torsdag, december 22, 2005

Demokrati på svenska enligt Shalin

Nu presenteras rapporten "Demokrati på svenska?" i DN debatt. Rapporten är beställd av regeringen, och då speciellt Mona Shalin. Arbetet med rapporten har letts av Masoud Kamali. Det blev stort rabalder när Shalin i princip sparkade statsvetardocenten Anders Westholm. Det kom ungefär 70 protestmail till Shalin från forskare och andra när hon avsatte Westerholm och gav jobbet till Kamali. Bland annat så anklagades hon för politisk styrning, något som är svårt att säga emot. Nåväl, vad säger rapporten då? Tja, ett klipp:
-"De politiska partierna sprider stereotypa och fördomsfulla uppfattningar om invandrare. De delar upp människorna i Sverige i ”vi svenskar” och ”de andra”, som framställs som avvikande personer som måste anpassas till den svenska demokratin, visar en ny rapport från den regeringstillsatta utredningen om diskriminering. Demokratin blir ett exklusivt reservat för svensk gemenskap, något som på sikt hotar själva demokratin,"
Jag visste inte att de politiska partierna ägnade sig åt sådant. I alla fall så är resultatet väntat, i princip varenda mening som publiceras av rapporten på DN kan ha förutsetts, inte ett ord som inte i förväg var känt eller sagts förut. Mona Shalin säger exakt samma sak i artiklar när hon avsatte Westholm som nu står i rapporten. Lite fundersam blir man, snacka om beställningsjobb. Bland annat kan man läsa detta av Shalin i vevan när hon sparkade Westholm:
-"Mona Sahlin säger att hon är övertygad om att det finns en strukturell rasism i Sverige som gör att människor med annan etnisk bakgrund diskrimineras.
- Samhället har blundat för det länge. Och i integrationsdebatten har vi sökt förklaringarna till bristande integration hos individerna: "de pratar inte tillräckligt bra svenska", "de har inte validerat sin utbildning tillräckligt" eller "de vet inte hur man söker jobb". I stället borde vi vända blicken och säga: Har vi, majoritetssamhället, byggt upp strukturer som tränger bort och tränger undan?"
Ungefär vad nuvarande rapport säger. En utredning som mynnar ut i det vi alla vet skall komma och som i princip redan är förutbestämt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mona Sahlin vet jag vem det är, men vem är Mona Shalin? :)

Robsten sa...

Kanske tvillingsyrran;-)