tisdag, maj 17, 2011

Ännu ett perfomance art


Ännu ett perfomance art har kunnat beskådas i Malmö. På scenen drack sig en skådespelare sig fullständigt redlös och blev aggresiv. Till sist kände sig publiken tvungen att hindra skådespelaren från att dricka mera vodka. 


Jag kan väl tycka att denna typ av performance art är oskyldigare än att förstöra tunnelbanevagnar och annat idiotiskt skådespelare har fått lära sig på Konstfack. Själv kanske jag skulle finna ett visst nöje i att skåda spektaklet, men tyvärr skulle det väl vara mina allra sämsta sidor som då kom fram. Det skulle alltså vara hånskratt i stället för skratt. 


Jag kan till slut meddela att skådespelarna inte är så nyskapande som de själva trort att de är. Vid inspelningen av "Kvarteret Korpen" så höll Keve Hjelm på att supa ihjäl sig. Många av de fyllslag som utspelades i filmen var närmare verkligheten än någon kunde ana. På den tiden fanns inte begreppet "performance art" så Hjelm ägnade sig antagligen åt vanlig hederlig fylla, som således inte kunde kallas något finare. 

Länk SvD

7 kommentarer:

Robsten sa...

OT.

"LenaSundstrom: Stort avslöjande i TV4Nyheterna ikväll! Missa inte #19Nyheterna och #22Nyheterna"

Om jag missar det kanske någon annan ser det och kan meddela vad "den stora nyheten" är. Att vi är främlingsfientliga är väl ingen stor nyhet för Sundström antar jag.

Anonym sa...

Nu har A-lagets uppträdande fått ett nytt namn, performance art. Fylla som fylla skulle jag kalla det för.
Allemand

Robsten sa...

Ja, jag undrar vad publiken kallar det för, de var ju tvingade att ingripa. De kanske skulle ringt polisen.

Robsten sa...

Förresten, skulle publiken också kunna ägnat sig åt lite performance art? Då skulle det bli en livad tillställning.

Anonym sa...

Eller så skulle alla somna och då blev det väl tvärtom?
Allemand

LP sa...

Från DN:

"Enligt henne ska föreställningen gestalta hur vi tar, eller inte tar, ansvar för andra människor."

Tja, det kanske var avsikten men jag tvivlar starkt på att det blev effekten.

Problemet när man river gränsen mellan fiktion och verklighet, eller konst och verklighet om man så vill, är ständigt återkommande. Även i detta lilla spektakel blev det tydligt. Det blir liksom bara vad det är och "konstmagin" försvinner. Frigörande tycker en del, då kan man fokusera på innehåll istället för manér och stilar. Tråkigt tycker andra och känner sig snuvade på något.

Man kan ju undra om någon öht skulle ha reagerat om scenen med den fulle mannen gestaltats via en oljemålning, gärna i bruna toner, i realistisk stil och en miljö som inte är nutida? Förmodligen inte. Då kan man ju åtminstone uppehålla sig vid viktigheter som vilken duktig hantverkare målaren eventuellt var.

Man får ju också ha i åtanke att allting kanske var en kupp, han blev kanske inte full på riktigt! Det gör iofs inte saken mera intressant, det är ett uttjatat tema. Metakonst. Folk blir fulla hela tiden och det är lika "kul" att beskåda sådant på en teaterscen som på en oljemålning.


Förresten fanns nog begreppet "performace" eller "performance art" redan då Kvarteret Korpen filmades in. Men det är en annan historia.

Robsten sa...

Jag tycker egentligen inte att det är kul att se berusade människor. Ibland kan en komisk situation uppstå, men det är nästan undantag. Dock så lever vi i brännvinsbältet och det är väl en del av vår kultur att supa till på helgen, släppa alla spänningar. Är förmodligen både på gott och ont. Min inställning är väl att det är en del av vår kultur vi får leva med, var o en gör som den vill.

Lite onödigt var det väl att samtidigt importera Sydeuropas kultur med vin till maten på vardagar, samtidigt som vi behåller helgfyllan. Det blir liksom lite för mycket.

Djupaste tragik tycker jag det är när man ser en pappa berusad på stan med sin 8-åriga dotter. Finns inget putslustigt över det, där försvinner all glamour.