fredag, februari 27, 2009

Att så drakskörd

Jag har medvetet väntat med att skriva om bränderna i Södertälje. Fyra butiker brann ned samma natt. Stora rubriker i de stora tidningarna, det givna samtalsämnet på jobbet. Det har dock inte funnits så mycket fakta att gå på om man som jag funderat på att skriva om händelserna. På arbetet nämnde någon ”högerextremistiska grupper” som tänkbar förövare till attentaten. När jag läser artiklarna i tidningarna undrar jag i mitt stilla sinne hur denna uppgift uppstått. Är det en betingad reflex som får människor att genast skylla på vissa grupper?

En grupp som kallar sig ”Global intifada” har tagit på sig ansvaret för attentaten. Jag skall erkänna att jag inte hört namnet förut, även om det nu framkommer att de faktiskt har varit i farten förut. Klistermärken har påträffats i stort antal i Södertälje där det uppmanas till mordbrand.

Att det rör sig om en vänsterextremistisk grupp verkar framgå med stor säkerhet. Det är i princip allt som är fastlagt så långt. Slutsatserna därutöver blir av naturliga skäl mer spekulativa. Ett förhållande som däremot inte är spekulativ är att samhället hitintills varit väldigt överseende med aktioner från vänsterkanten. Skillnaden mot det sätt man agerat från motsvarande högerkant är frapperande. Anna-Lena Lodenius skriver i DN så här.

Vi vet inte om det kommer att fortsätta men jag måste säga att det här är ett antal snäpp grövre än det vanliga. Afa har tidigare bränt ner ett antal nazistgårdar men de flesta människor har nog mindre sympati för nazister än sådant här som drabbar vanliga människor.

Ja, de flesta människor har ingen sympati för nazister alls, inte heller jag har det. Men, inga tonåringar med gedigen medelklassbakgrund skall tillåtas att begå mordbrand bara för att sympatierna för nazister är lika med noll. Vad blir i så fall nästa steg? Att enskilda aktivister kan bränna ned bostäderna för politiska motståndare? Vi lever dessutom i ett politiskt klimat där t.o.m. övertygade antinazister kan utpekas som nazister bara för att de i princip sjunger på ”fel” politisk refräng, då kan de också plötsligt få sin bostad nedbränd. Har de sedan barn och husdjur i bostaden vilar ansvaret mycket tungt på de krafter i samhället som krattat i manegen för ett sådant beteende. Vi anar dessutom att socioekonomisk härkomst från medlemmarna i AFA spelar in i den uppseendeväckande milda behandling dess medlemmar fått av både samhälle och media. Vidare skriver Lodenius så här.

På vänstersidan handlar det om väldigt unga människor, det är ofta stor genomströmning och det är sällan de döms. I den mån det inte blir känt vad de gjort, så är det knappast en belastning på karriären att ha varit vänsterextremist. De kan gå vidare i livet till skillnad från dem som varit nazister, vilket är en mycket större belastning.

Detta snarast understryker det jag tidigare skrev. Hur kan det komma sig att de så sällan döms? Efter göteborgskravallerna dömdes, för en gångs skull faktiskt ett stort antal av dessa ligister. Då blev reaktionen från media unison, de dömdes för hårt. Man kan inte komma ifrån den misstanken att deras socioekonomiska härkomst spelade roll. Det var barn till chefredaktörerna på tidningarna (i princip) som stod vid rättsskranket.

Hur ”Global intifada” står i förhållande till AFA är svårt att säga i dag. Inte mycket framkommer när man läser dagens artiklar. Experter av olika slag verkar helt enkelt inte veta så mycket om denna grupp. I SvD är man ännu mer försiktig i sina slutsatser och spekulationer än i DN. Det kan ha en så enkel förklaring som att de helt enkelt har mindre resurser. Man får gå till bloggen ”Newsmill” för att hitta lite mer långtgående spekulationer. Där skriver Nuri Kino (Journalist) om sina farhågor. Han tror att attentaten har samband med Södertäljes speciella förbindelser med USA, och Irakkriget. Så kär skriver Kino i sin artikel.

Global intifada har i sin uppmaning till brandattentat mot butiker som säljer amerikanska produkter hänvisat till antalet dödade civila Irak och anklagat USA för krigsbrott. Det kan tyckas långsökt att koppla Södertälje till USA:s krig i Irak. Men de finns faktiskt. Södertälje kommun och den amerikanska ambassaden i Stockholm har efter kommunpolitikern Anders Lagos (s) uppmärksammade tal i Washington inlett ett samarbete för att förbättra integrationen av asylsökande. USA vill återgälda Södertäljes insats för irakiska flyktingar. "Det är nog första gången en stad samarbetar med ett land på det här sättet", sa Lago när avtalet slöts.

Skulle det ligga substans i Kinos spekulationer så är det förfärligt. Vi (svenska politiker i.o.f.s.) tar emot irakflyktingar och de återgäldar detta genom att bränna ned butiker i vårt land. Det är så absurt så man saknar ord för det helt enkelt. Alla butiker i vårt land har varor från USA och kommer att ha det för all överskådlig framtid. Butiker i Sverige tar in varor från vilket land de själv vill, det ingår i vår demokrati. Accepterar man inte detta gör man bäst i att flytta till en annan kultursfär. Nu vet vi inte om det ligger substans i Kinos funderingar. Klart är att samhället sett alldeles för milt på olagliga aktioner från just vänsterhåll. Det är dags för ett paradigmskifte även på denna punkt.

Länk DN huvudartikel

Länk DN Lago

Länk DN Lodenius

Länk Newsmill

Länk SvD

2 kommentarer:

Fd södertäljebo sa...

Mycket väl skrivet! Det är onekligen märkligt hur dessa "grupper" (jag tror personligen att det rör sig om enstaka förvirrade individer) kan verka i samhället utan att de drar till sig så pass mycket uppmärksamhet att Säpo mfl. har koll på dem. Undrar om de ser sig som terrorister eller frihetskämpar, i mina ögon borde de oavsett, som du uttrycker det, söka sig till en annan kultursfär och jag blir både ledsen och förtvivlad när svenska politiker kontinuerligt försvarar dessa beteenden med att individerna är utsatta.

Anonym sa...

Det riktigt intressanta under gårdagen var att TV minsann hade ett debattprogram om Södertälje. Men tro inte att det handlade om bränderna. Nej det som skulle diskuteras, och som t.o.m. gjort att Göran Hägglund hade kommit till studion, var att några anställda vid Södertälje sjukhus i kafferummet uttalat sig nedsättande om vissa invandrargrupper! DET måste ju naturligtvis vara av så stort nationellt intresse att socialministern avsätter sin dyrbara tid. Allmedan det fortsätter att brinna...