torsdag, december 22, 2005

DN och Bodström

DN skriver på ledarsidan i dag onsdag om Bodströms juridiska förslag, kallar honom farlig. Lite längre ner skriver de dock att borgarna lämnar likadana förslag själva. Alltså, alla är farliga. För vem då frågar jag mig? Förslagen går ut på ökade möjligheter att bugga, spåra trafik, avlyssna telesamtal o.s.v.
Ja, ja, en del av förslagen är mycket tveksamma, en del är helt enkelt inte genomförbara. I denna värd där så mycket händer har jag lite svårt att bli upprörd över ogenomtänkta förslag som sannolikt aldrig kommer att genomföras, om de genomförs så kommer hanteringen att bli omöjligt, som t.ex. förslaget om att lagra all trafik såsom epost, mobilsamtal etc, vem fan tror du skall gå igenom all denna skit?
Förslaget om att installera trojaner i personers datorer, rent fysiskt, är ju magstarkt, finns starka indicier om pågående terrorism kan jag tänka mig att en åklagare får ge tillstånd, annars är det ju helt enkelt inte i princip med det samhälle och de normer vi har här.
En del andra förslag kanske vi får acceptera p.g.a. det samhälle vi lever i och den utveckling vår civilation tagit, tyvärr. Allt har konsekvenser, grövre och ökad organiserad internationell brottslighet som även uppträder i vårt, fordom så idylliska land, får konsekvenser. Bit i det sura äpplet och acceptera faktum. Den brottslighet vi hade på 60, 70 och kanske på 80-talet är ett minne blott, det är inte bara arbetskraften, varororna och turismen som blivit globaliserad, det har brottsligheten också. Känns det trist? Javisst! Att stoppa huvudet i sanden och tro att vi fortfarande kan ha någon Sigge Fürst-polis som går omkring i kvarteret med händerna på ryggen och upprättar ordning och trygghet genom att ta brottslingarna, slynglar al la Andersonskans Kalle, i örat, är helt enkelt inte realistiskt längre. Välkommen till den grå trista verkligheten, varsågod och ta den beska medicinen i vacker hand, svälj och grimasera.

Inga kommentarer: