fredag, juli 22, 2011

Konsten att hålla huvudet kallt


Ett kraftigt bombdåd har skett i Oslo, alldeles utanför energidepartementet. Vi vet att personer dödats och skadats. Så mycket mer än så vet vi inte. Explosionen verkar ha skett från en bil, men vi vet inte ens det säkert. En del rubriker i våra dagstidningar är stötande, som att någon svensk hörde en "fet smäll". Sådana kommentarer hör kvällstidningarna till, lite mer respekt kräver vi av våra dagstidningar. Vår media talar om att säkerheten höjts vid Rosenbad. Varför har den det? Sannolikt finns det ingen ökad hotbild mot Rosenbad rent logiskt, bara för att en bomb exploderat i Oslo.     


Detta är ett exempel på en händelse då man skall avhålla sig från långtgående spekulationer. Vi vet ingenting ännu och en massa lösa spekulationer tjänar ingen nytta. Tvärtom så kommer felaktiga spekulationer att vändas emot alla dem som ägnat sig åt dessa. T.o.m. riktiga spekulationer kan vändas emot de som ägnar sig åt dessa, om det av en slump visar sig vara riktiga.


Motorcykelolyckan   


Det vi däremot kan uttala oss om är att det inte är polisens fel att en dåre på motorcykel körde ihjäl sig själv. SvD publicerar en artikel med rubriken "Polisen tog min pojkväns liv". I artikeln uttalar sig flickvännen att det som vanligt är polisens fel att en pojke som tydligen fått tillgång till familjens motorcykel, körde ihjäl sig. Föräldrarna har ingen ansvar, pojken själv har inget ansvar och flickan som åkte med pojken har inget ansvar, nej alltihop är polisens fel. 


Jag tycker SvD gör fel som publicerar en artikel med en rubrik som indikerar att det är polisens fel att en fullständig dåre körde ihjäl sig. Inte ett ord om pojkens eget ansvar och inte ett ord om föräldrarnas ansvar. Flickan som åkte med, hade hon något ansvar? Pojken körde utan körkort i över 250 km, han körde ifrån polisens helikopter. Nej, detta var INTE polisens fel. SvD har inte lyckats att hålla huvudet kallt i tragiken om den unga pojken som körde ihjäl sig själv med familjens motorcykel. 

Länk SvD bombdåd 

Länk DN bombdåd 

Länk SvD motorcykelolycka

UPPDATERING:

Men nu kommer plötsligt en nyhet till, om skottlossning, märkligt.

Länk skottlossning DN

UPPDATERING 2

Det här låter bedrövligt:
SvD sommarlägret

Har de inga specialpoliser i Norge som kan slå ut attentatsmannen? Detta är det värsta i hela historien. 

20 kommentarer:

Gustav Andersson sa...

rubiken är inom citationstecken. de har skrivit att föraren körde i 250, att han inte hade körkort och att han inte stannade för en fartkontroll. med den informationen i hand samt citatet tycker jag de i det närmaste dumförklarar flickan. knappast tar de förarens parti iallafall.

Robsten sa...

OK, jag läser artikeln en gång till..

Robsten sa...

Nej! Jag håller fast vid min kritik, så här står det bl.a.

"Men Veronica Temel som vårdas på sjukhus menar att polisens berättelse inte stämmer utan att polis körde efter med bilar ända tills olyckan inträffade. Och dessutom ska helikoptern ha kört ”jättelågt”.

– Vi såg den hela tiden, jag hörde den bakom mig. Det var därför han fick panik, säger hon till Aftonbladet."

Jag tycker det lutar åt att SvD tar implicit ställning för flickan. Inte solklart men ändå.

GK sa...

Istället valde man att följa motorcykeln med helikopter på så hög höjd ”att ingen kan ha sett den”.

Lögn. Helikoptern flög förbi Hallunda på 100meters höjd...

Anonym sa...

Givetvis så är det förarens ansvar. Dock fritar det inte polisen från ansvar. Det är känt sedan länge att hetsjakt vid förföljning leder till panikåtgärder. Därför har de flesta länder regler för att minska riksen för skador. I det här fallet så förefaller det som om polisen gripits av jaktiver innnan ledningscentralen grep in. Att det sedan är ett oturligt "sammanträffande" att övervakningskameran inte fungerat får mig att le. Även att man nu, till skillnad mot värdedepårånet i Västberga gladeligen klarar att spåra ett fordon trots att helikoptern var på så hög höjd att den var osynlig får mig att betvivla polisens uttalanden. Nu väntar jag bara med spänning på att helikopterns färdskrivare av okänt skäl inte fungerade.

Robsten sa...

Men herretor. han körde "familjens" motorcykel. han körde utam körkort, han körde ifrån polisens helikopter. Skuldfrågan är därmed klar, hur i hel... kan detta vara polisens fel?

Varg i Veum sa...

@GK. Ok det kanske är lögn eftersom du då tydligen personligen såg att den var på 100 meter (hur du nu kunde räkna ut det?). Men vad har det med någonting att göra egentligen? Tar det bort det personliga ansvaret? Om polishelikoptern flög på 10 meters håll, tar det bort förarens val att köra mot rött, att köra klart över gällande hastighetsgränser till fara för andra?
Var det polisen som tvingade föraren att utsätta andra för livsfara?

Nu tillhör jag dem som läst rapporter om den outvecklade hjärnan hos folk under 26 år (särskilt då den outvecklade konsekvensanalysen), så jag anser att det faktum att samhället anser en 18-åring vara myndig att ta ansvar för sina handlingar är fel. Så jag anser att det är samhället som genom sitt daltande med outvecklade hjärnor orsakade denna olycka. Killen var 22 år och hade fått lära sig att han själv kunde avgöra konsekvenserna av sina handlingar. Då borde han enligt samhällets ögon förstått hur dumt det är köra fortare än man klarar av och tro att man "hetsas" av polisen. Han valde att bli hetsad pga sin okunskap.

Robsten sa...

Om polisen signalerar skall man köra åt sidan och stanna. men det är klart, grabben hade inte ens körkort och visste om detta. Hur i helvete kan man få detta till polisens fel? Det är pojkens eget fel samt hans föräldrar. <Polisen har snarast skyldighet att stoppa dårar som honom. har ni tänkt på att han satte allmänheten för livsfara?

Nisse sa...

"Tvärtom så kommer felaktiga spekulationer att vändas emot alla dem som ägnat sig åt dessa. T.o.m. riktiga spekulationer kan vändas emot de som ägnar sig åt dessa, om det av en slump visar sig vara riktiga."

Fast det gäller inte för dina hetsar-kompisar och terrorexperter på PI då förstås?

Robsten sa...

@Nisse
ja, nu får du väl utgå ifrån vad jag skriver, i första hand.

Robsten sa...

Twitter av Daniel Phool

"Tänker på mina norska vänner. En märklig känsla att befinna sig mitt i ögonblick man vet att man aldrig kommer att glömma."

Märklig reaktion. Han skulle med fördel kunnat varav helt tyst. Norska vänner? Vilka exakt är de?

Stolle70 sa...

Håller med dig om skuldfrågan här.
Däremot är jag rädd för att polisen sin vana trogen ljuger och håller varandra om ryggen.

Den tillsatta internutredningen kommer som vanligt att visa just........ingenting.

Anonym sa...

Appropå mc-olyckan, om en 18-åring i hastigt mod försöker undkomma att bli tagen för olovlig körning tyder inte detta på något annat än att han är en fullkomligt normal tonåring, dvs innehar bristande impulskontroll. Blir en smula förvånad då jag läser ditt resonemang Robert Stenkvist, varför bör polisen till varje pris försöka stoppa en trafikant som begått ett brott så ringa och dessutom mycket vanligt förekommande i mc-sammanhang att få ens skulle bry sig? Jag anser det förkastligt att en ung grabbs liv nu gått till spillo delvis pga polisens omdömeslösa agerande. Om ett väpnat rån hade begåtts av mc-föraren hade ett förföljande varit motiverat men absolut inte i dessa sammanhang! //Frågande tidigare läsare..

Robsten sa...

"varför bör polisen till varje pris försöka stoppa en trafikant som begått ett brott så ringa och dessutom mycket vanligt förekommande i mc-sammanhang att få ens skulle bry sig?"

Polisen säger att de inte försökte stoppa honom. Dessutom är det inget ringa brott att fara fram i 250 km/h, han utsatta andra för livsfara.

Många tonåringar har kört motorcykel utan körkort, men inte i 250 knutar med en passagerare bakpå. De flesta jag kände i min ungdom, ja i princip alla skulle ha stannat om de fick polisen efter sig.

z999 sa...

Ser att många mer eller mindre ignorerar att oskyldiga utsattes för fara på ett mer påtagligt sätt än vid ett väpnat rån. Men i ett samhälle där alla är lika värda så är naturligtvis ingen oersättlig och alla är utbytbara mot någon annan lika mycket värd.

Att polisen håller varandra bakom ryggen är för mig en naturlig reaktion när man dagligen jobbar med svåra situationer där det inte finns exakta regler för exakt varje situation och där situationen kan vara så komlicerad att en medpassagerares risk att skadas eller dödas måste vägas in gentemot att folk i närheten av situationen kan skadas eller dödas. Sekundsnabba beslut måste tas som sedan bedöms av "åskådare" som har flera timmar på sig att bedöma situationen. Dessutom med facit i hand.

Robsten sa...

Väl talat Z!

z999 sa...

Angående att hålla huvudet kallt så anser jag att "extremhögern" borde börja göra det även när den kritiserar dåd som de facto utförts av muslimer av religiösa skäl. Kent Ekeroth är ett föredöme när det gäller det eftersom han inte bara angriper dåden som enskilda brutala företeelser utan även förklarar bakgrunden och tankesättet bakom liksom även Gudmundson gör på nedanstående länk.
http://gudmundson.blogspot.com/2011/04/arab-theologians-on-jews-and-israel-nu_12.html

Vad jag menar är att man inte ska hamna i en "gyttjebrottning" med islamofilerna om vem som är mest brutal i försvaret av sina värderingar. Även demokratin har försvarats med brutala metoder och ett självklart motargument i en debatt där bakomliggande värderingar aldrig diskuteras.

Vid terrorattacken i Norge så kanske vi kommer att få veta orsaken bakom, men bara kanske. Vid terrorattacken på drottninggatan fick vi en väldigt ytlig förklaring i media. Intresset för varför är kanske väldigt lågt när folk är upprörda över resultatet?

Kent Ekeroth är ett så stort ljus i mörkret när det gäller religiösa terrordåd så att jag ser hans engagemang för sverigedemokraterna som något som kommer i andra hand när jag bedömer honom. Jag önskar att fler tog efter hans islamkritikiska hållning istället för att spä på debatter där man fokuserar på enskilda brutala händelser där frågan till slut enbart handlar om ifall vi kommer att utsättas för terrordåd eller inte i Sverige och att islam är acceptabelt så länge svaret är nej.

z999 sa...

Tack Robsten. Och tack för en väldigt bra blogg.

Anonym sa...

Man får innerligt hoppas att denna unga dam aldrig någonsin får ett lämplighetsintyg med den inställningen. Bara tur att idioterna inte hade ihjäl någon oskyldig. Tur att skitungen som är så korkad att hon erkänner att hon drev på flykten själv och styrde vart de skulle fara har ett så ovanligt efternamn så att hon kan sorteras bort på omdömeslöshet i anställningssammanhang. Vem vill han någon anställd som kan komma att skylla på chefen att hon snillat av kassa?

När det gaäller grabbens familj har de uppenbart ett direkt ansvar. Det var nog knappast första gången det skedde att denne tokkörde. Mamman och FLICKVÄNNEN ÄR KRAFTIGT DELANSVARIGA I GRABBENS DÖD! Inga andra! VE dem!

Anonym sa...

@z999 vilken yrkesgrupp har exakta regler för exakt alla situationer, ingen va?

Själv är jag så dum och naiv att jag tycker att alla rakryggat och sanningsenligt borde redogöra för uppkomna händelser, speciellt poliser som har till uppgift att tillrättavisa andra.

Ryggdunkar/ljugmentaliteten har etablerat sig hos politiker, makthavare, mediefolket m.fl och vem ska avgöra i vilken bransch vi ska ha förståelse för den, du eller?