söndag, december 18, 2005

Appropå Persbrandt's artikel i DN debatt

På dagens (söndag 18) DNdebatt går Persbrandt till attack mot Expressen och de lögnar som Expressen publicerat. Inte konstigt naturligtvis. Det som Persbrandt tar upp och väcker mitt intresse är något jag länge reagerat på. Nämligen de löjligt låga straff som utdöms till tidningar och ansvarig utgivare om en tidning t.ex. fälls för rena lögnar eller förtal. Andra bloggare oroar sig för pressfriheten och yttrandefriheten, det gör inte jag. Det som närmast råder i dag är en massmedial daktatur. Massmedia har blivit en makt att räkna med bland andra aktörer. De (detta är viktigt) agerar inte längre som en rapportör av det som händer, de agerar med en egen agenda och egna mål i vissa frågor, (irakkriget, invandringspolitik, EU) detta utan att ha folkligt stöd. De representarar alltså inte "folket", eller är folkets röst. Om Persbrantd varit intagen på någon klinik har jag svårt att bli engagerad av, det är väl hans privatsak. Det är dock bra att frågan kommer upp om den press och de regler som gäller i dag.
Jag ifrågasätter faktiskt den pressfrihet och ytrandefrihet som råder idag. Som Persbrant mycket riktigt påpekar, fälls de för grova övertramp så blir straffen för ansvarig utgivare och tidning skrattretande låga. Jag kan tänka mig att journalisterna efter dagens slut traskar ner till puben och tar några öl alltmedan de hånler åt fällningen och närmast ser den som en fjäder i hatten. Detta kan inte vara meningen. I en demokratisk stat måste det råda yttrande och pressfrihet, men med den ordning som råder i dag så råder det närmast massmedial diktatur. Pressen och andra massmedier är de enda i dag som kan göra grova övertramp utan att få ta någorlunda konsekvenser av sitt handlande. Rena och grova lögner som den i Persbrandt's fall måste bli kännbara för tidningen, alltså något man inte kan skämta bort på den lokala puben efter dagens slut.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Märkligt att just du opponerar dig mot pressens lögner och förtal du som själv har spridit pressens lögner över hela internet när det gäller fallet med Marcus Gabrielsen...och ändå vidhållit din rätt att göra det...hå hå ja ja

Robsten sa...

Det är möjligt att jag spridit någon lögn som stått i våra medier i samband med mordet på Gabrielsen, ingen är ju immun, pressen är vår informationskälla i många stycken. Om du då siter inne med sanningen borde du gå till polisen så saken kan klaras upp.

Anonym sa...

Man måste inte sitta inne med sanningen för att vägra sprida lögner...det borde du väl ändå fatta. Du sprider pressens lögner, utan att be om ursäkt, och när någon annan drabbas så beklagar du dig över pressen. Hjälp!!
Be om ursäkt, människa! så kan man kanske ta dig på allvar sedan...