lördag, januari 03, 2009

Skottland – några reflexioner ur en turists synvinkel

Jag var och besökte Skottland under några dagar. Det var inget långt besök men jag gjorde några snabba reflexioner och jämförde vissa företeelser med vårt eget land. Man kan naturligtvis ifrågasätta min objektivitet. Jag ser ju saker med mina egna glasögon naturligtvis. Tycker ändå att jag kunde se några intressanta företeelser i vårt europeiska grannland som manar till en del tankar. Dessutom så lever vi i ett land där forskare och professorer uttalar sig i media utan några som helst krav, varken på sig själva eller från omgivningen, på objektivitet eller vetenskaplig stringens.

Det första som slog mig som besökare var att skottarna har bevarat sitt kulturarv mycket noggrant. De har varit mån om sitt kulturarv på ett seriösare sätt än vi svenskar. Överallt har de bevarat sina gamla byggnader och andra monument. Man känner verkligen historiens vingslag överallt i detta land. Baksidan är att saker som verkligen behöver bytas ut, t.ex. som det elektriska systemet till tågen, inte heller har blivit moderniserat och upprustat. Det råder dock ingen tvekan om att skottarna är stolta över sitt historiska arv, stoltare än vad vi själva är över vårt arv. Dessutom är skottarnas historiska arv oerhört mycket mer synliggjort än vårt eget arv.

Jag måste väl ärligt säga att jag inte är överförtjust i skottarnas matkultur. Ja, jag längtade ibland efter en rejäl hamburgare. Jag skäms över att säga det men sanningen har ju alltid varit ledstjärna för denna blogg. Däremot så måste man säga att skottarna har bevarat sin egen matkultur mycket bättre än vad vi själva gjort (hur den nu ser ut). Det fanns få pizzerior och inte alls så många Mc Donalds som i Sverige, de skotska lokala matställena var betydligt fler, en tydlig skillnad mot utvecklingen i vårt eget land. Det vanligaste utländska dryckesmärket är väl Coca-Cola naturligtvis, men jag undrar om inte Kopparbergs kommer som mycket god tvåa i Skottland.

Jag såg inte tillstymmelse till busliv i Skottland, inget bråk, inget skrik och inga som betedde sig störande. Lagens väktare syntes överallt och man fick känslan av att det inte var några man bråkade med i onödan. Lagen syntes överallt på skyltar. Det kunde stå saker som "Bråkar ni med personalen på denna station så kommer er semester att sluta i fängelse". Skyltar som naturligtvis skulle vara omöjliga i Sahlins och Reinfeldts Sverige. Ändå så såg inte jag skymten av det busliv som är så vanligt i vår huvudstad t.ex. En slutsats vågar jag med säkerhet dra av mitt korta besök i Skottland, du är tryggare där än i Sverige, det råder ingen tvekan om det.

Det var rent och snyggt i Skottland, nästan överallt såg det städat ut, dock fanns det märkligt nog få papperskorgar. Men jag såg ingen som slängde något på gatan, inte ett kolapapper ens. Den personal som städade var undantagslöst av skotskt ursprung, till skillnad från vårt eget land. Skottarna själva är tydligen inte för fina för några jobb. De utförde sitt jobb med en noggrannhet och ett allvar som imponerade på mig. Skillnaden mot vårt eget land är återigen frapperande.

I Skottland finns det inga förorter som Tennsta, Rosengård och Hammarkullen. De har tydligen inte förstått vitsen med att bygga upp sådana ghetton som vi ansträngt oss så mycket för att skapa. Ärligt talat tror jag inte de kommer att ta efter oss. I England ser situationen annorlunda ut naturligtvis.

Det som ändå märktes allra mest är skottarnas stolthet för sitt land och sin historia. Överallt såg man Skottska flaggan, märken med flaggan på, tröjor med Skottska symboler på o.s.v. i all oändlighet. Skottland är ju som bekant en del av Storbritannien och ingen egen nation, det kan öka invånarnas känsla för sitt ursprung naturligtvis. Också ett visst mått av förakt för britter kunde spåras hos en del skottar, men det var ändå inte av någon allvarligare natur såvitt jag kunde bedöma. Skottarna har säkert en del att lära av oss, vi har definitivt saker att lära från dem.

3 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Fast är inte Skottland på god väg att införa sharia precis som sin södra granne England?

Anonym sa...

Intressant iakttagelse. Men så har ju skottarna också fått kämpa för sin kulturella identitet mot engelsmännen i över 500 år. Och apropå vår svenska kultur kunde man i fredagens DN (2 januari) läsa om en från England inflyttad negress, ledare för en teckenspråksensemble vid Riksteatern. Hon klagar över bristen på kulturell mångfald på Sveriges teaterscener. ”Teatrarna är alltför ofta som museer; den sista bastionen för en gammeldags, svensk identitet, säger hon med hetta i rösten.”. Hon undrar också varför t.ex. inte Hedda Gabler i Ibsens pjäs kan vara svart. Hennes ”lösning” är den vanliga, att staten, likt den engelska regeringen, kvoterar in minoritetsgrupper som skådespelare och regissörer på de statliga kulturinstitutionerna. Jag kan för egen del finna avgörande skäl för att Hedda Gabler skall vara en vit kvinna – trots sin tidlöshet och allmängiltighet är ändå Ibsens dramer verk i den europeiska kulturtraditionen, men det intressanta med DN:s artikel är att den så tydlig avslöjar den mångkulturella agendan. Det handlar helt klart om att göra oss urarva vår egen kultur, och att därigenom bryta ner vårt samhälle och våra institutioner. Så knäcker man vår identitet och vår sammanhållning, så att vårt land utan motstånd kan övertas av andra./Norbergssonen

Anonym sa...

Hej Robstein

Detta var spännande läsning. Har du några platser som du kan nämna om man vill fortsätta din spaning i Skottland.

/grizzly