söndag, juli 17, 2011

Den fria rörligheten firar nya triumfer


I en artikel på SvD opinion så går en rad fackförbund ut och slår larm om förhållanden för utländsk arbetskraft i vårt land. Ett exempel som lyfts fram i artikeln är lettiska arbetare som tydligen arbetat för det facila priset av 27 riksdaler i timmen. Ett annat exempel är rumänska arbetare som ett företag transporterat hit. Arbetarna bor i små bås där det ligger madrasser direkt på golvet. Så här står det i artikeln.


Ett entreprenadföretag som utför skogsvård lägger i sin tur ut arbetet på en underentreprenör med personal från Lettland. Trots att personalen arbetar i Sverige arbetar de under lettiska anställningsförhållanden och får cirka 17 kronor i timmen.


Och det är precis det som är vitsen med den omhuldade fria rörligheten, att kunna anställa arbetare för 17 kronor i timmen. Ett entreprenadföretag som i sin tur anlitar en "underentreprenör". Det låter väldigt modernt och försörjer säkert en hel del låtsasdirektörer. Annars kan man ju tycka att skogsvård vore en bra syssla som sommarjobb för våra lediga ungdomar eller varför inte en syssla för våra heltidsarbetslösa ungdomar. Systemet blir vansinnigare och vansinnigare. Vidare i artikeln står det så här.


Nu får det vara nog. Två år efter att regeringen införde det nya regelverket för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU pågår ett utnyttjande av utländsk arbetskraft i Sverige.


Ja det pågår ett utnyttjande av utländsk arbetskraft, vilket måste ha varit själva idén från början. Varför inte försöka anställa de arbetslösa vi redan har i vårt land, de uppgår ju till över 400,000? Säkert spelar lönenivån en stor roll. I stället för att se över ingångslönerna så importerar vi arbetskraft allt medan vi har en jättearmé av arbetslösa som går och slår dank hela dagarna. 


De olika fackförbunden föreslår en rad åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Jag kan inte direkt bedöma de föreslagna åtgärderna men det nuvarande systemet är befängt och måste förändras. En första åtgärd måste vara att försöka sätta de arbetslösa vi har i vårt land nu i arbete, innan vi importerar ny arbetskraft. De som kommer hit och arbetar skall också ha avtalsenliga löner (vilket kommer innebära att hela importen avstannar av sig själv). Till sist så skriver fackförbundet så här i artikeln.

Regeringen har gjort den svenska arbetsmarknaden kall och orättvis där det görs skillnad på människor och människor.


Ojdå! Jag trodde det var vi som var skeptiska till den fria rörligheten som gjorde skillnad på människor och inte fullt ut såg "allas lika värde". En klyscha som förövrigt blir löjlig när företag importerar utländsk arbetskraft likt boskap och sedan låter dem arbeta som slavar. Men eftersom dessa företag är för den fria rörligheten och säkert fri invandring (de skulle göra stora pengar på det) så skulle väl inte Reinfeldt drömma om att mumla något om "allas lika värde" till dessa globaliseringens spjutspetsar. 
 
Länk SvD

9 kommentarer:

Rune sa...

Det är ju också märkligt att fackföreningsrörelsen tillåter detta.

Robsten sa...

Ja Rune, det är förmodligen komplicerat med bindningar åt olika håll och en massa politiska hänsyn, min gissning.

Anonym sa...

För den svenska fackföreningsrörelsen kommer värnandet om medlemmarnas intressen i andra hand. I första hand kommer värnandet om mångkulturen.

Mats sa...

Jag har en känsla av att just det här är den fråga som kommer att vinna valet åt SD 2014. Både det gamla och det nya arbetarpartiet har visat sina rätta sidor. Jag förstår faktiskt inte hur en normalt politiskt intresserad etnisk svensk kan få för sig att rösta på något av de gamla partierna idag.

Nisse sa...

@Mats...

Att du, och de flesta (SD)-fanboys i övrigt, inte förstår det är också förklaringen till att (SD) aldrig kommer att bli speciellt mycket större än de är idag. Det var en olycka att Sverige skulle få ett systemkritiskt parti med de rötterna som (SD) har. Norge, Danmark och Finland har haft mer tur.

Robsten sa...

Jaha, ännu en som gått på¨samma billiga propaganda om rötterna. På vilket sätt är DF och Sannfinländarna så mycket bättre, rent praktiskt?

Anonym sa...

Färdtjänstbolaget Samres som även ordnar sjukresor har hittat nytt sätt att få billig arbetskraft.

http://kkuriren.se/nyheter/sormland/1.1124007

Anonym sa...

Nisse, du skall ta en titt på vilka rötter som 7Klövern har vuxit ur. De flesta rötter är bruna utanpå och vita inuti men 7Klöverns är bruna rakt igenom. PURSVENSKEN.

z999 sa...

@Pursvensken:
Eller så kan han titta på sina egna kommentarer innan förra valet då ha förutspådde att SD inte skulle komma in i riksdagen samt att han påstod att Pia Kjersgard inte ville ta i SD med tång vilket sen motbevisades å det grövsta när hon ställde upp som draghjälp åt SD.

"Antirasisternas" argument(?) lever ett eget liv vid sidan av verkligheten. Att det var så innan internets genomslag då media hade monopol på "sanningen" kan ju vara begripligt kanske? Alltså på den tiden då sagan om SD's mörka(?) historia byggdes upp.