically assaulting members of a legal opposition party, even in their private homes?

Poohl

Sweden is witnessing the greatest explosion
of street violence in its history, and a woman is raped every two hours. Expo, which is backed by the media and the major parties, has been campaigning against the Sweden Democrats for years. Daniel Poohl from the unelected organisation Expo states[14] that it’s “not undemocratic” to deny the SD access to political influence."

Inget en Sverigedemokrat skulle kalla hot direkt. Det är inte direkt här man ser vansinnet. Vi som är lite äldre kommer ihåg att i princip hela borgligheten i Sverige fällde ungefär samma omdöme (lika hårt i alla fall) om Palme under hans sista år, fast det gick ju i.o.f.s. illa till slut. 

62 kommentarer:

Anonym sa...

Tips till SÄPO, jag tror inte på den iden det skulle bli en ren häxjakt till sist där helt oskyldiga sätts dit för saker de inte gjort.

Vad vi behöver är mer öppenhet medmänsklighet och värme

Robsten sa...

Jag har funderat på det, och jag tror inte det. SÄPO är kapabla att avgöra vad som är skräp och inte. jag tror inte okynnesanmälningarna skulle bli så enormt stort, fast det självklart skulle förekomma.

Anonym sa...

" Robsten sa...
Jag har funderat på det, och jag tror inte det. SÄPO är kapabla att avgöra vad som är skräp och inte."

Medan min uppfattning är att efter vad de bevisat i samband med Drottninggatan så är jag tveksam.
Allemand

Johan sa...

Mycket välskriven och balanserad kommentar, Robsten. Bravo!

PS Ser fram mot dina kommentarer betr. Bodströms bok.

Robsten sa...

Tack Johan, har förnärvarande lite skrivkramp, så det får dröja ett par dygn.

Robsten sa...

Ja Allemand, osvuret är väl bäst. Men som Bodström skriver, Guillou (jag har äntligen lärt mig stava hans namn utan att först slå upp det) hatar SÖPO men älskar försvarets underrättelsetjänst, han är nog en smula partisk dock.

Robsten sa...

SÄPO skall det vara.

Robsten sa...

"Vad vi behöver är mer öppenhet medmänsklighet och värme"

Ja, självklart. Men ingen medmänsklighet och värme skulle bita på Breivik (om han inte fick den i tidig barndom) Vi måste också ha samhälleliga funktioner som förmår stoppa dem som ingen medmänsklig värme har. Så inte resultatet blir 80 ihjälskjutna ungdomar, bara för att vi närs av en nog så viktig och riktig vision. Nog nu! Det hindrar inte att dina synpunkter i sig är riktiga, men de räcker inte hela vägen fram.

Eva-Marie sa...

Mycket bra text, mitt i prick.
Jag hade också önskat mig mera öppenhet medmänsklighet och värme. Men vi kan inte vara naiva vi måste insé fakta, alla vill oss inte väl.
Tyvärr ser den krassa verkligheten ut så.

Anonym sa...

Du är lysande Robsten, otroligt bra och balanserat skrivet.


Ja herregud vilket vansinnesdåd, sen undrar jag varför inte alla liberaler tar sig en funderare på varför den här dåren inte gjorde rent hus i en moské?
Om han nu var en sån främlingshatare? och inte en sinnessjuk galning.
Gällande hets mot sossar så slog väl moderaterna alla rekord och bidrog starkt till att Palme mördades.
Bland de värsta var ungmoderaterna där Reinfeldt och Borg var medlemmar.

Konstigt nog tycker jag mest synd om gärningsmannens mor, stackars kvinna.
Men jag vill på intet sätt förringa sorgen hos de anhöriga till offren för massakern.
Världen är ond, varför ge sig på ungdomar och barn??

Robsten sa...

@Eva-Marie

Exakt!

Robsten sa...

Tack Anonym. Ja det var bland ungmoderaterna som den olustiga Palmevisan började sjungas.

Anonym sa...

Han ÄR tempelriddare och för kriget som de alltid gjort.
Han gör reklam för det han säger sig attackera. Mer kristet, muslimskt, liberalt och anarkistiskt än Breiviks dåd går ju inte att uppbringa.

Robsten sa...

Eeehh...nej!

z999 sa...

Helt suverän text Robsten.

Anonym sa...

Med den här texten imponerade du verkligen stort på mig Robsten! Kändes riktigt vilsamt att läsa dessa sansade och förnuftiga rader.
Tack för dem!

Anonym I

Robsten sa...

Stort tack Z och anonym I, jag arbetade hela förmiddagen med den. Känsligt ämne också, kan så lätt bli fel.

z999 sa...

En del som läser vad Anders Behring Breivik stod/står för känner spontant att det är åsikter som delvis även SD står för. Men läser man lite mer noga så för det tankarna till Ku Klux Klan istället. En rening av samhället på ett mycket diffust sätt med ideal som egentligen går emot den mänskliga naturen. Det är en annan typ av konservatism där ett subtilt konservativt ideal sätts högt över demokratiska ideal och där demokrati egentligen bara ses som något ovidkommande. Han var visserligen anti-mångkultur men på ett sätt som förbjuder till exempel ätande av kebab och pizza. Han var inte intresserad av SD's orsaker till att vara emot mångkultur, för honom behövdes inga påtagligt negativa konsekvenser av mångkulturen för att han skulle vara emot den.

z999 sa...

Äh! Trodde jag skulle kunna briljera med en egen analys så har forskare kommit fram till liknande...
http://www.dn.se/nyheter/varlden/forskare-tydlig-likhet-med-ku-klux-klan

Robsten sa...

Ja, det är en förvirrad människa som är intelligent klart över snittet förmodligen, men som tagit till sig avarterna av alla ideologier till höger om socialdemokraterna. Marxismen har han inte förstått, och misstolkar, kristendomen vill jag inte uttala mig om, men förmodligen har han en helt egen tolkning. Han har livnärt sig på avarterna av en massa ideologier. Sahlin dissar han svårt i sitt dokument, men det har ju i.o.f.s. vi också gjort. Han nämner inte SD speciellt ofta, bara i samband med att trakasserier. Han nämner inte sannfinländarna, men jag skulle vilja veta vad det engelska namnet på dessa är för en sökning, det kan väl inte vara ...the true finnish? Låter ju inte klokt.

Han nämner inte Fremskrtittspartiet heller vad jag kan se. Men jag skall söka vidare. men han beskriver i detalj om hur man gör bomber, fester i Pudapest, vapenköp i Prag, och ingående om effekterna av Antrax, också hur man kan förvandla en spor till ett kg av det dödliga giftet. Det är enkelt, det svåra är att inte bli smittad själv. Nä, ingen godnattläsning direkt. En massa svammel också, snöat in på kulturmarxism. ja och så håller det på..

Tommy sa...

Väl skrivet! Fanns mycket i det du skrev som jag blev glad att höra, trodde att folket hade hamnat i det svarta hållet utan att se mellan fingrarna och se vad världen egentligen är! Sen också det du skrev om Anna-Lena , Jag har aldrig gillat henne för hon uttrycker sig som vänster blocken men speciellt som extrem vänstern gör,hon lever i en bubbla. Förstår inte hur dags tidningar låter henne prata! kanske för att dom själva ligger mycket åt det vänstra blåögda hållet!

Robsten sa...

Tack Tommy. Z, är det säkert att du inte läste artikeln först ;-) He, he.

z999 sa...

Nää, det är säkert!!!

Ett citat från artikeln:
"– Principiellt tror jag att alla bra organisationsformer har en svag punkt, nämligen att den kan utnyttjas till andra syften än vad den är tänkt till. Vad som är så obehagligt är att varje gång frimurare nämns i sådana här sammanhang så öppnar det upp för konspirationsteorier, säger Andreas Önnerfors."

Är inte det SD's problem också? Och på 80-talet kampanjen BSS's problem.

Tommy sa...

En liten fråga bara , du råkar inte bo i Tumba i stockholm, känner igen ditt namn robsten :)

Robsten sa...

varken FRP eller SD eller "Swedish democrats" nämns mer än några gånger, ofta i undanskymda sammanhang. Ofta i listor över "kulturkonservativa" partier. FRP räknar han som ett kulturkonservativ sådant.

Robsten sa...

@Tommy
Ähh.. bloggen är anonym ju. Men bloggen samarbetar med Dissidenten, som jag tror bor i Botkyrka ;-)

Robsten sa...

Z, vi vet väl alla svaret på din något retoriska fråga.

Robsten sa...

Snacka om nationalister (Sannfinländarna) jag fattar inte ett ord, inte ett ord svenska, inte ett ord engelska. De är i sanning nationalister:

http://www.perussuomalaiset.fi/

Här måste Breivik gått bet också, tur för Sannfinnarna.

Robin Shadowes sa...

@Robsten. Sannfinländarna heter True Finns på engelska.

z999 sa...

Tänk om Anders Behring Breivik hade bott i Sverige i stället, eller om det redan finns personer som Anders Behring Breivik i Sverige? Då hade han bott i ett land där en reklamfilm som kan tolkas som kritik mot islams utbredning genom invandring censureras. Vidare så ser han att Englands införande av sharia-lagar i vissa områden inte diskuteras. Sen får han reda på att kritik av islam kan ge fängelse genom lagen om hets mot folkgrupp. Lite då och då ser han i media hur arbetsgivare åtalas för att de inte tillåter muslimer att bryta företagets dresscode genom att bära slöja och att samtlig media försvarar slöjbärande utan att ens reflektera över vad det innebär för kvinnosyn. Nåja, tänker han, jag bor i ett öppet demokratiskt samhälle och har rätt att uttrycka kritik och rätt att försöka bilda opinion mot detta. Han gör så och stämplas i samtlig media som intolerant utan att någon ens bemöter hans kritik.

Den enda motpolen till det hela han ser är ett parti med ungefär 6% av rösterna som ideligen får sina demokratiska rättigheter nertrampade genom bland annat mötesstörningar.

Vad han helt missar är att se modet hos de som anslutit sig som medlemmar till detta parti och som i strid mot antidemokratiska åtgärder (yrkesförbud med mera) fortsätter att kämpa för att de tror på demokrati och mänskliga rättigheter. I vanlig "demokratisk" media så beröms aldrig deras mod och därför ser han inte det utan väljer en våldsam väg och ser sig själv som själva definitionen av civilkurage. Och efteråt är han för korkad för att kunna se vad han förstört för de som var modiga på riktigt.

Robsten sa...

Ja nu bodde han som tur är inte i Sverige. Nu är Sahlin på TV och framstår som hjälte, ja, ja, låt det vara en dag som denna.

z999 sa...

Jag citerar från DN idag
http://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-vill-slippa-oppen-haktning


06.42 Anledningen till att polisen kommer att begära om stängda dörrar är att man inte vill att Anders Behring Breivik ska få tillfälle att föra ut sina åsikter och tankar inför en samlad världspress, rapporterar VG.no.


Om mördaren tvivlade på sina handlingar innan så är förmodligen allt tvivel bortblåst nu.

Jag skulle önska att folk som tycker att kritik av islam är omöjligt i dagens samhälle insåg att det endast är i förening med andra som man kan förändra något och att allt våld bara spelar motståndaren i händerna. Se det som en antimuslimsk väg att välja ett demokratiskt motstånd mot islam.

Robsten sa...

Nu kan man ju tycka att han förverkat sina möjligheter, genom att skjuta ihjäl 80 ungdomar. Men i vilket fall, mannen vill uppträda i uniform, trots att han sökt och fått frisedel från det militära. Jag tycker att han gör bort sig själv och framstår som en pajas, ärligt talat. Varför framträda i denna böguniform? Samtidigt som han inte ställde upp för militärtjänstgöring? Lite magstarkt.

Robsten sa...

Mannen är rubbad enligt min analys. han är heller ingen godtagbar representant för islamkritik, han är alltför märklig för det.

z999 sa...

Vad gör Mona Sahlin i TV? Hon borde omedelbart åka till Grästorp iförd armbindel med hakkors och tala om för svenskarnas parti att vi svenskar inte alls ser någon koppling mellan dom och dådet i Norge. Solidaritet!

"Mannen är rubbad enligt min analys. han är heller ingen godtagbar representant för islamkritik, han är alltför märklig för det."

Jag håller med och är faktiskt tacksam för att han blivit stoppad att framföra sina "åsikter" offentligt i TV.

Robsten sa...

...iförd teateruniform.

Stig sa...

@Robsten
"Mannen är rubbad enligt min analys. han är heller ingen godtagbar representant för islamkritik, han är alltför märklig för det."

Jag tycker han är halvrubbad rent intellektuellt och en verklighetsfrånvänd drömmare rent känslomässigt och i sin infantila attityd och tonårssymboler (uniformer och korsriddare...) men han har skrivit ett par saker som jag kan hålla med om fast han uttrycker det klumpigt och barnsligt som t.ex.: "Sverige är en inte en demokrati längre" och "Självmordsbenägna humanister". Att Sverige inte är en demokrati när folket prackas på en samhällsförändring utan historisk motsvarighet utan att folket tillfrågas och att kritik mot detta projekt kallas för rasism och att kritikerna lider av fantasisjukdomen "islamofobi" DET är odemokratiskt inte heller införandet av blandskultur i grundlagen utan öppen debatt om det (smygfascism m.a.o.). Sverige är en demokratur eller halvdemokrati/halvdespotiskt samhälle men inte ren diktatur som han tycks anse.
"Självmordsbenägna humanister" låter lite löjligt och för ospecifierat i mina öron (fr.a i ett s.k. manifest), som om multikultidemagoger som Sahlin, Reinfeldt och Olofsson ville begå självmord (så väl är det väl inte.. :-) ) det vore bättre att säga "självförnekande" eller "oikofobiska" i så hög grad att det assocoierar till självmord. Eller som Expressenkolumnisten Ulf Nilsson uttrycker det "Sverige är landet som tar livet av sig självt".
Först tänkte jag att han var en intelligent psykopat men jag får nog revidera den uppfattningen, möjligtvis är han mindre intelligensbefriad än andra psykopater men bara en sådan sak att skriva ett 1500 sidor långt manifest även avsett för andra läsare än han själv... Vem orkar tragla sig igenom det? Säkert fyllt av upprepningar på samma teman plus en massa ovidkommande pladder (ungefär som Mein Kampf). Han påstår dessutom att det har kostat honom 3 miljoner kronor att snickra ihop sitt manifest...!! Undrar hur han har räknat?
Men även dårar kan säga insiktsfulla saker - ofta stulna citat från mer begåvade hjärnor - även om det uttrycks plupt.
Den verbala plumpigheten och det svart-vita tänket går igen i den här vettvillingens slutsatser om "lösning" på islmiseringen. En massaker och massmord på 85 ungdomar i åldern 14-18 år är ljusår från den demokrati han beskyller Sverige för att sakna.

Stig sa...

@ Z999
"Vad han helt missar är att se modet hos de som anslutit sig som medlemmar till detta parti och som i strid mot antidemokratiska åtgärder (yrkesförbud med mera) fortsätter att kämpa för att de tror på demokrati och mänskliga rättigheter. I vanlig "demokratisk" media så beröms aldrig deras mod och därför ser han inte det utan väljer en våldsam väg och ser sig själv som själva definitionen av civilkurage. Och efteråt är han för korkad för att kunna se vad han förstört för de som var modiga på riktigt."

Så jäkla bra formulerat Z att det tål att upprepas hur många gånger som helst. Det finns stor risk att vettvillingen i Oslo saboterat den ljusning i öppen migrationsdebatt som kunnat skönjas sedan SD kom in i riksdagen och att det bli en än värre återgång till infantila PK-klychor och guilt by association-retorik mot SD (och dess 300 000 väljare) och att Jimmie Åkesson & c/o när en svensk Breivik inombords och skall göra diverse offentliga avböner av både det ena och det andra flumminga skälet och annat trams som hör islamistkramarna och pk-världen till.

(Nu tycker väl Robsten att jag målar fan på väggen igen :-) )

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

""(Nu tycker väl Robsten att jag målar fan på väggen igen :-) )"
"

Nä, precis pratat med en del partiföreträdare och de hyser samma farhågor som du. jag verkar vara en av de mer optimistiska.

Robsten sa...

".: "Sverige är en inte en demokrati längre" och "Självmordsbenägna humanister"

Men det här säger varenda SD-sympatisör i hela landet och i hela norden, det är inga djupsinnigheter likt Einsteins energi-massa ekvivalent.

Robsten sa...

Som kanske inte heller är någon djupsinnighet längre.

Stig sa...

Någon myndighetsperson i Norge sa att hans s.k. manifest är lite som att "klippa och klistra" och då verkar det ju som att han inte lyckats producera några egna tankefrön, bara matats och självprogrammerats av kommentarer på internet. Han kanske lider av samma syndrom som ett av sina hatobjekt dvs Mona Sahlin: Kan inte tänka själv (som G. Persson sa).

Anonym sa...

GM hoppas på att hans terrordåd ska drabba Fremskrittspartiet negativt. Ett parti som han anser är ett hinder för hans mål.
"I anticipate that the Norwegian media will persecute and undermine the Progress Party for my earlier
involvement in the organisation. This is not a negative thing as an increasing amount of Norwegians will then
have their “illusions of democratic change” crushed (if the Progress Party is annihilated by the multiculturalist
media) and rather resorts to armed resistance. From a tactical and pragmatical viewpoint; the PC Medias defeat
of the Progress Party will benefit the armed National Resistance Movement in Norway. The more moderate
alternatives are persecuted the more likely it is that the average nationalists illusions of peaceful reform will be
crushed, which will lead to him seeking “other means”. Because at this point, armed resistance and the violent
overthrow of our regime is the only thing that can save us."

danne sa...

"Hundratalet familjer har mist det käraste som existerar, deras egna barn."....

- Det kan kanske låta en aning makabert, kanske är det i denna sorgens tid "för tidigt" att säga det. Men visst kan vi nu en gång för alla slå fast att "alla är inte lika mycket värda"? - Det är inte vare sig Maud Olofsson eller Mona Sahlin som mist det värdefullaste på Jorden, det är de skjutna ungdomarnas föräldrar och syskon som gjort.

Tänk att applicera "allas lika värdeprincipen" här.

- Var inte ledsen över ditt skjutna barn. Vi alla är ju lika mycket värda. Det finns ännu många barn kvar som inte blev skjutna.

z999 sa...

På tal om allas lika värde. Vid wtcdådet så ignorerade Guillou med flera islamofiler den tysta minuten. Otänkbart idag? I Pakistan och en del andra musikens länder är norgemassakern vardagsmat. Utan några tysta minuter

z999 sa...

"Pakistan och en del andra musikens länder är norgemassakern vardagsmat. Utan några tysta minuter"

Muslimska länder skulle det ha stått om det inte var för att jag skrev inlägget från mobilen.

Stig sa...

Juholt drar sig inte för de allra kraftigaste överdrifter när han påstår att "en hel ungdomsgeneration norska socialdemokrater har gått förlorade ute på Utöya". Kollade in deras hemsida och det visade sig att de hade ca 9 500 medlemmar innan attentatet!! (Är nu 9 440 medlemmar om man ska vara petig med siffrorna)
Är Juholt en sådan känslomässig analfabet att han tror att absurda dramatiseringar är den rätta trösten till ett sörjande folk och en ungdomsorganisation som alldeles nyss genomgått ett fruktansvärt trauma? Behövs det verkligen dramatiseras?! Försöker Juholt släcka eld med bensin?
Eller är det Juholt själv som vill ikläda sig martyrrollen på de norska socialdemokraternas bekostnad? YNKLIGT är ordet!

Robsten sa...

En överdrift, även om jag gissar att gräddan av ungdomsförbundet faktiskt var på ön, de aktiva som ville framåt. De övriga låg säkert och solade någonstans.

Stig sa...

Det var en lång uppdatering Robsten.
Det var ju inte mycket till direkta hot i dessa citat ur manifestet men nu har väl svenska journalister den uppfattningen att den som över huvud taget nämns i hans manifest är hotad eftersom han skrivit att c:a 9 000 framstående personer inom politiken och kultur- och massmediavärlden skall avrättas. Nämnda välkända svenskar ingår onekligen i de kategoriererna.

Stig sa...

@Robsten
"En överdrift, även om jag gissar att gräddan av ungdomsförbundet faktiskt var på ön, de aktiva som ville framåt."

Jag vill minnas att det var ca 200 ungdomar på ön och i så fall är det drygt hälften av "gräddan" som har överlevt vilka Juholt räknar bort, fin komplimang...

Skåning sa...

Jag fattar faktiskt inte hur du kan försvara den bisarra och godtyckliga lagen om hets mot folkgrupp. Efter dessa händelser i helgen är det verkligen inte osannolikt att din egen blogg får smaka på gummibandsparagrafen inom kort.

Robin Shadowes sa...

Läste om Anders Breiviks far på Jyllandsposten. Tydligen skildes föräldrarna redan 1980. Breivik måste då ha varit ungefär ett år gammal. Under dom första åren hade han tydligen regelbunden kontakt med sin son, som han beskrev som ett normalt barn på den tiden. Efter det blev kontakten mer sporadisk till Breivik blev 15 eller 16 år gammal. Då upphörde den helt och fadern har inte träffat sin son sedan dess. Förmodligen har nån sorts konflikt uppstått då för han lär ha yttrat att han aldrig mera ville träffa pappan igen och sade att han skulle flytta till USA. Det är dock okänt om han verkligen gjorde det, flyttade till USA alltså. Fadern bor numera sedan många år i Frankrike och har avböjt vidare kontakter med media. Har tydligen ingen lust att återvända till Norge efter denna tragedi, inte ens som besökare.

Skrev det där helt ur minnet. Modern vet jag inget om. Ej heller om han har syskon eller har varit gift tidigare eller om han har något barn från nåt tidigare förhållande.

Robsten sa...

"Jag fattar faktiskt inte hur du kan försvara den bisarra och godtyckliga lagen om hets mot folkgrupp. Efter dessa händelser i helgen är det verkligen inte osannolikt att din egen blogg får smaka på gummibandsparagrafen inom kort."

Jag anser denna lag vara märklig och den går sannolikt emot vanlig logik. Den är väl stiftad för att visa hur goda lagstiftarna och de styrande politikerna är. Den borde, i de fall den inte täcks av annan lagstiftning, ersättas av en allmän lagstiftning som är i enlighet med gängse rättsprinciper och logik.

Men nu har vi denna lag och även jag måste ta hänsyn till den. fast jag ser fram emot lagförslag där vi byter ut den i framtiden.

Robsten sa...

Ingen pappa och ingen värnplikt. Ännu ett barn som växt upp utan manliga förebilder.

Robin Shadowes sa...

Läste nya uppgifter om pappan i dagens nätupplaga av JP. Tydligen skildes föräldrarna inte förrän 95, samma år som han träffade sonen för sista gången. Pappan önskar nu att sonen hellre hade valt att skjuta sig själv än att ta livet av så många människor. Han vill aldrig mer träffa sin son igen.

Anonym sa...

Alltså Robsten. Är det inte litet osmakligt att du har en avatar som påminner om en tempelriddare eller en "black knight"?

Jag förstår att det är populärt med riddare bland de här populärvetenskapligt inriktade ”counter-jihad-krigarna” – men ändå. Det känns väl inte helt rätt, med tanke på Oslo-terroristen?

Men men. Du är ju en duktig skribent och så. Så jag har en till fråga.

Upplever inte du att den här "counter-jihad-rörelsen" på Gates of Vienna och det här snacket om "Islamisering" har gått litet för långt?

Jag menar, dessa lirare i den här rörelsen talar om inbördeskrig och står uppenbarligen för någon sorts determinativ milleniumism.

Är det verkligen begåvat att essensialisera Islam och tala om att muslimer är "determinerade" att ljuga, baserat på några suror i koranen och ett par hadither?

Jag menar, det är ju rent religionshistoriskt inte riktigt sant (se: John Esposito: Islam – den raka vägen).

Finns det inte en risk att när man pratar om Islam på ett väldigt explicit fientligt sätt att man exkluderar och stigmatiserar muslimer på ett sådant sätt som både radikaliserar dem – men även konsturerar en kanske inte helt befogad rädsla för muslimer hos folket?

Har inte du, som en av Sveriges mest populära bloggare ett ansvar att inte framföra sådana tankar, som kan få destruktiva diskursiva konsekvenser?

Trots allt, världen är ju inte svart vit och en stor del av den här islamistiska terrorismen är instrumentell och bottnar i Palestinia-Israel konflikten och möjligen amerikansk intenvention i arabvärlden, snarare än i Islam som religion.

DogDylan

Robsten sa...

Bra påpekande Dylan. men...
Tittar du noga så är det ingen tempelriddare (jag vet att det är svårt att se) men mannen till häst har ett gammaldags spjut, över honom så flyger två korpar. Hans häst hade hela 8 ben och var snabbast av alla hästar, t.o.m. snabbare än tempelriddarnas fyrbenta hästar. Tittar man lite noggrannare (än vad som är möjligt) så har mannen bara ett öga, det andra har han offrat för djupare kunskap. Så uppkommer fördomar, man ser vad man förväntar sig att se ;-)

Åsikterna om islam tar jag internt, inom partiet.

Robsten sa...

Alltså man ser vad hjärnan är "förinställd" på att se. Har råkat ut för det själv. har skrivit en kommentar och förväntar mig ett mothugg. När jag läser tolkar jag det som mothugg fast det inte är det, när man läser noggrannare. Pinsamt.

Robsten sa...

Har en pinsam bekännelse till att göra. Har bara tittat in på Gates of Vienna en gång under alla år. Man hinner helt enkelt inte läsa alla bloggar, man får välja en rulle och försöka köra den.

Den andra diskussionen där diskuterar vi inte offentligt. Tar vi internt. En annan sak att tänka på är att Expo och alla möjliga typer följer dessa bloggar nogsamt. Dessutom gör de en höna av en fjäder, om de kan.

B sa...

Du tvistar bilden av honom, precis som alla sjaskiga kvälls-tidningar gör.
Han är en ikon, och har väldigt många bra & otroliga argument.

Fine, tyck som du vill.
Men tänk efter, vill du leva i en värld där muslimer styr, vårt land?!

Tror inte det, om den tiden skulle komma, gud förbjude så skulle du nog ha en annan ton i bjällran.

Tack för mig!

Anonym sa...

AUF leker krig
Labor Youth leader Eskil Pedersen demands that Norway positions itself “even more clearly on the side of the Palestinians”. This makes CPP-youth leader Elisabeth Løland to mobilize against Labor Youth.
- The conflict has been going on for decades and has destroyed the lives of many humans, both Israelis and Palestinians. This is not a football match where one selects a side to support, and then to cheer every time they score a goal, says Løland.
http://www.israelwhat.com/wp-content/uploads/2011/07/14.jpg
http://politisk.tv2.no/wp-content/uploads/2011/07/store_utoya-570×320.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4134/4859983826_1145203a6e_z.jpg