torsdag, januari 19, 2006

Hedersmord kan drabba svenska män

Enligt statsvetaren och sociologen Rasool Awla så kan nästa hedersmord drabba en svensk man. Enligt den gängse "heders"kulturen så skall både flickan som bryter mot sina föräldrars önskan och mannen hon föredrar, bli mördade av flickans familj. Enligt den gängse kulturen skall sedan mannens familj hämnas den döde mannen på flickans familj. Låter inte som något vi skall införa i detta land precis.
Men en plausibel förklaring till hur denna kultur har uppkommit ger ändå Awla:
-"I avsaknad av effektiva, legitima och tillförlitliga myndigheter i de samhällen där hedersmord har sitt ursprung vänder människorna sig till familjen och släkten för att få stöd och för att lösa sina problem. En enad och sammanhållen familj med allas villkorslösa lojalitet mot familjen blir livsavgörande för allas överlevnad. "
Men enligt Awla finns en "fredligt" sätt att lösa detta problem, det innebär att man kan låta flickan och pojken bilda en egen familj.
Själv undrar jag i mitt stilla sinne varför man, om man nu tillhör denna kultur och anammar denna kultur, väljer att emigrera till ett västerländskt land där en helt annan kultur gäller. Det blir lite märkligt att man flyttar till ett land, en kultur, men anser att ens döttrar, och kanske söner, inte skall gifta sig med den lokala befolkning, man är förmer än den och någon sammanblandning skall icke ske. Det luktar oförblommad rasism enligt mig. Vad har man tänkt sig i förlängningen i det nya landet? Bilda en etnisk ren enklav?

Inga kommentarer: