lördag, juli 23, 2011

Den svartaste av dagar


De första nyheterna talade om ett bombdåd i centrala Oslo. Denna nyhet väckte en enorm uppmärksamhet och det talades på ett tidigt stadium om ett flertal dödsfall. Trots att denna nyhet definitivt ändade nyhetstorkan denna sommar så bleknade händelsen när nästa nyhet slogs upp i vår media, nämligen det fruktansvärda dådet på Utøya där minst 84 ungdomar mist livet. 


Det är ett ofattbart vansinnesdåd och tragedin är av enorma proportioner. Att 84 ungdomar mist livet är en tragedi och det fullständigt meningslösa våldet framstår som absurt och vanvettigt. Gärningsmannen är i princip identifierad och lär enligt obekräftade uppgifter komma från högerextremt håll. Det förklarar också (ur ett sjukt perspektiv) måltavlan då norska socialdemokrater höll ett sommarläger på ön. Sverige förlorade sin oskuld nationella vid mordet på Olof Palme och Anna Lindh, nu har även Norge ett nationellt trauma att brottas med. Politiskt våld är relativt ovanligt i Norden men när det förekommer får det väldigt tragiska proportioner. 


Att politiska våldsdåd ändå är relativt ovanliga i vår del av världen, jämfört med t.ex. Nordamerika, Sydamerika och i vissa delar av Afrika och Asien kan förklaras med det relativt sansade tonläget i det politiska samtalet och en mycket låg grad av korruption. Vi har också ett samhällsklimat som kraftigt tar avstånd från politiskt våld och framhäver det politiska samtalet som den enda vägen att påverka samhället. Hela vårt svenska samhälle har gång efter gång tagit avstånd från politiskt våld som politiskt medel. Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att det politiska samtalet sker med respekt och hålls ovanför en "lägsta nivå" så vi inte får den hatstämning som förebådade t.ex. mordet på Olof Palme. Vi måste alla ta ansvar för att vi i den politiska debatten skiljer på sak och person. Vi kan avsky en politisk åsikt men vi måste ta vårt ansvar att inte låta detta övergå i hatstämningar mot personerna bakom åsikterna. 


Låt oss också konstatera att en psykiskt frisk person inte gör sig skyldig till ett vansinnesdåd likt det på Utøya. Det spelar ingen roll hur mycket en frisk person avskyr t.ex. Socialdemokrater, han går inte och skjuter ihjäl unga människor för det. En mentalt frisk person inser att om 10 år kanske rätt många av dessa unga människor inte längre är socialdemokrater, om de fått leva förståss. En mentalt frisk person med en fungerande hjärna inser också det kontraproduktiva i handlandet, inget politiskt parti lär få sådana sympatiyttringar som de norska socialdemokraterna. En förklaring till de svenska socialdemokraternas långa regeringsinnehav var enligt många bedömare skotten i Ådalen, som i princip cementerade socialdemokraternas regeringsinnehav i vårt land.   


Det är svårt att i ett demokratiskt land skydda sig mot dårar likt den ensamme galningen på Utøya. Vi kan öka vapenkontrollen, göra det svårare att erhålla vapen samt arbeta förebyggande genom att kontrollera vad personer skriver på nätet. Tyvärr är alla dessa åtgärder inget skydd mot dåd som det på Utøya. I Sverige har vi Säkerhetspolisen (SÄPO) som skall utöva en viss tillsyn på de allra värsta galningarna. Tyvärr kan inte SÄPO se alla dårar i vardande, det är en omöjlig uppgift i ett öppet samhälle. Det vi ändå kan göra är att ge SÄPO de verktyg och resurser de behöver för att i någon mån hålla en viss uppsikt på de inhemska psykfall vi har. Vi kan också måna om ett gott politiskt debattklimat där samhället gemensamt tar avstånd från politiskt våld. Låg korruption och i övrigt ett korrekt förhållande mellan medborgare och våra institutioner är också av vikt. Därefter kan vi bara hålla tummarna och hoppas på det bästa. 


Våra tankar går till de överlevande ungdomarna på Utøya och det fasansfulla de upplevt. Våra tankar går också till de mördades familjer som just nu upplever deras värsta stund i livet. I dag fälls många tårar och många händer vrids i förtvivlan och avgrundsdjup ångest. Jag skulle vilja skriva något tröstande och hoppingivande, men just nu ser jag inte att det kan finnas någon tröst för alla de som drabbats så oerhört hårt och orättvist. Detta är en mycket svart dag.  


Länk SvD senaste

Länk SvD Polisen

30 kommentarer:

Rickard H sa...

Du har rätt i mycket i det du skriver, men vi kan INTE skydda oss genom att skärpa vapenlagarna.

Nästan 99% av alla vapenbrott begås med illegala vapen och det finns så gott om illegala vapen i samhället att det inte skulle göra till eller från alls att göra det svårare för vanliga laglydiga medborgare att ha vapen.

Med tanke på att den här personen aldrig tidigare varit gripen och såvitt vi vet än så läge inte heller fått psykvård förstår du nog att väldigt många laglydiga skulle ha blivit av med sina vapen för att en sådan här person skulle bli av med sitt.

Dessutom tror jag inte att det var något av hans egna vapen han utförde brottet med, har man två vapen är sällan ett av dem helautomatiskt av den här typen som verkar ha använts och med tanke på graden av planering hade det hur som helst varit lätt att få tag på ett illegalt vapen i jämförelse.

Robsten sa...

Nä, jag säger inte emot dig Richard, just denna typ av dåd har vapenlagstiftningen ringa effekt på.

Robsten sa...

Jag är dock för en ganska rigorös vapenlagstiftning i alla fall.

Robin Shadowes sa...

En rigorös vapen-lagstiftning stoppar inga vansinnesdåd. Dom kriminella bryr sig inte om att skaffa licens eller om det är olagligt att ha vapen. Dom skaffar vapen ändå. Däremot är det livsfarligt för vanliga medborgare att vara helt försvarslösa. Vi har helt stolliga lagar i det här landet. Använder man sig av självförsvar och råkar skada gärningsmannen så åker man själv dit. Man kan mycket väl få ett hårdare straff än vad rånaren får. Det är ju helt sinnessjukt att det skall behöva vara så. Det är nog sant att inte alla borde få ha vapen men en mentalt frisk empatisk människa går inte omkring och skjuter hejvilt heller. Däremot skulle nog många känna sig tryggare och många kriminella skulle tänka sig för två gånger innan dom hoppar på någon om dom riskerar få en kula i kistan. Det är självklart att förtryckarregimer som den vi har inte vill att vanligt folk skall vara beväpnade. Det hotar ju deras eget våldsmonopol. Det kan ju bli farligt för dem själva om folket en dag tröttnar på förtrycket.

Rickard H sa...

Vi har redan en lagstiftning som är så rigorös den kan bli utan att börja ge konstiga effekter. Trots allt är ju de allra allra flesta människorna i stort sett helt laglydiga och har aldrig kontakt med psykvården, vad skulle man då gå på? Det går omöjligt att skilja ut en laglydig och frisk medborgare som skulle kunna bli mördare från en som inte skulle kunna det på förhand.

Det enda som kan behövas är en bättre koppling mellan psykvård/vård och polisen så att licenserna kan dras in om innehavaren får någon sjukdom som gör honom olämplig. Det finns det redan lagar om men de följs dåligt. För övrigt hade det inte hjälp i det här fallet.

Det enda som verkligen skulle hjälpa är såklart färre illegala vapen i samhället, men det är för svårt och besvärligt så det är bättre att sätta dit de legala vapenägarna....

ERIC SECHER sa...

http://ericsecher.blogspot.com/2011/07/medkansla.html
Eric

Robsten sa...

Tack Eric. Jag föreslår att vi lägger det vanliga käbblet åt sidan i dag.

Nisse sa...

God idé, Robsten, och förresten jävligt bra skrivet. Jag är imponerad.

Robsten sa...

Tack Nisse.

Anonym sa...

re "Låt oss också konstatera att en psykiskt frisk person inte gör sig skyldig till ett vansinnesdåd likt det på Utøya. Det spelar ingen roll hur mycket en frisk person avskyr t.ex. Socialdemokrater, han går inte och skjuter ihjäl unga människor för det."

Nu är det dock just den principen som bloggarna på Motvärnetporalen skulle ha applicerat på gärningsmannen i Oslo, om denne varit arab och muslim. Men man kan förstå att principen inte är lika tilltalande när den skall appliceras på en norsk nationalist, med värderingar tätt liggande Sverigedemokraterna. Har du något att säga om det? Alltså SDs allmänna tendens att hänvisa till kulturförklaringar när grova våldsdåd sker från tokskäggen INOM islam, där ALLA muslimer får ta skiten för deras religions psykopater? Du ser inga som helst likheter mellan gärningsmannen i Oslos världsbild och tex PI och deras kommentatorsfält?

Robsten sa...

"Men man kan förstå att principen inte är lika tilltalande när den skall appliceras på en norsk nationalist, med värderingar tätt liggande Sverigedemokraterna."

jag anser utan att vara insatt i personens exakta åsikter( vilket du sannolikt inte heller är) att han inte har åsikter "tätt liggande" SD. För det första så är SD för demokratiska princip utan våldsinslag. Detta är mycket tydlig och glasklar princip. Nu var det Norge det handlade om och jag tycker det är helt felaktigt att ge Framskrittspartiet skulden för detta.

"Alltså SDs allmänna tendens att hänvisa till kulturförklaringar när grova våldsdåd sker från tokskäggen INOM islam, där ALLA muslimer får ta skiten för deras religions psykopater? "

Vi är ju alla kulturell och samhälleligt påverkade. Det är just därför jag skriver i artikeln om hur viktigt det är att det demokratiska samtalet sker på rätt sätt.

"där ALLA muslimer får ta skiten för deras religions psykopater? "

Nu har ju islam en ovanligt hög andel psykopater verkar det som. Andelen kristna, buddistiska och hinduistiska psykopater verkar vara mycket lägre. Hur förklarar du det?

"Du ser inga som helst likheter mellan gärningsmannen i Oslos världsbild och tex PI och deras kommentatorsfält?"

Nej, vi vet ju inte om gärningsmannen någonsin läst PI, som ju oftast skrivs på svenska. Jag kan faktiskt inte se något samband. Däremot tycker jag att en del kommentarer passerar gränsen för det passande, vilket tydligen administratörerna på PI också tycker.

z999 sa...

@Anonym:
"Alltså SDs allmänna tendens att hänvisa till kulturförklaringar när grova våldsdåd sker från tokskäggen INOM islam,"

Vad anser du att det beror på då? Raskillnader?

"där ALLA muslimer får ta skiten för deras religions psykopater?"

Intressant frågeställning. Flera borde ställa sig frågan om de anser att islam är acceptabelt om bara terrorismen försvann. När europa skulle befrias från nazismen så begicks värre våldsdåd än till exempel wtc-dådet. Vad jag menar är att man måste syna de bakomliggande orsakerna till våldsdåden och vad "terroristerna" har för mål.

För mig är svaret att islam INTE är acceptabelt oavsett terrorism eller inte. Hotet från islam kommer inte från den del av dom som utövar terrorism.

"Du ser inga som helst likheter mellan gärningsmannen i Oslos världsbild och tex PI och deras kommentatorsfält?"

Dom du pratar om har inte samma världsbild eller mål som SD. Det står i media vilken åsiktsgenre han tillhörde och inte är han någon sympatisör till SD precis. Hade han varit det så hade han varit engagerad i fremskrittspartiet.

Robsten sa...

Gärningsmannen har också varit medlem i Framskrittspartiet, till 2004 tror jag. Tills nu har alla försökt förklara hur stor skillnad det är mellan SD och Framskrittspartiet, jag gissar på det omvända förhållandet från och med i dag.

Robsten sa...

På newsmill vältrar sig antirasister sig i att politiskt exploatera det inträffade, AVSKYVÄRT!! har de ingen respekt för offren och anhöriga?

Anonym sa...

SvD stängde ner kommentarerna när samma vedervärdiga personer försökte vinna politiska poäng. Äckligt.
Allemand

Nisse sa...

Grejen är ju att det verkligen finns viktiga politiska poänger i det hela, och även lika viktiga retoriska läxor att lära. Den frågeställning som Anonym väcker, om att logiken haltar en hel del när det är okej med "guilt by association"-argumentet är ett exempel på en helt relevant fråga. Det finns fler liknande, t.ex den närbesläktade om ändamålen kan helga medlen och om man någonsin ska göra eftergifter gentemot dem som använder illegitima metoder.

Men det borde kunna anstå till en annan dag.

Mattias sa...

”Politiken behöver inte ha varit avgörande”

Ett exceptionellt brott och chockerande många dödsoffer – fler som dödats på samma gång än vad som sker under ett helt år i Norge. Så kommenterar Sven Granath, forskare på Brottsförebyggande rådet.

Han menar att det är svårt att skydda sig mot den här typen av avvikande brott och gärningsmän.

– Det mest typiska för de här brottslingarna är att de ofta är oerhört ensamma, asociala och ser sig själva som laglydiga medborgare, kanske även som samhällets stöttepelare. De var aldrig några värstingar i skolan utan tvärtom ofta skötsamma och med en störd personlighet i botten, säger Granath.

Han tror inte alls att politiken har varit avgörande. Han beskriver en person som snarare famlar efter en ideolog som rättfärdigar honom.

– Det blir den ideologi som ligger närmast till hands. En hatisk person kan snöa in på islam. Nu kan det vara en etnisk norrman som fastnat i högerextremism. En liknande personlighet från en akademikerfamilj kan dras till vänsterextremism, säger Granath.

Kärlek till vapen är centralt, menar han. Vapnen blir personens trygghet och ideologierna förstärker hatet och våldsbenägenheten.

Den misstänkte norrmannens ålder passar in i mönstret, menar Sven Granath.

– Det finns andra fall där gärningsmännen är just mellan 30 och 40 år. Det är i den åldern som det avvikande beteendet och ensamheten blir som mest påtaglig. Alla andra har börjat bilda familj och lever normala liv. De drar sig undan och personen blir isolerad.

Folk reagerar när en frisk och social person sänder ut konstiga signaler. En isolerad person kanske inte ens har ett nätverk som kan slå larm om personen håller på att spåra ur.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/politiken-behover-inte-ha-varit-avgorande

Rune sa...

Håller med Robin Shadows.
Det är de restriktiva vapenlagarna som gjorde denna massaker möjlig. Dessa lagar garanterade att lägerdeltagarna var obeväpnade och utan skydd.

Robin Shadowes sa...

Har sett vänstertrollen vältra sig i tragedin med hånfulla kommentarer på Thoralfs, Kents, Fröken Sveriges, Allahs blogg och på Snaphanen. Tog inte lång tid för dessa vidriga kryp att kräla fram från sina stenar. Dom har helt klart något fel i huvudet.

z999 sa...

Han tillhörde tydligen inte den extrema "högerextremismen". Enligt "tidningen" expo så var han negativ till BNP (Englands nationaldemokrater).
http://expo.se/2011/garningsmannen-ville-starta-antimuslimsk-rorelse_4192.html

Vi får väl se vad polisförhören ger. Polisen är tydligen inte ens säkra på orsaken till hans handlande.

Robsten sa...

Att han var negativ till BNP behöver ju inte betyda något, han kan tycka att de var för mesiga, för hårda, fel inställning i mellanösternfrågan etc etc i alla oändlighet.

z999 sa...

Han ansåg att dom är rasister och han klassade sig själv som antirasist tydligen. Han ger intryck av att ha en sån där typ av psykos som ger inslag av kraftig hybris hos den sjuke.

Robsten sa...

ja, verkar ha varit en praktgalning av sällan skådat slag. Ge sig på 15 åringar...helt otroligt.

Robsten sa...

Om länken fungerar
http://maps.google.se/maps?hl=sv&tab=wl

Gör den förmodligen inte, men googles map visar att det är cirkus 500 m till stranden från ön. Borde precis alla klara i den åldern, jag grejjar det fortfarande fast jag fyllt 50. Vet dock inte vad för vattentemperatur det kan vara där.

Stig sa...

Alldeles utmärkt skrivet av dig Robsten, igen...!
Givetvis är det en allvarligt psykiskt störd person som begår sådana här absurdt grova brott, det känns nästan surrealistiskt i sin omfattning. Samtidigt kan man inte komma ifrån att just denne man hämtat sin inspiration från islam- och massinvandringskritik och i sitt allvarligt sjuka psyke/tankemönster förvrängt sansad och saklig kritik från
Norges motsvarighet till SD och Dansk Folkeparti dvs
Fremskrittpartiet (där han varit medlem) till en hatisk attityd som egentligen inte har så mycket med politik att göra utan snarare psykiatri.
Nu svamlas det mycket i media om hur bloggvärlden triggar sådana här psykopater att gå över alla gränser som om systemkritiska bloggar som t.ex. din och PI skulle bära något sorts ansvar för att det bland Norges fem miljoner invånare (eller Sveriges 9 milj.) råkar finnas en handfull psykopater som fixerar sig vid en idé som växer till absurda proportioner och konsekvenser.

Kanske vi även ska fördöma tron på UFO och kanske rent av förbjuda UFO-bloggar. UFO-tron fick ju i USA tragiska följder när UFO-domedagssekten Heavens Gate begick kollektivt självmord.
Galningar kan inspireras av vad som helst och använder både politiska idéer och religioner som förevändning att släppa loss alla sin onda andar.

Jag är imponerad av norska polisers, politikers och mediafolks sansade och lugna attityd trots denna fruktansvärda katastrof. Allt prat om att "det ´öppna´ Norge blir sig aldrig likt igen efter detta" tar i alla fall jag med en nypa salt tills vidare. Händelsen är ju ändå unik och hur norrmännen hanterar den får framtiden utvisa, slutenhet och rigorösa kontroller kanske inte är deras lösning. Deras statsminister heter gudskelov inte Reinfeldt...

Robsten sa...

@Stig
tack Stig, känns extra bra att få lite pushning dagar som dessa.

jag publicerar snart en ny artikel i ämnet som respons på lite av vad du skriver.

Stig sa...

Tack själv Robsten.

Ja "dagar som dessa" är tunga av två orsaker. Tragedin för vårt grannland Norge är så sorglig att man ibland känner gråten i halsen och man associerar nog omedvetet till de två morden på våra svenska ministrar och den andra anledningen är att de självutnämnda antirasisterna inklusive Expo kommer att maximalt använda Norges tragedi som fega motargument mot islamkritik, massinvandringskritik och måla ut oss sverigedemokrater som potentiella massmördare och hel-/halvpsykopater (dvs 300 000 psykfall...!). Det kommer att hagla av "halmgubbar" och guilt by association lång tid framöver och det kommer att anses vara helt okej pga av den norska tragedin. Debatten kommer medvetet att banaliseras och snedvridas i medias och politikens rävspel.
Detta kryddat med svenska sossars och Ohlys halvkommunisters självpåtagna martyrskap pga deras norska partibröders tragik i Norge.
(Om detta hänt i Danmark hade det då fortfarande varit ett "pisseland"?)

Robsten sa...

Jag tror faktiskt att dina farhågor är en smula överdrivna Stig. Gärningsmannen var med i flera föreningar, ja t.o.m. i fredags var han med i frimurarna. han nämner knappt SD medan har har kontakt med Sannfinländarna (ensidig) och varit medlem i FRP.

Daniel Poohl skriver någorlunda balanserat (efter Expomått) här:

http://expo.se/2011/_4194.html

Jag tror de flesta inser att en polarisering av debatten nu inte tjänar någon god sak.

Robsten sa...

Låt oss själva ligga lågt ett tag för att inte bidra med en polarisering av debatten. Låt oss i stället beklaga det inträffade.

Stig sa...

Jag hoppas du har rätt men jag har inga höga tankar om PK-hjärnvrängarna på Helgeandsholmen och murvlarna på AB och Expressen etc. Men allt för grov underskattning och/eller demonisering av ens (el. SD:s) antagonister kan ofta slå tillbaks mot en själv.