lördag, december 24, 2005

Ekdal, Persbrandt och pressetiken

Niklas Ekdal skriver under "signerat" på ledarsidan i DN om den senaste tidens turbulens amgående Expressens förföljelse av Persbrandt. man skulle tycka att Ekdal vill att Expressens, som snuskjournaistikens främsa företrädare, kläms åt ordentligt, men icke! Så här skriver Ekdal bl.a:
-"Är det därför statens, alltså justitiekanslerns, sak att slå tidningen på fingrarna och återupprätta den förtalade skådespelarens heder?
Knappast. Senast Expressen stod inför skranket, i spelrättegången för 15 år sedan, blev tidningen friad på alla punkter. Målet visade att domstolen är det sämsta tänkbara stället att diskutera journalistik."

Han vill alltså inte att Expressen skall inför domstol för de rena lögner som alla normala människor katagoriserar som klockrent förtal, I got news for you Ekdal, grovt förtal är straffbart i detta land, spelar ingen roll om det är en tidning som gör sig skyldig till brottet.
Ekdal spinner vidare: -"Till syvende och sist handlar det ju om kvalitet och förtroende, komplicerad materia som inte kan ringas in med juridikens kategorier: skyldig, oskyldig."

Kvalificerat skitsnack! En ren lögn är en ren lögn, inte komplicerat alls, inte i DETTA fall.
Vidare skriver Ekdal:
-"JK:s granskning kan inte tillföra något som vi inte redan vet. Expressen tryckte en felaktig uppgift. Tidningen har ett eget intresse att reda ut ansvaret på samma sätt som den ivrigt utkräver ansvar av andra, men staten är inte rätt katalysator för processen."

Expressen tryckte en felaktig uppgift? Att Persbrandt satt på stillot fastän han var hemma i allsköns ro? Det kan man verkligen kalla en felaktig uppgift. Vidare tycker Ekdal att staten inte är rätt "katalysator" för detta, nähä, vem är det då? De instanser som media själv har är rena skämten, det vet alla vid detta laget.
Ekdal menar att om folk verkligen vänder sig emot snuskjournalistiken så skall lösnummerförsäljningen minska, alltså problemet rätta till sig själv. Det skulle ju vara en välgärning av guds nåde om folk slutade köpa detta förtryckte dasspapper. Om så verkligen skedde skulle väl Ekdal och en massa andra aktörer ropa om "den fria pressens kris" och kräva ökat presstöd samt att folk skulle få börja betala för att läsa nyheter på webben, bara en gissning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Märkligt att just du opponerar dig mot pressens lögner och förtal du som själv har spridit pressens lögner över hela internet när det gäller fallet med Marcus Gabrielsen och dessutom vidhållit din rätt att göra det också
Här har du adressen till domen som du "inte kunde" hitta själv...
http://64.233.183.104/search?q=cache:ERTjY2LR2wIJ:www.nj.se/NJAB/Nyhets/dokdb.nsf/byadjmalnummer/STRB12112_05/%24file/STRB12112_05.pdf%3FOpenElement+skadest%C3%A5nd+till+Ben+Lande&hl=sv