måndag, juli 18, 2011

Bodström om AIK, Socialdemokraterna och partistrider

Vi länkar nästa artikel till Dissidenten. Första ett smakprov.


Jag läser nu Thomas Bodströms bok " Inifrån makten, myglet, politiken, detta som motvikt mot Anita Kratz bok om Reinfeldt. Först skall det sägas att Bodström inte är någon van, alternativt stor författare, trots hans publicerade deckarböcker. En författare av klass har en annan meningsbyggnad och syntax än den Bodröm håller sig med. Den stora behållningen av boken är det perspektiv Bodström anlägger på sitt parti, som outsider. Bodström påpekar helt riktigt att han inte är född in i partiet på föreskrivet sätt. I detta sammanhang är "föreskrivet sätt" att man börjar i SSU vid späd ålder för att sedan skola in sig vid Bommersvik. 
En fråga Bodström tar upp är partistriderna inom Socialdemokraterna, han jämför dem med allt debacle inom AIK. Så här skriver han på sidan 78-79.
Både klubben och partiet har haft legender som det är svårt att matcha idag. Kurre Hamrin, Lill-Garvis och Nacka Skoglund är inte lätta att bräcka i dag för spelare i AIK. Och det är tufft för dagens partiledare att jämföras med Per-Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme.
AIK har präglats av konflikter. Under 2010 började till och med supportrarna slåss öppet på Råsundas läktare. Socialdemokraterna brukar också vara snabba med att attackera varandra offentligt. ...Länk Dissidenten Bodström 

6 kommentarer:

Anonym sa...

Dessutom spelade Nacka aldrig någon match för AIK. Han värvades dit men drog till Italien istället.

Minns hans första match för Hammarby när han kom tillbaka, hörna rakt i mål.
Allemand

Robin Shadowes sa...

Ahhh!! Nu förstår jag! Lars Ohly värvades också till Italien. Nu är det lilla mysteriet löst.

Anonym sa...

Nacka gjorde fem matcher i AIK tröjan innan han drog till inter
Legend......

/BO, Hammarbyare

Robsten sa...

Kallas "Bajjare" för att anknyta till Stockholmsartikeln.

z999 sa...

Leva upp till gamla partiledare? Har dom ens försökt att förstå vad Per Albin Hansson förmedlade?

Orsaken till Palmes storhet är medias monpol på "sanning" på den tiden. Idag med internet så tror jag knappast att han hade haft samma genomslag.

Johan sa...

Vadå inte född in i partiet. Han om någon tillhör ju partiadeln av börd så pass att han inte behövde jobba för sin plats i hierarkin. Det är ju de han beskriver som kämpar sen barnsben som kan anses arbeta sig uppåt och inte vara födda in i partiet. Har mannen ingen självdistans alls?