lördag, januari 15, 2005

DN och regeringskrisen

DN går ut hårt mot regeringen efter tsunamikatastrofen, det gör den kanske rätt i, en hel del misstag har begåtts, otvivelaktigt. Dock tror jag att mycket av den senfärdighet är inbyggt i det svenska systemet, vi har en omfattande byråkrati, vi har otympliga system, vi är vana att hjälpa U-länder i kris, dock inte rycka ut för att hjälpa svenskar i nöd. Det har dragits paraleller med Estoniakatastrofen, det finns naturligtvis likheter, skillnaderna är däremot enorma, Thailand ligger 1000 mil bort, när jag tittar på min jordglob här hemma så ser jag att landet ligger i princip på andra sidan jordklotet. Estonia sjönk på internationellt vatten, utanför den svenska terroterialgränsen, Thailand är faktiskt ett främmande territorium, det är de thailändska myndigheterna som har det direkta huvudansvaret på sitt eget territorium, ett faktum Hendrik Brors och andra på DN inte nämnt en enda gång. DN,s ledarredaktion anklagar t.o.m. Persson för att ha skickat ut Ulvskog för att kritisera kungen,l samtidigt som han själv tar avstånd från kritiken, att göra detta utan bevis eller starka indicier måste vara brottsligt, märkligt att ingen anmäler Brors för förtal. Vi noterar också att andra nordiska länder såsom Danmark och Norge framhåller Sverige som föredöme när det gäller katastrofen, vi var tydligen snabbare än de i alla fall. det land som inte fått kritik utan beröm för sitt agerande är Italien, ett land som annars inte fått så mycket beröm. Hendrik Brors och de andra på DN,s ledarredaktion vill egentligen ha en annan regering, en borgerlig regering, verktyget som står till hands är tsunamikatastrofen, det gäller att suga ut varje droppe av denna katastrof. Brors skriver t.ex.
-"För det första ifrågasätts nu på allvar socialdemokraternas förmåga att leda landet. Konsten att regera har länge varit partiets bästa gren, men tsunamikatastrofen har gjort det tydligt att s-maskineriet inte fungerar."
Det är ju främst DN,s ledarredaktion som ifrågasätter Persson förmåga att leda landet, jag är inte själv socialdemokrat längre men att tro att t.ex. Maud Olofsson skulle vara bättre att hålla i handen vid en nationell katastrof än Persson är löjeväckande. Förövrigt har Olofsson varit med om att rösta ner ett förslag om en nationell krishanteringsgrupp, (Helle Klein), ett faktum som DN inte nämner med ett ord. Mitt tips är att Brors och de andra som eldar på inser två saker, 1), det är för långt till nästa val för att denna tragedi skall få effekter på valet. 2), Sossarna har ingen naturlig ledare efter Persson, ett socialdemokratiskt part utan Persson har mindra chanser att vinna nästa val än om Persson sitter kvar, alltså, full fart när tillfälle gives för att möjligen få Persson att avgå lite i förtid. Vi får se om tricket lyckas.

Länk DN

Inga kommentarer: